29 november 2011

4 december: Nationale antipakjesavond

Net als vorig jaar heeft Karin Luiten 4 december uitgeroepen tot Nationale antipakjesavond.

Het is mij net als Karin een raadsel waarom zoveel mensen nog niet weten dat je voor lekker en makkelijk koken heus geen pakjes of zakjes nodig hebt. Pakjes en zakjes lijken makkelijk, maar veel tijd win je er niet mee en zeker geen smaak! Ook moet je vaak zelf nog van alles bijvoegen, waarom dan niet het gerecht helemaal zelf maken? De kruidenmengsels die in zakjes en pakjes zitten bevatten altijd te veel zout, onnodige suiker, smaakversterkers, conserveermiddelen en E-nummers. Dat valt niet te rijmen met gezond en ook niet met lekker.

Mijn zus en ik verschillen als dag en nacht. Ze houdt in tegenstelling tot ondergetekende niet zo van eten en is gek op pakjes en zakjes “want veel te makkelijk hoor” en “tja, ik vind het nou eenmaal lekker.... Bovendien vind ik het wel handig dat het steeds hetzelfde smaakt, dat geklooi met potjes kruiden en specerijen die altijd vies worden en over de datum zijn” schreef ze op mijn Facebookpagina nadat ik ook daar een oproep had gedaan om op 4 december zonder pakjes en zakjes te koken. Over smaak valt te twisten ……. Ik denk dat zij en ik daar nooit uitkomen, maar ik hoop echt dat zij op 4 december - en vaker - de zakjes en pakjes links laat liggen zodat ze weer kan proeven hoe iets echt kan smaken. Misschien krijgt ze dan weer wat meer zin in eten.

Ik sluit me van harte aan bij de oproep van Karin om op 4 december zonder pakjes en/of zakjes te koken. Jullie, mijn lezers, doen toch ook mee?

Hieronder een aantal suggesties voor (h)eerlijke gerechten die snel klaar zijn en die zonder al te veel poespas en zonder pakjes en zakjes te maken zijn:

- Pasta met klassieke tomatensaus
- Kipfilet met zoetzure saus
- Fettucine met romige spinazie en geroosterde tomaten
- Kip met groenten in zoetzure saus
- Thaise roergebakken kip met basilicum
- Varkenshaas in soja-/hoisinsaus
- Kip met kerrie *
- Verse pasta met ei-speksaus
- Zuurkoolschotel met appeltjes uit de oven
- Rode kool met cider en appel

* In het bericht over Kip met kerrie schrijf ik over mijn moeder en haar plezier in koken en ook over mijn zus die niet zo van eten houdt. Lees ook haar commentaar onder het bericht waarin ze toegeeft dat ze met pakjes en zakjes kookt ....).

Tip: wil je vaker zonder zakjes en pakjes koken en toch je favoriete gerechten blijven maken maar je weet niet hoe? Koop het boek Koken met Karin - Zónder pakjes en zakjes. In dit boek laat Karin je onder andere zien hoe je de populaire kant-en-klaar gerechten zelf kunt maken.

21 november 2011

Brood met veel zaadjes - Many Seed Bread

Brood met veel zaadjes / Many-Seed Bread

Het recept van dit heerlijke brood komt uit het boek Peter Reinhart’s Artisan Bread every day. Ik heb het boek al een tijdje in mijn bezit en ik moet eerlijk bekennen dat ik er eerst niet zo enthousiast over was. Daar ben ik inmiddels – nadat ik er een aantal broden uit gemaakt heb – op teruggekomen.

De werkwijze van de broden uit dit boek is iets anders. Het deeg is natter en wordt direct na het (korte) kneden in de koelkast gezet. De 1e rijs vindt dus plaats in de koelkast. Voordeel hiervan is dat het brood meer smaak krijgt omdat het deeg langer de tijd krijgt om te fermenteren. Je kunt het deeg enkele dagen in de koelkast bewaren. Op de bakdag haal je het deeg 2 – 3 uur voordat je het wilt gaan bakken uit de koelkast. Omdat het deeg koud is duurt het langer voordat het genoeg gerezen is om te bakken.

Bij elke recept in het boek worden de hoeveelheden aangegeven in cups, ounces en grammen. Hoewel Peter in het begin van het boek aangeeft dat Europese bakkers in hun deeg iets minder vocht moeten gebruiken omdat de Europese bloem minder vocht aankan heb ik me precies aan het recept gehouden, tenminste qua hoeveelheid vocht. Het deeg is inderdaad iets natter, maar doordat het in de koelkast overnacht is het (de volgende dag) makkelijk te vormen omdat het deeg dan koud is. Bovendien nemen de zaadjes en pitten gedurende de tijd in de koelkast nog wat van het vocht op. Voordeel van een natter deeg is ook dat het uiteindelijke brood langer vers blijft: water is de beste natuurlijke broodverbeteraar!

Peter gebruikt in dit brood ook nog 56,5 gram honing (of bruine basterdsuiker), maar die heb ik weggelaten. Dit brood heeft helemaal geen zoet nodig. De zonnebloempitten en pompoenpitten kan je even licht roosteren, maar die stap heb ik overgeslagen. Ik heb wel geroosterde sesamzaadjes gebruikt.

Ik heb 2 busbroden van het deeg gemaakt, maar je kunt er ook batards, stokbroden, boules of kleine broodjes van maken. 

Zo heb ik het gemaakt:

Brood met veel zaadjes – Many-Seed Bread
2 broden

  • 638 gram tarwebloem
  • 85 gram volkorenmeel (of roggemeel)
  • 57 gram (geroosterde) sesamzaadjes
  • 28 gram zonnebloempitten
  • 28 gram pompoenpitten
  • 28 gram lijnzaad (heel)
  • 17 gram zout
  • 14 gram instant gist
  • 340 gram water, 20 - 25 °C
  • 170 gram volle melk (karnemelk kan ook), 20 - 25 °C
  • zonnebloempitten voor de bovenkant
  • 2 broodbakblikken van ± 21 cm, ingevet

Dag van tevoren

Werkwijze deeg kneden in een standmixer: doe tarwebloem, volkorenmeel, zaadjes en pitten, zout, gist, water en melk in de kom. Meng de ingrediënten met de platte klopper en op lage snelheid 2 minuten. Laat het deeg afgedekt 5 minuten rusten.
Kneed het vervolgens met de kneedhaak (KitchenAid stand 2, Bear Varimixer stand 1) in 6 minuten tot een licht kleverig deeg.

Vorm het deeg tot een bal en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom goed af en zet de kom direct in de koelkast.

Bakdag

Haal het deeg 2 – 3 uur voordat je het wilt gaan bakken uit de koelkast. Vorm de broden direct nadat het deeg uit de koelkast komt.  Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Verdeel het met een deegsteker in twee gelijke stukken. Druk de lucht uit het deeg en vorm beide stukken deeg tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegballen om en laat ze afgedekt ± 20 minuten rusten. 

Vorm vervolgens beide stukken deeg tot een brood, klik hier voor een filmpje:
  • rol het deeg (van links naar rechts) met een deegroller uit tot een rechthoek;
  • vouw de rechterkant (vanaf de lange kant) tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant;
  • rol het deeg weer met een deegroller uit (niet breder dan het bakblik);
  • rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht;
  • besproei/bestrijk de bovenkant van het deeg met wat water en rol door zonnebloempitten;
  • leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik.
Dek het deeg af  (bijvoorbeeld met een douchemuts) en laat het op kamertemperatuur tot bijna in volume verdubbelen. Dit zal – afhankelijk van de omgevingstemperatuur – 1 ½ - 2 ½ uur duren. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert. Tip: Het deeg is leidend!

Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 °C (boven-/onderwarmte).

Bak de broden 20 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 180 ºC. Bak de broden in nog 15 minuten gaar en bruin. Het brood is gaar als de interne temperatuur (te meten met een kernthermometer) 95 °C is.

Rofco oven: verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de broden totdat ze gaan kleuren - 7 - 10 minuten - en verlaag dan de temperatuur naar 50 °C. Totale baktijd: 35 minuten.

Stort de broden direct na het bakken uit het bakblik op een rooster en laat ze volledig afkoelen voordat je ze gaat snijden.

06 november 2011

Meatless monday: pasta met klassieke tomatensaus

Pasta met klassieke tomatensaus

In het kader van “meatless Monday” proberen we op maandag geen vlees te eten. Dat lukt niet altijd, het zit nog niet helemaal in mijn systeem. Soms eten we op een andere dag in de week geen vlees en daar gaat het eigenlijk om: eet 1 dag per week geen vlees, beter voor je eigen gezondheid en beter voor het milieu. Meer informatie over meatless monday is hier (Engels) en hier (Nederlands) te lezen.

Morgen (maandag!) eten we pasta met een klassieke tomatensaus. Lekker en snel klaar. In de zomer gebruik ik verse rijpe pruimtomaten voor de saus, de rest van het jaar gebruik ik tomaten uit blik.

Het recept komt uit het boek Masterclass – Alles over pasta. Mooi boek met veel uitleg. Binnenkort een review! In de rechterkolom staat een link naar dit boek bij Bol.com (als je het aanschaft via die link krijg ik een kleine commissie).

Pasta met klassieke tomatensaus
Recept printen
  • 60 gram roomboter
  • 2 wortels, geschild en in blokjes
  • 1 kleine stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • 1 kleine ui, in kleine blokjes
  • 1 kilo pruimtomaten, ontveld, het zaad verwijderd en in blokjes OF
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • zout en peper naar smaak
  • 500 gram gedroogde penne (of anders pasta)
  • 10 verse basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd
  • 15 gram roomboter
  • 60 gram vers geraspte Parmigiano-Reggiano

De soffrito voor de saus maken
Verhit de boter in een braadpan. Voeg zodra de boter gesmolten is en het schuim is weggetrokken de wortel, bleekselderij en ui toe. Laat onder af en toe omscheppen ongeveer 15 minuten bakken tot de ui glazig is en de wortel en bleekselderij volledig gaar zijn. Draai het vuur zo nodig wat lager, zodat de groenten niet te bruin worden. Daardoor zou de saus namelijk bitter van smaak worden. Schep er zo nodig een eetlepel warm water door om het kookproces te vertragen.

De saus laten sudderen
Voeg de tomaten, het zout en de peper toe en breng aan de kook tot de saus begint te borrelen. Draai het vuur zo lag mogelijk en laat onder af en toe roeren circa 20 minuten sudderen tot de saus dik is en het tomatensap verdampt is. Proef de saus en breng zonodig op smaak met zout en peper.

De penne koken en afgieten
Kook terwijl de pasta staat te sudderen een grote pan met water aan de kook en voeg circa 2 eetlepels zout toe. Doe de pasta er in een keer in en roer losjes om. Laat de pasta onder af en toe roeren koken tot hij beetgaar (al dente) is. Doe wat kookwater in een vuurvast schaaltje. Dit kan je gebruiken om tijdens het omscheppen van de pasta met de saus de consistentie aan te passen. Giet de pasta af in een vergiet en laat hem uitlekken. De pasta moet nog wat vochtig blijven.

De penne en de saus mengen
Doe de uitgelekte pasta in de pan met de saus en schep met behulp van twee lepels om tot de pasta gelijkmatig met de saus is bedekt. Voeg wat van het achtergehouden kookwater over als het mengsel te droog is. Schep er de basilicum en de boter door tot alles goed gemengd is. De boter zorgt voor een romige saus. Neem de pan van het vuur en schep er de kaas door.

Het gerecht serveren
Verdeel met een grote lepel de pasta met de saus over voorverwarmde borden. Dien onmiddellijk op.