Pagina's

30 september 2013

Levine's broodbakschool (2)

Nieuwe workshopruimte
Na mijn vorige bericht van alweer twee weken geleden zijn er weer heel veel werkzaamheden verricht in mijn nieuwe workshopruimte. Mijn knieën haperen inmiddels af en toe en mijn rug geeft zo nu en dan ook een seintje dat ik moet gaan oppassen. Ik denk nog steeds dat ik 25 ben, maar mijn lijf geeft helaas aan dat dat niet zo is......

Ieder vrij uurtje ben ik, vaak samen met mijn dochter en haar Aussie en mijn zoon, aan het schuren, schilderen, opruimen, schoonmaken enzovoorts enzovoorts geweest en er komt eindelijk schot in. Mijn echtgenoot -die absoluut geen klusser is- helpt op de achtergrond mee met het nemen van beslissingen van financiële aard en steunt me als ik er even door vermoeidheid doorheen zit. Ook heel belangrijk :-).

Mijn nieuwe workshopruimte bevindt zich in het achtergedeelte van Bedrijfsverzamelgebouw De Compagnie in Rijswijk. Het voorste gedeelte is opgeknapt, de huurders van de diverse ruimtes in het achtergedeelte mogen/moeten het naar eigen inzicht zelf doen.

De workshopruimte bestaat uit twee gedeeltes: een (bestaande) keuken van ± 18 m2 en een naastgelegen ruimte van ± 30 m2. Omdat het niet handig is om steeds via de gang van de keuken naar de naastgelegen ruimte te lopen is er een doorgang in de tussenmuur gemaakt. In de keuken is er aan beide zijden een aanrecht met daaronder keukenkastjes. Boven het aanrecht zijn inmiddels planken opgehangen.

Nieuwe workshopruimte
Elektra is door schoonzoon Rodney in orde gemaakt: beide
ovens kunnen op een aparte groep worden aangesloten



Nieuwe workshopruimte
Het puin is inmiddels afgevoerd!

Nieuwe workshopruimte
Beetje kleur in de keuken :-)


Nieuwe workshopruimte
Hoe verf je blauwe deuren wit? 4 x verven!


Nieuwe workshopruimte
Wat doe je met blauwe verwarmingsbuizen?
Ook maar wit verven ....


Nieuwe workshopruimte
Ach, ik doe eens gek ....
1 deur met schoolbordverf


Nieuwe workshopruimte
1 kant van de keuken is inmiddels schoon en ingericht, het andere
aanrecht is nog een rommeltje, evenals de plaats waar de ovens,
koelkast en vriezer moeten komen te staan


Nieuwe workshopruimte
Een deel van het laminaat is inmiddels gelegd.
Op deze foto een doorkijkje naar de keuken vanuit
de naastgelegen ruimte


Nieuwe workshopruimte



Bovenstaande boodschap en foto lieten mijn dochter en haar Rodney achter op het krijtbord in de keuken. Ik ben er nog ontroerd door. Ik ben ook heel trots op hen! Ze hebben bijna al hun vrije tijd besteed om mij te helpen, terwijl ze zelf voor een grote verandering in hun leven staan. Zonder hen was ik nog lang niet zover geweest met verbouwen en opknappen. Vandaag vertrekken ze voor een reis van 7 weken door Frankrijk, Spanje en Portugal en 10 december emigreren ze Australië. Ik zal ze heel erg missen!!!!



15 september 2013

Levine's broodbakschool (1)

Nieuwe workshopruimte
Het begin van de verbouwing, een gat in de muur
tussen de keuken en de naastgelegen ruimte

Het begon allemaal met een telefoontje begin juli: "Ben je op zoek naar een andere workshopruimte?

Na een aantal keren kijken, nadenken, opmeten, tekeningen maken, gesprekken en mailtjes ondertekende ik twee weken geleden een huurcontract.

Yesss!

Met heel veel plezier heb ik de afgelopen drie jaar de workshops brood bakken (ik ben de tel kwijt, het zijn er inmiddels meer dan 300) vanuit mijn eigen keuken gegeven, maar het werd echt te klein. Zakken bloem en meel onder de tafel, plastic kratten met ingrediënten naast mijn bed, overvolle planken in de berging en rijsmandjes naast het wasrek. Overal staat wel iets.

Voordat ik al mijn spullen kan verhuizen en de workshops daar kan gaan geven moet er echter eerst verbouwd en geverfd worden. De afgelopen twee weken is er al veel werk verricht. Schoonzoon Rodney hakte een gat in de muur tussen de keuken en de naastgelegen ruimte zodat er niet steeds via de gang omgelopen hoeft te worden. De muren zijn inmiddels geverfd en met het verven van het houtwerk is ook al een begin gemaakt.

Nieuwe workshopruimte-2
Bouwvakken op z'n Australisch: op flip flops :-)

Nieuwe workshopruimte-3
Tada .......

Ik zal jullie op de hoogte houden van de vorderingen!

04 september 2013

Foodblogswap augustus 2013: Kip met champignons en witte wijnsaus

Ja, ik weet het, ik ben te laat. En dan ook nog eens een recept zonder foto. Excuses aan Pien van de blog De pan van Pien. Want dat was het blog dat ik in augustus kreeg toegewezen voor de Foodblogswap. Dit stukje had eigenlijk vorige week op mijn blog moeten staan ……..

Ik zal het maar bekennen: ik heb soms last van uitstelgedrag, schuif dingen voor me uit en dan moet ik op het allerlaatste moment opeens haast gaan maken. Gaat bijna altijd goed, maar soms dus niet.

Vorige week kreeg ik zeer heugelijk nieuws te horen (binnenkort meer daarover) en opeens had ik het erg druk. Koken schoot er een beetje bij in. Ik had tot overmaat van ramp nog niet eens besloten welk recept van Pien ik na zou gaan maken.

Afijn, het moest wegens tijdsdruk een niet al te ingewikkeld recept worden. Ik koos voor de Poulet aux champignons avec une sauce au vin blanc. Snel een foto gemaakt terwijl man en zoon al aan tafel zaten te wachten op het eten. Helaas was de foto zo slecht dat ik hem hier niet plaats. De kip en de saus smaakten prima, op de foto leek het gerecht echter wel een ongeluk in een tunnel ;-).

Hieronder mijn versie.

Kip met champignons en witte wijnsaus (4 personen)
  • 60 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 4,5 dl kippenbouillon
  • 1 ¼ dl droge witte wijn
  • 4 eetlepels crème fraiche
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 enkele kipfilets
  • 250 gram champignons, in vieren
  • zout en peper
  • ½ bosje peterselie
Saus: smelt de helft van de boter in een steelpan op laag vuur (niet bruin laten worden). Voeg de bloem toe en roer goed door de boter. Voeg al roerend de bouillon toe. Laat de saus 10 minuten zachtjes koken. Voeg de wijn toe en laat de saus nogmaals 10 minuten zachtjes koken. Roer er als laatste de crème fraiche en het citroensap door. Breng op smaak met zout en peper (pas op de bouillon kan ook al zout zijn).

Bak intussen de met zout en peper bestrooide kipfilets in een koekenpan in de resterende boter om en om gaar. Haal de kipfilets uit de pan en leg ze op een bord en dek ze af met aluminiumfolie. Bak de champignons in het achtergebleven bakvet. Doe de champignons in de saus en roer de peterselie erdoor. Let op ieder bord een kipfilet en schep de saus erover.

Wij aten er gekookte aardappeltjes en gestoomde broccoli bij.