30 oktober 2011

12 november: kookboeken ruilen, kookworkshops en proeverijen bij kookwinkel Oldenhof

Op 12 november organiseren kookwinkel Oldenhof in Hilversum en de ‘Kookboek van het jaar verkiezing’ een dag vol activiteiten.

Eén van de activiteiten is een heuse kookboekenruil.
Kookboekenruil? Ja, je leest het goed! Je kunt op deze dag kookboeken ruilen. Het werkt heel simpel: je neemt één of meerdere kookboeken mee waar je op uitgekeken bent en je ruilt deze met een boek of boeken uit de uit de grote kast vol met oude en nieuwe kookboeken.

Je kunt ook deelnemen aan workshops van de kookboekauteurs Joke Boon, meneer Wateetons en anderen. Daarnaast zijn er signeersessies, demonstraties, proeverijen en hapjes en drankjes van onder andere Katies Cookies en Eef & Lien.

Uit de keuken van Levine is er die dag ook bij! Ik ben die dag tussen 12.00 en 17.00 uur te vinden in de kookstudio op de 2e etage waar ik verschillende broodjes en andere lekkernijen ga bakken.

Noteer 12 november alvast in je agenda en kom proeven, ruil je boek(en), laat je kookboek signeren en/of ontfutsel kookgeheimen!

22 oktober 2011

24Kitchen: Kaneelbollen/Kanelbullar

Kanelbullar

Sinds 1 oktober is 24Kitchen, de nieuwe foodzender, in veel huiskamers 24 uur per dag en 7 dagen per week te ontvangen. 24Kitchen biedt dagelijks nieuwe afleveringen van verschillende kookprogramma’s, altijd boordevol inspiratie. De recepten zijn gezond, worden bereid met verse producten, en worden duidelijk uitgelegd zodat iedereen thuis kan meekoken.

Eén van de eerste programma's die ik zag was The Taste of Life Travel, met daarin een item over kanelbullar, Zweedse kaneelbollen. Rudolph van Veen brengt in deze aflevering een bezoek aan Stockholm en vertelt over deze beroemde Zweedse lekkernij. Uiteraard maakt hij ze ook na!

Het recept is ook op de site van 24Kitchen te vinden. Prettig is dat het recept vergezeld gaat van een filmpje, waarin je Rudolph de kanelbullar ziet maken. Handig ook voor diegenen die 24Kitchen niet op tv kunnen ontvangen! Voor het bekijken van de filmpjes moet je je wel eerst (gratis) registreren.

Dit recept is natuurlijk kat in 't bakkie voor mij :-). Ik kon bijna niet wachten om de keuken in te duiken!

Inmiddels heb ik ze gemaakt en iedereen die ze geproefd heeft was erg enthousiast.

Mijn bevindingen:
  • De beschrijving van het recept is wat kort door de bocht. Iemand die nog nooit brooddeeg heeft gemaakt heeft naar mijn mening meer informatie nodig om tot een goed eindresultaat te komen.
  • De hoeveelheid zout (1 theelepel) vind ik te weinig, ik heb daarom iets meer toegevoegd: 10 gram. Volgende keer als ik ze ga maken (en dat gaat zeker gebeuren) voeg ik 13,6 gram zout (= 1,6%) toe, want ik vond de smaak te flauw.
  • Het recept klopt verder als een bus! Na het kneden is het een zeer soepel en makkelijk te verwerken deeg.
  • Het deeg heb ik met de Bear Teddy Varimixer gekneed totdat de gluten volledig ontwikkeld waren en er een vliesje van het deeg kon worden getrokken: vet je handen in met wat zonnebloemolie, neem een balletje van het deeg en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Als het snel scheurt is het deeg nog niet goed gekneed.
  • Het deeg dat Rudolph staat te kneden het filmpje is heel stevig, mijn deeg was vochtiger en veel soepeler en had ook meer volume.
  • De rijstijden die vermeld staan in het recept zijn te kort. Ik heb de kaneelbollen op kamertemperatuur laten rijzen, 1e rijs ± 50 minuten, 2e rijs ook ± 50 minuten.
  • De kaneelbollen zijn erg groot, ik heb ze in 20 minuten gaar gebakken. De in het recept vermelde tijd, 15 minuten, is te kort.
  • Resultaat: heerlijke luchtige kaneelbollen die naar meer smaken!

Kanelbullar

08 oktober 2011

Workshop brood bakken: nieuwe data in oktober, november en december

In mijn vorige bericht schreef ik dat ik vanaf oktober nog meer tijd heb voor Uit de keuken van Levine en dat betekent dat ik ook meer tijd heb voor het geven van workshops.

In het overzicht staan dan ook nieuwe data vermeld voor oktober, november en december. Het overzicht wordt binnenkort nog verder aangevuld. Andere data zijn op aanvraag. "Verzoeknummers" om andere broden/broodjes te leren bakken (bijvoorbeeld croissants) dan vermeld in het overzicht zijn ook mogelijk.

De volledige informatie (locatie, algemene voorwaarden en wijze van aanmelden) is te vinden onder het tabblad Workshop/cursus Brood bakken bovenaan de pagina.

Op vrijdag 2 december geef ik bij kookwinkel Oldenhof een workshop brood bakken voor de feestdagen. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Start is 11.00 uur. Meer info op de site van Oldenhof.