29 januari 2008

Kaneelbroodjes / Cinnamon rolls

Kaneelbroodjes/Cinnamon Rolls
(English readers, please scroll down)

Je hebt van die broodjes, die bak je iedere keer weer. Neem nou deze kaneelbroodjes, die gaan er altijd wel in. Ze zien er niet alleen leuk uit, maar ze zijn ook erg lekker! Vers gebakken zijn ze het lekkerst, eventueel kunnen ze goed verpakt tot de volgende dag bewaard worden. Invriezen gaat ook heel goed.

Zorg ervoor dat het deeg niet te stevig is, anders worden ze gauw droog. Het moet een soepel en nog iets zacht deeg zijn. Het deeg heeft even tijd nodig, voeg pas na zo'n 8 minuten kneden wat bloem toe als het nog te vochtig is. Of andersom: voeg een klein beetje warme melk toe (½ eetlepel tegelijk) als het te droog is.

Het recept komt uit een een blad wat ik twee jaar geleden in New York kocht: "Holiday Desserts & Breads", een speciale uitgave van Better Homes and Gardens.

Deze broodjes zijn mijn inzending voor Bread Baking Day#6: shaped breads. Deze ronde wordt gehost door Eva van Sweet Sins. Bread Baking Day is bedacht door Zorra van 1 x umrühren bitte.

Kaneelbroodjes 

Deeg:
  • 400 gram tarwebloem
  • 5 gram droge gist
  • 180 gram (volle) melk
  • 1 groot ei
  • 50 gram suiker
  • 55 gram zachte ongezouten boter
  • 7 gram zout
Vulling:
  • 25 gram boter, gesmolten
  • 100 gram suiker
  • 30 gram walnoten, grof gehakt
  • 1 ½ theelepel kaneel
  • suiker om te bestrooien
Hieronder staat de werkwijze voor de KitchenAid, maar het deeg kan natuurlijk ook in een broodbakmachine of met de hand gekneed worden. Bij gebruik van een broodbakmachine kunnen alle ingrediënten voor het deeg tegelijk worden toegevoegd. Laat het deeg 15 minuten kneden en volg dan het recept vanaf de 1e rijs of gebruik het deegprogramma (= inclusief 1e rijs).

Doe de helft van de bloem, de gist, de suiker en de boter in de kom van de KitchenAid. Wrijf de boter er met je vingertoppen door. Voeg de melk en het ei toe en meng met de platte klopper door elkaar. Meng vervolgens 3 minuten op stand 4-6. Voeg het zout en de rest van de bloem toe en meng met de kneedhaak in 15 minuten (stand 2) tot een soepel en zacht deeg dat van de wanden loslaat. Het kleeft nog wel aan de bodem.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten bedekt zijn met olie. Laat afgedekt in ± 1,5 uur tot dubbel volume rijzen.

Bekleed intussen twee bakplaten met bakpapier of een bakmatje en maak de vulling: roer de suiker, gehakte walnoten en kaneel in een kommetje door elkaar.

Stort het deeg op een licht ingevette werkplek. Druk de lucht eruit, dek af en laat 10 - 20 minuten rusten. Het deeg is na deze rustperiode makkelijker uit te rollen.

Rol het deeg uit tot een rechthoek van 50 x 25 cm. Bestrijk met de gesmolten boter. Bestrooi gelijkmatig met de vulling, laat de randen vrij.

Kaneelbroodjes/Cinnamon Rolls

Rol het deeg vanaf een lange kant op, druk de naad goed dicht.

Kaneelbroodjes/Cinnamon Rolls

Leg de deegrol met de naad naar beneden op een snijplank. Snijd met een scherp (gekarteld) mes of met een deegsteker in 8 gelijke stukken.

Kaneelbroodjes/Cinnamon Rolls

Knip ieder deegstukje met een schaar 2 keer in. Knip tot driekwart in.

Kaneelbroodjes/Cinnamon Rolls

Leg de deegstukjes ± 5 cm uit elkaar op de bakplaten. Trek de stukjes deeg wat uit elkaar.

Laat het deeg afgedekt in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC.

Bestrijk de broodjes met water en bestrooi met suiker. Bak de broodjes in het midden van de oven in 15 - 20 minuten gaar en bruin. Laat ze op een rooster afkoelen.

Kaneelbroodjes/Cinnamon Rolls

This is my entry for Bread Baking Day#6, hosted by Eva of Sweet Sins. The theme of this 6th edition of bread baking day is "Shaped breads". Check out what Bread Baking Day event is all about, created by Zorra from 1 x umrühren bitte.

Cinnamon rollsPrint recipe

These rolls are best the day they are made, but, wrapped in plastic, they will hold overnight. They can also be frozen.

Dough:
400 g all-purpose or bread flour
5 g dry yeast
180 g (3/4 cup) milk, lukewarm
1 large egg
50 g (1/4 cup) sugar
55 g (1/4 cup) soft unsalted butter
7 g (1 tsp) salt

Filling:
25 g (2 tbsp) butter, melted
100 g (1/2 cup) sugar
30 g (1/3 cup) walnuts, chopped
1 ½ tsp cinnamon
sugar, for sprinkling

In the bowl of a stand mixer combine half of the flour, yeast, sugar and butter. Add the milk and egg. Beat with the paddle on low speed (# 2). Beat on high speed (# 4 – 6) for 3 minutes. Add the salt and the rest of the flour.

Use the dough hook and mix the dough on low speed (# 2) until it is supple and smooth, 15 minutes. It will clean the sides of the bowl, but will stick to the bottom.

Place dough in a lightly greased bowl; turn once to grease the surface. Cover and let rise until double in size (about 1 ½ hours).

Grease baking sheet, set aside. Make the filling: in a small bowl, combine the sugar, the chopped walnuts and cinnamon.

Turn dough out onto a lightly greased surface. Punch down dough. Cover and let rest for 10 minutes.

Roll dough into a 50 x 25 cm/20 x 10 inch rectangle. Brush with the 2 tablespoons melted butter. Sprinkle the filling evenly over the dough. Starting from a long side, roll dough into a spiral (jelly roll fashion). Pinch the seam and cut evenly into eight equal slices.

Kaneelbroodjes/Cinnamon Rolls

Snip each slice two times, making sure that each snip goes only about three-fourths of the way through a slice.

Place slices 2 inches apart on the baking sheet; spread each slice slightly to form a fan shape.

Kaneelbroodjes/Cinnamon Rolls

Cover and let rise until almost double in size (45 – 60 minutes). Preheat over to 180 ºC/350 ºF.

Brush rolls with water and sprinkle with additional sugar. Bake rolls in the preheated oven for 15 – 20 minutes. Let cool on a wire rack.

Adapted from: "Holiday Desserts & Breads 2005", a special interest publication from Better Homes and Gardens.

Kaneelbroodjes/Cinnamon Rolls
Enjoy!

25 januari 2008

Zachte witte broodjes (2)

Zachte witte broodjes met aardappelvlokken

Het ene zachte witte broodje is het andere niet. Het deeg kan namelijk op vele manieren en met verschillende ingrediënten - uiteraard wel altijd met tarwebloem - gemaakt worden. In deze broodjes heb ik gedroogde aardappelvlokken verwerkt. De broodjes worden er heerlijk zacht van en hebben een mooi kruim. Je kunt ze afwerken met zaadjes of kaal laten. Deze broodjes laten zich perfect invriezen.

Zachte witte broodjes (12 stuks)

Sponge:
  • 225 gram water, kamertemperatuur
  • 3 gram instant gist
  • 235 gram tarwebloem
Deeg:
  • 30 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • 60 gram ei, losgeklopt
  • 15 gram suiker
  • 3 gram instant gist
  • 8 gram zout
  • 25 gram aardappelvlokken
  • 205 gram tarwebloem
Afwerking (optioneel):
  • 1 eiwit, losgeklopt met 1 theelepel water
  • sesamzaad of maanzaad
  • zachte roomboter voor broodjes zonder zaadjes (optioneel)
Hieronder staat de werkwijze voor een standmixer, maar het deeg kan natuurlijk ook in een broodbakmachine (deegprogramma of alleen kneden) of met de hand gekneed worden.

Sponge: Meng tarwebloem, gist en water in de kom van de standmixer. Dek de kom af en laat het mengsel in ± 1 ½ uur verdriedubbelen.

Sponge zachte witte broodjes met aardappelvlokken

Deeg kneden in standmixer/spiraalkneder: Voeg gesmolten boter, suiker, ei, gist, zout en aardappelvlokken aan de sponge toe en roer erdoor. Voeg de tarwebloem toe en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een laagje olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.

Druk de lucht uit het deeg en bol het weer op. Doe het deeg weer terug in de kom en laat het in 45 - 60 minuten weer tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Verdeel het met een deegsteker in 12 gelijke stukjes en bol de stukjes deeg stevig op. Bestrijk de deegbolletjes met het losgeklopte eiwit en bestrooi met sesamzaad of maanzaad. Wil je bolletjes zonder zaadjes sla deze stap dan over. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

2e rijs: Laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 220 ºC.

Bakken: Bak de broodjes in 12 - 15 minuten gaar en goudbruin. Bestrijk broodjes zonder zaadjes direct na het bakken eventueel met roomboter. Laat de broodjes op een rooster afkoelen.

Zachte witte broodjes met aardappelvlokken


23 januari 2008

Kip met salie en paddenstoelen-marsalasaus

Kip met salie en paddenstoelen-marsalasaus
Recept printen
  • 4 kleine kipfilets
  • 2 eetlepels bloem
  • zout en versgemalen peper
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel roomboter
  • 300 gram (gemengde )paddenstoelen, in dunne schijfjes
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 eetlepel verse salie, gehakt + wat voor garnering
  • 180 ml Marsala (zoete rode Italiaanse wijn)
  • 125 ml crème fraiche
Meng de bloem met zout en peper. Haal de kipfilets door de bloem, schud de overtollige bloem eraf.

Verhit een koekenpan en laat de olijfolie en boter heet worden. Bak de kipfilets om en om in 15 - 20 minuten gaar en bruin. Haal uit de pan, verpak in aluminiumfolie en zet apart.

Doe de sjalot en de paddenstoelen bij het achtergebleven bakvet in de koekenpan. Laat 2 minuten bakken en voeg dan de salie en 50 ml water toe. Laat ± 3 minuten zachtjes sudderen tot de paddenstoelen zacht zijn. Voeg de Marsala en de crème fraiche toe en laat nog een paar minuten sudderen tot de saus bindt. Zonodig op smaak brengen met zout en peper.

Leg de kipfilets op (goed voorverwarmde) borden en schep de saus erover. Garneer met wat salie.

Eet smakelijk!

20 januari 2008

Cakebrood (Golden Cake Bread)

Golden Cake Bread

Dit brood is heerlijk boterig en zoetig, het lijkt bijna op cake. Lekker voor bij het ontbijt met een beetje jam of honing (vooruit hagelslag mag ook ...). Dit brood van Mrs. L. M. Jehlik won in 1959 de 2e prijs bij de Pillsbury Bake-Off (Pillsbury is een Amerikaans merk van o.a. bloem). Het recept vond ik op het weblog van Breadchick (Mary) van The Sour Dough.

Mary en ik hebben elkaar vorig jaar leren kennen via Blogging by Mail. Zij stuurde me toen een ontzettend leuk pakket. Haar weblog is één van mijn favorieten; leuk om te lezen en haar recepten zijn altijd goed. Twee weken geleden las ik haar verhaal over dit Golden Cake Bread. Ik heb haar gemaild dat ik het beslist ging bakken en gisteren was het zover!

Ik heb het recept iets moeten veranderen - meer bloem moeten toevoegen - omdat onze bloem minder vocht aan kan dan de Amerikaanse. De hoeveelheid zout heb ik daarom ook iets verhoogd. De hoeveelheid gist heb ik hetzelfde gelaten, de rijstijden worden daardoor hoogstens wat langer. Ik heb iets kleinere bakblikken gebruikt, in de maat die in het recept staat worden de broden wel erg laag. De baktijd was iets langer, maar dat kan natuurlijk per oven verschillen. Aan de eetlepel ei die moet worden achtergehouden om het deeg voor het bakken mee te bestrijken heb ik een beetje melk toegevoegd.

Een belangrijke tip over het laten rijzen van brooddeeg: in onderstaand recept, en ook in mijn overige recepten, staan rijstijden. Ik zet daar altijd ± of ongeveer voor. Ik kan namelijk niet voorspellen hoe lang het deeg bij een ander moet rijzen. De tijd in het recept is dan ook een indicatie. Hoe snel of langzaam deeg rijst hangt mede af van uiteraard de gebruikte hoeveelheid gist maar ook van de deegtemperatuur en de omgevingstemperatuur. Mijn recepten gaan uit van rijzen op kamertemperatuur en die is bij mij rond de 21 graden. Is bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur waarop je het deeg laat rijzen warmer dan zal het deeg sneller rijzen (en andersom). Kijk dus naar en voel aan het deeg. Het deeg is altijd leidend en niet de tijden die in een recept staan! Als je deeg te lang laat rijzen, dan zal het inzakken. Bij de 1e rijs/bulkrijs is dan niet meteen een probleem (tenzij je het echt veel te lang hebt laten rijzen). Een te lange 2e rijs/vormrijs is wel een probleem: het deeg zakt in met als gevolg een plat en meestal ook een compact brood. Zie ook de aanwijzingen in het recept waar je op moet letten.

Cakebrood - Golden Cake Bread (2 broden)
  • 7 gram instant gist
  • 60 gram warm water
  • 240 gram (volle) melk
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 100 gram suiker
  • 120 gram ei, losgeklopt - minus 1 eetlepel om het deeg mee te bestrijken voor het bakken
  • 10 ml gram vanille extract
  • 12 gram zout
  • 700 gram tarwebloem (bv Amerikaanse patentbloem of vergelijkbaar)
  • 1 eetlepel melk + 1 eetlepel ei (overgehouden van de eieren uit het deeg
  • 2 bakblikken van ± 22 x 12 cm (8 ½ x 4 ½ inch), ingevet
Breng de melk tegen de kook aan, voeg de boter en de suiker toe. Laat de boter smelten en de suiker oplossen. Laat het mengsel afkoelen tot lauwwarm.

Los de gist intussen op in het warme water, laat 10 minuten staan.

Deeg kneden in standmixer: Doe de eieren, het melkmengsel en het gistmengsel in de kom. Voeg de helft van de bloem toe en meng met de platte klopper tot een glad mengsel. Voeg vanille extract en zout toe. Voeg vervolgens beetje bij beetje de rest van de bloem toe. Verwissel de platte klopper door de deeghaak. Kneed tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat, het mag nog wel iets aan de bodem plakken. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur ± 60 minuten rijzen.

Haal het deeg uit de kom, druk de lucht eruit en bol het weer op door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en leg het met de mooie kant naar boven in de kom terug. Laat het deeg in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen. De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten (na deze rusttijd is het deeg makkelijker te vormen). 

Druk of rol ieder stuk deeg uit tot een rechthoek. De korte kant moet ongeveer even breed zijn als het broodbakblik. Rol het deeg vanaf een lange kant stevig op en knijp de naad dicht. Leg het deeg met de naad naar beneden in de ingevette bakblikken en dek ze af met plasticfolie.

Golden Cake Bread

2e rijs: Laat het op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger op duwt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC (boven-/onderwarmte).

Golden Cake Bread

Bakken: Klop de eetlepel achtergehouden ei los met de melk. Bestrijk het gerezen deeg met het mengsel. Zet de bakblikken op een bakplaat (op de onderste richel) in de oven. Bak de broden in 35 - 40 minuten gaar en goudbruin. Dek de broden als ze te donker dreigen te worden af met aluminiumfolie (na ± 20 minuten). De broden zijn gaar als de interne temperatuur ± 95 °C is.  

Los de broden direct na het bakken uit het bakblik en laat ze op een rooster volledig afkoelen voordat je ze gaat snijden. Invriezen gaat prima.

Golden Cake Bread

19 januari 2008

De Hollandse Pot: gehaktballen

Van de week las ik het decembernummer van de "Linda". Ja, ik weet het, ik loop wat achter, de kerstrecepten las ik toen ook pas. Maar goed, het gaat nu niet over kerstrecepten, maar over de Hollandse pot.

In de Linda staat de rubriek "Ruzie en zo", geschreven door Saskia Noort. Dit keer had het als titel "Kookbeurt". Ik citeer (verkorte versie):

Hij Wat eten we vanavond?
Zij Pfff, nou, ik ga spaghetti bolognese maken, lekker makkelijk.
Hij Alweer pasta?
Zij Ach, de kinderen vinden het lekker.
Hij We eten altijd pasta.
Zij Altijd? Dat valt wel mee. Gisteren aten we nasi, eergisteren wok, het weekend sushi's.
Hij Dat bedoel ik.
Zij Wat bedoel je?
Hij We eten nooit gewoon.
Zij Wat gewoon? Wat wil jij dan eten?
Hij Nou, gewoon, bloemkool met een papje en een saucijs, of hutspot, of een lekkere gehaktbal met andijvie en puree.
Zij Dat lusten de kinderen niet. En ik houd er ook niet van, dat weet je toch?
Hij Maar ik wel!
Zij Dus omdat jij ervan houdt, moeten wij alle vier iets eten wat we vies vinden?
Hij Ach vies, hele volksstammen vinden Hollandse pot lekker hoor.
Zij Goddank behoren wij niet tot deze volksstammen.
Hij Kun je niet voor mij, van dat gehakt voor de spaghetti, een bal draaien? Kruimig aardappeltje erbij, beetje jus, rodekool... Mag best uit een potje. Zo moeilijk is dat toch niet?
O, o, o wat kwam deze discussie me bekend voor. Ik moest erom grinniken en las het aan mijn echtgenoot voor. Zijn reactie: "kijk, die man weet tenminste wat lekker is, hij heeft er verstand van!".

Daar zit je dan met je goede gedrag! Het is ook nooit goed ;-). Okee, we eten gehaktballen, maar dan wel op mijn manier!

Mango-chutney-gehaktschijven
  • 1½ eetlepel rozijnen
  • 1 beschuit
  • 1 ei
  • 400 g rundergehakt
  • 1½ eetlepel mango-chutney
  • 1½ eetlepel fruitjes (zakje)
  • zout, peper
  • 4 druppels tabasco
  • 2 theelepels worcestershiresaus
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepels ketjap manis
Gehakt mengen met de rozijnen, verkruimelde beschuit, ei, mango-chutney, fruitjes, zout, peper, tabasco en worcestershiresaus. Hiervan 4 platte schijven vormen.
In braadpan boter verhitten en schijven in 5 minuten bruinbakken. Ketjap en 5 eetlepels water toevoegen. Met deksel op de pan in 20 minuten gaar laten worden. Af en toe keren.

Met dit recept heb ik 25 jaar geleden in de Tip, in de rubriek "Uw eigen succes recepten", gestaan. Voor diegenen die nog stapels van die oude Tips hebben liggen: het was nr. 7 juli 1983. De Tip redactie had er zelf bij bedacht dat deze gehaktschijven lekker zouden zijn met sperziebonen. Toen heb ik die combinatie nooit gemaakt - mijn toenmalige echtgenoot gruwde namelijk van die dingen - nu eten we ze er wel bij en natuurlijk ontbreken ook kruimige aardappeltjes niet.

Gelijk toch ook even een eventueel misverstand uit de weg ruimen: manlief vindt al de andere "niet Hollandse" gerechten die ik kook ook lekker hoor! Maar zo af en toe snakt hij naar de Hollandse pot.

18 januari 2008

Haverkoekjes met chocolade

Haverkoekjes met chocolade

Het recept voor deze koekjes komt uit het boek "More from Magnolia". Ik heb het aangepast, want eigenlijk worden er in deze koekjes peanut butter chips gebruikt. Helaas zijn die in Nederland niet te krijgen. Gelukkig zijn ze met chocolate chips net zo lekker! In plaats van chocolate chips kan je grof gehakte pure chocolade gebruiken.

Haverkoekjes met chocolade (± 40 stuks)
  • 140 gram patentbloem
  • ½ theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel kaneel
  • 170 gram zachte ongezouten roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram suiker
  • 1 groot ei
  • 1½ theelepel vanille extract
  • 200 gram havermout (geen havervlokken)
  • 180 - 200 gram chocoladedruppels of grof gehakte pure chocolade
Verwarm de oven voor op 180 ºC (boven-/onderwarmte).

Meng de bloem met de baking soda, kaneel en zout in een kleine kom.

Mix (met handmixer) in een grote kom de boter met de suikers luchtig in ongeveer 2 minuten. Voeg het ei en het vanille extract toe. Mix een paar minuten zodat alles goed gemengd en luchtig is.

Voeg het bloemmengsel toe en mix totdat alles goed gemengd is. Roer er vervolgens met een lepel de havermout en chocolate chips door.

Schep balletjes deeg op de bakplaat. Het makkelijkst gaat dit met een kleine ijsbolletjestang. Dit deeg is stevig, je kunt ook met een lepel deegballetjes scheppen (ongeveer 21 gram) en die tot een rond balletje draaien. Laat wat ruimte tussen de koekjes, ze lopen iets uit tijdens het bakken.

Bak de koekjes in 11 – 13 minuten gaar en bruin. Laat ze 5 minuten op de bakplaat afkoelen en laat ze vervolgens helemaal afkoelen op een rooster. In een luchtdichte trommel blijven ze een week goed.

Meer koekjes uit More from Magnolia:
- Coconut Oatmeal Drop Cookies
- Toffee Pecan Drop Cookies

16 januari 2008

Oefening baart kunst

Ik ben mijn digitale fotoarchief aan het opruimen. Althans ik doe een poging om me door iets meer dan 10.000 foto's heen te worstelen ......

Foto's van vakanties, van familiefeestjes, kinderen en huisdieren en heel veel foto's van broden en broodjes die ik in de afgelopen jaren heb gebakken. Ook kiekjes van mijn eerste baksels.

Begin 2004 bakte ik mijn eerste stokbroden:

Oei, oei
En zo zien ze er tegenwoordig uit :-).

Oefening baart kunst!

Het recept staat hier (uiteraard voor de stokbroden op de onderste foto!).
Recept printen: zonder foto's/met foto's.

Hazelnootcake

Hazelnotencake

Gebruik voor deze cake de beste verse hazelnoten die je kunt krijgen, dat komt de smaak absoluut ten goede!

Hazelnootcake
Recept printen
  • 200 gram blanke hazelnoten
  • 210 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 85 gram zachte ongezouten roomboter
  • 225 gram suiker
  • 3 grote eieren
  • 1 eetlepel/15 ml olijfolie
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 240 ml melk (op kamertemperatuur)
  • 60 gram pure chocolade, grof gehakt
  • poedersuiker om mee te bestrooien
  • springvorm 24 cm Ø, ingevet en bebloemd
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin. Laat afkoelen en hak in kleine stukjes.
Hazelnoten

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Meng bloem, bakpoeder en zout in een kom.

Mix de boter en de suiker luchtig. Voeg de olijfolie, sinaasappelschil en de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige is opgenomen. Mix na de laatste toevoeging een paar minuten op hoge snelheid tot een luchtig beslag.

Spatel of mix op de laagste stand het bloemmengsel en de melk afwisselend door het beslag. Schep de hazelnoten en de chocolade er met een lepel door.

Giet het beslag in de springvorm. Bak de cake in het midden van de oven in ± 45 minuten gaar en bruin. Een in het midden van de cake gestoken satéstokje moet er schoon uitkomen.

Laat 30 minuten op een rooster in de vorm afkoelen en verwijder dan de rand van de springvorm. Laat volledig afkoelen. Bestrooi voor het opdienen met poedersuiker.

De cake kan enkele dagen in de koelkast bewaard worden, invriezen kan ook (zonder de poedersuiker).

Hazelnotencake

Eet smakelijk!

15 januari 2008

Broodjes met honing en citroen

Broodjes met honing en citroen

Broodjes met honing en citroen (9 stuks)


Deeg:
  • 350 gram tarwebloem
  • 4 gram droge gist
  • 50 gram suiker
  • 25 gram zachte ongezouten roomboter
  • 230 gram (volle) melk, 20 - 25 ºC
  • 6 gram zout
Vulling:
  • 40 gram pecannoten
  • 60 gram gele rozijnen
  • 10 gram suiker
  • 45 ml honing
  • geraspte schil van 1 kleine citroen
  • 3/4 theelepel citroensap
  • 15 gram zachte ongezouten roomboter (om het deeg mee te bestrijken)
Glazuur:
  • 50 gram suiker
  • 60 ml honing
  • 15 gram ongezouten roomboter
  • geraspte schil van 1 kleine citroen

Hieronder staat de werkwijze voor het deeg in een standmixer kneden, maar het deeg kan uiteraard ook in een broodbakmachine (deegprogramma of alleen kneden) of met de hand gekneed worden.

Deeg in een standmixer kneden: 
Meng tarwebloem, suiker en gist in de kom. Wrijf de boter er met je vingertoppen door. Voeg de melk toe en meng met de platte klopper of een pollepel door elkaar. Voeg het zout toe en kneed met de kneedhaak in 10 - 15 minuten (stand 2) tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het mag nog iets aan de bodem kleven. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg 60 - 90 minuten rijzen, het hoeft niet helemaal in volume te verdubbelen.

Maak intussen de vulling: hak de pecannoten grof. Meng de pecannoten, rozijnen, suiker, honing, citroenschil en citroensap in een schaaltje door elkaar.

Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Rol het met een deegroller uit tot een vierkant van 24 cm. Laat het deeg als het 'tegenstribbelt' een paar minuten afgedekt liggen en ga dan weer verder met uitrollen.

Bestrijk de deegplak met de zachte boter. Verdeel de vulling er gelijkmatig over, laat de randen vrij. Rol het deeg stevig op, knijp de naad dicht. Leg de deegrol met de naad naar beneden op een snijplank. Snijd met een scherp (gekarteld) mes in 9 gelijke stukken.

Leg de rolletjes met de snijkant naar beneden in een ingevet bakblik (rond of vierkant) van 24 cm doorsnede. Dek het bakblik af en laat de deegrolletjes in ± 1 uur tot bijna dubbel volume rijzen.

Broodjes met honing en citroen

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 190 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken: Bak de broodjes in het midden van de oven in 25 - 30 minuten gaar en goudbruin. Los ze direct uit de bakvorm en laat ze op een rooster afkoelen.

Glazuur: Verwarm alle ingrediënten voor het glazuur in een pannetje met dikke bodem op middelhoog vuur. Laat aan de kook komen. Zet het vuur iets lager en laat ± 3 minuten zachtjes pruttelen tot het indikt.

Lepel het glazuur over de warme broodjes en laat ze afkoelen.

Broodjes met honing en citroen

13 januari 2008

Nieuwe optie: recepten printen

Voortaan staat er onder ieder recept de optie Recept printen. Als je op printen klikt opent er een nieuwe pagina met daarop het recept in zwart-wit en zonder toeters en bellen. Makkelijk toch?

Alle recepten vanaf eind december 2007 zijn al voorzien van deze mogelijkheid. De rest van de recepten volgt nog.

Brioche met chocoladespiraal

Brioche met chocoladespiraal

Dit chocoladebrood maakte ik vorig weekend en het was in een mum van tijd verdwenen, met andere woorden: men vond het erg lekker :-).

Het is geen brood wat je even snel kunt maken. Het deeg moet eerst zo'n 12 uur in de koelkast rusten voordat er een brood van gevormd kan worden. Voordeel is dan dat het erg koud is en daardoor beter handelbaar.

Brioche met chocoladespiraal
  • ± 315 gram tarwebloem
  • 4 gram instant gist
  • 25 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 4 grote eieren
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 125 gram gehakte pure chocolade
Afwerking:
  • 1 ei, losgeklopt
  • suiker om te bestrooien
Doe de helft van de bloem, de gist en de suiker in de kom van een standmixer. Roer met de platte klopper de eieren er één voor één door. Voeg het zout en de rest van de bloem toe. Kneed met de deeghaak in ongeveer 5 minuten tot een soepel deeg.

Voeg de boter met 1 eetlepel tegelijk toe. Voeg de volgende eetlepel boter pas toe als de vorige is opgenomen. Het lijkt in eerste instantie een erg kleverig deeg te gaan worden, weersta de neiging om bloem toe te toevoegen! Gewoon doorgaan met kneden tot de boter goed is opgenomen. Het wordt na 10 - 15 minuten kneden een zeer soepel en elastisch deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het kleeft nog wel iets aan de bodem.

Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie of boter ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 1 - 1,5 uur tot bijna dubbel volume rijzen. Druk de lucht eruit en zet de kom met het deeg, goed afgedekt, tenminste 12 uur in de koelkast.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk of rol het uit tot een rechthoek van ± 18 x 37 cm. Verdeel de gehakte chocolade over de deegplak. Rol het deeg vanaf een smalle kant op en druk de naad dicht. Leg de rol deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik van ± 22 x 12 cm. Dek af met ingevet plastic folie of een bakmatje en laat in 2 - 3 uur tot bijna dubbele volume rijzen.

Brioche met chocoladespiraal

Verhit in de tussentijd de oven voor op 190 ºC. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met suiker.

Brioche met chocoladespiraal

Bak in ± 35 minuten gaar en bruin. Leg er na ± 20 minuten een stuk aluminiumfolie over; het brood wordt erg snel bruin.

Maak zonodig het brood met een mes los van de vorm en stort het op een rooster. Laat volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

Brioche met chocoladespiraal



Aangepast recept van Martha Stewart.

10 januari 2008

Kip met paddenstoelen, appel en calvados

Kip met paddenstoelen, appel en calvados

De verkoudheid zit nog steeds in mijn hoofd, het lukt me niet om een leuk verhaaltje bij dit recept te verzinnen. Het was in ieder geval véél lekkerder dan de diepvriespizza van eerder deze week ......

In plaats van kipfilets kunnen ook uitstekend kippenpoten (uiteraard 'culinair verantwoorde') gebruikt worden, de smaak zal daardoor zelfs nog beter worden. De stooftijd is bij poten iets langer. In plaats van gedroogde porcini kunnen verse paddenstoelen gebruikt worden. Neem dan wel paddenstoelen met meer smaak dan gewone champignons, bijvoorbeeld kastanje- of mergelchampignons. Deze zijn meestal wel goed verkrijgbaar in de supermarkt.

Kip met paddenstoelen, appel en calvados
Recept printen
  • 4 kipfilets
  • zout en versgemalen peper
  • 50 gram boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje (gerookte) knoflook, fijn gehakt
  • 20 gram gedroogde porcini (ook cèpes en eekhoorntjesbrood genoemd)
  • 20 gram bloem
  • 2 dl cider
  • ± 150 ml kippenbouillon
  • bouquet garni (takje peterselie, takje tijm en 1 blaadje laurier)
  • 4 appels
  • 45 ml calvados
  • 150 ml crème fraiche
Week de porcini 30 - 45 minuten in 2 dl heet water.
Laat de kipfilets op temperatuur komen en bestrooi met zout en peper.

Verhit een braadpan met dikke bodem, laat 20 gram boter smelten en bak de kipfilets rondom in 5 minuten aan. Haal uit de pan en zet apart.

Laat de porcini uitlekken, vang het weekvocht op. Vul met kippenbouillon aan tot 2,5 dl.

Bak in het achtergebleven vet de gesnipperde ui zachtjes glazig, voeg de knoflook en de uitgelekte porcini toe en bak even mee. Strooi de bloem erover, laat 1 minuut meebakken. Schenk de cider, het porciniweekvocht en de kippenbouillon erbij, goed roeren, aan de kook laten komen en laten binden. Toevoegen: bouquet garni en de kipfilet. Met deksel op de pan op laag vuur 10 - 15 minuten laten sudderen.

Schil intussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in vieren.

Bak de appels in een koekenpan met anti-aanbaklaag in de resterende boter op middelhoog vuur. Giet de calvados erover en zet het vuur uit. Doe de appels met de calvados en de crème fraiche bij de kip. Laat in nog ± 5 minuten de appel gaar worden, de saus binden en de kip gaar worden.

Eet smakelijk!

09 januari 2008

Door de mand gevallen

Ik ben verkouden, echt snipverkouden. Na een dag hoestend, proestend en niezend en met zakdoekjes, keeltabletjes en ibuprofen voor het grijpen op kantoor te hebben doorgebracht verlangde ik nog maar naar 1 ding: mijn bed! O ja, ook nog iets eten is misschien ook wel verstandig. Toch nog maar even boodschappen doen. Een beetje verdwaasd liep ik rond zessen door de supermarkt toen ik op mijn schouder werd getikt door een ook al heel verkouden vriendin. Zij houdt net als ik van koken en lekker eten en daarover praten is ons favoriete gespreksonderwerp. Snel keken we in elkaars mandje, nieuwsgierig naar wat de ander zou gaan kokkerellen. Oeps ........

In mijn mandje: 1 diepvriespizza (voor mij), 1 bakje kant-en-klare bami goreng met kipsaté (voor mijn echtgenoot) en een paar biertjes (om die "overheerlijke" bami mee weg te kunnen spoelen).
In haar mandje: blokjes kipfilet die duidelijk bevroren waren geweest en een onduidelijk pakje om samen met die kipfilet een Indiaas gerecht mee te maken.

Haha, vielen wij even door de mand! Grinnekend hebben we elkaar beterschap èn smakelijk eten gewenst .....

Dit voorval overkwam mij gisteravond, vandaag gaat het gelukkig ietsje beter met me (ja dank u ...), ook het eten van vanavond was veel smakelijker!

07 januari 2008

Zalm uit de oven met een knapperig korstje

Zalm uit de oven met een knapperig korstje

Alweer een tijd geleden aten we deze zalm, het recept kwam vervolgens in het mapje "Nog een keer maken" terecht, gisteren kwam ik het weer tegen en vanavond hebben we er weer van genoten. Voor het korstje gebruik ik Panko, een Japans broodkruim. Panko blijft knapperig en beschermd de zalm tegen uitdrogen. In plaats van Panko kan ook zelfgemaakt broodkruim gebruikt worden: snijd van een paar sneetjes oud wit brood de korstjes af. Snijd in kleine blokjes en maal in een keukenmachine tot fijn kruim.

In plaats van honingmosterd kan een andere mosterd gebruikt worden, ook met de kruiden kan er gevarieerd worden.

Zalm uit de oven met een knapperig korstje

Zalm uit de oven met een knapperig korstje
  • 4 dikke zalmmoten (met vel)
  • 2 eetlepels honingmosterd
  • 2 theelepels verse tijmblaadjes
  • 2 eetlepels (platte) peterselie, fijn geknipt
  • ± 40 gram Panko (of zelfgemaakt broodkruim)
  • 4 theelepels olijfolie
  • ½ theelepel (gerookt) paprikapoeder
  • zout en versgemalen peper
  • zonnebloemolie om ovenschaal in te vetten

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet een braadslede of lage ovenschaal in met een beetje zonnebloemolie.

Leg de moten zalm met de velkant naar beneden in de braadslede. Bestrooi met zout en peper.

Meng de mosterd met 1 theelepel tijmblaadjes. Meng de panko (of de broodkruimels) met de resterende tijmblaadjes, de olijfolie, peterselie en paprikapoeder. Breng op smaak met zout en peper.

Strijk de mosterd over de zalmmoten.

Zalm uit de oven met een knapperig korstje

Strooi de gekruide panko (of broodkruimels) over de zalmmoten.

Zalm uit de oven met een knapperig korstje

Bak de zalm in 10 - 15 minuten gaar in het midden van de oven. Direct serveren.

Zalm uit de oven met een knapperig korstje

Bron: Simply Recipes


06 januari 2008

Brood met honing, havervlokken en lijnzaad (Golden Honey Oat Bread)

Brood met honing, havervlokken en lijnzaad

In mijn mailbox ontving ik van de week een nieuwsbrief van Rose Levy Beranbaum, schrijfster van The Bread Bible. Dat boek heb ik al een tijd in mijn bezit en ik heb er al een aantal recepten uit gemaakt, bijvoorbeeld het Flaxseed Loaf (brood met lijnzaad). In de nieuwsbrief stond een link naar haar weblog met daarop A Fabulous New Bread Recipe for the New Year: een gezond brood met daarin onder andere havervlokken, gebroken lijnzaad, honing, tarwebloem en volkorenmeel. Het is inderdaad een 'fabulous' brood! Hieronder mijn versie van haar brood.

Brood met honing, havervlokken en lijnzaad (Golden Honey Oat Bread)
  • 37 gram havervlokken (geen havermout)
  • 37 gram gebroken lijnzaad
  • 325 gram water, 20 - 25 °C
  • 320 gram tarwebloem (bv Amerikaanse patentbloem/Patent extra)
  • 110 gram volkorenmeel (bv Volkoren Natuur/Volkoren GLX)
  • 18 gram glutenpoeder * (optioneel)
  • 10 gram volle melkpoeder
  • 5 gram instant gist
  • 40 gram honing
  • 33 gram zonnebloemolie
  • 8 gram zout
  • broodbakvorm van ± 25 cm
* Ik gebruik de genoemde bloem-/meelsoorten en dan is glutenpoeder niet nodig. Glutenpoeder is te koop bij molens en te bestellen bij o.a. de Zuidmolen.

Meng in een kommetje de havervlokken en het gebroken lijnzaad met het water en laat 15 minuten staan.

Deeg kneden in standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten, inclusief het havervlokken/lijnzaad/watermengsel in de kom. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel en licht plakkerig deeg. Tip: Vet je handen als je het deeg uit de machine haalt in met een beetje olie dan plakt het niet aan je handen. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Zie dit filmpje.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af (bv met een douchemuts). Laat het deeg op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten. 
Na deze rusttijd is het deeg makkelijker te vormen. Vorm er vervolgens een busbrood van, klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie. Leg het deeg met de naad naar beneden in de bakvorm. 

2e rijs: Dek het deeg af en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten rijzen tot bijna dubbel volume. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger op duwt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 200 ºC (boven-/onderwarmte). Verwarm een blaadslede of laag bakblik op de bodem van de oven mee.

Bakken: Zet het bakblik op een rooster of bakplaat in de oven en giet ± 1 dl water in de braadslede/bakblik. Sluit direct de ovendeur. 
Doe na 20 minuten de oven even open om de laatste stoom te laten ontsnappenBak het brood in 35 - 40 minuten gaar en goudbruin. Dek het brood als het te donker dreigt te worden af met aluminiumfolie (na ± 20 minuten). Het brood is gaar als de interne temperatuur ± 95 °C is. Dit kun je meten met een digitale kernthermometer.

Los het brood direct na het bakken uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.

Brood met honing, havervlokken en lijnzaad


05 januari 2008

Broodjes met zwarte olijven en gedroogde tomaatjes

Ieder weekend bak ik broodjes. Ik wissel allerlei recepten af, zo hebben we iedere week andere broodjes.

Dit weekend bakte ik behalve witte melkbollen ook broodjes met zwarte olijven en gedroogde tomaatjes. Heerlijk met vleeswaren of kaas erop! Ze doen het ook erg goed bij een kop soep, bijvoordeeld deze soep van geroosterde tomaten en knoflook.

Broodjes olijven en gedroogde tomaten

Het is een aangepast recept uit het boek Local Breads van Daniel Leader. Ik heb minder olijven gebruikt en gedroogde tomaatjes toegevoegd. Het water heb ik verminderd tot 68%. Daniel gebruikt voor deze broodjes 75%! water en dat vind ik teveel. Het deeg wordt onhandelbaar en de uiteindelijke broodjes klef en zompig. Ik voeg iets meer zout toe (2%) en heb er ook nog wat gerstemoutsiroop aan toegevoegd. Ook de werkwijze heb ik iets aangepast. Het deeg heeft nog steeds een hoog vochtpercentage, het zal daarom wat kleverig blijven tijdens het kneden. Ik gebruik voor deze broodjes een tarwebloem met een hoog eiwit(gluten) gehalte. Bloem uit de supermarkt zal een zeer tegenvallend resultaat opleveren!

De dag van tevoren begin je met het maken van een voordeeg: de biga. Meer over voordeeg is te lezen bij het recept voor French mixed-grain bread.

Ik geef de beschrijving voor het deeg maken met een standmixer, de KitchenAid in mijn geval. Het deeg kan uiteraard ook met een broodbakmachine (alleen kneden) of met de hand worden gemaakt.

Broodjes olijven en gedroogde tomaten

Broodjes met zwarte olijven en gedroogde tomaatjes


Biga (voordeeg):
  • 100 gram tarwebloem
  • 2 gram droge gist
  • 65 gram water, kamertemperatuur
Deeg:
  • de biga
  • 340 gram water, kamertemperatuur
  • 5 gram droge gist
  • 500 gram tarwebloem
  • 1 theelepel gerstemoutsiroop (optioneel)
  • 12 gram zout
  • 85 gram zwarte olijven, in stukjes
  • 75 gram gedroogde tomaatjes (op olie), in stukjes
Biga:
Doe de bloem, gist en water in een kleine kom. Goed doorroeren met een houten lepel en met de hand een paar minuten kneden. Vet de kom licht in met wat olie en laat het deeg hierin afgedekt 1 uur op kamertemperatuur staan. Zet het deeg zeker negen uur in de koelkast. Mijn ervaring is dat deze biga een paar dagen goed blijft in de koelkast.

Deeg:
Haal de biga uit de koelkast en laat een half uur op temperatuur komen. Verdeel in stukjes.

Doe de bloem, gist, water, gerstemoutsiroop en de stukjes biga in de kom van de KitchenAid en roer met een houten lepel of met de platte klopper door elkaar. Voeg het zout toe en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten op stand 2 tot een soepel deeg. Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek, druk uit tot een rechthoek en strooi er de olijven en gedroogde tomaatjes over. Vouw het deeg in 3-en en kneed tot de vulling goed verdeeld is.

Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 1 ½ - 2 uur tot dubbel volume rijzen.

Stort het deeg op een met een beetje bloem bestrooide werkplek en verdeel in 15 - 20 gelijke stukjes. Bol de stukjes deeg goed op en verdeel de bolletjes over twee bakplaten. Bestrooi ieder bolletje met een beetje bloem en dek het deeg af.

Laat de bolletjes op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 200 ºC.

Verdeel de bakplaten over de oven (1 in het midden en 1 daarboven of beneden) . Wissel de bakplaten halverwege tijdens het bakken. Bak de broodjes in 20 - 25 minuten gaar en bruin.
Laat ze op een rooster afkoelen. De broodjes kunnen ingevrorenworden.

Broodjes met olijven
Broodjes met alleen zwarte olijven

02 januari 2008

Goulash

Januari vind ik ieder jaar weer een wat suffe maand. Het liefst zou ik hem gewoon overslaan (een januari winterslaap lijkt me wel wat). Mijn agenda is op een paar afspraken na nog leeg, plannen en ideeën genoeg, maar ze komen nog niet op gang. Ik mis het gezellige licht van de kerstboomlampjes en het lijkt wel of iedereen opeens op dieet is (nee dank je, ziet er erg lekker uit, maar ik sla over ...). Het voorjaar is nog ver weg, het is somber en donker buiten. Tijd voor een lekkere stoofschotel!

Goulash
  • 1 kilo riblappen, in blokjes
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 25 gram boter
  • zout, versgemalen peper
  • 3 uien, in halve ringen
  • 2 eetlepels (gerookt) paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • 1/2 - 3/4 eetlepel kummelzaadjes
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 groene paprika, in reepjes
  • 1 gele paprika, in reepjes
  • 2 grote aardappels, in blokjes
  • 3 tomaten, ontveld en in blokjes
  • 1 bakje zure room (125 ml)

Laat het vlees een half uur op temperatuur komen.

Verhit een grote (gietijzeren) braadpan, laat de olie en boter heet worden en bak het vlees - in gedeelten - bruin. Haal het vlees uit de pan, bestrooi met zout en peper en zet apart.

Bak de ui in het achtergebleven vet een minuutje of twee. Doe de deksel op de pan, zet het vuur heel laag en laat de uien in 15 - 20 minuten licht carameliseren. Strooi het paprikapoeder over de uien, voeg de knoflook, kummel, een halve liter heet water en het vlees toe. Goed doorroeren. Laat aan de kook komen en laag dan op laag vuur 1,5 - 2 uur zachtjes sudderen.

Voeg de paprika, aardappels en tomaten toe en laat nog ± 1 uur zachtjes sudderen. Zonodig op smaak brengen met zout en peper. Roer er van het vuur af de zure room door. Lekker met rijst en/of brood.

Goulash

Goede voornemens, plannen en dagdromen

Goede voornemens maak ik niet (meer) aan het begin van een nieuw jaar. Er komt namelijk toch niets van terecht. Plannen, die maak ik wèl en hoewel ik een nuchter persoon ben (eerst zien dan pas geloven) mag ik graag dagdromen.

2007 was een goed jaar voor mij en mijn dierbaren om me heen. Door mijn weblog heb ik veel nieuwe mensen leren kennen en leuke ervaringen opgedaan. Bijna 92.000 unieke bezoekers bezochten inmiddels mijn weblog, en die bezoekers veroorzaakten 150.000 "page loads". Hoogtepunt van 2007 was 23 december met 1004 bezoekers en 1587 page loads. Mijn echtgenoot en kinderen en zo af en toe ook gasten moesten soms geduld hebben voordat ze konden gaan eten. Eerst moesten er namelijk nog foto's gemaakt worden! Woorden als "zo is het wel genoeg mam" en "we willen NU eten" heb ik toch wel regelmatig gehoord .... Ik heb 166 berichten geplaatst, waarvan 123 met recept (die getallen vallen me eigenlijk een beetje tegen, in mijn gedachten waren het er veel meer). Niet alles wat ik in het afgelopen jaar kookte of bakte was geschikt voor mijn weblog; ook bij mij mislukt er wel eens wat of valt de smaak heel erg tegen. Bovendien is niets menselijks ons vreemd, ook wij eten wel eens een broodje shoarma, een patatje pindasaus of een saus uit een potje en daar ga ik natuurlijk niet over schrijven ......

Het jaar 2007 begonnen wij met hutspot van bospeen en rode ui. Het eerste gerecht van 2008 wat uit mijn keuken komt is goulash.

Eén van mijn plannen is om in 2008 weer vrolijk verder te gaan met mijn weblog. Reacties, ideeën, op- en aanmerkingen blijven van harte welkom.