Pagina's

18 maart 2015

Chocolade Hot Cross Buns

Chocolade Hot Cross Buns

Een hot cross bun is een broodje met kruiden (kaneel, koekkruiden, piment of mixed spice) en meestal gevuld met krenten of rozijnen en wordt onder andere in Engeland, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland op Goede Vrijdag en met Pasen gegeten.

Deze chocoladeversie (zonder kruiden) is werkelijk om je vingers bij op te eten, zo lekker! Het recept is van Dean Brettschneider, een bakker/patissier uit Nieuw-Zeeland die de hele wereld over reist. Ik heb een aantal van zijn boeken, waaronder zijn laatste boek Bread, en ben absoluut fan van hem. Het water loopt je in de mond als je door zijn boeken bladert. De recepten in zijn boeken zijn goed en worden kort en bondig beschreven.

Vorige week was er een foodfestival in Melbourne, Australië. Daar gaf onder andere Dean Brettschneider een workshop. Omdat mijn dochter tegenwoordig ook brood bakt (en in Melbourne woont) vond ze het leuk om bij de bakkers langs te gaan.

image

Al heel vroeg in de ochtend kreeg ik een sms van haar "Mam, mam, mam !!!!! Ik heb Dean Brettschneider ontmoet en ik heb wel 45 minuten met hem staan praten. Wat een aardige man! Ik heb over jou verteld en heb je boek laten zien en hij vindt het mooi. Ik heb broodjes voor jou van hem meekregen, ze liggen in de vriezer op je te wachten." Tijdens mijn eerste ontbijt in Australië (en dat is over een paar dagen) eet ik dus broodjes van Dean! Isn’t that cool?

image

Met Pasen staan de chocolade Hot cross buns zeker weer bij ons op tafel. Hieronder staat mijn versie van het recept van Dean.

Hot Cross Buns met chocolade (12 stuks)

Deeg:
  • 300 gram tarwebloem
  • 30 gram cacao
  • 5 gram droge gist
  • 5 gram zout
  • 25 gram zachte ongezouten roomboter
  • 25 gram suiker
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 150 gram water
  • 50 gram ei
  • 140 gram bakvaste chocoladedruppels (bewaar ze in de koelkast) of een reep pure chocolade in stukjes gehakt
Pasta voor de kruizen:
  • 75 gram patentbloem
  • 25 gram zonnebloemolie
  • 75 gram water
Glazuur:
  • 50 gram water
  • 20 gram suiker
  • geraspte schil van een ½ sinaasappel
Werkwijze deeg kneden in standmixer: Doe alle ingrediënten behalve de chocoladedruppels in de kom en kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg. Het mag nog een beetje kleven. Kneed de chocoladedruppels er op het laatst (met de machine of met de hand) door.

1e rijs: Maak een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met een douchemuts of ingevet plastic folie en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette of met bloem bestrooide werkplek en verdeel het in 12 gelijke stukken (± 60 gram). Bol de stukjes deeg op en leg ze ± 2 cm uit elkaar op een bakplaat.

Chocolate Hot Cross Buns

2e rijs: Laat de bolletjes in 45 – 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen.

Maak intussen de pasta voor de kruizen: Doe de bloem en de olie in een schaaltje en meng al roerend het water erdoor. Blijf roeren tot een smeuïg mengsel zonder klontjes is ontstaan. Dek af met plastic folie tot gebruik.

Oven voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 180 °C.

Pasta op broodjes spuiten: doe de pasta in een spuitzak met daarin een spuitmondje met een ronde opening van ± 3 mm. Spuit vlak voordat de broodjes de oven in gaan op ieder broodje een kruis.

Chocolate Hot Cross Buns

Bakken: Zet de bakplaat in de oven en bak de broodjes in 15 – 18 minuten gaar.

Maak terwijl de broodjes in de oven staan het glazuur: Roer het water, de suiker en de geraspte sinaasappelschil in een pannetje door elkaar. Breng het aan de kook, laat ± 1 minuut zachtjes doorkoken. Draai het vuur uit en zet apart tot gebruik.

Bestrijk de broodjes direct nadat ze uit de oven komen met het glazuur. Laat ze op een rooster afkoelen.

Chocolate Hot Cross Buns