27 april 2013

Kroningsbrood

Kroningsbrood

Weg met de eeuwige oranje tompouce. Dit jaar serveer ik op 30 april een kroningsbrood!

Door mijn zus werd ik trouwens meteen op de vingers getikt toen ik het brood aan het maken was en foto's van de vorderingen op Facebook plaatste. Er is geen kroning, maar een inhuldiging en daarom kan het geen kroningsbrood zijn. Ach, kniesoor die daarop let. Ik vind het een echt kroningsbrood geworden :-).

Als vocht heb ik sinaasappelsap gebruikt en daardoor krijgt het deeg een lichte oranje kleur. De deegvulling bestaat onder andere uit gedroogde abrikozen. Tussen de twee deeglagen in is een laag amandelspijs aangebracht. De oranje bovenkant is een eenvoudig glazuur van poedersuiker, water en oranje kleurstof.

Kroningsbrood

Deeg:
  • 375 gram tarwebloem
  • 10 gram droge gist
  • 7 gram zout
  • 50 gram kristalsuiker
  • 165 gram vers geperst sinaasappelsap
  • 1 theelepel/5 ml sinaasappelextract of de geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 1 ei (maat M = 50 gram) , losgeklopt
  • 75 gram zachte ongezouten roomboter, in blokjes
Vulling 1:
  • 165 gram gedroogde abrikozen (ready to eat), in stukjes
  • 165 gram sultana’s (rozijnen)
  • 50 gram amandelen, grof gehakt
Vulling 2:
  • 200 gram amandelspijs
  • 20 gram citroenrasp (potje dr. Oetker) of de geraspte schil van 1 citroen
  • losgeklopt ei 
Afwerking:
  • 1 ei, losgeklopt
  • glazuur van poedersuiker + water + oranje kleurstof
Verder:
  • ronde (spring)vorm van ± 24 cm, ingevet
Wel (de avond van tevoren) de sultana’s 15 minuten in lauw water. Laat ze in een vergiet uitlekken/drogen en dep ze zonodig goed droog voor gebruik. Meng de sultana’s met de abrikozen en amandelen. Zet apart tot gebruik.

Werkwijze deeg kneden in standmixer:
Doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in de kom, roer eventueel met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in ± 5 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de klontjes boter 1 voor 1 toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Het deeg voelt qua plakkerigheid aan als de plakrand van een Post-it blaadje.

Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine:
Doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in de bak en kneed met de deeghaak in ± 5 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de klontjes boter 1 voor 1 toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Het deeg voelt qua plakkerigheid aan als de plakrand van een Post-it blaadje.

Werkwijze deeg met de hand kneden:
Doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort op een werkplek en kneed met de hand in ± 10 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de klontjes boter toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf tijdens het kneden minder plakkerig. Het deeg voelt qua plakkerigheid aan als de plakrand van een Post-it blaadje.

Vulling 1 door het deeg verdelen:
Laat het deeg na het kneden 15 minuten afgedekt staan. Kneed er dan met de hand de vulling doorheen. De abrikozen zijn kwetsbaar daarom is het beter om de vulling met de hand door het deeg te kneden.

Stort het deeg op een met wat olie ingevette werkplek en rol het met een deegroller van links naar rechts uit tot een lap ter grootte van een liggend A4-tje. Verdeel 1/3 van de vulling over de deeglap. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden met een deegroller (of met je vingers) dicht. Draai het deeg en herhaal het uitrollen, vulling erover, vouwen en naden dichtdrukken nog twee keer en vorm het dan tot een bal. Pas op dat de vulling binnenin het deeg blijft.

1e rijs:
Leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur ± 60 minuten rijzen. Het deeg zal niet helemaal in volume verdubbelen.

Kroningsbrood


Vulling 2:
Meng de amandelspijs met de citroenrasp en losgeklopt ei. Het moet een smeuïg mengsel worden dat straks makkelijk met een lepel uit te spreiden is over de deegbodem. Zet apart tot gebruik.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Verdeel het deeg met een deegsteker in twee gelijke stukken. Bol beide stukken deeg losjes op en laat ze ± 15 minuten afgedekt liggen.

Kroningsbrood


Rol één deegbal uit tot een ronde lap en leg die in de ingevette springvorm. Zorg ervoor dat de hele bodem bedekt is. Verdeel de amandelspijs over de deegbodem, laat de randjes vrij. Maak de randjes met wat water nat. Rol de andere deegbal ook uit tot een lap en leg die over de amandelspijs. Druk de randen van het deeg goed op elkaar.

Kroningsbrood


2e rijs:
Laat het deeg op kamertemperatuur 45 - 60 minuten rijzen. Het deeg hoeft niet in volume te verdubbelen.

Oven voorverwarmen:
Verwarm de oven tijdens de 2e rijs voor op 180 °C.

Bakken:
Bestrijk de bovenkant van het deeg dun met losgeklopt ei. Bak het brood in het midden van de oven in ± 35 minuten gaar en bruin. Verlaag als het brood snel kleurt na 20 minuten de temperatuur naar 160 °C. Dek zonodig de bovenkant van het brood af met een velletje aluminiumfolie.

Zet de vorm na het bakken op een rooster en los het brood na ± 5 minuten uit de vorm. Leg het brood op een rooster en laat afkoelen.

Glazuur aanbrengen:
Meng poedersuiker met een beetje water en breng op kleur met oranje kleurstof. Maak het glazuur niet te dun! Verdeel het glazuur over het brood en laat opstijven.

Kroningsbrood

Dit brood kan (zonder de glazuurlaag) prima ingevroren worden.

24 april 2013

Snelle chocoladecake

Chocoladecake

Dit is de snelste en makkelijkste chocoladecake die ik ooit heb gebakken! Bovendien ook nog eens erg lekker. Makkelijk als je onverwachts visite krijgt; binnen 50 minuten staat deze cake op tafel. Je hebt alleen 2 kommen en een garde nodig om het beslag te maken, de mixer kan in de kast blijven.

Je kunt deze cake zelfs mengen in de bakvorm waar je hem ook in bakt. Nadeel is dan wel dat je de cake niet heel uit de vorm krijgt. Ik heb het cakebeslag daarom gemengd in een aparte kom en gebakken in een ingevette vorm met op de bodem een stukje bakpapier. Na het bakken en afkoelen kan de cake dan zonder problemen uit de vorm gelost worden.

Ik heb er als finishing touch poedersuiker over gestrooid, maar je kunt de cake ook na het bakken bestrijken met chocoladeglazuur. Een makkelijk recept voor chocoladeglazuur staat bij het recept voor de brownies met hazelnoten

Het recept van deze chocoladecake is afkomstig van King Arthur Flour, hier is het recept ook stap voor stap te volgen.

Chocoladecake

Chocoladecake
Recept printen
  • 200 gram patentbloem
  • 200 gram suiker
  • 23 gram cacao
  • ¼ theelepel zout
  • ½ theelepel espressopoeder
  • 1 theelepel baking soda (zuiveringszout/natriumbicarbonaat)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 15 ml (cider)azijn
  • 70 gram zonnebloemolie
  • 240 gram (volle) melk (of water of koffie)
  • ronde of vierkante vorm van ± 24 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier (geen springvorm)
  • poedersuiker (of chocoladeglazuur)
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Meng in een kom de droge ingrediënten (bloem, suiker, cacao, zout, espressopoeder en baking soda) door elkaar.
  3. Meng in een andere kom de natte ingrediënten (vanille extract, azijn, zonnebloemolie en melk) door elkaar. 
  4. Meng de droge en de natte ingrediënten met een garde door elkaar.
  5. Giet het beslag in de vorm.
  6. Bak de cake in 30 - 35 minuten in het midden van de oven gaar.
  7. Laat de cake in de vorm afkoelen. 
  8. Bestrijk eventueel met chocoladeglazuur en laat het glazuur hard worden. Of bestrooi de cake voor het opdienen met poedersuiker.

Chocoladecake




07 april 2013

Foodblogswap maart 2013

Havermoutmuffins
Vorige maand heb ik meegedaan aan de 1e Nederlandse foodblogswap. Het idee ontstond in de Facebookgroep voor Nederlandse foodbloggers. Je kookt of bakt een recept van een ander foodblog en schrijft daarover op je eigen blog.

Ik kreeg de blog Kiwi&zo toegewezen. Deze blog wordt geschreven door Lisette en zij schrijft:
Voor mij is dan ook de ultieme uitdaging om én gezond, én lekker, én goedkoop én snel te koken. Natuurlijk zal niet elk gerecht aan alle punten kunnen voldoen, hoewel gezond, goedkoop en lekker toch een minimum vereiste zijn voor deze site. Ook zal ik het hebben over het veranderen van gewoontes, wat erg belangrijk is voor mij om gezond te leven, dus ik denk ook voor jou.
Het eerste dat mij opviel toen ik de blog van Lisette doorlas waren de woorden voedselzandloper, vetvrij, suikervrij, vegetarisch, veganistisch, vervang brood. Tsjee ....... ik verschoot er bijna door van kleur moet ik eerlijk bekennen. Dat is wel heel anders dan de recepten die op mijn blog staan.

Na lezing van de recensie en het artikel Gezonde producten volgens de voedselzandloper op de blog van Lisette ben ik tot de conclusie gekomen dat de methode beschreven in het boek de Voedselzandloper (nog?) niet aan mij besteed is. Ik zou me doodongelukkig voelen als ik op die manier zou moeten eten. Mijn dochter daarentegen is juist wel nieuwsgierig naar deze methode. Als ik me niet vergis heeft zij het boek inmiddels aangeschaft of gaat ze het kopen. Ik blijf de blog van Lisette volgen, want je bent nooit te oud om te leren en om gewoontes te veranderen en anders te gaan eten.

Met wat vertraging (ik had eigenlijk al ruim een week geleden deze post moeten plaatsen op mijn blog, excuses daarvoor Lisette) heb ik dan eindelijk een recept gemaakt: havermoutmuffins. Deze muffins voldoen aan alle eisen van de Voedselzandloper. Ze bevatten geen suiker, vet en geen tarwe. In plaats van 85% chocolade heb ik een flinke hand chocoladedruppels gebruikt. Die mogen natuurlijk niet volgens de voedselzandloper ;-). De walnoten heb ik vervangen door pecannoten en ik heb de appel wel geschild. Lisette schrijft dat je minstens een kwartier moet wachten met opeten omdat ze anders uit elkaar vallen. Mijn muffins vielen niet uit elkaar, ze waren eerder een beetje taaiig. Zoet door de banaan en de appel en natuurlijk de chocoladedruppels en absoluut niet droog. Ik zou ze niet zo snel bij de koffie serveren, maar als tussendoortje of als snel ontbijt zijn ze prima. We hebben ze allemaal opgegeten en ik denk dat dat genoeg zegt :-).

Havermoutmuffins (10 stuks)
  • 100 gram havermout
  • 1 rijpe banaan
  • 1 appel, zonder schil en klokhuis en in stukken
  • 2 biologische eieren, maat M
  • 1 theelepel bakpoeder
Vulling:
  • handje pecannoten, in stukjes gebroken
  • handje chocoladedruppels of gehakte 85% chocolade
Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Maal de havermout in een foodprocessor fijn. Voeg hier de banaan, de stukken appel, de eieren en het bakpoeder aan toe. Laat de keukenmachine draaien tot alles goed gemengd is. Schep er tenslotte met een spatel de stukjes pecannoten en chocoladedruppels door.

Verdeel het mengsel over een muffinvorm met daarin papieren cakevormpjes. Bak de muffins in 20 - 25 minuten in de voorverwarmde oven gaar. Laat ze op een rooster afkoelen.

Kijk voor meer variaties op de blog van Lisette.