30 juli 2008

Zomerse fruittaart

Zomerse fruittaart

Om je vingers bij op te eten

Het recept voor deze taart wil ik jullie niet onthouden; hij is zo ontzettend lekker. Mijn gasten waren er helemaal stil van!

Zomerse fruittaart
Recept printen

Bodem:
  • 205 gram patentbloem
  • 65 gram poedersuiker
  • snuf zout
  • 125 gram hele koude roomboter, in stukjes
  • 1 grote eidooier, los geroerd
Banketbakkersroom:
  • 480 ml volle melk
  • 6 grote eidooiers
  • 100 gram suiker
  • 35 gram maizena
  • 1 ½ theelepel vanille extract
  • 50 gram roomboter, in stukjes
Topping:
  • frambozen
  • blauwe bessen
  • bramen
  • kleine of gehalveerde aardbeien
Bodem:
Doe de bloem, poedersuiker en het zout in een foodprocessor, meng kort met de pulsknop. Verdeel er de blokjes boter over en mix met de pulsknop tot de boter de grootte van een doperwt heeft. Voeg het eigeel toe en meng - met de pulsknop in een paar keer - tot het deeg net samenkomt. Stort het deeg en kneed het voorzichtig en kort door.

Vet een ronde taartvorm van ± 24 cm - bij voorkeur met een losse bodem - in. Druk het deeg uit over de bodem en zijkanten van de vorm. Bewaar het overgebleven deeg in de koelkast om naderhand eventuele scheurtjes mee te repareren. Zet de vorm minstens 30 minuten in de vriezer.

Verwarm de oven voor op 190 ºC. Beboter de glimmende kant van een stuk aluminiumfolie en druk de folie met de beboterde kant op het deeg. Omdat de bodem bevroren is hoeft hij niet voorgebakken te worden met een steunvulling. Zet de bodem op een bakplaat en bak 25 minuten in het midden van de oven. Verwijder de folie. De bodem kan wat onregelmatig gerezen zijn, druk dan de bodem terug met de achterkant van een lepel. Als er wat scheurtjes zijn ontstaan in de bodem dan is het nu het moment om te repareren. Druk kleine stukjes van het overgebleven deeg over de scheurtjes. Zet de bodem terug in de oven en bak nog ± 8 minuten tot het deeg goudbruin is.

Laat (in de vorm) op een rooster volledig afkoelen.

Banketbakkersroom:
Breng de melk aan de kook.
Mix (handmixer of platte klopper standmixer) ondertussen de eidooiers met de suiker en de maizena tot een dik mengsel. Voeg al mixend ± 60 ml van de hete melk bij het dooiermengsel. Voeg dan - nog steeds mixend - de rest van de melk toe. Doe het mengsel terug in de pan waar de melk in gekookt heeft en zet op middelhoog vuur. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het - nog steeds roerend - 1 - 2 minuten zachtjes koken. Draai het vuur uit.

Voeg het vanille extract toe. Laat het mengsel 5 minuten staan en wat afkoelen en roer er dan de klontjes boter door. Blijf roeren tot een glad en egaal mengsel.

Doe de banketbakkersroom over in een schaal. Bedek met een stuk plastic folie (dit voorkomt velvorming) en laat in de koelkast volledig afkoelen. Heb je haast zet dan de kom in een andere kom gevuld met wat ijskoud water en ijsklontjes. Roer af en toe en laat staan totdat de room afgekoeld is, ± 20 minuten. De banketbakkersroom kan 3 dagen in de koelkast bewaard worden.

Taart opmaken:
Doe dit pas vlak voor het serveren. Als je het langer van tevoren doet wordt de bodem zacht. Je kunt dit wat voorkomen door de taartbodem voordat de banketbakkersvulling erop gaat in te smeren met gesmolten chocolade (puur, melk of wit).

Roer de banketbakkersroom met een garde door. Lepel de banketbakkersroom over de taartbodem, vul hem tot de rand (je houdt iets over). Strijk met de achterkant van een lepel glad. Verdeel het fruit erover.

Bron: Baking from my home to yours van Dorie Greenspan (hoe kan het ook anders, alles uit dat boek van Dory is heel erg lekker ...).

Eet smakelijk!

29 juli 2008

Kokoscake

Coconut Bread by Bill Granger

Een paar maanden geleden (wat gaat de tijd toch snel ....) kreeg ik dit recept via de mail. De afzender had ik gesproken tijdens één van mijn bakdemonstraties bij kookwinkel DOK. We hadden een gesprek over vanille extract, ik liet mijn zelfgemaakte extract proeven en zo kwam dit recept ter sprake. Ik heb deze cake al vrij snel nadat ik het recept had gekregen gebakken, maar op de één of andere manier had ik het nog steeds niet op mijn blog gezet.

Lekkere cake, probeer hem ook eens even geroosterd in een broodrooster. Likje boter erop, kopje koffie of thee erbij en genieten. De cake kan ook (in plakken) ingevroren worden.

Kokoscake (Coconut Bread) van Bill Granger
Recept printen
  • 2 eieren
  • 300 ml melk
  • 1 theelepel vanille extract
  • 350 gram patentbloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 225 gram fijne suiker
  • 150 gram geraspte kokos
  • 75 gram ongezouten roomboter, gesmolten
  • cakevorm van ± 21 cm, ingevet
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Meng de eieren, melk en vanille extract met een vork door elkaar.
  3. Zeef bloem, bakpoeder en kaneel boven een schaal, voeg de suiker en geraspte kokos toe en meng door elkaar.
  4. Maak een kuiltje in het midden en roer er met een vork geleidelijk het ei-/melkmengsel door totdat alles net gemengd is.
  5. Voeg de gesmolten boter toe en roer tot alles net gemengd is.
  6. Doe het cakebeslag in de cakevorm en bak de cake in ± 1 uur gaar en bruin. De cake is gaar als er een in het midden gestoken prikker schoon uitkomt.
  7. Laat de cake in de vorm 5 - 10 minuten afkoelen en stort hem dan op een rooster en laat volledig afkoelen. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker en geef er een lik boter bij. Ook geroosterd erg lekker. De cake kan ingevroren worden.
Eet smakelijk!

PS: over DOK gesproken ......: op zaterdag 30 augustus ga ik daar vanaf 12.00 uur weer allerlei lekkere dingen bakken.

28 juli 2008

We nemen nog een ijsje

Vruchtenijs en vanille kokosijs met kersensaus

Een ijsje gaat er altijd wel in op een mooie zomerse dag :-).

De "creatie" op bovenstaande foto bestaat uit vruchtenijs (aardbeien, frambozen, bramen) en vanille kokosijs met daarbij een flinke schep kersensaus. Voor het recept van het heerlijke vanille kokosijs surf je naar de blog van Klary Koopmans, de recepten voor het vruchtenijs en de kersensaus staan hieronder.

Vruchtenijs
Recept printen
  • 4 ¼ dl volle melk
  • 75 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 5 grote eidooiers
  • 200 gram vers rood fruit*
  • 1 eetlepel vers geperst citroensap
  • ± 75 gram suiker
* bijvoorbeeld aardbeien, kersen, bramen, frambozen. Ik heb een mengsel van bramen, frambozen en aardbeien gebruikt.

Verhit de melk met de suiker, roer tot de suiker is opgelost.

Klop de eidooiers met een mixer tot het mengsel dik en licht van kleur wordt. Giet er al kloppend een deel van de warme melk bij en vervolgens alle melk. Giet alles terug in de pan en laat op laag vuur al roerend binden (± 15 minuten). Pas op: zorg dat het mengsel niet aan de kook komt, de eidooiers mogen niet stollen. De custard is goed als de achterkant van een lepel ermee bedekt kan worden. Giet de custard in een schaal en roer het vanille extract erdoor.

Laat het mengsel door en door koud worden in de koelkast. Zet eventueel in een bak met wat ijskoud water en ijsklontjes om het mengsel sneller te laten afkoelen.

Pureer de vruchten in een blender/foodprocessor. Breng op smaak met citroensap en suiker. Proef en voeg zonodig nog wat citroensap of suiker toe.

Schep het vruchtenmengsel door de koude custard, schenk het in een ijsmachine en laat het tot ijs draaien.

Serveer direct of laat het in de vriezer verder opstijven. Het ijs blijft ongeveer 2 weken in de diepvries goed.

Kersensaus
  • 450 gram kersen
  • 375 ml water
  • 200 gram suiker
  • 1 eetlepel vers geperst citroensap
Was de kersen en dep ze droog. Verwijder het steeltje en ontpit de kersen. Dit gaat het makkelijkst met een kersenontpitter, te koop bij bijv. Blokker of een kookwinkel.
Breng de kersen met het water, de suiker en het citroensap aan de kook. Laat zonder deksel 25 minuten zachtjes koken, de laatste 10 minuten regelmatig roeren.

Laat de kersen in de siroop afkoelen. De kersen kunnen enkele weken in de koelkast bewaard worden.

Het recept van deze kersen op siroop komt uit het boek "The Perfect Scoop" van David Lebovitz.

Eet smakelijk!

27 juli 2008

Cake met kersen

Kersencake

Cake met vers fruit erin vind ik altijd lekker. Enige probleem is dat het verse fruit altijd (bij mij althans) naar de bodem zakt. Ook al bestrooi ik het fruit eerst met wat bloem, of strooi ik het fruit op het cakebeslag in plaats van erdoor te mengen, na het bakken zie je er niks meer van. Voor de smaak maakt dat niet uit, maar het zicht wil toch ook wat ☺. De oplossing voor dit probleem vond ik op de site Joy of Baking: je houdt wat fruit achter en legt dat pas nadat de cake 15 minuten gebakken heeft op de bovenkant. Bingo: de cake ziet er fantastisch uit!

Kersencake

Cake met kersen
Recept printen
  • 450 gram verse kersen
  • 210 gram patentbloem
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 2 grote eieren
  • 150 gram suiker
  • 113 gram ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld
  • 80 ml (volle) melk
  • 1 theelepel vanille extract
  • rasp van 1 citroen (of ¼ theelepel citroenolie)
  • 1 theelepel bloem om de kersen mee te bestrooien
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet een springvorm van 24 cm Ø in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Meng de bloem met het bakpoeder en het zout.

Was de kersen, dep ze goed droog en ontpit ze. Dit gaat het makkelijkst met een kersenontpitter, te koop bij bijvoorbeeld Blokker of een kookwinkel.

Houd 15 kersen achter en snijd ze doormidden. Laat de rest van de kersen heel.

Mix - met handmixer of platte klopper standmixer/KitchenAid - de eieren en suiker tot een dik mengsel in 3 - 5 minuten. Voeg de gesmolten boter, melk, vanille extract en citroenschil toe. Mix tot alles net gemengd is. Voeg het bloemmengsel toe. Mix tot alles net gemengd is. Bestrooi de kersen met de theelepel bloem en schep ze door het cakebeslag. Schep het beslag in de vorm. Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.

Bak de cake in het midden van de oven 15 minuten. Open de oven, schuif de bakplaat er een stukje uit en leg snel de achtergehouden gehalveerde kersen op de cake. Snel de deur weer dicht doen en de cake in nog ± 20 minuten gaar en goudbruin bakken. Een in het midden gestoken prikker moet er schoon uitkomen.

Laat de cake op een rooster ± 15 minuten afkoelen, verwijder dan de rand van de springvorm. Bestrooi voor het serveren desgewenst met poedersuiker of geef er licht opgeslagen slagroom bij.

Kersencake
Kersencake
Eet smakelijk!

26 juli 2008

Kipspiesjes van de grill

Kipspiesjes

Zomertijd = barbecuetijd voor een heleboel mensen, maar niet voor ons. Wij barbeknoeien namelijk nooit. Het aansteken van een barbecue en zorgen voor een mooi vuurtje vind ik mannenwerk, daar begin ik niet aan. Probleem is dat mijn echtgenoot daar ook niet aan begint, hij vindt er niks aan, aan een vuurtje stoken, met een krant wapperen totdat het mooi brand om er vervolgens allerlei etenswaren op te leggen die als hij niet oppast nog kunnen verbranden ook.

Het bovenstaande betekent niet dat we nooit grillen! We doen het niet buiten, maar binnen op een Cuisinart Grill. Deze elektrische grill heeft verwisselbare platen; platen met ribbeltjes voor onder andere vlees, panini, groenten en platte platen voor bijvoorbeeld vis, tosti's en zelfs pancakes. Hij is op allerlei standen en temperaturen in te stellen, je kunt hem dicht en opengeklapt gebruiken, wat je maar wilt. Om een lang juichend verhaal kort te maken: het is een perfect en veelzijdig apparaat en ik gebruik hem regelmatig met veel plezier.

Wij smulden van de week van deze kipspiesjes en aten er geroosterde aardappeltjes uit de oven en gestoomde broccoli bij. Geen sausjes, dat heeft deze kip niet nodig!

Kipspiesjes van de grill
  • 400 gram kipfilet, in blokjes
Marinade:
  • 2 eetlepels/30 ml zonnebloemolie
  • 2 eetlepels/30 ml ketjap manis
  • 1 eetlepel/15 ml honing
  • sap van 1 sinaasappel
  • ½ theelepel vers geraspte gemberwortel
  • 1 teentje knoflook, uit de pers
  • versgemalen peper
Meng de ingrediënten voor de marinade in een schaal. Schep de kipblokjes erdoor. Laat 12 - 24 uur in de koelkast marineren.

Kipspiesjes

Rijg de blokjes op houten prikkers en grill op een barbecue of grillplaat of -pan in ± 10 minuten gaar.

Kipspiesjes

Eet smakelijk!

25 juli 2008

Jamtaart

Frambozenjam / Raspberry jam

Vorige week kocht ik op de markt voor een prikkie meer dan een kilo frambozen. Ze waren niet meer zo mooi, ze waren een beetje gedeukt, gehutst en gebutst – en daarom zo goedkoop – maar nog prima geschikt om jam mee te maken. Zo gezegd, zo gedaan.

Een paar dagen later kwam ik op de weblog van David Lebovitz een recept tegen voor Easy Jam Tart. Echt zo’n recept om meteen naar de keuken te hollen en aan de slag te gaan. Ook zo gezegd, zo gedaan.

Resultaat: een overheerlijke frambozenjamtaart. Natuurlijk extra lekker door de zelfgemaakte jam! Makkelijk te maken en voor herhaling vatbaar. Ik heb ook nog (zelfgemaakte) bosbessenjam en bramenjam staan, dat belooft wat ......

Jamtaart / Easy Jam Tart

Zo heb ik hem gemaakt:

Jamtaart
Recept printen
  • 110 gram zachte ongezouten roomboter
  • 100 gram suiker
  • 1 groot ei
  • 1 grote eidooier
  • 1/8 theelepel amandelextract
  • 190 gram patentbloem
  • 70 gram maïsmeel
  • snuf zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 450 gram jam, smaak naar keuze (let erop dat de jam niet te dun is)
  • rietsuiker, om te bestrooien
  • ronde of vierkante vorm met losse bodem van 24 cm, licht ingevet
Meng de bloem, maïsmeel, zout en bakpoeder.

Mix de boter en suiker (met een handmixer of platte klopper standmixer) door elkaar. Voeg het ei, de eidooier en het amandel extract toe, blijf nog een paar minuten mixen. Voeg het bloemmengsel in gedeelten toe. Niet te lang mixen!

Verdeel het deeg in twee stukken: 1 groot stuk van ong. 330 gram (voor de bodem) en een kleiner stuk (voor de bovenkant). Druk het grotere stuk deeg uit tot een platte schijf en verpak in plastic folie. Maak van het kleinere stuk deeg een rol met een diameter van 5 cm en verpak ook in plastic folie. Leg beide deegstukken minstens 1 uur in de koelkast.

Haal het deeg voor de bodem uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 190 °C. Bebloem de werkplek lichtjes en kneed het deeg even door tot het wat zachter is (dan kan je het makkelijker verwerken zonder dat het scheurt). Druk het deeg uit in de vorm, eerst uitrollen en dan in de vorm leggen kan ook (zo heb ik het gedaan). Snijd de randjes netjes bij. Het deeg is heel makkelijk te repareren, een stukje erbij “plakken” gaat prima.

Verdeel de jam over de deegbodem. Zet terwijl je de deegplakjes voor de bovenkant maakt de deegbodem nog even in de koelkast en haal de rol deeg voor de bovenkant uit de koelkast.

Jamtaart / Easy Jam Tart

Snijd de rol deeg in dunne plakjes en verdeel over de jam. Bestrooi met ± 2 eetlepels rietsuiker.

Jamtaart / Easy Jam Tart
Jamtaart / Easy Jam Tart

Bak de taart in het midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar en bruin. Laat in de vorm afkoelen. De taart kan een paar dagen, goed verpakt, bewaard worden, maar is natuurlijk versgebakken het allerlekkerst.

Jamtaart / Easy Jam Tart
Eet smakelijk!

PS: vanavond aten wij als dessert het laatste stukje van deze (woensdag gebakken) taart, hij smaakte nog meer dan uitstekend. Mijn echtgenoot vindt hem zo lekker dat hij inmiddels heeft gevraagd - het klonk nog net niet als een opdracht - of ik morgen weer een nieuwe wil bakken......

Jamtaart / Easy Jam Tart

23 juli 2008

IJs van blauwe bessen

Een tijdje geleden heb ik mijn oude Philips ijsmachine met los vrieselement ingeruild voor een spiksplinternieuwe ijsmachine met zelfvriezende motor: een Nemox Gelatissimo. Op zich doet de oude Philips het nog goed (mijn dochter heeft er inmiddels al beslag op gelegd ....), maar twee of meer verschillende soorten ijs direct na elkaar maken kan niet. Na 1 portie ijs draaien is het koelelement zo opgewarmd dat het weer zo'n 24 uur in de vriezer moet voordat je het weer kunt gebruiken. Met de Nemox is dat nadeel opgelost, je kunt probleemloos verschillende soorten ijs achter elkaar draaien (met zo'n 10 minuten tussenpauze). De machine heeft 2 bakken, 1 vaste en 1 losse. Als je de losse inzetbak wilt gebruiken moet je een zoutoplossing of alcohol tussen de vaste en losse bak gieten om mooi ijs te kunnen draaien.

Ik ben erg in mijn nopjes met deze machine. Kwam het in het verleden nog wel eens voor dat ik was vergeten het vrieselement in de vriezer te leggen, nu kan ik op ieder moment ijs maken! 5 minuten voorkoelen en huppa draaien maar.

Dit ijs van blauwe bessen is één van onze favorieten.

Ijs van blauwe bessen

IJs van blauwe bessen (± 1 liter)

Recept printen
  • 300 gram blauwe bessen (vers of bevroren, laat bevroren bessen ontdooien en uitlekken)
  • 130 gram suiker
  • snufje zout
  • geraspte schil en sap van een ½ citroen
  • 360 ml slagroom
  • 360 ml zure room
Voorbereiding:
Doe de bessen, suiker, zout en citroenrasp en -sap in een kleine pan. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat de bessen in een paar minuten openspringen.

Schep de bessen met vocht in een foodprocessor en draai tot een homogeen mengsel.

Voeg de slagroom en de zure room toe en meng met de pulsknop. Proef en voeg zonodig nog wat citroensap of suiker toe.

Giet het mengsel in een kom en laat het in de koelkast koud worden.

IJs maken:
Giet het mengsel in de machine en laat tot ijs draaien. Serveer direct of laat het in de vriezer verder opstijven. Het ijs blijft ongeveer 2 weken in de diepvries goed.

Lekker met vers fruit (blauwe bessen, frambozen, bramen) en een toefje slagroom.

Bron: Baking, from my home to yours van Dorie Greenspan.

Eet smakelijk!

22 juli 2008

Kruimelcake met blauwe bessen

Kruimelcake met blauwe bessen

Blauwe bessen zijn weer volop verkrijgbaar. Heerlijk, net als frambozen, bramen en aardbeien! Vandaag heb ik ze verwerkt in een lekkere kruimelcake.

In deze cake wordt piment - in het Engels allspice - gebruikt. Het smaakt naar een combinatie van kruidnagel, peper en kaneel, het is echter geen kruidenmelange. Piment is ook wel bekend onder de naam Jamaicapeper en is in gemalen vorm te koop. Houd je niet van de smaak dan kan je het vervangen door kaneel.

Helaas zijn in mijn cake bijna alle bessen naar de bodem gezakt en niet mooi verspreid door het deeg. Geeft niks, want met de smaak is niks mis. Het zou alleen zo mooi geweest zijn voor het zicht :-).

Kruimelcake met blauwe bessen
Recept printen

Kruimellaag:
  • 140 gram patentbloem
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snuf zout
  • 115 gram koude roomboter, in blokjes
Cake:
  • 55 gram zachte roomboter
  • 175 gram suiker
  • 210 gram patentbloem
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
  • snuf zout
  • ¼ theelepel piment (of kaneel)
  • 1 groot ei
  • 160 ml karnemelk
Vulling en afwerking:
  • 200 gram blauwe bessen
  • 1 theelepel patentbloem
  • poedersuiker om te bestrooien
Verder:
  • 1 vierkant bakblik* van ± 22 cm of een ronde springvorm van 22/24 cm, ingevet
* Bekleed van een vierkant bakblik de bodem en 2 zijkanten met bakpapier of aluminiumfolie. Laat het bakpapier uitsteken, dan kan je de cake na het bakken in 1 keer uit de vorm tillen.
Verhit de oven voor op 180 ºC.

Kruimeldeeg: meng bloem, suiker en zout in en kom. Snijd met 2 messen of een pastryblender de boter erdoor tot een kruimelig deeg. Je kunt ook de boter met koele vingers door de bloem wrijven. Zet in de koelkast tot gebruik.

Cake: meng de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en piment door elkaar in een kom. Zet apart. Mix - met een mixer of platte haak van een KitchenAid - de boter en suiker luchtig. Voeg het ei toe tot en mix tot alles goed gemengd is. Voeg de bloem en de karnemelk om en om toe tot alles net gemengd is.

Bestrooi de blauwe bessen met de bloem en schep ze door het cakebeslag. Schep het beslag in de vorm.

Kruimelcake met blauwe bessen

Bestrooi met het kruimeldeeg.

Kruimelcake met blauwe bessen

Bak de cake in het midden van de oven in 45 - 50 minuten gaar en bruin. De cake is gaar als een in het midden gestoken sateprikker er schoon uitkomt.

Kruimelcake met blauwe bessen

Laat (in de vorm) afkoelen op een rooster. Bestrooi voor het opdienen met poedersuiker.

Kruimelcake met blauwe bessen
Tsja, die poedersuiker ben ik dus vergeten .......

Nog een recept met blauwe bessen: Muffins met blauwe bessen en sinaasappel

Bron: Martha Stewart

Eet smakelijk!

20 juli 2008

Zonnebloembrood

Zonnebloembrood

Een heerlijk brood met zonnebloempitten en een vleugje sinaasappel. Lekker met zowel hartig als zoet beleg.

Wil je een sterkere sinaasappelsmaak voeg dan de fijngeraspte schil van 1 sinaasappel toe. Wil je echter helemaal geen sinaasappelsmaak aan je brood, zelfs geen vleugje ........, vervang dat het sap door dezelfde hoeveelheid melk of water.

Zonnebloembrood
  • 500 gram tarwebloem
  • 7 gram droge gist
  • 130 ml melk
  • 10 gram suiker
  • 30 gram zachte roomboter
  • 10 gram zout
  • 1 ei
  • 120 ml (vers geperst) sinaasappelsap
  • 80 gram zonnebloempitten
Werkwijze KitchenAid:
Meng 200 gram van de tarwebloem met de gist in de kom van de KA.

Verwarm de melk samen met de suiker, boter en zout (in magnetron of steelpannetje) tot lauwwarm en de boter bijna smelt. Voeg toe aan het bloem/gistmengsel en voeg vervolgens het ei en het sinaasappelsap toe. Klop met de platte klopper tot een dun deeg. Mix op hoge snelheid gedurende 3 minuten.

Voeg de zonnebloemzaadjes en de resterende bloem in gedeelten toe. Vervang de platte klopper door de deeghaak en kneed in ± 10 minuten op stand 2 tot een soepel deeg dat van de wanden loslaat. Voeg zonodig nog wat bloem toe als het deeg te nat is of wat melk of water als het deeg te droog is.

Vorm tot een deegbal en doe over in een licht met olie ingevette kom, 1 x keren zodat ook de bovenkant met wat olie bedekt is en laat afgedekt in 1 - 1 ½ uur tot dubbel volume rijzen.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek, sla voorzichtig door en maak er weer een bal van en laat afgedekt 20 minuten liggen. Vorm er dan een brood van: platdrukken tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Weer plat drukken (tot breedte van het bakblik) en dan het deeg vanaf de bovenkant stevig oprollen en de naad dichtdrukken . Leg het met de naad naar beneden in een ingevet bakblik (± 22,5 x 12,5/9 x 5 inch). Dek af met ingevet folie en laat het in 45 – 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Verwarm intussen de oven voor op 200 ºC. Bak het brood in ± 35 minuten gaar en bruin. De interne temperatuur is dan ± 95 ºC.

Stort het brood direct op een rooster en laat afkoelen voordat je het gaan snijden.

Zonnebloembrood
Eet smakelijk!

19 juli 2008

Semolinabrood (2)

Semolinabrood

Dit brood is net zoals het semolinabrood 1 gemaakt van 100% semolina, maar toch weer anders. Het wordt op een pizza-/broodbaksteen gebakken en heeft een heerlijke knapperige korst. Het is geen recht-toe-recht aan deeg; het begint met het maken van een biga die 14 - 16 uur moet "rijpen".

Ik heb het brood al een paar keer gemaakt, zowel met verse als met droge gist. Op de één of andere manier vond ik het brood met verse gist beter en lekkerder. Misschien toeval?

Semolinabrood (2)


Biga:
  • 250 gram semolina (bijvoorbeeld Semola di grano duro rimacinata - 176 van De Cecco - zie het semolinabrood 1)
  • 150 gram lauw water
  • 3 gram verse gist of 1 gram instant gist
Deeg:
  • de biga
  • 250 gram semolinameel
  • 150 gram lauw water
  • 5 gram verse gist of 2,5 gram droge gist
  • 1 theelepel gerstemoutstroop (reformwinkel)
  • 9 gram zout

Biga: Doe semolina, water en gist in de kom van een standmixer (of broodbakmachine) en kneed het in 5 minuten tot een stevig deeg. Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloem- of olijfolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg 14 - 16 uur op kamertemperatuur staan.

Deeg kneden: Doe het water en de gist in de kom van een standmixer (of broodbakmachine) en roer door elkaar. Voeg de biga in stukken toe. Voeg vervolgens de semolina, gerstemoutsiroop en zout toe. Kneed het deeg in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in 45 - 75 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette of met semolina bestrooide werkplek en druk de lucht eruit (= doorslaan). Bol het deeg losjes op en laat het afgedekt ± 20 minuten rusten. Bol het deeg nogmaals op, bestrooi het met semolina en leg het ondersteboven - met de onderkant naar boven - in een met semolina bestrooid rijsmandje.

NYT No Knead Bread met walnoten
(dit is een voorbeeld, het semolinadeeg ziet er anders uit)

2e rijs: Laat het deeg afgedekt (douchemuts of bubbeltjesfolie) in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume laten rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger op duwt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm de oven met daarin een broodbak-/pizzasteen 1 uur voordat het brood erin gaat voor op 230 ºC. Verwarm een lege hittebestendige lage schaal, bijvoorbeeld een braadslede, mee.

Bakken: Leg een groot stuk bakpapier op een pizzaschep of op een omgekeerde bakplaat (= zonder rand). Stort het deeg voorzichtig uit het rijsmandje op de pizzaschep of omgekeerde bakplaat. De goede kant van het deeg - wat de onderkant in het rijsmandje was - komt nu bovenop te liggen.

Snijd het deeg met een scherp mes of een lame enkele keren in en schuif het met papier en al op de hete steen. Doe in de meeverwarmde ovenschaal/braadslede een paar ijsblokjes of giet er ± 1,5 dl kokend water in (pas op voor je handen!). Sluit direct de ovendeur.

Verlaag na 20 minuten de oventemperatuur naar 200 ºC. Trek het bakpapier onder het brood vandaan en haal de ovenschaal/braadslede uit de oven (pas op: er kan nog heet water in zitten). Bak het brood in nog 15 - 20 minuten gaar en goudbruin.

Laat het brood volledig afkoelen op een rooster voordat je het gaat snijden.

Bron: iets aangepast recept + werkwijze van Petra van Chili und Ciabatta

18 juli 2008

Knoflookbroodjes

Knoflookbroodjes

Het recept voor deze broodjes vond ik op de (of is het "het"?) weblog van King Arthur Flour: Bakers' Banter. Ik heb het aangepast aan onze Europese bloem en enkele ingrediënten laten vervallen. De "King Arthur Easy-Roll Dough Improver" en de "Pizza Dough Flavor" zijn immers niet in Nederland te koop. De hoeveelheid water is niet precies aan te geven, het ligt eraan welke aardappelvlokken je gebruikt. Ik heb hele simpele vlokken gebruikt, gekocht in een grote zak bij de Jumbo. Deze aardappelvlokken zijn ook gebruikt in deze zachte broodjes.

Hele lekkere broodjes bij bijvoorbeeld een maaltijdsalade of een kop soep. Ook zonder de knoflookboter zijn ze erg lekker!


Knoflookbroodjes (16 stuks)

Deeg:
  • 400 gram tarwebloem
  • 5 gram droge gist
  • 30 gram (volle) melkpoeder
  • 35 gram droge aardappelvlokken
  • 15 gram suiker
  • 9 gram zout
  • 35 gram olijfolie
  • ± 290 gram water
Om te bestrijken:
  • 2 (of meer naar smaak) teentjes knoflook, geperst
  • 4 eetlepels gesmolten boter
  • flinke snuf gedroogde Italiaanse kruiden
  • eventueel geraspte Parmezaanse kaas
Het deeg kan zowel in een standmixer, broodbakmachine of met de hand gekneed worden.

Werkwijze broodbakmachine: Doe alle ingrediënten in de bak van de bbm en laat ± 10 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand kneden. Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept vanaf het vormen.

Werkwijze standmixer: Meng bloem, gist, melkpoeder, aardappelvlokken, suiker en zout in de kom. Voeg de olie en het water toe. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg.

1e rijs: Vorm het deeg tot een bal en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in 1 - 1 ½ uur tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg en verdeel het met een deegsteker in 16 gelijke stukjes. Bol ieder stukje op. Laat de bolletjes ± 10 minuten afgedekt liggen. Druk ieder bolletje uit tot een lapje. Rol het lapje op en rol het uit tot een sliert. Het uitrollen gaat niet in 1 keer, laat het deegrolletje tussendoor afgedekt rusten terwijl je verder gaat met de andere rolletjes. Neem dan weer het 1e rolletje en rol het verder uit. Rol ieder stukje deeg uit tot een streng van 20 - 25 cm. Knoop tot een broodje. Zie de posting Zo vorm je broodjes/feestelijke broodjes - geknoopt broodje of kaiserbroodje) of kijk op Bakers' Banter (iets andere werkwijze).

2e rijs: Verdeel de broodjes over twee met bakpapier beklede bakplaten. Dek ze af met ingevet plasticfolie en laat ze in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven op 180 ºC.

Bakken: Bak de broodjes in 15 - 18 minuten gaar en lichtbruin. Bak de tweede bakplaat direct na de eerste.

Smelt tijdens het bakken de boter in de magnetron, roer de knoflook en de kruiden erdoor. Bestrijk de broodjes direct na het bakken met de knoflookboter en bestrooi desgewenst met geraspte Parmezaanse kaas. Laat ze op een rooster afkoelen.

Deze broodjes zijn vers gebakken het lekkerst, maar ze kunnen ook heel goed ingevroren worden. Laat ze in de diepvrieszak ontdooien en 'piep' ze voor het serveren enkele minuten op in een voorverwarmde oven.

Knoflookbroodjes

16 juli 2008

Semolinabrood (1)

Semolinabrood

Regelmatig bak ik brood met 100% semolina. Heerlijk brood! Inmiddels heb ik een aantal succesrecepten in mijn repertoire.

Dit brood is het makkelijkste brood wat ik ooit gemaakt heb. Soepel deeg, dat zelfs met de hand makkelijk te kneden is.

Ik gebruik meestal Semola di grano duro rimacinata - 176 van De Cecco. Semola betekent ' griesmeel', 'di grano duro' betekent dat het van harde tarwe afkomstig is en rimacinata betekent 'opnieuw gemalen'. Deze semolina is ook uitermate geschikt om er verse pasta mee te maken. Semolina is o.a. te koop bij de Jumbo, AH, Sligro en Italiaanse delicatessenwinkels.

De percentages voor dit brood zijn bijna allemaal standaard: 100% meel, 1% instant gist, 60% water, 1,8% zout en 10% olie. De laatste hoeveelheid is wat hoger, standaard is 3 - 5%.

Het recept komt uit één van mijn favoriete broodbakboeken: Local Breads van Daniel Leader. De 15 gram suiker die Daniel in zijn recept gebruikt heb ik weggelaten en ik heb iets minder zout gebruikt.

Semolinabrood
  • 500 gram semolina
  • 5 gram instant gist
  • 50 gram goede olijfolie
  • 9 gram zout
  • 300 gram, 20 - 25 °C
  • bakblik van ± 25 cm, ingevet

Deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe semolina, gist, suiker en zout in de kom. Voeg de olie en het water toe. Kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olijfolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg rijzen totdat het verdubbeld is, 60 - 90 minuten.

Vormen: Stort het deeg op een licht met olijfolie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit (= doorslaan) en bol het losjes op. Laat het deeg ± 30 minuten afgedekt rusten (het is daarna makkelijker te vormen). Druk het deeg uit tot een rechthoek. De korte kant moet ongeveer even breed zijn als het broodbakblik. Rol het deeg stevig op en druk de naad dicht. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Bestuif/bestrooi de bovenkant van het deeg licht met semolina.

2e rijs: Dek het deeg af met en laat het op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten tot bijna in volume verdubbelen.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC.

Bakken: Bak het brood in 35 - 40 minuten gaar en goudbruin. Dek het brood als het te donker dreigt te worden af met aluminiumfolie (na ± 20 minuten). Het brood is gaar als de interne temperatuur ± 95 °C is en het hol klinkt als je op de bodem klopt.

Los het brood direct na het bakken uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen voordat je het gaat snijden.


15 juli 2008

Amandelkoekjes

Amandelkoekjes

De smaak lijkt op gevulde koeken. De amandelspijs wordt in deze koekjes door het deeg verwerkt en niet - zoals bij gevulde koeken - tussen twee lapjes deeg.

Amandelkoekjes (± 40 stuks)

Deeg:
  • 225 gram amandelspijs
  • 225 gram zachte roomboter
  • 100 gram suiker
  • geraspte schil van 1 citroen
  • ½ theelepel amandelextract
  • 280 gram patentbloem
Afwerking:
  • 1 eigeel (van een groot ei)
  • 2 theelepels water
  • 1/8 theelepel amandelextract
  • ± 40 halve amandelen
Bekleed 1 of meer bakplaten met een bakmatje of bakpapier. Verwarm de oven voor op 190 ºC.

Verkruimel de amandelspijs boven een kom. Mix met een mixer of platte haak van een standmixer (bijv. KitchenAid) 30 seconden. Voeg de boter toe en mix de boter en amandelspijs door elkaar. Voeg de suiker, de citroenrasp en het amandelextract toe. Mix in ± 2 minuten door elkaar, schraap tussendoor de wand van de kom schoon.

Voeg de bloem in gedeelten toe. Niet te lang mixen!

Verdeel het deeg in 2-en, verpak ieder stuk in plastic folie en laat in de koelkast minstens een half uur opstijven.

Bebloem de werkplek en kneed 1 stuk deeg even door tot het wat zachter is (dan rolt het makkelijker uit zonder te breken). Rol uit tot een lap van ± 6 mm dikte. Tussendoor wat bloem erover strooien tegen het plakken.

Steek met een (gekartelde) deegsteker vierkanten/rondjes/rechthoeken van ± 5 cm uit het deeg en leg de deegplakjes 1 - 1,5 cm uit elkaar op de bakplaat.

Kluts het eigeel met het water en het amandelextract door elkaar en bestrijk ieder deegplakje met het eimengsel. Leg op ieder deegplakje een halve amandel. Eventueel amandel ook bestrijken met het eigeelmengsel.

Bak de koekjes in ± 9 minuten gaar en lichtbruin. Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen en laat ze dan op een rooster verder afkoelen. Bak de rest van de koekjes op dezelfde wijze. Laat de bakplaat tussendoor afkoelen.


09 juli 2008

Hartige broodtaart

Terwijl ik dit typ zit ik achter mijn splinternieuwe bureau. Wow, een zee aan ruimte, ik kan nu al mijn recepten, aantekeningen enz. om me heen hebben zonder dat ik met al die spullen op de muismat van mijn echtgenoot terecht kom (ja, ook hij heeft een nieuw eigen bureau). Bijna alles is geverfd, nieuwe kasten zijn ingeruimd, meubels hebben een ander plaatsje gekregen, binnenkort komen de nieuwe luxaflex, wordt de trap nog een keer geschilderd en dan zijn we voorlopig weer klaar. Hoewel? Ik ben nog steeds bezig met opruimen, wat kan een mens (ik in dit geval) toch een hoop spullen bij elkaar verzamelen in een klein huis. Ik heb heel veel opgeruimd en weggedaan en dan bedoel ik echt héél véél! Ik heb ook mijn receptenverzameling (eigenlijk meer een stapel papier van meer dan een meter hoog) uitgezocht en het meeste weggedaan. Daar zijn inmiddels alweer een paar nieuwe voor in de plaats gekomen hoor ..........

Maar goed ............. over tot de orde van de dag. Vandaag aten wij een hartige broodtaart. Niet moeilijk om te maken, altijd een succes. Met de vulling kan je alle kanten op. Vandaag heb ik het eenvoudig gehouden met een vulling van prei, rode paprika en spekjes.

Hartige broodtaart


Deeg:
  • 250 gram tarwebloem
  • 3 gram droge gist
  • 5 gram zout
  • 100 gram water
  • 1 ei
Vulling:
  • 1 dikke prei, in ringetjes
  • 1 rode (punt) paprika, in stukjes
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • beetje olijfolie
  • ± 80 gram gerookte spekblokjes
  • 6 blaadjes verse basilicum
  • 150 gram crème fraiche
  • 2 eieren
  • 70 ml melk
  • peper, zout
  • (gerookt) paprikapoeder
  • handje geraspte emmentaler of gruyère
Maak een deeg van de bloem, droge gist, zout, water en ei. Dit gaat heel makkelijk op de pizzastand van een broodbakmachine. Bij de Panasonic duurt dat 45 minuten.

Maak intussen de vulling: fruit de prei, paprika en ui in de olijfolie in ± 5 minuten zacht, maar niet bruin. Schep uit de pan en laat wat afkoelen.
Klop de crème fraiche los met de melk en de eieren en maak op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Snijd of scheur de blaadjes basilicum in stukjes.

Haal het deeg als het programma is afgelopen uit de machine. Sla het voorzichtig door, vet daarbij je handen en de werkplek in met wat olie dan plakt het niet en laat afgedekt ± 10 minuten liggen.
Verwarm de oven voor op 190 ºC.

Druk het deeg uit op een ingevet of met een bakmatje bekleed bakblik van ± 30 x 27 cm. Ik gebruik hiervoor een uitschuifbaar bakblik, te koop bij o.a. Blokker/Marskramer. Let erop dat je een opstaand randje maakt, anders loopt de vulling eruit.

Schep de prei/paprika/ui op het deeg, verdeel de spekblokjes en basilicum erover en schenk het creme fraiche/eimengsel erover. Bestrooi met de geraspte kaas.

Bak ± 35 minuten in de oven tot de randen goudbruin zijn en de vulling gestold is.

Lekker met een gemengde salade erbij.

Eet smakelijk!