26 mei 2012

IJs, IJs, IJs

IJs

Met dit fraaie weer gaat een ijsje er wel in, dus pak je ijsmachine en ga aan de slag ....

Ik heb vandaag koffie-ijs gemaakt, heel makkelijk om te maken en erg lekker! De komende dagen volgen er vast nog meer smaken :-). Ik maak mijn ijs (al sinds 2008) in een zelfvriezende Nemox Gelatissimo. Een erg fijne machine, stekker in het stopcontact, ± 5 minuten voorkoelen en draaien maar.

Een paar ideeën:

Bananenijs
Bananenijs (Roasted Banana Ice Cream)
Frambozen-yoghurtijs
Kersenijs
Koffieijs
Kokosijs
Mango-sorbetijs
IJs van blauwe bessen
IJs met rumrozijnen
IJs met vruchtjes
Vruchtenijs met kersensaus

Boekentips:

IJstijd van Kees Raat (Nederlands)
Gelati d'Italia van Linda Tubby (Nederlands)
Heerlijk ijs uit een glas en ander zoets (Nederlands)
The Perfect Scoop van David Lebovitz (Engels)

22 mei 2012

Appelkruidcake met meringue

Er zijn van die recepten, die wil ik meteen uitproberen. Zo ook dit recept, ik ontdekte deze cake op de site van Food 52. Meteen maken paste niet in de planning, ik moest er een aantal dagen mee wachten. Mezelf kennende heb ik het recept gelijk uitgeprint en in de keuken gelegd zodat ik het niet kwijt kon raken ;-).

Hoewel dat direct uitprinten eigenlijk niet meer nodig is. Ik 'pin' tegenwoordig leuke recepten die ik wil onthouden en ooit eens wil maken op Pinterest. Zo raak ik nooit meer een recept kwijt :-). Tijdens surftochtjes op het internet 'pin' ik regelmatig iets bij. Het leuke is dat je ook 'boards' van andere 'pinners' kunt volgen en kunt 'repinnen'. Van het een komt vaak het ander en mijn verschillende 'boards' bevatten al een flink aantal recepten. Je kunt me ook volgen op Pinterest, klik daarvoor op de button 'Follow me on Pinterest' in de rechterkolom. Je kunt pinnen wat je wilt op je eigen boards, dat hoeven niet alleen recepten te zijn. Mijn zus bijvoorbeeld houdt helemaal niet van recepten, die pint weer hele andere dingen.

Terug naar de cake. Het is door de meringue iets meer werk dan een gewone cake, maar zeker de moeite waard. Zorg ervoor dat de kom waarin je de eiwitten stijf klopt brandschoon is, net als de gardes van de mixer. Ook mag er absoluut geen eigeel in de eiwitten zitten.

De cake blijft een paar dagen goed, je kunt hem gewoon op kamertemperatuur bewaren. Wij vonden hem de volgende dag nog lekkerder! Voor het serveren heb ik de meringuelaag met poedersuiker bestrooid.

Appelkruidcake met meringue

Voor de meringue:
  • 2 grote eiwitten
  • 300 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 30 ml water
Voor de cake:
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 grote eidooiers
  • 1 theelepel baking soda/natriumbicarbonaat/zuiveringszout
  • flinke snuf zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel (of nootmuskaat)
  • 2 grote stevige appels, zonder schil en klokhuis. grof geraspt
  • 50 gram walnoten of pecannoten, grof gehakt (optioneel)
  • 100 gram rozijnen (optioneel)
  • 270 gram patentbloem
Verder:
  • springvorm van 24 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Maak eerst de meringue:
Doe de eiwitten, suiker en water in een grote kom. Zet de kom op een pan met kokend water en zorg ervoor dat de bodem van de kom het water net raakt. Mix het mengsel met een handmixer op hoge snelheid tot stevige pieken, dit duurt 3 - 5 minuten. Haal de kom van de pan af en zet weg tot gebruik.

Cake:
Mix (met handmixer of platte klopper van een standmixer) de boter en de suiker licht en luchtig. Voeg de eidooiers toe en mix tot ze volledig opgenomen zijn. Roer er op de laagste stand van de mixer of met een spatel de baking soda, zout, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel, appel, noten en rozijnen door. Schep er vervolgens voorzichtig de bloem door.

Schep het mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant glad.

Appelkruidcake met meringue

Appelkruidcake met meringue

Verdeel de meringue gelijkmatig over het cakebeslag.

Appelkruidcake met meringue

Appelkruidcake met meringue

Bakken:
Bak de cake in 45 - 55 minuten gaar. Let erop dat de meringue niet te bruin wordt. Bedek zonodig de bovenkant met een vel aluminiumfolie.

Afkoelen en bewaren:
Zet de cake na het bakken op een rooster, verwijder na ± 15 minuten de rand en laat de cake verder afkoelen. Je kunt de cake ook warm eten, de meringue zal dan bij het snijden breken. Als je de cake tot de volgende dag bewaard kun de de cake snijden zonder de meringue te breken.

De cake blijft een paar dagen goed, je kunt hem gewoon op kamertemperatuur bewaren. Wij vonden hem de volgende dag nog lekkerder! Voor het serveren heb ik de meringuelaag met poedersuiker bestrooid.

Appelkruidcake met meringue

15 mei 2012

Appelcake met kaneel en chocolade

Appelcake met kaneel en chocolade

In mijn keukenkast staat een aantal mappen met uitgeprinte recepten die ik ooit op internet vond. In sommige kijk ik eigenlijk nooit, ze staan daar maar te staan. In een opruimbui vanmiddag besloot ik die mappen eens onder handen te nemen. Weg ermee! Toch eerst maar even kijken wat voor recepten erin zitten .......

Afijn .......... een kwartier later stond ik deze cake te maken :-).

Appelcake met kaneel en chocolade
Recept printen

Topping:
  • 25 gram suiker
  •  ¼ theelepel kaneel
  • 30 gram pecannoten (of walnoten), fijn gehakt

Cake:
  • 250 gram patentbloem
  • ¼ theelepel zout
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel natriumbicarbonaat (zuiveringszout/baking soda)
  • ½ theelepel kaneel
  • snuf (vers gerapste) nootmuskaat
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 200 gram suiker
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 30 ml karnemelk
  • 125 gram appel, in blokjes
  • 50 gram pecannoten (of walnoten), grof gehakt
  • 45 gram mini chocolate chips of fijngehakte pure chocolade

Verder:
  • cakevorm van ± 21 cm, ingevet en bekleed met bakpapier zodat aan de twee lange kanten het bakpapier uitsteekt (dan kan je na het bakken de cake er zo uittillen)

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Meng de ingrediënten voor de topping in een schaaltje door elkaar.

Meng bloem, zout, bakpoeder, natriumbicarbonaat, kaneel en nootmuskaat in een schaal door elkaar.

Mix de boter en de suiker (met handmixer of platte klopper standmixer) ± 5 minuten. Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei geheel is opgenomen. Mix het vanille extract erdoor.

Voeg het bloemmengsel en de karnemelk in gedeelten en om en om toe. Dit kan je het beste doen met een spatel of op de langzaamste stand van de mixer.

Schep de appel, pecannoten en chocolate chips met een grote lepel door het cakebeslag.

Schep het cakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant met de achterkant van een lepel glad. Strooi de topping erover.

Bak de cake in het midden van de oven in 50 – 60 minuten gaar en bruin. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en til de cake dan met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat op een rooster verder afkoelen.

Bron: All Recipes 

08 mei 2012

Ondertussen in de keuken van Levine (3)

koken

Heb ik begin dit jaar zo’n leuke nieuwe rubriek bedacht, maak ik er een potje van. Ik heb na mijn tweede bericht op 30 januari geen updates meer geplaatst. Foei toch!

Ik heb natuurlijk niet stilgezeten. Ik heb weer heel veel brood gebakken, een aantal recepten staat inmiddels al op mijn weblog. Ik heb ook veel workshops brood bakken gegeven, vaak 3 per week. Tot juli is de workshopagenda bijna vol (er zijn nog enkele plaatsen vrij), nieuwe data voor het 3e kwartaal ga ik in juni plannen.

Millers loaf
Millers Loaf, recept uit Bourke Street Bakery

Fluitje met spelt (met zuurdesem)
 "Fluitje" met spelt, recept van de Weekend Bakery


Naast brood bakte ik ook verschillende cakes en taarten. De chocoladetaart met Baily's die ik met mijn verjaardag bakte was een groot succes, net als deze appelcakejes met dulce de leche


Appelcakeje met dulche de leche@


Mijn plan om elke week minstens twee nieuwe recepten uit te proberen is de laatste tijd in het water gevallen. We hebben zelfs de laatste tijd door omstandigheden, maar tot grote vreugde van mijn echtgenoot, regelmatig AVG gegeten: aardappelen, vlees en groente (op z’n Hollands). Regelmatige lezers weten inmiddels wel dat die combinatie niet mijn favoriet is. Ik doe daar mezelf niet echt een plezier mee. Bovendien vind ik het zo saai om klaar te maken dat ik van de weeromstuit regelmatig iets laat aanbranden. Ik probeer die AVG wel regelmatig wat “aan te kleden”. Zo maakte ik al eens deze varkenskarbonades met mosterdsaus. Erg lekker, maar ja, met wijn en room maak je al snel iets lekker :-).


In mijn boekenkast staat weer een aantal nieuwe boeken. Broodbakboeken, maar ook Comfort Food van Janneke Vreugdenhil, Home made winter van Yvette van Boven en IJstijd van Kees Raat. Alle drie zeer de moeite waard. Favorieten uit het boek IJstijd zijn op dit moment het Dulce de lecheijs en het stroopwafelijs. Het chocoladeijs is ook lekker, maar anders dan anders door de toevoeging van piment.

Dulce de leche ijs aan het maken. De ijscompositie staat af te koelen in een schaal ijswater #toetje
De ijscompositie staat af te koelen in een bak ijswater,
dulce de lecheijs

Chocoladeijs
De ijscompositie staat af te koelen in een bak ijswater,
chocoladeijs
Chocoladeijs, dulche de leche ijs en stroopwafelijs
  Dulce de lecheijs, stroopwafelijs en chocoladeijs

Met veel plezier denk ik terug aan de redactievergaderingen van het boek Koken met Sjalot. We hebben in de keuken van Studio Roosmarijn gebrainstormd over hoe het boek eruit moet gaat zien, wat er in moet komen en met z’n allen heel veel verschillende gerechten – door de redactieleden aangeleverd - gemaakt met sjalot in de hoofdrol. Ieder gemaakt recept heeft een ieder vervolgens van opmerkingen en commentaar voorzien en een cijfer gegeven. Eind mei is het boek klaar, ik ben heel benieuwd!

Redactie kookboek Sjalot

Mijn eigen boek schiet er helaas een beetje bij in. De uitgever waarmee ik al meer dan een jaar in gesprek ben en die nog steeds enthousiast is over het uitgeven schiet niet echt op met het maken van vaste afspraken. Jammer, want ik krijg veel vragen wanneer het verschijnt. De teksten zijn bijna af en een deel van de recepten is inmiddels getest door diverse mensen, van beginnende thuisbakkers tot meer ervaren thuisbakkers. Een paar voorbeelden:

Driegranenbrood
Driegranenbrood

 Donkerbruin brood met zonnebloempitten 

Notenbroodjes met roggedesem
Broodjes met walnoten
Brood met gedroogde tomaten en kaas
Brood met zongedroogde tomaten en kaas

03 mei 2012

Zuurdesembrood met hazelnoten en krenten

Collage zuurdesem met hazelnoten en krenten

Gisteren heb ik voor het eerst een brood uit het boek How to make bread van Emmanuel Hadjiandreou gebakken. Dit boek heb ik al een tijdje in de kast staan en wist niet zo goed wat ik ermee aan moest. Het is een mooi boek met veel stap voor stap foto's. maar het wijkt nogal af van hoe ik altijd mijn deeg maak. Alle broden in dit boek worden met de hand gekneed, maar anders dan anders. In het kort komt het erop neer dat je het deeg mengt met een lepel (alle degen hebben een hoog vochtpercentage) en dat vervolgens 10 minuten afgedekt laat staan, vervolgens vouw je het deeg 10 x, dekt de kom weer af en laat weer 10 minuten staan. Dit herhaal je een aantal keren. Vervolgens 1e rijs, vormen, 2e rijs en afbakken.

Ik vind het verwonderlijk hoe goed het brood uit de oven is gekomen. Ik heb wel een beetje gesmokkeld: ik heb er ook wat gist aan toegevoegd. Ik begon er pas 's middags laat mee en realiseerde me dat als ik geen gist toe zou voegen het weer eens nachtwerk zou worden en daar had ik niet zo'n zin in .......

De onderste vier foto's, van links naar rechts:
- deeg net na het mengen (vochtpercentage deeg is 73%);
- deeg na een aantal keren vouwen (stretch & fold techniek);
- deeg na 1e rijs, opgebold, daarna 20 minuten rust;
- batard van gevormd en in rijsmandje laten rijzen.