23 januari 2011

Nieuwe data workshop/cursus brood bakken

Stokbrood met zaadjes en roggedesem
Stokbrood met veel zaadjes en roggedesem

Er zijn nieuwe data voor de workshops/cursussen brood bakken toegevoegd voor maart en april.

In februari zijn er nog twee plaatsen vrij op de volgende datum:

- 24 februari, donderdag (Stokbrood)

Klik hier of op het tabblad Workshop/cursus Brood bakken bovenaan de pagina voor meer informatie, data, de verschillende thema's en prijzen.

17 januari 2011

Bruggeman instant gist bruin, speciaal voor zoete degen en Fermipan super 2 in 1®














De droge gist die in Nederland wordt verkocht is tegenwoordig altijd instant droge gist. Deze gist hoeft - in tegenstelling tot verse gist - niet eerst te worden opgelost in vloeistof, maar kan direct aan de ingrediënten worden toegevoegd. Voordeel van droge gist is ook dat het veel langer houdbaar is dan verse gist. Het kan in de koelkast en zelfs op kamertemperatuur in een goed afgesloten bakje enkele maanden bewaard worden zonder dat de werking achteruit gaat. Instant droge gist is voor de thuisbakker te koop van de merken Bruggeman en Fermipan in een 500 gram verpakking, Bruggeman is ook verkrijgbaar in pakjes van 125 gram en zakjes van 11 gram. In supermarkten wordt instant droge gist van Dr. Oetker verkocht in zakjes van 7 gram. De verhouding verse gist – instant droge gist is 3 : 1, oftewel 100 gram verse gist = 33 gram instant droge gist.

Omdat ik veel brood bak koop ik altijd verpakkingen van 500 gram. Voor dagelijks gebruik doe ik steeds zo’n 100 gram in een goed afsluitbaar bakje en bewaar dat in de koelkast. De rest bewaar ik in de goed afgesloten (elastiek er omheen) originele verpakking in een Tupperware bakje, eveneens in de koelkast.


Naast de ‘gewone’ instant droge gist bestaan er nog twee soorten instant gist. Bruggeman heeft ook gist speciaal voor zware en zoete degen (5 tot 30 % suiker en zelfs meer) in het assortiment: Bruggeman instant gist bruin en Fermipan maakt een gist met daarin broodverbeteraar: Fermipan Super 2 in 1®. Deze gist bevat tevens ascorbinezuur (Vitamine C), emulgator 491 en een soja- en tarwebevattende emulgator. Beide gisten zijn verkrijgbaar in een 500 gram verpakking.


Van het bestaan van deze speciale gistsoorten wist ik wel af, maar ik had geen idee waar ik ze kon kopen. Vooral de gist van Bruggeman speciaal voor zoete degen wilde ik wel eens uitproberen. Vorige week vrijdag kwam ik bij toeval terecht op de site van de Brouwmarkt, de grootste zelf Wijn-, Bier-, en Likeurmaakspecialist van Nederland en laten die nou deze speciale gistsoorten verkopen! Ik heb ze gelijk besteld en de volgende dag al stond de postbode met een doos voor de deur. Snelle service van de Brouwmarkt!

Als eerste ga ik de gist voor zoet deeg uitproberen. Ik houd jullie op de hoogte van de resultaten.

06 januari 2011

Nieuw jaar, nieuwe kansen!

Workshop brood bakken

Toen ik iets meer dan vier jaar geleden met dit weblog begon had ik er geen flauw idee van wat dit weblog me brengen zou. In eerste instantie was het mijn bedoeling om te laten zien welke broden ik bak, maar ik begon ook te bloggen over wat er verder bij ons op tafel komt. Inmiddels staan er, naast broodrecepten, ook veel recepten voor dagelijkse en af en toe ook voor feestelijke maaltijden op ‘Uit de keuken van Arden’. Brood en alles wat daarbij komt kijken, blijft voor mij echter de hoofdmoot. In de loop der jaren heb ik zoveel (verschillende) broden gebakken dat ik de tel ben kwijt geraakt. Mijn digitale archief bevat inmiddels meer dan 10.000 foto’s.

Jaren geleden kreeg ik van mijn echtgenoot een broodbakmachine (hij zegt af en toe gekscherend dat hij daar nog steeds spijt van heeft ……) en toen was het hek van de dam. Een nieuwe hobby was geboren. Ik las, en lees nog steeds, alles wat met het onderwerp ‘brood’ te maken heeft. De broodbakmachine staat allang te verstoffen in een hoekje van de keuken want op een gegeven moment ben ik overgestapt naar het kneden van deeg in een kneedmachine en het bakken van brood in een oven. Eerst in een gewone elektrische oven en sinds vorig jaar april in dé oven onder de broodbakovens: een Rofco B30 met daarin 3 stenen gemaakt van chamotteklei.

Er wordt vaak aan mij gevraagd waar de naam Arden vandaan komt. Heet ik zo of heet de straat zo waar ik woon? Nee, Arden is een verzonnen naam, een pseudoniem zoals dat zo mooi heet. Toen ik mijn weblog begon, besloot ik niet mijn eigen naam te gebruiken, die is namelijk vrij zeldzaam. Ik dacht “ik ga niet mijn eigen naam gebruiken, want wie gaat dit blog nou lezen …..”. Niet wetende dat vier jaar later mijn blog dagelijks zo’n 1.100 unieke bezoekers zou trekken, die samen meer dan 2.000 pagina’s van mijn blog laden. Het aantal lezers stijgt trouwens nog steeds gestaag. De teller staat, terwijl ik dit stukje typ, op totaal 667,032 unieke bezoekers en 1,195,994 pageloads. Daar ben ik best trots op!

Via mijn weblog heb ik veel leuke mensen leren kennen, via de e-mail en ook “in het echt”. Opeens kwamen er allerlei leuke dingen op mijn pad. Om een paar voorbeelden te noemen: in 2007 werd ik geïnterviewd voor het vakblad Gemengde Branche en niet lang nadat de prachtige kookwinkel DOK in Den Haag haar deuren opende, werd ik gevraagd om een demonstratie cake bakken te verzorgen. Het bleef gelukkig niet bij die ene keer; het is daar iedere keer weer een feestje om midden in de winkel van alles en nog wat te mogen bakken. TV-West nam daar ook een filmpje van mij op terwijl ik een hartige taart bak. Best lastig trouwens, zo’n filmopname! In 2009 werd ik door kookwinkel Oldenhof in Hilversum gevraagd om een cursus ‘brood bakken’ te komen geven en zo is het balletje verder gerold.

In 2010 ben ik voorzichtig begonnen met het geven van workshops ‘brood bakken’ met kleine groepen in een eigen locatie. Eind 2010 werd duidelijk dat mijn baan als secretaresse als gevolg van de kredietcrisis in dagen gehalveerd zou worden. Heel jammer, want ik werk bij een leuk bedrijf, maar het levert tegelijkertijd ook nieuwe kansen op. Met ingang van 1 januari 2011 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf ‘Uit de keuken van Levine’. Ja, inderdaad, onder mijn eigen naam, het moest er toch een keer van komen!

Wat gaat ‘Uit de keuken van Levine’ allemaal doen? Allereerst ga ik op regelmatige basis workshops geven. In eerste instantie alleen brood bakken, maar ik heb ook plannen om workshops hartige taarten en eventueel cakes en taarten te gaan verzorgen omdat me dat regelmatig wordt gevraagd. Denk dan niet aan cakes met marsepein en tierelantijnen, de tijd van fröbelen heb ik achter me gelaten. Daarnaast kan ik worden ingehuurd voor demonstraties en workshops bij kookwinkels en kookscholen e.d. Last but not least heb ik plannen voor een kookboek over, hoe kan het anders, het bakken van brood.

Workshop Brood bakken

Mijn weblog ‘Uit de keuken van Arden’ blijft bestaan. Voorlopig krijgen de activiteiten van mijn bedrijf ‘Uit de keuken van Levine' een eigen plaats binnen dit weblog. Klik voor informatie en data voor de diverse workshops broodbakken op het tabblad Workshop/cursus brood bakken bovenaan de pagina of klik hier. Op diverse data in januari en februari zijn nog plaatsen beschikbaar!