30 september 2009

Kaneel-pecannotenbrood

Kaneel-pecannotenvlecht

Deze broden lijken ingewikkelder dan ze zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn hart vasthield toen ik eraan begon, vooral de gevulde rollen maken leek me lastig, maar dat viel alleszins mee. Met het vlechten zelf is het even oppassen geblazen. Let erop dat je niet teveel aan het deeg trekt anders scheurt het bij het bakken. Ook is het verstandig om in 1 keer goed te vlechten, als je overnieuw moet beginnen is er ook kans dat het deeg scheurt.

Over het uiterlijk ben ik nog niet helemaal tevreden, dat moet beter kunnen. Ik ga ze zeker nog een keer maken, want ze vielen erg in de smaak bij zowel mijn collega's als die van mijn echtgenoot.

Kaneel-pecannotenbrood (2 vlechtbroden)

Deeg:
  • 800 gram tarwebloem
  • 12 gram droge gist
  • 15 gram suiker
  • 380 gram melk, lauwwarm
  • 110 gram zachte ongezouten roomboter
  • 2 grote eieren, los geklopt
  • 14 gram zout
Vulling:
  • ± 30 gram roomboter, gesmolten
  • 100 gram pecannoten
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel
Afwerking:
  • 1 ei, los geklopt met 1 eetlepel water
  • poedersuiker of een glazuur van poedersuiker en een beetje water
Kaneel-pecannotenvlecht

Deeg in een standmixer kneden:
Doe de helft van de bloem, gist en suiker in de kom en roer door elkaar. Wrijf de boter er met je vingers door, dit kan je ook doen met de platte klopper. Voeg de melk en de eieren toe en roer met een pollepel of de platte klopper door elkaar. Voeg het zout en de rest van de bloem toe. Kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het plakt nog iets aan de bodem. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm het deeg tot een bal en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in 1 - 1 ½ uur tot dubbel volume rijzen.

Vulling: Hak de pecannoten met een mes of in een foodprocessor fijn. Meng de pecannoten en de kaneel door de bruine basterdsuiker. Zet weg tot gebruik.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Verdeel het in 6 gelijke stukken en bol de deegstukken losjes op. Dek de deegbollen af en laat ze ± 20 minuten rusten. Na deze rusttijd is het deeg makkelijker uit te rollen. Smelt intussen de boter in de magnetron of in een pannetje op heel laag vuur.


Kaneel-pecannotenvlecht

Rol ieder stuk deeg met een deegroller uit tot een lap van ± 30 x 16 cm.
NB: begin met 3 deeglapjes (= voor 1 vlechtbrood) en laat de rest van het deeg afgedekt liggen.

Kaneel-pecannotenvlecht

Bestrijk ieder deeglapje met gesmolten boter en verdeel er 1/6 van de vulling over. Laat de randen vrij.

Kaneel-pecannotenvlecht

Rol ieder lapje vanaf een lange kant op.

Kaneel-pecannotenvlecht

Knijp de uiteinden en de naad dicht.

Kaneel-pecannotenvlecht

Leg de rolletjes deeg met de naad naar beneden naast elkaar.

Kaneel-pecannotenvlecht

Begin vanuit het midden te vlechten.

Kaneel-pecannotenvlecht

Vlecht eerst 1 kant en vervolgens de andere kant.

Kaneel-pecannotenvlecht

Knijp de uiteinden bij elkaar en stop netjes onder het deeg.

Let er bij het vlechten op dat je niet teveel aan het deeg trekt anders scheurt het deeg bij het bakken. Leg de vlecht op een met een bakmatje of bakpapier bekleedde bakplaat. Zet afgedekt weg. Maak op dezelfde wijze de andere vlecht. Leg de andere vlecht ook op de bakplaat, laat voldoende tussenruimte zodat de vlechten niet aan elkaar bakken.

Kaneel-pecannotenvlecht
Oeps: toch een foutje gemaakt tijdens het vlechten van de rechterstreng .....

Als er geen 2 vlechten op de bakplaat passen zet dan de bakplaat met de tweede vlecht - goed afgedekt, bijvoorbeeld in een grote plastic zak - direct na het vormen in de koelkast. Haal de vlecht uit de koelkast als de eerste vlecht de oven ingaat en laat afgedekt verder rijzen.

2e rijs: Laat de vlechten afgedekt 45 – 60 minuten rijzen.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken: Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei. Bak het brood in ± 35 minuten gaar en goudbruin.

Laat de broden op een rooster afkoelen. Bestrooi voor het opdienen eventueel met wat poedersuiker of bedruip met glazuur.

Kaneel-pecannotenvlecht

Bron: aangepast recept van Taste of Home

29 september 2009

Voorproefje

Bakken doe ik wel, maar het plaatsen van berichten schiet er steeds bij in. Alvast een voorproefje in de vorm van foto's van de recepten die nog komen:

Kaneelvlecht
Kaneelvlecht

Zoet gevuld brood
Zoet gevuld brood

Vlechtbrood
Wit brood: een 6-vlecht en een 2-vlecht

Wit brood
Wit brood

Cranberry vlecht
Cranberry vlechtbrood

Hartig brood
Hartig afbreekbrood

22 september 2009

Hazelnootkrans

Hazelnootkrans

Wie wat bewaart heeft wat! In één van mijn oude 'culinaire' plakboeken vond ik het recept voor onderstaand brood. Ik heb het gekregen - en dat zal zo rond 1982 zijn geweest - van een collega. Met potlood staat erop geschreven "van Oeni, broodmix heb ik al gekocht" en ik heb er zelf "lekker!" bij geschreven. Toen bakte ik dus ook al brood. Toentertijd nog wel met een pak broodmix (ook dat had je toen al), nu heb ik zelf een zoet deeg gemaakt. Het recept van de vulling heb ik niet veranderd.

De hoeveelheid deeg was iets te veel. Voor de krans heb ik ± 600 gram gebruikt en van het resterende deeg heb ik zoete bolletjes gemaakt (lekker met een beetje boter en jam op zondagmorgen). In plaats van hazelnoten kunnen ook amandelen worden gebruikt.

Hazelnootkrans

Hazelnootkrans

Deeg:
  • 600 gram tarwebloem
  • 10 gram instant gist
  • 75 gram suiker
  • 11 gram zout
  • 130 gram water, 20 - 25 ºC
  • 130 gram melk, 20 - 25 ºC
  • 120 gram ei (kamertemperatuur), losgeklopt
  • 60 gram zachte ongezouten roomboter
Vulling:
  • 150 gram hazelnoten
  • 125 gram suiker
  • 90 ml slagroom
  • 1 eetlepel/15 ml rum of cognac
  • 100 gram rozijnen
Afwerking:
  • 1 - 2 eetlepels slagroom
  • geschaafde amandelen
  • poedersuiker

Deeg in een standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine kneden: Doe alle ingrediënten behalve de boter in de kom en kneed met de deeghaak ± 5 minuten. Voeg vervolgens de boter in gedeelten toe. Blijf kneden (± 10 minuten) tot een soepel deeg is ontstaan. Het plakt nog iets aan de bodem. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vulling: Maal de hazelnoten in een foodprocessor fijn. Voeg de suiker toe en druk nog een paar keer op de pulseknop. Voeg de slagroom toe en laat de machine nog even draaien. Doe het mengsel in een schaaltje en meng er de rozijnen door. Zet afgedekt weg tot gebruik.

Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette of met bloem bestrooide werkplek en druk de lucht eruit. Haal van het deeg een stuk van ± 600 gram af. Doe het resterende deeg weer in de kom en zet afgedekt in de koelkast tot verder gebruik (maak er bijvoorbeeld zoete bolletjes van). Bol het deeg losjes op laat afgedekt ± 15 minuten rusten (het deeg is na deze rusttijd makkelijker te vormen). Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 45 cm.

Strijk de vulling uit over de deeglap. Laat de randen vrij.

Hazelnootkrans

Rol het deeg vanaf een lange kant stevig op.

Hazelnootkrans
Hazelnootkrans

Maak er vervolgens een cirkel van. Druk de uiteinden goed op elkaar (eventueel beetje natmaken met wat water).

Hazelnootkrans

2e rijs: Leg het deeg op een met bakpapier of bakmatje beklede bakplaat. Knip het deeg om de twee centimeter voor 2/3 in. Trek/duw de deegstukjes met je vingers wat uit elkaar. Dek het deeg af met bubbeltjesfolie en laat het op kamertemperatuur 45 - 60 minuten rijzen.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken: Bestrijk het deeg met slagroom en bestrooi met geschaafde amandelen. Bak het brood in het midden van de oven in ± 35 minuten gaar en bruin. Laat het op een rooster afkoelen. Bestrooi voor het opdienen met poedersuiker.

Hazelnootkrans

Hazelnootkrans

19 september 2009

Brownies met mascarpone

Brownies met mascarpone

Brownies met mascarpone
Recept printen
  • 180 gram pure chocolade, in stukjes
  • 100 gram ongezouten roomboter, in blokjes
  • 200 gram suiker
  • 150 gram mascarpone
  • 3 grote eieren
  • 50 gram cacao
  • 50 gram patentbloem
  • 2 theelepels espresso poeder
  • vierkante bakvorm van 20 - 22 cm, ingevet
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem en 2 zijkanten van de bakvorm met bakpapier (of aluminiumfolie). Laat het bakpapier uitsteken, dan kan je de gebakken brownies in 1 keer uit de vorm tillen.

Zeef de cacao, bloem en espressopoeder boven een kom.

Smelt de chocolade en de boter ' au bain marie'. Hoe je dit doet staat uitgebreid beschreven en inclusief foto's in het recept voor de Brownies met hazelnoten.

Voeg de suiker en de mascarpone toe aan het chocolade-/botermengsel. Roer met een garde of spatel tot de suiker begint op te lossen.

Voeg de eieren - van het vuur af! - toe en mix met een garde door elkaar.

Voeg het bloemmengsel toe en roer er voorzichtig door. Giet het beslag in de vorm.

Bak de brownies in ± 30 minuten gaar. De bovenkant voelt dan veerkrachtig aan en een in het midden gestoken prikker komt er bijna schoon uit. Laat in de vorm op een rooster afkoelen.

Brownies met mascarpone

Eet smakelijk!

16 september 2009

Penne met tomaat, aubergine, paprika en mozzarella

Penne met tomaat, aubergine, paprika en mozzarella

Op de een of andere manier ben ik niet zo'n fan van Jamie Oliver. Als ik hem zie koken dan krijg ik trek, maar als ik een recept van hem klaarmaak vind ik het tegenvallen. Mijn dochter daarentegen is wel fan van hem heeft al zijn kookboeken (inclusief die ooit van mij waren ....) en kookt daar regelmatig uit. Misschien heb ik steeds de verkeerde recepten van Jamie gemaakt? Vanavond toch maar weer eens een poging gewaagd en onderstaand gerecht gemaakt. Dit recept was dubbel "tricky", want ik houd niet zo van aubergine. In plaats van een grote aubergine heb ik daarom een kleine gebruikt en er zelf nog rode puntpaprika aan toegevoegd. Ik vond het best lekker, zoon- en manlief vonden het zelfs erg lekker.

Penne met tomaat, aubergine, paprika en mozzarella
  • 1 kleine aubergine, in blokjes
  • 2 rode puntpaprika's, in blokjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • paar draaien uit de molen chilipeper
  • zout, versgemalen peper
  • klein bosje basilicum, steeltjes fijn gesneden en blaadjes in reepjes
  • 60 ml slagroom
  • 400 gram penne
  • 2 bolletjes mozzarella (a 125 gram), in blokjes
  • Parmezaanse kaas, vers geraspt
Verhit de olijfolie in een braadpan met dikke bodem, voeg de blokjes aubergine en paprika toe. Schep direct om zodat alle blokjes met wat olie bedekt zijn. Bak op halfhoog vuur 7 - 8 minuten. Schep af en toe om.

Voeg de knoflook en ui toe en bak even mee. Voeg vervolgens de tomaten uit blik, de balsamico azijn en chilipeper toe. Roer om en breng op smaak met zout en peper. Voeg de fijngesneden steeltjes van de basilicum toe en laat de saus ± 15 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Schep tussendoor een paar keer om. Voeg als laatste de slagroom toe.

Kook intussen de penne beetgaar. Giet af en bewaar een beetje kookvocht. Roer dit door de pasta (eventueel samen met een klein beetje olijfolie). Meng de saus door de pasta. Breng zonodig nog op smaak met zout en peper. Roer er als laatste de blokjes mozzarella en de reepjes basilicum door. Bestrooi met wat geraspte Parmezaanse kaas. Direct serveren.

10 september 2009

Appelcake

Helaas ........ geen foto van deze lekkere cake. Hij was in een mum van tijd tot de laatste kruimel opgesnoept.

Ik had geen karnemelk in huis en heb in plaats daarvan zure melk gemaakt. Uitleg hoe je dit kunt maken staat in het recept. Voor de appels heb ik Gala's gebruikt, maar iedere andere friszure appel kan gebruikt worden. In plaats van kaneel heb ik "apple pie spice" gebruikt, nog een souvenier uit NYC.

Appelcake
Recept printen

Cakebeslag:
  • 115 gram zachte roomboter
  • 200 gram suiker
  • 60 ml karnemelk (of zure melk*)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 280 gram patentbloem
  • 1 theelepel kaneel (of apple pie spice)
  • snuf zout
  • 2 appels, geschild en geraspt
  • 70 gram walnoten of pecannoten, grof gehakt
  • 75 gram rozijnen
* zure melk: doe ¾ theelepel citroensap of azijn in een maatbeker en vul aan met melk tot 60 ml. Laat 5 minuten staan voordat je het gaat gebruiken.

Kruimellaag:
  • 60 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 30 gram patentbloem
  • 30 gram koude roomboter, in blokjes
  • 25 gram walnoten of pecannoten, fijn gehakt
Maak eerst de kruimellaag: doe de basterdsuiker, de bloem en de blokjes boter in een schaaltje. Snijd met twee messen of met een pastryblender de boter door de suiker en de bloem tot kruimels ontstaan. Of wrijf met je vingers de boter door de suiker en de bloem. Meng de noten erdoor. Zet in de koelkast tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een cakevorm van ± 23 cm licht met boter in en bekleed met bakpapier zodat aan de twee lange kanten het bakpapier uitsteekt (dan kan je na het bakken de cake er zo uit tillen en beschadigd de kruimellaag niet tijdens het lossen).

Mix de boter met een mixer of platte klopper van een standmixer ± 30 seconden. Voeg de suiker toe en mix totdat boter en suiker gemengd zijn. Voeg de karnemelk/zure melk en het bakpoeder toe; mix tot alles gemengd is. Voeg de eieren één voor één toe. Volgende ei pas toevoegen als vorige ei geheel is opgenomen. Voeg het vanille extract toe. Voeg bloem, kaneel en zout toe; mix tot alles gemengd is. Roer de geraspte appels, noten en rozijnen erdoor.

Schep het beslag in de vorm. Strijk met de achterkant van een lepel glad. Strooi de kruimellaag erover.

Bak de cake in 60 - 65 minuten in het midden van de oven gaar. Een in het midden van de cake gestoken satéprikker moet er schoon uitkomen.

Laat de cake ± 10 minuten in de vorm afkoelen. Met behulp van het bakpapier uit de vorm tillen en op rooster verder laten afkoelen.

Eet smakelijk!

03 september 2009

Bakken bij DOK Cookware: verslag

Afgelopen zaterdag ben ik bij DOK Cookware weer druk in de weer geweest met het bakken van allerlei lekkers. Toen ik tegen 12 uur arriveerde was het nog rustig, maar niet lang daarna stroomden de klanten binnen en (wederom) waren mijn 'baksels' steeds in een mum van tijd verdwenen. Ik kon er bijna niet tegenaan bakken. De keuken had ik omgetoverd tot een chaos, want ik gunde me geen tijd om tussendoor op te ruimen. Achteraf - toen ik na sluitingstijd zat uit te puffen onder het genot van een heerlijk glas cider - besefte ik me pas hoeveel rommel ik had gemaakt :-). Gelukkig waren de 'baksels' geen chaos en heb ik weer veel complimenten gekregen. Vooral de broodpudding en de cranberry-pecannotenswirl oogsten veel lof.

Dit was er te proeven (alle links openen in een aparte pagina):


Cranberry-pecannotenswirl





Broodpudding




Kaneelbroodjes (deze kaneelbroodjes heb ik vervolgens voor de broodpudding gebruikt)


Czernowitzer Challah (met en zonder rozijnen - die zonder rozijnen heb ik samen met de kaneelbroodjes gebruikt voor de broodpudding)

Naast deze broden was ik ook van plan om nog wat cakes te bakken, maar daar ben ik op 1 na niet aan toegekomen:


Swedish Visiting Cake




Ook heb ik een nieuw in mijn repertoire hartig brood laten proeven. Het recept voor dit brood is nog even geheim. Ik ga het namelijk gebruiken bij een cursus brood bakken die ik ga geven bij kookwinkel Oldenhof in Hilversum. Meer hierover is binnenkort te lezen op mijn weblog en/of kijk alvast in de kookagenda van Oldenhof.

De volgende demonstratie/proeverij is op zaterdag 3 oktober bij DOK Cookware in Den Haag. Ook dan ga ik weer zoet en hartig brood bakken en laten proeven.

Kaneelbroodjes (2)

Kaneelbroodjes / Cinnamon Rolls

We hebben gesmuld van deze broodjes. Vers uit de oven - wel eerst iets laten afkoelen - het lekkerst. Invriezen - zonder glazuur - gaat ook prima. Ook heel lekker om te gebruiken in dit overheerlijke toetje: broodpudding.

Kaneelbroodjes

Deeg:
  • 550 gram tarwebloem
  • 10 gram droge gist
  • 50 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 240 gram (volle) melk, lauwwarm
  • 125 gram zachte ongezouten boter
  • 2 grote eieren, los geklopt
  • 60 gram krenten
  • 60 gram rozijnen
Vulling:
  • 60 gram ongezouten boter, gesmolten
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 - 1½ eetlepel kaneel
Afwerking en glazuur:
  • 20 gram ongezouten boter, gesmolten
  • poedersuiker
  • vanille extract
Verder:
  • 2 ingevette ronde bakblikken/springvormen van ± 22 cm, ingevet
    (ik heb twee lage ronde aluminiumvormen gebruikt)
Doe de krenten en rozijnen in een steelpan en voeg water toe tot de krenten/rozijnen net onderstaan. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat de krenten/rozijnen in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier dubbel en spreid de krenten/rozijnen daarover uit. Dep ze goed droog met een tweede stuk keukenpapier. Of laat ze wellen in heet water, laat uitlekken en dep ze goed droog.

Werkwijze KitchenAid/standmixer: doe tarwebloem, gist, suiker en zout in de kom en roer door elkaar. Voeg de eieren en de melk toe en roer met een pollepel of platte klopper door elkaar. Kneed met de deeghaak ± 4 minuten en voeg dan de boter in twee gedeelten toe. Nu ontstaat er een smurrie in de kom, gewoon door blijven kneden dan ontstaat er na ± 10 minuten een soepel deeg.

Krenten en rozijnen toevoegen: stort het deeg op een ingevette werkplek en druk het deeg uit tot een rechthoek. Verdeel de krenten en rozijnen erover. Vouw het deeg in 3-en. Druk weer plat en nogmaals vouwen. Herhaal dit vouwen tot de vulling goed door het deeg verdeeld is.

1e rijs:
Maak een bal van het deeg en doe het over in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt in 45 - 60 minuten in volume verdubbelen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Laat ± 15 minuten afgedekt liggen en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 55 x 30 cm.

Kaneelbroodjes / Cinnamon Rolls

Verdeel de gesmolten boter met een kwastje over het deeg. Meng de bruine basterdsuiker met de kaneel en verdeel dit gelijkmatig over de deeglap.

Kaneelbroodjes / Cinnamon Rolls

Rol het deeg vanaf een lange kant op.

Kaneelbroodjes / Cinnamon Rolls

Druk de naad aan de onderkant goed dicht.

Kaneelbroodjes / Cinnamon Rolls

Leg de deegrol met de naad naar beneden op een snijplank. Snijd met een scherp (gekarteld) mes of met een deegsteker in 14 gelijke stukken.

Kaneelbroodjes / Cinnamon Rolls

Verdeel de deegrolletjes met de snijkant naar boven ± 1,5 cm uit elkaar over de bakblikken. Bestrijk de rolletjes met gesmolten boter.

Kaneelbroodjes / Cinnamon Rolls

2e rijs:
Laat afgedekt in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC. Als er geen twee bakblikken tegelijk in de oven kunnen zet dan 1 bakblik met deegrolletjes, goed afgedekt, in de koelkast. De rijs wordt zo vertraagd. Haal het bakblik uit de koelkast op het moment dat het eerste bakblik de oven in gaat en laat op het aanrecht verder rijzen.

Bakken:
Bak de broodjes in het midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar. Bak het tweede bakblik zodra het deeg goed gerezen is.

Laat op een rooster ± 10 minuten afkoelen. Maak intussen het glazuur door poedersuiker met wat water en een klein beetje vanille extract los te roeren. Druppel met een lepel over de nog warme broodjes. Laat verder afkoelen. Als je de broodjes in een springvorm hebt gebakken verwijder dan na het glazuren de rand.

Kaneelbroodjes / Cinnamon Rolls

Eet smakelijk!

Broodpudding

Broodpudding

Dit toetje doet me denken aan vroeger. Mijn moeder maakte het zo af en toe als ze oud brood over had. Het was altijd feest als ze het maakte, de hele schaal werd tot de laatste kruimel leeg gegeten. Hoe zij het precies maakte weet ik niet, als ik me goed herinner deed ze er ook melk in of misschien gebruikte ze alleen maar melk in plaats van slagroom. Afijn, deze versie is heel lekker, heel machtig en heel slecht voor de lijn.

Voor dit heerlijke toetje kan allerlei oud brood gebruikt worden: bijvoorbeeld wit of briochebrood. Voeg dan nog rozijnen/krenten toe. Extra lekker met rozijnen-/krentenbrood of deze kaneelbroodjes, de hoeveelheid extra rozijnen/krenten kan dan weggelaten of verminderd worden. Bij gebruik van de kaneelbroodjes kan de kaneel weggelaten worden.

Broodpudding
  • ± 300 gram oud wit, rozijnen- of krentenbrood
  • 600 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 100 gram suiker
  • ¼ - ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel vanille extract
  • 100 – 150 gram rozijnen/krenten (optioneel)
  • 1 ovenschaal of meerdere kleine schaaltjes, ingevet
  • eventueel poedersuiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd de korstjes van het brood en snijd het vervolgens in blokjes. Doe de broodblokjes in de ovenschaal. Strooi de rozijnen/krenten erover (optioneel).

Broodpudding

Verwarm de slagroom in een steelpan tot het gaat bubbelen. Haal van het vuur en zet even apart.

Klop de eieren, eidooiers, suiker, kaneel en vanille extract met een garde door elkaar. Voeg al roerend de warme slagroom toe.

Schenk het slagroommengsel over de broodblokjes in de schaal.

Broodpudding

Zet de schaal op een bakblik en bak de broodpudding in het midden van de oven in ± 25 minuten gaar. De custard is dan net gestold. Laat 5 minuten staan en serveer. Bestrooi desgewenst met poedersuiker.

Broodpudding

In de broodpudding op bovenstaande foto's heb ik een deel kaneelbroodjes en een deel wit brood gebruikt. Van de kaneelbroodjes heb ik niet de korstjes/buitenkant afgesneden.