02 februari 2013

Round-up Foodblogevent Creatief met kip

Pak een kop koffie, theefris of voor mijn part een glas wijn en ga er maar eens goed voor zitten. Maar liefst 39 inzendingen ontving ik voor het foodblogevent van deze maand met als thema "Creatief met kip". Bedankt voor alle inzendingen!

Uit de inzendingen blijkt maar weer wat je allemaal kunt doen met kip. Ze zijn allemaal anders en klinken allemaal erg lekker! Wij eten regelmatig kip en ben erg blij met al deze inzendingen, ik ga ze allemaal maken ....

Mocht ik iemand per ongeluk vergeten zijn geef het dan even door, dan zet ik je bijdrage er alsnog bij.

Naast het organiseren, het verzamelen van de recepten en het publiceren van de round-up mag ik nu ook nog eens de volgende host aanwijzen....... Ik hoef daar eigenlijk niet zo lang over na te denken.

Gereon, schrijver van het blog Gereons keuken thuis, mag het stokje van me overnemen. Gereon schrijft bij zijn goede voornemens begin dit jaar namelijk het volgende over het foodblogevent: Ga zeker weer mee doen. Ik hoop dat dit jaar het zoet- en bakgehalte af zal nemen en er meer mannen een bijdrage gaan leveren aan het event. En dat het geheel wat meer verdieping krijgt. Bovendien heeft hij twee recepten ingeleverd en actief over het foodblogevent getwitterd. Een enthousiaste deelnemer.

Gereon gefeliciteerd en veel succes met het bedenken van het volgende thema!

En dan nu de inzendingen. In alle beschrijvingen staan zowel links naar de recepten als naar de startpagina van de site/blog van de deelnemers. Veel leesplezier!


Kip Andersom
De eerste inzending ontving ik van Cobuse die het thema een fijne opdracht vond. Kip uit de oven heeft bij haar thuis een grote voorkeur. Dit kippie andersom is een fijn recept en mislukt zelden ;-). Door het kipje andersom te braden is de kans op uitdroging minimaal. De sinaasappeltjes en het folie helpen ook.

Gentse waterzooi van Bresse kip
Gereon dacht in eerste instantie het recept van de klassieker poulet de Bresse al la crème in te sturen voor het foodblogevent, maar die werd het toch niet. In plaats daarvan heeft hij gekozen voor een Vlaamse klassieker en dan bedoelt hij niet het bedwingen van de Muur tijdens de ronde van Vlaanderen door de heren wielrenners. Nee, zijn inzending is een Gentse waterzooi. Van Bresse kip natuurlijk. De dorstige mens wil ook wat, dus als witte wijn adviseert hij een Muscadet Prestige erbij te drinken.

Kipfilet a la pizzaiola
Gereon was zo blij met het thema van dit foodblogevent (nu eindelijk niet iets zoets) en stuurde daarom nog een recept in. Dit kipgerecht is geïnspireerd op een recept uit een kookboek van Sophia Loren. Zijn toevoeging aan de saus is een rode peper om het geheel wat pittiger te maken. Ook bij dit recept geeft Gereon een wijnadvies.


Kip gevuld met citroen, tijm en rozemarijn
Kip uit de oven is het lievelingsgerecht van Jeroen, vooral zoals zijn oma het maakte. Helaas heeft hij haar het recept nog niet kunnen ontfutselen, daarom stuurde hij dit 'eigen' recept in. Wat deze kip zo lekker maakt is dat de kruiden die tussen de huid en de kip worden gestopt goed in het vlees trekken. Van binnenuit zorgt het sap van de citroen ervoor dat het vlees lekker mals blijft. Het beste resultaat krijg je als je de kip langzaam laat garen.

Tiras de pollo con panceta
Didi van weblog Bijzonder Spaans stuurde een recept in dat al een tijdje op haar blog staat. Een smakelijk en makkelijk te bereiden gerecht dat bestaat uit in kruidenolie gemarineerde repen kipfilet omwikkeld met ontbijtspek. De reepjes worden vervolgens in de kip gaar gebakken.

Georgisch gevulde kip met rijst
Julia van Puur Julia maakt eigenlijk niet zo vaak kip omdat enkele huisgenoten kip maar saai vinden. Het thema van deze maand vond ze daarom echt een uitdaging, maar gelukkig viel deze met rijst gevulde hele kip in de smaak bij haar huisgenoten. Het was de eerste keer dat Julia een hele kip klaarmaakte. Ze was zelf ook verbluft over het resultaat!

Quesadilla’s met kip
Deze zalig lekker flapjes, zo schrijft MissAiesj, danken hun naam aan de 2 belangrijkste ingrediënten: queso (kaas) en tortilla’s. Speciaal voor het foodblogevent deed ze er ook reepjes kip in. De quesadilla’s worden geserveerd met guacamole en zure room, om het helemaal af te maken.

Marokaanse kip tajine
Pauline is een echte zoetekauw dus ondanks dat het deze maand een hartig thema is maakte ze er toch stiekem iets zoets van door pruimen en abrikozen te verwerken in dit Marokkaanse kipgerecht. Ze stoofde het geheel in een tajine waardoor alle smaken behouden blijven.

Kippenpootjes
Martine van Duizenden1dag schrijft in het recept voor deze heerlijke borrelhapjes "als je niet van hoisin houdt kun je het gewoon weglaten". Nou mooi niet, ik ben gek op hoisinsaus :-).

Chicken Parmesan
Paul van weblog Geur van Maillard wilde eerst met appelpartjes gevulde kip aan het spit maken, maar bedacht zich opeens dat het spit spoorloos is verdwenen nadat lokale Musketier Tim ermee had gespeeld had op zijn slaapkamer..... Dan maar iets nieuws. Al bladerend in zijn Italiaanse kookboeken kwam hij dit heerlijke gerecht tegen van malse kipfilet met tomatensaus en veel kaas.

Gevulde kip met appel
Sietske van weblog Zilte Zee vulde een biologische kip met een mengsel van spek, brood, walnoten, Italiaanse kruiden, ei, knoflook en sjalotten en zette het geheel ruim een uur in de oven. Erbij adviseert ze aardappelpuree en zuurkool met bijvoorbeeld wat crème fraîche.

Kip met honing, limoen en tijm
Els eet graag kip en tijdens het bedenken welk recept ze zou insturen dwarrelden haar gedachten alle kanten uit en bezocht ze in luttele uren de hele wereld om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat een geroosterd kippetje of haar sappige poten in huize Eetlust altijd welkom is. Ze koos voor dit heerlijke kipgerecht uit de oven. Met honing en één van haar lievelingsingrediënten: limoen!

Pollo con carciofini, cipolle, patate e rosemarino
Het kon niet anders dan dat Kookgek Wilma een Italiaans recept zou insturen. Haar blog staat er namelijk vol mee! Met dit kipgerecht met artisjokken, ui, aardappelen en rozemarijn wordt maar weer eens bewezen dat Italiaans koken niet moeilijk is: alles in een braadslede of ovenschaal en hup de oven in. Het moet heerlijk geroken hebben in Wilma's keuken!

Kip-kerrie met ananas
Caroline heeft al heel veel lekkere kipgerechten op haar blog
staan en wist niet meteen welke ze zou insturen. Iets nieuws of iets vertrouwds? Uiteindelijk koos ze toch voor dit vrij ouderwetse recept, dat ze regelmatig maakt en dat altijd heel goed in de smaak valt bij iedereen. Ze maakt het tegenwoordig niet met kipfilet, maar met kippendijen waar de poelier het bot en het vel van verwijderd heeft. Dit wordt niet zo droog als kipfilet en er zit meer smaak aan.

Soep van kipgehakt, palmkool en bonen
Ellen, zo schrijft ze op haar blog In my red kitchen, verraste zichzelf met deze soep. Het kruidige gehakt past goed bij de volle bonen, de lichte bouillon en de bittere palmkool. Gelukkig maakte ze een héle grote pan vol!
Omdat palmkool moeilijk te verkrijgen is kun je het in dit recept ook vervangen door snijbiet of paksoi. Oké vooruit, ook door boerenkool, omdat het er zo mooi uitziet.

Indiase tosti met kip en cashewnotenpesto
Jolande had het recept voor deze tosti al een tijdje geleden bedacht, maar nog niet op haar weblog Jolande kookt geplaatst. Dat kwam mooi uit! De tosti wordt niet gemaakt met gewoon brood maar met naanbrood. Weer eens iets anders. Bij dit heerlijke lunchgerecht geeft ze ook een wijnadvies. Dat is makkelijk, hoef ik dat zelf niet meer te bedenken.

Kip-Cajun Wrap
Deze heerlijke kip-cajun wraps kun je goed voorbereiden en bijna iedereen vindt ze lekker schrijft Brenda op haar blog Brenda Kookt. Het is weer eens iets anders dan soep met een broodje kroket.
De ingrediënten: wraps, kip, cajunkruiden, pijnboompitjes, mosterd, honing, crème fraîche, ijsbergsla en gebakken spek.

Chicken wings met gecarameliseerde balsamico marinade
Francesca heeft een chicken wing monster in huis: een klein jochie van bijna 2. Dus mama maakt met liefde kip voor haar kleine man. De marinade wordt eerst gekookt en de wings worden tijdens het bakken in de oven regelmatig met de marinade bestreken. Tip van Francesca: zet onder het rek met de kipstukken een bak waar je de marinade en sappen in kan opvangen. Anders wordt het heel erg messy!

Gebraden kip met saffraan, hazelnoten en honing
Violet blogt nog niet zo lang, maar er staan al veel lekkere recepten op haar blog Violet kookt.
Bijzonder in dit gerecht is het gebruik van rozenwater. Het past het erg goed bij de andere smaken en is in tegenstelling tot wat je zou verwachten, niet overheersend.

Mushy Chicken Pie
Monique blogt ook nog niet zo lang en schrijft haar blog My Little Chequered Kitchen in het Engels. De kip voor deze hartige taartjes wordt eerst gekookt en daarna in kleine stukjes gescheurd. De stukjes kip worden daarna gemengd met de overige ingrediënten. De puff pastry (bladerdeeg) heeft Monique ook zelf gemaakt. Het recept daarvoor geeft ze in een andere posting op haar blog.

Pollo alla cacciatora
Een stoere kip op jagerwijze, zo omschrijft Antoinette van het blog Italiaans koken met Antoinette dit gerecht. Kippedijen wordt eerst aangebraden, daarna komen er groenten, knoflook en een pepertje bij. Dit wordt afgeblust met wijn en dan komen er nog tomaten en rozemarijn bij. Vervolgens laten stoven tot de kip gaar is.

Kip Rozemarijn Lasagne
Hazel heeft deze lasagne zuivelvrij gemaakt door in plaats van ricotta "zijden tofu" te gebruiken en sojamelk te gebruiken in de bechamelsaus. In plaats van geraspte kaas bovenop dat lasagne zo lekker crispy kan maken, strooide ze glutenvrije paneermeel over het laatste laagje saus en dat maakt het ook mooi krokant.

Kip met kop
Midden in de woestijn in Jordanië at Philippine van Liefde voor lekkers voor het eerst dit kipgerecht. Ze vond het zo lekker dat ze het recept heeft weten te ontfutselen van de driver. In Jordanië werd de hele kip gebruikt, inclusief kop dus. Thuis heeft ze het nagemaakt en drumsticks gebruik en in plaats van een houtvuurtje gaarde ze de kip in de oven op de grillstand.

Indiase kipcurry met specerijen, uien en pepers
Raya is op dit moment "aan het beterende been". Ze viel van een trapje en bezeerde haar been behoorlijk. Ze kan daardoor helaas op dit moment niet zelf koken. Ze mist het koken en haar handen jeuken om de keuken weer in te gaan, maar dat zal nog even moeten wachten. En om toch iets te doen, al is het dan niet meer dan droogzwemmen, doet ze toch mee met het foodblogevent. Uit haar archief (en volgens mij is dat enorm!) plukte ze deze beproefde Indiase kipcurry met specerijen, uien en pepers.

Kip massala met aardappelen en kouseband
Anouk vindt het thema van deze maand uitdagend omdat er zoveel heerlijke recepten zijn met kip! Het recept voor deze kip massala heeft ze onlangs voor het eerste gemaakt en ze vond het heerlijk.

Duiveltjes kip zonder kip
De schrijfster van het blog Vandaag ga ik beginnen stond voor een dilemma toen ze het thema van het foodblogevent las. Ze is namelijk vegetariër. Ze schrijft "ik kan toch echt geen kip maken, want ik eet het beslist niet op. Zelfs biologische-scharrel-vrije-blije-uitloopkip niet. Een uitzending van De Wilde Keuken hierover was voor mij voldoende". Maar haar oplossing is natuurlijk briljant: ze heeft kipstukjes van de Vegetarische Slager gebruikt voor deze Duiveltjeskip.

Gestoomde pittige kippakketjes in sla-bladeren
Mireille stoomde de kippakketjes in een stoommandje en vond het resultaat verbluffend! De slabladeren waren heerlijk knapperig. Deze handige, pittige hapjes kun je als borrelhap serveren of bij de maaltijd geven. Mireille at ze met gebakken rijst en dat was genoeg als maaltijd!

Quiche met kip en spek
Het motto van Shannon is "Lekker eten moet je delen met anderen!". Met deze lekkere quiche met gerookte kip moet dat lukken...

Kipdrumsticks met geroosterde groenten
Anneke was op zoek naar inspirerende foodblogs en kwam het foodblogevent tegen. Het leek haar meteen super leuk om een keer mee te doen. De kip en groenten in dit gerecht worden samen in de oven gegaard. De verschillende groenten hebben niet dezelfde gaartijd en worden in etappes toegevoegd. In totaal heb je zo'n 1.5 uur nodig voor de bereiding van dit gerecht.

Foe Yong Hai met kip
Aranka kookt noodgedwongen zoveel mogelijk zoutarm/zoutloos. Dat je dan nog steeds lekker kunt eten beschrijft ze op haar blog. Voor dit bekende Chinese eigerecht maakte ze ook de tomatenketchup zelf, maar je kunt natuurlijk ook 'gewone' tomatenketchup gebruiken.

Tajine Kip met kweepeer
Fatima van de blog Safrana en Argana maakt dit gerecht in een tajine maar je kunt het ook in een stevige braadpan of in de oven bereiden. Het recept begint met het maken van charmoula met daarin gepekelde citroen, kruiden, specerijen en olijfolie. Bijzonder is ook de toevoeging van kweeperen. Een ware smaakexplosie als je het mij vraagt!

Ovenschotel met kip, pasta en broccoli
Toen Natascha het thema van het foodblogevent van deze maand las moest ze gelijk denken aan haar ovenschotel met kip, broccoli en pasta én had ze direct een reden om deze caloriebom nog eens te maken.

Hele kip uit de slowcooker
De schrijfster van de blog I am cooking with love stuurde het recept voor deze kip uit de slowcooker in. Ik ben ook fan van de slowcooker, maar een hele kip zonder verder vocht toe te voegen heb ik er nog nooit in gemaakt. Intrigerend en het uitproberen waard!

Tartelettes met kip
Marleen van Eten uit de volkstuin maakte heerlijke mini quiches gevuld met gerookte kipfilet, geschaafde pecorino en verse koriander. Een ware smaakexplosie! Ik krijg al trek van alleen de werkelijk prachtige foto's die ze van de taartjes maakte.


Kip Cajun Noodles
Sabine van OhMyFoodness stuurde het recept voor Kip Cajun Noodles in. Dit gerecht zit boordevol groenten, is pittig gekruid, gezond én Weight Watchers proof.



Pollo Cacciatore
De schrijfster van het blog OnaPona stuurde een recept in voor Pollo Cacciatore, een recept waar meerder variaties op bestaan. Dit recept is haar eigen creatie. De kip wordt eerst gemarineerd in wijn met kruiden, vervolgens gebakken en daarna in de oven gaar gestoofd in een saus met daarin o.a. spekjes, knoflook, ansjovis, passata en de marinade.

Kipkarbonades met honing en sojasaus uit de oven
Ik kon als host van deze maand natuurlijk niet achterblijven. Wij eten regelmatig kip en er staan inmiddels al iets meer dan 50 recepten waarin kip de hoofdrol speelt op mijn blog. Deze maand was deze kip met honing en sojasaus het toppertje, we hebben het twee keer gegeten.





Kip uit de oven met een sinaasappel/gembersaus en een gerookt tintje
Louise van Haymaheerd Koken en en Wonen las mijn oproep op Facebook en besloot op het laatste nippertje toch mee doen met een gerecht waar ze haar gezin altijd blij mee maakt. Zelf maakt ze deze kip met sjalotjes, gember, knoflook, citroengras, sinaasappel, vissaus en gerookt paprikapoeder in een Aga, maar je kunt het natuurlijk ook in een gewone oven klaarmaken.

Balinese kip met mango en kokos
Food en winelover Irene stuurde haar Balinese kip met verse mango en kokos in. Ze was vorig jaar op Bali en als ze kip wilden eten moest er eerst eentje geslacht worden. Voor 'plofkippen' hoe je daar niet bang te zijn, de kippen daar hebben een geweldig leven. Selamat makan!

Kipkarbonades met honing en sojasaus

Kipkarbonades met honing en sojasaus
Deze maand organiseer ik het foodblogevent en als thema heb ik Creatief met kip gekozen. Wij eten zeker 1 x per week kip en er staan dan ook al meer dan 50 recepten waarin kip de hoofdrol speelt op mijn blog.

Onderstaand recept maakte ik van de week en het staat inmiddels op het lijstje "ga ik vaker maken". Het viel bij iedereen in de smaak en het is makkelijk te maken. Ook erg geschikt voor grotere gezelschappen, alles in een braadslede of ovenschaal en hup de oven in.

In plaats van vleugeltjes of drumsticks heb ik gekozen voor kipkarbonades. Zonder vel, want zo krijgt de kip meer smaak. Wij aten er geroerbakte groenten bij.

Het recept is afkomstig van Appetite voor China.

Kipkarbonades met honing en sojasaus uit de oven
Recept printen
  • 8 kipkarbonades zonder vel
  • 30 ml/2 eetlepels sojasaus
  • 30 ml/2 eetlepels hoisin saus
  • 30 ml/2 eetlepels honing
  • 15 ml/1 eetlepel rijstazijn
  • 5 ml/1 theelepel sesamolie
  • paar slagen uit de molen met chilipepertjes
  • snuf zout
  • 1 eetlepel (geroosterde) sesamzaadjes
  • 3 bosuitje, in schuine stukjes gesneden
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Roer een sausje van de sojasaus, hoisinsaus, honing, rijstazijn, sesamolie, chilipeper en zout.

Doe de kipkarbonades in een grote schaal en giet de saus erover. Laat ± 10 minuten marineren.

Leg de kipkarbonades naast elkaar in een braadslede of ovenschaal. Bewaar de overgebleven saus! Zet de braadslede in de oven en bak de kipkarbonades in ± 45 minuten gaar. Draai ze tussentijds 2 x om en bestrijk ze met een kwastje met de overgebleven saus.

Leg de karbonades in een schaal, bestrooi ze met de sesamzaadjes en de bosuitjes. Schep de saus uit de braadslede en serveer er apart bij.