28 februari 2016

Boek 2 en data workshops brood bakken t/m augustus 2016


Boek twee: Meer brood uit eigen oven

Het is een beetje stil op mijn blog maar dat betekent niet dat ik stil zit. Achter de schermen wordt er hard gewerkt. Mijn volgers op Facebook hebben al een paar keer de tags #boek2 en #meerbrooduiteigenoven voorbij zien komen en nu deel ik het grote nieuws ook hier: ik ben bezig met een tweede boek! Ook dit boek staat weer geheel in het teken van brood. Gistbrood, brood met een voordeeg, desembrood, zoet en hartig brood, brood voor elke dag, bijzonder brood, over de grens, het komt allemaal aan bod. Het boek is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken met recepten en bevat ook weer uitleg en tips. De komende maanden zal ik af en toe al een tipje van de sluier oplichten. Het boek ligt vanaf november in de winkels.

Samen met mijn broer Ridder van Doorne ben ik inmiddels begonnen met het maken van de stap voor stap foto's. Aan het einde van de dag maken we ook altijd nog een paar foto's van de eindresultaten (en daarna eten we de broden lekker op ...).

Stapvoorstapfotosboek2

Nieuwe data workshops tot en met augustus 2016

Tussen al het geschrijf, recepten testen en foto's maken door blijf ik uiteraard ook workshops geven.

Klik hier om naar de pagina te gaan met alle informatie over de verschillende workshops vanaf april tot en met augustus 2016.

Workshop Mark Sinclair 2015

Workshop 'Bagels' en 'Breads of Sinclair'

In de laatste week van mei zijn er weer bijzondere workshops gepland. Deze geef ik niet zelf, maar worden gegeven door de Amerikaanse bakker Mark Sinclair van Sinclair’s Bakery. Mark bakt in en verkoopt zijn brood vanuit een heuse foodtrailer. Op zijn YouTube kanaal kun je een aantal filmpjes bekijken.

De workshops van Mark waren vorig jaar een groot succes en ik ben heel blij dat hij dit jaar weer naar Nederland komt. Uiteraard ben ik tijdens de workshops van Mark ook aanwezig.

Op 25 mei staan er twee workshops ‘Bagels of Sinclair” gepland en op 26, 27 en 28 mei zijn de ‘Breads of Sinclair’ aan de beurt. Klik hier voor meer informatie over de workshops. Geef je snel op, want vol is vol. Let op: deze workshops worden in het Engels gegeven.

Nieuwsgierig naar Mark? Kijk dan naar een filmpje dat vorig jaar tijdens één van zijn workshops is opgenomen. Meer filmpjes kun je vinden op mijn YouTube kanaal.


09 februari 2016

Valentijnsbrood

Valentijnsbrood


Valentijnsdag, ik heb er helemaal niks mee. Het is ook helemaal niet Nederlands, maar overgewaaid uit de Verenigde Staten. Ik dacht eigenlijk dat je op Valentijnsdag anoniem aan iemand liet weten dat je die persoon erg graag mag of dat je verliefd bent maar tegenwoordig is het een commerciële bedoening waar winkeliers handig op inspelen.

Toch bakte ik speciaal voor deze dag een lekker brood. Waarom? Omdat ik vlechtbroden zo leuk vind om te maken. Altijd een groot succes!

Voor dit hartvormige brood heb je 750 - 1000 gram deeg nodig. Verdeel het deeg in 10 stukjes van gelijk gewicht, vorm daar strengen van en vlecht vervolgens van die strengen twee 5-vlechten. Leg de twee vlechten in een hartvorm op een bakplaat. Dek het deeg af, laat het deeg rijzen totdat het in volume is verdubbeld en bak het af in een voorverwarmde oven.

Hoe je strengen van deeg vormt en een 5-vlecht maakt heb ik al eerder uitgelegd bij het recept voor het feestelijke vlechtbrood met sinaasappel.

Je kunt ieder stevig (niet al te kleverig) deeg voor dit brood gebruiken. Hieronder geef ik je een aantal suggesties.

Van mijn blog:

Uit mijn boek Brood uit eigen oven:
  • Zachte witte broodjes, bladzijde 98
  • Knoflookbroodjes met kruiden, bladzijde 117 (voor een hartige versie bestrijk je het hart na het bakken ook met de knoflookboter)
  • Appelkaneelbroodjes, bladzijde 153
  • Vlechtbrood, bladzijde 166
  • Paaskransen, bladzijde 179

Veel succes!