27 juli 2013

Foodblogswap juli 2013: Cake met verse mango

Cake met verse mango

Einde van de maand: tijd voor de foodblogswap. Deze maand kreeg ik tot mijn grote vreugde Carolines blog toegewezen. Haar blog staat vol met allerlei lekkers. Ook de foto’s die gemaakt worden door haar man zien er prachtig uit. Ik krijg altijd meteen zin om te keuken in te duiken als er weer een nieuw recept verschijnt op Carolines blog.

Ik kon niet kiezen en maakte afgelopen maand drie heel verschillende gerechten van haar blog: de plaattaart met asperges, prosciutto en tomaten, de noedelsalade van Nigella en onderstaande cake met verse mango. Allemaal even lekker en voor herhaling vatbaar!

Het recept van de cake met verse mango komt oorspronkelijk uit het boek Baking from my home to yours van Dorie Greenspan. Dit boek is ook één van mijn favorieten, ik schreef er in 2007 al over.
Het enige dat ik veranderd heb is de maat van de eieren (de large eieren in de USA zijn even groot zijn als onze M eieren) en in plaats van de geraspte schil van een limoen heb ik de schil van een citroen gebruikt. 

De cake is snel gemaakt, je hebt er niet eens een mixer voor nodig. Laat de cake goed afkoelen voordat je hem gaat snijden, hij valt anders uit elkaar. De volgende dag nog lekkerder!

Cake met verse mango
  • 180 ml zonnebloemolie
  • 340 gram patentbloem
  • 200 gram suiker
  • 3 eieren, maat M
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1½ theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • ¼ theelepel zout
  • 65 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 grote of 2 kleine mango's (± 340 g)
  • 115 gram sultanarozijnen
  • geraspte schil van 1 limoen of citroen
  1. Verwarm de oven voor op 175 °C (boven- en onderwarmte), vet een cakevorm in met boter en leg er een stuk overhangend bakpapier in, zodat je later de cake zo uit het blik kan tillen.
  2. Schil de mango en snijd in blokjes.
  3. Doe de bloem, kaneel, gemberpoeder, zout, suiker, lichtbruine basterdsuiker, bakpoeder en baking soda in een kom en roer goed door elkaar.
  4. Klop de zonnebloemolie met de eieren los met een garde.
  5. Meng met een spatel de natte ingrediënten door de droge, meng niet te lang, alle bloem moet net opgenomen zijn. Het is een vrij dik deeg.
  6. Roer de mangostukjes en de rozijnen erdoor.
  7. Verdeel het deeg in de vorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
  8. Bak de cake ± 1½ uur in de oven tot de bovenkant goudbruin is en een satéprikker er droog en schoon uitkomt. Als de cake te bruin wordt dek dan de bovenkant af met aluminiumfolie.
  9. Laat de cake 5 minuten afkoelen en haal hem dan uit de vorm en laat helemaal afkoelen op een rooster.

13 juli 2013

Hamburgerbroodjes

Hamburgerbroodjes-3

Van de week zag ik in de supermarkt voorverpakte hamburgerbroodjes liggen. Blèh, ik moet er toch niet aan denken dat ik die zou moeten eten, ze leken wel van karton!

Nee, ik maak mijn broodjes natuurlijk zelf en zo moeilijk is dat niet. Je kunt het deeg zowel in een standmixer, een broodbakmachine als met de hand kneden. Let erop dat je voldoende lang kneed, anders krijg je alsnog compacte broodjes.

Na de 1e rijs verdeel je het deeg in stukken, bolt de stukken deeg op en na 10 - 15 minuten rust druk je de bolletjes weer plat. De broodjes mogen natuurlijk niet te hoog worden anders wordt het wel heel moeilijk eten met ook nog een hamburger ertussen.

Met onderstaand recept maakt je negen heerlijke hamburgerbroodjes. Ze zijn vrij groot, er moet immers een hamburger tussen passen! Je kunt ze natuurlijk ook kleiner maken. Je maakt eerst bolletjes van het deeg die je vervolgens plat drukt want de broodjes mogen niet te hoog worden. Je kunt van dit deeg trouwens ook gewone bolletjes maken, druk ze dan niet plat.

Hamburgerbroodjes (9 stuks)

Deeg:
  • 500 gram tarwebloem
  • 6 gram droge gist
  • 8 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 25 gram zonnebloemolie
  • 50 gram ei (= 1 M ei), kamertemperatuur
  • 275 gram (volle) melk, 20 – 25 °C
Verder:
  • sesamzaadjes voor de bovenkant
  • zonnebloemolie om handen, kom en werkplek in te vetten
  • bakplaat bekleed met bakpapier of bakfolie

Werkwijze deeg in een standmixer kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de komen kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een klein beetje zonnebloemolie, neem een stukje van het deeg af (formaat golfbal) en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer. Zie ook dit filmpje.

Werkwijze deeg in een broodbakmachine kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven. Je kunt ook het deegprogramma van de broodbakmachine gebruiken (= inclusief 1e rijs). Gebruik dan koude melk en volg het recept hieronder vanaf het vormen.

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder plakkerig! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in ± 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit (= doorslaan). Verdeel het met een deegsteker in 9 stukjes (± 95 gram). Bol ieder stukje deeg goed op: vouw eerst de zijkanten van ieder stukje deeg naar het midden en draai het deeg om. Maak een kommetje van je hand en leg je hand op een stukje deeg. Druk het deeg tegen het werkoppervlak terwijl je een ronddraaiende beweging maakt. Als je het goed doet zie je een “naveltje” aan de onderkant van het deeg. Laat de bolletjes afgedekt 10 - 15 minuten liggen.

Hamburgerbroodjes-1


Druk ieder deegballetje met de palm van de hand plat. Als het niet in 1 keer lukt, laat het deeg dan nog even liggen en druk dan opnieuw plat. Bestrijk de bovenkant van de deeglapjes met een kwastje met water en bestrooi ze met sesamzaadjes. Druk de sesamzaadjes met je hand vast in het deeg.

Hamburgerbroodjes-2

2e rijs: leg de deeglapjes enkele centimeter uit elkaar op een bakplaat/bakplaten (bekleed met bakpapier of bakfolie). Laat de deeglapjes afgedekt op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.

Bakken: bak de broodjes in ± 15 minuten gaar en bruin. Laat de broodjes op een rooster afkoelen. Als je het deeg over 2 bakplaten heb verdeeld bak dan de tweede bakplaat direct na de eerste.

Bewaren: bewaar deze broodjes in een plastic zak. Ze kunnen ook prima ingevroren worden. Laat ze in de diepvrieszak ontdooien. ‘Piep’ ze eventueel voor het serveren op in een voorverwarmde oven (± 5 minuten op 200 °C).