27 maart 2013

Paasbroodjes

Paasbroodjes

Buiten is het nog guur en koud, maar met deze vrolijke paasbroodjes breng je de lente in huis.

Met dit recept maakt je vijf van deze heerlijke zoete kransen. De eieren heb ik kant en klaar geverfd in de supermarkt gekocht. Verf je ze liever zelf dan kan dat natuurlijk ook. Je hoeft de eieren niet eerst te koken, ze worden tijdens het bakken hard gekookt. Wel even oppassen tijdens het verven dat je ze niet kapot knijpt.

Paasbroodjes

Deeg:
  • 500 gram tarwebloem
  • 7 gram instant gist
  • 25 gram suiker
  • 8 gram zout
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 60 gram water, lauwwarm
  • 160 gram (volle) melk, lauwwarm
  • 100 gram ei (= 2 M eieren)
  • 1 theelepel sinaasappelextract (optioneel)
Vulling:
  • 70 gram gekonfijte sinaasappelschil, in kleine stukjes
Afwerking:
  •  5 eieren (geverfd en gekookt gekocht of zelf geverfd en ongekookt)
  • gesmolten ongezouten roomboter
  • grove suiker (appelflapsuiker) of rietsuiker
Werkwijze deeg kneden in standmixer: doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom, roer eventueel met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak 10 – 15 minuten tot een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Voeg de stukjes gekonfijte sinaasappelschil toe en kneed erdoor.

Werkwijze deeg in een broodbakmachine kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak en kneed in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat en waar je een vliesje van kunt trekken. Voeg de stukjes gekonfijte sinaasappelschil toe en kneed erdoor.

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig tijdens het kneden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Kneed er als laatste de stukjes gekonfijte sinaasappelschil door.

1e rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het “gat” blijft staan.

Paasbroodje

Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (niet kneden!) en verdeel het met een deegsteker in 10 gelijke stukjes. Bol ieder stukje deeg op. Laat de bolletjes afgedekt met plastic folie ± 10 minuten liggen.

Paasbroodjes vormen

Maak van ieder deegbolletje een streng:
  1. Rol de bolletjes met een deegroller uit tot een plat lapje. De vorm is niet zo belangrijk, maar niet langer dan de uiteindelijke streng moet worden.
  2. Rol het lapje vanaf een lange kant strak op tot een streng, knijp de naad dicht met je vingers.
  3. Rol de streng onder je handpalmen heen en weer (druk tegen het werkoppervlak) om de naad te sluiten en een overal even dikke streng te krijgen.
  4. Laat de strengen 5 - 10 minuten afgedekt rusten en rol dan uit tot een lengte van 40 – 45 cm.
Paasbroodje

Paasbroodje

Paasbroodje

Leg telkens 2 deegstrengen naast elkaar en draai ze van bovenaf om elkaar heen, laat de uiteinden open.

Paasbroodje

Vorm er vervolgens een cirkel van en draai de uiteinden in elkaar en knijp vast.

Paasbroodje

Leg de deegstukken op een bakplaat (bekleed met bakpapier of bakmatje) en leg een ei in het midden.

Paasbroodje

2e rijs: laat de deegkransen in 45 – 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 180 °C.

Bakken: bestrijk de broodjes met gesmolten boter en strooi de suiker erover. Bak de broodjes in het midden van de oven in ± 20 minuten gaar en lichtbruin. Leg ze direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.

Paasbroodje