30 september 2007

Demo bij DOK Cookware in Den Haag

Gisteren, zaterdag 29 september was het eindelijk zover, de aangekondigde demonstratie “Cakes bakken in siliconen bakvormen” bij DOK Cookware in de Passage te Den Haag ging echt plaatsvinden.

Na een gedegen voorbereiding ging ik op weg, samen met mijn dochter die me tijdens de demonstratie zou bijstaan en met één van mijn grootste fans die meehielp met het vervoer van alle ingrediënten die we nodig zouden hebben.
Het was erg lastig om van te voren in te schatten hoe de demonstratie zal aanslaan bij het winkelend publiek en dat maakte het extra spannend.

Van 12.00 - 18.00 uur zijn mijn dochter en ik aan de slag geweest in de keuken in het midden van de winkel. In dit tijdbestek hebben we totaal 14 (!) verschillende cakes, in allerlei soorten en maten, gebakken. Gelukkig hadden we de beschikking over een grote Vikingoven, zodat we meerdere cakes tegelijk konden bakken.

De cakes werden steeds gepresenteerd met het bijbehorend recept en iedereen die langskwam mocht natuurlijk proeven.

Sloeg de demonstratie aan? De reacties waren echt overweldigend. Een niet te tellen aantal mensen is langs ons gelopen en heeft de cakes geproefd.
Daaronder waren familieleden en bekenden, maar ook mensen die mijn weblog al kenden en speciaal voor mij de soms lange reis naar DOK hadden ondernomen. Heel leuk ze te ontmoeten bij deze speciale gelegenheid!
Ook het winkelend publiek was soms niet te stuiten, de gepresenteerde cakes waren steeds in een mum van tijd verorberd en de reacties waren heel positief. Zeker het feit dat de receptuur van de cakes afweek van de cakes die mensen gemiddeld thuis bakken, leidde tot heel leuke respons. Vooral de hartige cakes waren niet aan te slepen en je zag mensen echt denken “goh kan dat ook in een cake?”

Er waren zoveel mensen dat we helaas niet iedereen te woord hebben kunnen staan. Maar daar had ik iets op gevonden. Op de toonbank had ik kaartjes neergelegd met het adres van mijn weblog waar de bezoekers de recepten van deze demonstratie kunnen ophalen. De kaartjes vonden gretig aftrek.

Conclusie: de demonstratie "Cakes bakken in siliconen bakvormen" was een groot succes! Een ontzettend leuke ervaring en zeker voor herhaling vatbaar.

de appelcake met walnoten en honing lijkt een beetje donker,
maar dat was ie niet :-)


Hierbij ook een bedankje aan het personeel van DOK Cookware voor alle hulp en vriendelijkheid.

Beloofd is beloofd, de recepten van de demonstratie zijn nu beschikbaar via onderstaande links:
Wil je alle recepten onder elkaar op 1 pagina? Klik dan hier.

Eet smakelijk!

Red Velvet Cupcakes

Red Velvet Cupcakes

Red Velvet Cupcakes
Recept printen

Bereidingstijd: 40 minuten (plus afkoelen)
Benodigdheden: muffinvorm, ingevet of bekleed met papieren vormpjes
  • 165 gram patentbloem
  • 1 eetlepel cacao
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
  • ¼ theelepel zout
  • 150 gram suiker
  • 55 gram zachte ongezouten roomboter
  • 1 ei, maat L
  • 120 ml karnemelk
  • rode kleurstof, hoeveelheid afhankelijk van welk merk je gebruikt
  • ½ theelepel appelcider azijn
  • 1 theelepel vanille extract
Verwarm de oven voor op 180 °.

Zeef de bloem, cacao, bakpoeder, baking soda en zout boven een kom.

Roer in een maatbeker de karnemelk, kleurstof, azijn en vanille extract door elkaar.

Mix (met handmixer of KitchenAid met de platte klopper) de boter en de suiker door elkaar.

Voeg het ei toe en mix tot een glad mengsel.

Voeg het bloemmengsel in gedeelten en om en om met het karnemelkmengsel toe. Dit kan je het beste doen met een spatel of op de langzaamste stand van de mixer.

Vul de muffinvormpjes voor ¾ met beslag.

Red Velvet Cupcakes

Bak ze in het midden van de oven in ± 20 minuten gaar en bruin. Een in het midden gestoken satéprikker moet er schoon uitkomen. Laat ze 5 – 10 minuten afkoelen en haal ze dan uit de holtes van de muffinbakplaat. Laat verder afkoelen op een rooster.

Frosting

Gebruik een kant en klare frosting (verkrijgbaar in potten van het merk Duncan Hines "Creamy Home-Style frosting", bij o.a. de Jumbo) of spuit/schep er geklopte slagroom op.

Eet smakelijk!

Chocolade roomkaas cake

Chocolade roomkaas cake

Chocolade roomkaas cake

Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten (plus afkoelen) Benodigdheden: grote tulbandvorm, ingevet
  • 230 gram zachte ongezouten roomboter
  • 230 gram zachte roomkaas (Mon Chou)
  • 600 gram suiker
  • 6 grote eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 315 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 75 gram cacao
  • eventueel poedersuiker, om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Mix boter, roomkaas en suiker (met handmixer of KitchenAid met de platte klopper) romig.

Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen.

Voeg vanille extract toe.

Meng de bloem, bakpoeder, zout en cacao in een kom.

Voeg de helft van het bloemmengsel aan het beslag toe. Goed mixen. Voeg dan de rest van het bloemmengsel toe, blijf nog ± 2 minuten mixen.

Doe het beslag in de vorm, vul voor 2/3. Bak in 1 – 1.15 uur gaar en bruin. Een in het midden van de cake gestoken satéstokje moet er schoon uitkomen.

Laat 10 – 20 minuten in de vorm afkoelen en stort dan op een rooster. Laat volledig afkoelen. Eventueel voor het opdienen bestrooien met poedersuiker.

NB: als het beslag teveel is voor de tulbandvorm, maak dan van het overgebleven beslag muffins. Deze kunnen tegelijk met de cake in de oven, de baktijd voor muffins is 20 – 25 minuten.

Variatie: voeg de geraspte schil van 1 sinaasappel toe aan het beslag (samen met vanille extract).


Chocolade roomkaas cake
De cake op de foto is gebakken in een kleine
siliconenvorm met de helft van de ingrediënten
Eet smakelijk!

Italiaanse citroencakejes met pistachenoten

Italiaanse citroencakejes met pistachenoten

In deze cakejes wordt Marsala (een zoete Italiaanse wijn) gebruikt. Wil je geen drank in de cakejes gebruiken dan kan ook alleen melk worden gebruikt.

Italiaanse citroencakejes met pistachenoten

Uit: “Cake anders" van Linda Collister


Bereidingstijd: 40 minuten (plus afkoelen)
Benodigdheden: kleine cakevormpjes of muffinvormen, licht ingevet
  • 2 eieren, maat L
  • 130 gram kristalsuiker
  • vers citroenrasp van 1 grote citroen
  • 85 ml volle melk (of 175 ml volle melk en geen Marsala)
  • 85 ml Marsala
  • 175 ml milde olijfolie
  • 150 gram bloem
  • 25 gram maismeel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • mespunt zout
  • 50 gram pistachenoten, grof gehakt
  • poedersuiker, om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Mix in een grote kom de eieren en de suiker tot een heel dik mengsel dat bleek van kleur is.

Zet de mixer op de laagste stand en meng er het citroenrasp en vervolgens de melk en Marsala en olijfolie door.

Zeef de bloem, maismeel, bakpoeder en zout boven het eimengsel.

Schep rustig met een grote metalen lepel door.

Als alle bloem is opgenomen, de noten erdoor mengen.

Schenk het beslag gelijkmatig in de vormen. Voor 2/3 vullen!

Italiaanse citroencakejes met pistachenoten

Bak de cakejes ongeveer 20 - 25 minuten tot ze terugveren als je erop drukt. Een in het midden gestoken satéprikker moet er schoon uitkomen.

Laat ze in de vormen 5 minuten afkoelen, stort dan op een rooster en laat volledig afkoelen.

Voor het opdienen met poedersuiker bestrooien.

Ook lekker met citroenmascarpone: meng 200 gram marcarpone, 50 gram poedersuiker (gezeefd), 1 eetlepel citroensap in een kom en erbij serveren.

Eet smakelijk!

Chocolade-kruidcake met gember

Chocoladecake met gekonfijte gember

Er wordt zowel gemberpoeder als gekonfijte gember in deze cake verwerkt, toch heeft de cake geen overheersende gembersmaak. Houd je echt van gember, gebruik dan de dubbele hoeveelheid gekonfijte gember.

Chocolade-kruidcake met gember

Uit: “Cake anders” van Linda Collister

Bereidingstijd: 1 uur (plus afkoelen)
Benodigdheden: tulbandvorm/langwerpige cakevorm/bloemenvorm, licht ingevet
  • 150 gram bloem
  • 50 gram cacao
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • mespunt zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 2 grote eieren, geklutst
  • 150 ml zure room
  • 75 ml ongezoete appelmoes
  • 3 eetlepels gekonfijte gember, fijngehakt (30 – 40 gram)
  • poedersuiker, om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Zeef boven een grote kom de bloem, cacao, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel en gemberpoeder.

Meng de suiker erdoor en maakt een kuiltje in het midden.

Meng in een andere kom de olie met de eieren, zure room en appelmoes.

Schenk dit mengsel in het kuiltje bij de droge ingrediënten en meng het geheel rustig door.

Roer de gekonfijte gember erdoor.

Schenk het beslag in de ingevette vorm en bak ongeveer 45 minuten. Een in het midden gestoken satéstokje moet er schoon uitkomen.

Laat de cake in de vorm 20 minuten afkoelen. Op een rooster storten en volledig laten afkoelen. Voor het opdienen bestrooien met poedersuiker.

Siliconenvorm met bloemen
Ik heb deze cake in een ronde bloemenvorm van siliconen gebakken, er bestaat ook een langwerpige bloemenvorm van dit materiaal

Eet smakelijk!

Muffins met roomkaas en jam

Muffins met roomkaas en jam

Muffins met roomkaas en jam

Uit: “More from Magnolia” van Allysa Torey

Bereidingstijd: 45 minuten (plus afkoelen)
Benodigdheden: 18 muffinvormpjes, ingevet of bekleed met papieren vormpjes of kleine cakevormpjes (van bijv. siliconen)
  • 245 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
  • ¼ theelepel zout
  • 225 gram verse roomkaas (Mon Chou of Philadelphia)
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren, maat L
  • 60 ml (volle) melk
  • ½ theelepel vanille extract
  • ± 18 theelepel jam naar keuze (ik heb frambozen gebruikt)
  • poedersuiker, om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Zeef de bloem, bakpoeder, baking soda en zout boven een kom.

Mix (met handmixer of KitchenAid met de platte klopper) de roomkaas, boter en suiker tot een glad mengsel in ± 3 minuten.

Voeg de eieren één voor één toe. Volgende ei pas toevoegen als vorige ei geheel is opgenomen.

Voeg het bloemmengsel in twee gedeelten toe, afgewisseld met de melk en de vanille. Dit kan je het beste doen met een spatel of op de langzaamste stand van de mixer.

Roer de jam met een lepel/vork door.

Vul de muffinvormpjes voor 2/3 met beslag en schep er 1 volle theelepel jam op. Met de punt van een mes of satéprikker de jam wat door het beslag roeren.

Bak ze in het midden van de oven in 25 - 30 minuten gaar en bruin. Een in het midden gestoken satéprikker moet er schoon uitkomen. Laat ze 5 – 10 minuten afkoelen en haal uit de vormpjes. Laat verder afkoelen op een rooster.

Bestrooi voor het opdienen met wat poedersuiker.

Variatie: vul de vormpjes voor 1/3 met beslag, schep daar een theelepel jam op en bedek met nog een schepje beslag (niet doorroeren).

Eet smakelijk!

Chocolade-pindakaas cupcakes

Chocolade-pindakaas cupcakes

Deze cakejes doen het altijd, zowel bij jong als bij oud.

Chocolade-pindakaas cupcakes


Uit: “125 best Cupcake recipes” van Julie Hasson

Bereidingstijd: 45 minuten (plus afkoelen)
Benodigdheden: 12 muffinvormpjes, licht ingevet of bekleed met papier vormpjes of kleine cakevormpjes, licht ingevet
  • 105 gram patentbloem
  • 25 gram cacao
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 100 gram suiker
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 55 gram zachte ongezouten roomboter
  • 150 gram pindakaas met stukjes noot
  • 1 ei, maat L
  • ½ theelepel vanille extract
  • 150 ml (volle) melk
  • 80 gram chocoladedruppels of gehakte pure chocolade
Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Zeef de bloem, cacao, bakpoeder en zout boven een kom.

Mix (met handmixer of KitchenAid met de platte klopper) de beide soorten suiker en de boter door elkaar.

Voeg de pindakaas toe en mix tot een glad mengsel.

Voeg het ei en het vanille extract toe en mix weer tot een glad mengsel.

Voeg het bloemmengsel in gedeelten en om en om met de melk toe. Dit kan je het beste doen met een spatel of op de langzaamste stand van de mixer.

Roer de chocoladechips/stukjes chocolade erdoor.

Vul de muffinvormpjes voor ¾ met beslag.

Bak ze in het midden van de oven in 25 minuten gaar en bruin. Een in het midden gestoken satéprikker moet er schoon uitkomen.

Laat ze 5 – 10 minuten afkoelen in de vormpjes en stort ze dan op een rooster. Laat verder afkoelen.

Eet smakelijk!

Cake met roquefort, spek en walnoten

Cake met roquefort, spek en walnoten

Uit: “De cakes van Sophie” van Sophie Dudemaine

Bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten (plus afkoelen)
Benodigdheden: kleine cakevorm, licht ingevet en bekleed met bakpapier (laat de lange zijkanten overhangen). Kan ook in bijv. muffinvormpjes gebakken worden, de baktijd is dan korter (± 30 minuten)
  • 50 gram mager rookspek of pancetta, in reepjes
  • 1 theelepel zonnebloemolie/olijfolie/arachideolie
  • 50 gram gepelde walnoten, grof gehakt
  • 2 snufjes versgemalen peper
  • 3 eieren, maat L
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • ½ dl walnotenolie
  • ½ dl arachideolie
  • 1 ¼ dl volle melk, lauwwarm
  • 100 gram geraspte gruyère
  • 135 gram roquefort
Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Bak de spekreepjes in de theelepel olie in een koekenpan op hoog vuur.

Voeg de gehakte noten en peper toe. Schep alles door elkaar en laat nog 5 minuten op laag vuur staan.

Klop in een kom de eieren, bloem en bakpoeder met een garde door elkaar.

Voeg al kloppend geleidelijk beide soorten olie en de verwarmde melk toe.

Schep de gruyère door het beslag.

Verbrokkel de roquefort boven het spekmengsel en spatel door het beslag.

Schep het in een licht ingevette en met bakpapier bekleedde vorm en bak de cake in circa 45 - 55 minuten gaar.

Laat circa 10 minuten in de vorm afkoelen. Met behulp van het bakpapier uit de vorm tillen en op een rooster verder laten afkoelen. Lauwwarm het lekkerst!

Eet smakelijk!

Cake met tomaten, mozzarella en basilicum

Hartige cake met tomaat, basilicum. mozzarella

Cake met tomaten, mozzarella en basilicum

Uit: “De cakes van Sophie” van Sophie Dudemaine

Bereidingstijd: 1 uur (plus afkoelen)
Benodigdheden: kleine cakevorm, licht ingevet en bekleed met bakpapier

2 mooie tomaten, of half gedroogde tomaten, ± 150 gram
1 eetlepel olijfolie
2 snufjes zout
2 snufjes peper
200 gram mozzarella
8 basilicumblaadjes (of meer naar smaak)
3 eieren, maat M
150 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
0,8 dl zonnebloem- of (extra vergine) olijfolie
1 ¼ dl volle melk, lauwwarm
100 gram geraspte gruyère

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Bij gebruik van verse tomaten: dompel de tomaten 30 seconden in kokend water en dan in koud water. Pel ze en schep de pitjes eruit. Snijd het vruchtvlees in blokjes en smoor deze in een koekenpan in de olijfolie met zout en peper. Laat uitlekken en afkoelen.

Bij gebruik van half gedroogde tomaten: snijd in stukjes.

Snijd de mozzarella in blokjes en schep ze met het geknipte basilicum door de tomaten.

Klop in een kom de eieren, bloem en bakpoeder met een garde door elkaar. Voeg zout en peper toe bij gebruik van de half gedroogde tomaten.

Voeg al kloppend geleidelijk de zonnebloem- of olijfolie toe en de verwarmde melk toe.

Spatel eerst de gruyère en dan het tomatenmengsel door het beslag.

Schep het in een licht ingevette en met bakpapier bekleedde vorm en bak de cake in 45 - 55 minuten gaar.

Laat circa 10 minuten in de vorm afkoelen. Met behulp van bakpapier uit de vorm tillen en op een taartrooster verder laten afkoelen. (Cake zakt wat in tijdens afkoelen).

Lauwwarm het lekkerst!

Eet smakelijk!

Cake met spek, kaas en ui

Cake met spek, kaas en ui

Cake met spek, kaas en ui


Uit: “De cakes van Sophie” van Sophie Dudemaine

Bereidingstijd: 1 uur (plus afkoelen)
Benodigdheden: kleine cakevorm, licht ingevet en bekleed met bakpapier (laat de lange zijkanten overhangen). Kan ook in muffinvormpjes gebakken worden, de baktijd is dan korter (ong. 25 minuten)
  • 100 gram uien, gesnipperd
  • klontje roomboter
  • 1 eetlepel zonnebloem- of olijfolie
  • snuf zout
  • snuf versgemalen peper
  • 150 gram pancetta of rookspek, in reepjes
  • 100 gram reblochon (of Kernhem), in blokjes
  • 3 eieren, maat M
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 dl zonnebloemolie
  • 1 ¼ dl volle melk, lauwwarm
  • 100 gram geraspte gruyère
Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Fruit de gesnipperde uien in het klontje boter en eetlepel olie met zout en peper tot ze gaan kleuren. Roer de reepjes pancetta erdoor en laat ook dit licht kleuren. Zet het vuur uit (eventueel overdoen in bakje).

Klop in een kom de eieren, bloem en bakmeel door elkaar.

Voeg al kloppend geleidelijk de zonnebloemolie en de melk toe.

Meng de reblochon en gruyère door het beslag en spatel het ui-/spekmengsel erdoor. Zonodig op smaak brengen met zout en versgemalen peper.

Schep het beslag in de vorm en bak de cake in het midden van de oven in ± 45 minuten gaar en bruin. Een in het midden van de cake gestoken satéprikker moet er schoon uitkomen.

Laat de cake ± 10 minuten in de vorm afkoelen. Met behulp van het bakpapier uit de vorm tillen en op rooster verder laten afkoelen. Lauwwarm het lekkerst!

Cake met spek, kaas en ui
Eet smakelijk!

Appelcake met walnoten en honing

Appelcake met walnoten en honing

Appelcake met walnoten en honing

Uit: “Cake anders” van Linda Collister

Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten (plus afkoelen)
Benodigdheden: lage cakevorm met bloemen of springvorm Ø 24 – 26 cm of vierkante/langwerpige vorm, ingevet. Bij gebruik van een vierkante/langwerpige vorm bekleden met bakpapier, laat 2 kanten overhangen

Siliconenvorm met bloemen
Siliconenbakvorm met bloemen
  • 250 ml vloeibare honing
  • 120 gram ongezouten zachte roomboter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 2 geklutste eieren, maat L
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels koekkruiden
  • snufje zout
  • 450 gram appels, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes
  • 100 gram walnoten, grof gehakt
  • poedersuiker, om te bestrooien
  • geklopte slagroom (optioneel)
Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Doe de honing, boter, suiker en eieren in een kom. Roer door elkaar.

Zeef het zelfrijzend bakmeel, de koekkruiden en het snufje zout boven de kom.

Roer het mengsel rustig met een houten lepel (of met een mixer op de laagste stand) door.

Meng er dan de appels en walnoten door.

Schep het beslag in de ingevette vorm en strijk de bovenkant glad.

Bak de cake in 40 – 50 minuten gaar en bruin. Een in het midden van de cake gestoken satéstokje moet er schoon uitkomen.

Laat de cake 15 minuten in de vorm afkoelen. Keer op een rooster, draai om (de bovenkant ligt nu weer boven) of verwijder de rand bij gebruik van een springvorm en laat volledig afkoelen.

Bestuif de cake voor het opdienen met poedersuiker en geef er desgewenst geklopte slagroom bij.

Appelcake met walnoten en honing

Eet smakelijk!

Koffie cupcakes

Koffie cupcakes

Bereidingstijd: 45 minuten (plus afkoelen)
Benodigdheden: muffinvorm, ingevet of bekleed met papieren vormpjes
  • 170 gram zachte roomboter
  • 300 gram suiker
  • 3 eieren, maat L
  • 290 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 eetlepel gemalen koffie (geen oploskoffie!)
  • 120 ml sterke koffie of espresso
  • 90 ml (volle) melk
  • stijfgeslagen, gezoete, slagroom, om te garneren
Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Mix de boter en de suiker (met handmixer of KitchenAid met platte klopper) licht en luchtig in ± 3 minuten.

Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen.

Meng de bloem, bakpoeder, zout en koffie in een kom. Doe de koffie en de melk in een maatbeker.

Voeg het bloemmengsel in gedeelten en om en om met de melk toe. Dit kan je het beste doen met een spatel of op de langzaamste stand van de mixer.

Vul de muffinvormpjes voor ¾ met beslag.

Bak ze in het midden van de oven in ± 25 minuten gaar en bruin. Een in het midden gestoken sateprikker moet er schoon uitkomen.

Laat ze 5 - 10 minuten afkoelen in de vormpjes en stort ze dan op een rooster. Laat verder afkoelen. Ze worden iets platter tijdens het afkoelen.

Garneer met de stijfgeslagen slagroom voor het opdienen.

Helaas vergeten een foto te maken :-(

Eet smakelijk!

25 september 2007

Hoera ..... 1 jaar!

Hoera ..... mijn weblog bestaat vandaag 1 jaar!

Wat gaat een jaar toch snel! Ik kijk met heel veel plezier terug op mijn eerste weblogjaar. Veel leuke reacties ontvangen, nieuwe vrienden gemaakt, contacten gelegd en het aantal bezoekers stijgt nog steeds. Ik ben geinterviewd voor een vakblad voor kookwinkels - heb ik eigenlijk niets over verteld besef ik me opeens - en a.s. zaterdag mag ik cakes gaan bakken bij DOK Cookware.

Op naar de tweede verjaardag ........!

22 september 2007

Lichtbruin brood met walnoten

Vandaag heb ik de broodbakmachine weer eens aan het werk gezet. Het vochtpercentage voor dit brood is vrij hoog, maar voor de Panasonic is dat geen probleem. Voor andere bbm's moet dit percentage waarschijnlijk wat verlaagd worden (zeker voor een AFK). Het volkorenmeel kan vervangen worden door speltmeel. Voor een extra lekkere smaak heb ik kastanjehoning gebruikt.

Het deeg moet tijdens het kneden een mooie deegbal worden die niet aan de wanden kleeft en aanvoelt als de plakrand van een Post-it papiertje. Laat eerst ± 10 minuten kneden voor je controleert of het deeg goed is. Is het te nat voeg dan lepel voor lepel bloem toe, is het te droog dan wat water toevoegen.

Lichtbruin brood met walnoten
  • 240 ml Yomild drink naturel (Mona) of karnemelk
  • 60 gram water
  • 1 eetlepel walnotenolie
  • 210 gram volkorenmeel
  • 220 gram tarwebloem
  • 1 eetlepel honing
  • 8 gram zout
  • 4 gram droge gist
  • 30 gram geroosterde en gehakte walnoten
Rooster eerst de walnoten in een droge koekenpan. Laat ze wat afkoelen en hak ze fijn. Ze kunnen tegelijk met het volkorenmeel en tarwebloem worden toegevoegd.

Panasonic SD 253:
Programma: bake basic (4.00 uur)
Grootte: M
Korst: middel

Eet smakelijk!

19 september 2007

Ik ga demonstreren .....

Nee, ik ga niet met een spandoek lopen, maar bij DOK Cookware in Den Haag een demonstratie verzorgen. Het thema is cakes.

Toen DOK mij vroeg voor deze demonstratie dacht ik heel even "wat saai". Maar direct daarna corrigeerde ik die gedachte, cake is namelijk helemaal niet saai! Cake is er in vele maten en soorten, van simpele muffins tot zoete en hartige, kleine en grote cakes met verschillende vullingen.

Ik ga geen hele ingewikkelde cakes bakken waarvan je al bij het lezen van het recept denkt "laat maar". Ik wil laten zien dat je met simpele ingredienten die overal verkrijgbaar zijn toch heel verschillende cakes kunt bakken. Ook door het gebruik van verschillende (siliconen) vormen krijg je meteen een ander effect. Kijk voor een overzicht van siliconen vormen bij Oldenhof Kookkado (de O in DOK komt van Oldenhof, het is maar even een weetje ...).

De afgelopen weken heb ik heel wat verschillende cakes uitgeprobeerd en laten proeven! Gelukkig heb ik inmiddels (want ik kan ze natuurlijk niet allemaal zelf opeten) een 'proefpanel' van zo'n 25 mensen om me heen verzameld. Mijn collega's, die ook deel uitmaken van het panel, rekenen er zo langzamerhand op dat ik weer iets lekkers voor ze meeneem en ze komen ook braaf bij me melden hoe ze de smaak, structuur en uiterlijk vinden. Mijn buurmeisje van 4 kwam ook laatst aan me vragen wanneer ik weer 'gebakjes' voor haar ging bakken want ze waren zo lekker. Zo schattig, dan ga je toch gelijk weer aan de slag!

Wat ik allemaal ga bakken bij DOK weet ik nog niet, ik heb nog geen keuze kunnen maken. Wil je het weten? Kom dan op zaterdag 29 september a.s. naar DOK. Vanaf een uur of 12 ga ik, geassisteerd door mijn dochter, aan de slag op het kookeiland midden in de winkel en kunnen al mijn baksel geproefd worden. DOK Cookware is gevestigd in de Passage nr. 19 in de binnenstad van Den Haag.

DOK Cookware organiseert regelmatig demonstraties op zaterdag/zondag. Kijk voor een overzicht voor de maand oktober op de site.

Tot 29 september?

Update 30 september: lees hier het verslag + de recepten van de demo!

16 september 2007

Culinair verantwoorde kip?

Wij eten vaak kip en daar wil ik het even over hebben. Onno Kleyn, culinair journalist, schreef namelijk vorige week een stukje over kip. Ik citeer:
U en ik zijn huichelaars, hypocrieten, slapjanussen. Ruggegraatloze doorhetlevensloffers, achjemoetwatters die pappen en nathouden maar op het juiste moment braaf de politiek correcte antwoorden geven. Als het op daden aankomt, neemt de vermoeidheid echter weer bezit van ons en onze portemonnee. Neem kip. Nee, niet zomaar een voorbeeld, want ik neem graag kip. U ook, trouwens. Nemen we die kip, dan is het hinderlijk vaak een gewoon exemplaar. En daarvan de filet. Dat is twee keer mis.
Tsja, ik voel me wel een beetje aangesproken want ook ik kook regelmatig met "gewone" kip en dan ook nog vaak met "gewone" filet. Twee keer fout dus! Volgens Onno dan, want ik heb er geen problemen mee.

Ja, ik koop ook regelmatig culinair verantwoorde kip, bijvoorbeeld voor deze Baskische kip, maar weer niet voor kip uit de wok met sinaasappel-hoisinsaus.

Culinair verantwoorde kip kopen is nog niet zo makkelijk, tenminste niet bij mij in de buurt (en ik woon gewoon in de grote stad). Geen goede poelier te vinden, niet op loopafstand en ook niet op redelijke fietsafstand. Even voor de duidelijkheid: wij zijn één van de weinige gezinnen in Nederland dat géén auto heeft! Gelukkig zit er vlak bij mijn werk wèl een goede poelier. Maar ja, dan moet ik er wel aan denken dat ik daar eerst langs fiets voordat ik na werktijd naar huis ga.....

Vorige week was het weer eens zover: ik dacht er op tijd aan dat ik culinair verantwoorde kip wilde eten. Op naar de poelier in de Van Hoytemastraat in Den Haag. Volgens Onno Kleyn moeten we bouten hebben en het liefst van een Kemperkip. Nee, Kemperkip had hij op het moment niet (eind van de week pas weer), wel Poulet D'Yvonne en die is van dezelfde goede kwaliteit. Met 4 bouten Yvonnekip fietste ik naar huis.

Ik heb er gesmoorde kip met citroen en dragon mee gemaakt. Helaas waren de meningen verdeeld over de smaak van het gerecht en viel de kwaliteit van de kip erg tegen. Er zat weinig vlees aan de bouten en het vlees was een beetje taai. Jammer! Echtgenoot en zoon vonden het te citroenig, mijn dochter en ik vonden de smaak wel okee, maar hadden moeite het vlees van de bouten te plukken (wij houden niet van kluiven ...).

In sneltreinvaart het recept voor wie het wil uitproberen: 1 citroen in dunne schijfjes snijden, 5 bosuitjes in stukjes van 1 cm snijden en 3 eetlepels verse dragon fijnhakken. Boter smelten en kippenbouten bruin bakken. Citroen, bosuitjes en dragon bij de kip doen en bestrooien met zout en peper. Afgedekt in 30 - 40 minuten gaarstoven, regelmatig keren. Uit pan nemen, warm houden in alufolie. Scheut room door het smoorvocht roeren en inkoken tot licht gebonden saus. Kip op borden leggen en wat saus erover scheppen.

Dit recept gaat zeker in de herhaling: met andere kip en minder citroen! Het aardappeltaartje dat ik erbij serveerde viel wel meteen in de smaak.

Eet smakelijk!

15 september 2007

Cake met verse vijgen / Fig Cake

Vijgen / Figs

(Englisch readers please scroll down)


Vanmorgen kocht ik op de markt voor een leuke prijs 10 verse rijpe vijgen. Lekker! Ik heb er een heerlijke cake mee gemaakt. Het recept komt uit Baking, from my home to yours van Dorie Greenspan en alweer maakt Dorie het waar: wederom een zeer geslaagd recept.

De vijgen worden eerst gepocheerd in een mengsel van rode port, honing en schijfjes citroen. Het pocheervocht wordt daarna nog ingekookt tot een stroperig mengsel om als saus bij de cake te serveren.

Deze cake is ook mijn inzending voor SHF #35: The Beautiful Fig. Deze ronde wordt gehost door Ivonne van Cream Puffs in Venice. Sugar High Fridays is meer dan twee jaar geleden bedacht door Jennifer van The Domestic Goddess. Meer over SHF en alle eerdere edities kan je hier lezen.

Cake met vijgen / Fig Cake

Cake met verse vijgen


Voor de vijgen en de saus:
  • 180 ml rode port (ruby)
  • 120 ml vloeibare honing
  • 2 dunne schijfjes citroen
  • 10 grote vijgen, gehalveerd
Voor de cake:
  • 205 gram patentbloem
  • 65 gram maismeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ¼ theelepel zout (fleur de sel)
  • 50 gram kristalsuiker
  • geraspte schil van een ½ citroen
  • 170 gram ongezouten zachte roomboter
  • 3 eieren, maat L
  • 120 ml vloeibare honing
  • 1 theelepel vanille extract
  • springvorm van 22 - 24 Ø cm
  • bakpapier
  • boter om in de vetten
  • poedersuiker om mee te bestrooien
Vijgen en saus:
Doe de port en de honing in een kleine pan. Voeg de schijfjes citroen toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager, voeg de gehalveerde vijgen toe, doe een deksel op de pan en laat de vijgen 4 - 6 minuten pocheren. Zorg ervoor dat ze niet overgaar worden en heel blijven. Haal de vijgen met een schuimspaan uit de pan en doe ze over in een schaal.

Vijgen gepocheerd / Poached Figs

Zet het vuur hoger en kook het pocheervocht in 10 - 15 minuten in tot een stroperige saus. Haal de pan van het vuur en laat de saus afkoelen.

Cake:
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een springvorm in met boter, bedek de bodem met bakpapier, vet dit ook in. Bestrooi de bodem en zijrand met bloem, klop het teveel aan bloem er uit. Zet de springvorm op een bakplaat bekleed met een bakmatje.

Roer bloem, maismeel, bakpoeder en zout door elkaar.
Doe de suiker in een kom (van een standmixer) en wrijf de geraspte citroenschil met je vingers door de suiker. Voeg de zachte boter toe en mix (met de platte klopper) in ± 3 minuten op stand 3/4 tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Voeg de honing en de vanille toe en blijf nog 2 minuten mixen. Het kan er nu geschift uit gaan zien: geen paniek, alles komt goed!
Voeg het bloemmengsel toe en mix het kort op stand 1 door het mengsel. Niet te lang mixen!

Doe het deeg over in de springvorm, verdeel gelijkmatig over de bodem.

Cake met vijgen / Fig Cake

Verdeel de vijgen over het deeg.

Cake met vijgen / Fig Cake

Bak de cake in het midden van de oven in ± 50 minuten gaar en bruin. Een satéstokje gestoken in het midden van de cake moet er droog uitkomen.

Laat 10 minuten op een rooster afkoelen, snij met een bot mes langs de rand en verwijder dan de rand van de springvorm.

Cake met vijgen / Fig Cake

Laat afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur, bestrooi de cake met wat poedersuiker en serveer met een schepje van de saus.

Cake met vijgen / Fig Cake
Eet smakelijk!

*************
This morning I bought 10 delicous fresh figs at the market. They were also reasonable priced, lucky me! I made a very nice cake with the figs!
The recipe for this Fig Cake is adapted from "Baking from my home to yours' by Dorie Greenspan, one of my favorite baking books and again Dorie is right: it is a very delicous cake!


This is also my contribution for SHF #35: The Beautiful Fig. This time hosted by Ivonne from Cream Puffs in Venice


Fig Cake


For de figs and sauce:

  • ¾ cup ruby port
  • ½ cup honey
  • 2 thin slices lemon
  • 10 big fresh figs, halved
For the cake:
  • 1 ½ cups all-purpose flour
  • ½ cup yellow cornmeal
  • 2 teaspoons baking powder
  • ¼ teaspoon salt (I used fleur de sel)
  • ¼ cup sugar
  • grated zest of ½ lemon
  • 1 ½ sticks (12 tbsp) unsalted butter, at room temperature
  • 3 large eggs, at room termperature
  • ½ cup honey
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • confectioners' sugar for dusting
The figs and sauce
Stir the port and the honey together in a small saucepan. Toss in the lemon slices and bring to a boil. Lower the heat, add the figs, cover the pan and cook for 4 - 6 minutes until de figs are soft but not falling apart. Using a slotted spoon, transfer the figs to a bowl.
Raise the heat just a little and cook de poaching liquid for another 10 - 15 minutes until slightly thickened. Remove the pan from the heat and set the sauce aside.

The cake
Preaheat the oven to 350 degrees F. Butter a 9-inch springform pan. Line the bottem with parchment paper, butter the paper and dust the inside of the pan with flour, tapping out the excess. Put the pan on a baking sheet lined with parchment or silicone mat.

Whisk together the flour, cornmeal, baking powder and the salt. Put de sugar and grated zest in the bowl of a stand mixer of another large bowl, and rub them togehter with your fingertips. Toss in the butter. With the paddle or with a handmixer , beat the butter and sugar together on medium speed until creamy, about 3 minutes. Add the eggs one by one, beating for 1 minute after each addition. Pour in the honey, add the vanilla extract and beat for another 2 minutes. The mixture may look curdled and not so pretty - keep mixing, it will get better soon. Reduce the mixer speed to low and add the dry ingredients, mixing only until they are incorporated.

Scape the batter into the prepared springform pan and jiggle the pan from side to side a few times to even the batter. Scatter de poached figs over the top.

Bake for approximately 50 minutes until de cake is puffed and golden brown and a toothpick inserted into the center comes out clean.

Cake met vijgen / Fig Cake

Transfer the cake to a rack and cool for 10 minutes before running a blunt knife around the edges and releasing the sides of the pan.

Cake met vijgen / Fig Cake

Cool the cake to slightly warm or to room temperature before servering. Dust with some confectioner's sugar and serve with the sauce.

Cake met vijgen / Fig Cake
Enjoy!

12 september 2007

Soep van geroosterde tomaten en (gerookte) knoflook

Gerookte knoflook / roasted garlic

Vorige week las ik op het Ministerie van Eten en Drinken een stukje over knoflook, met daarbij een link naar Smokey Al Garlic, de specialist in Nederland op het gebied van gerookte knoflook. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van gerookte knoflook gehoord (heb toch ergens iets gemist ...). Na het lezen van de website van Smokey Al was ik direct enthousiast. Bestellen dus!

Dat bestellen ging heel makkelijk online en binnen een paar dagen werd de knoflook bezorgd. Netjes verpakt in een doos en de knoflook zelf lag op een bedje van stro. Ik had voor het gemak (anders moet ik weer naar het postkantoor om het pakket op te halen) de bestelling laten bezorgen op mijn werk. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en heb de doos direct opengemaakt. De verdere middag rook mijn kantoor naar een subtiel rokerig knoflookaroma. Om honger van te krijgen!

Gerookte knoflook / roasted garlic

Het voordeel van gerookte knoflook is, naast de aparte smaak natuurlijk, dat het lang houdbaar is. Het blijft bij kamertemperatuur tot zo'n twaalf maanden na de oogst goed en op een echt koele en droge plek zelfs nog langer. De knoflook is koud gerookt, dat wil zeggen dat de tenen tijdens het roken niet gaar worden, verwerk de tenen dus als rauwe knoflook. Vooral geschikt voor de Franse en Italiaanse keuken. Hoe fijner de knoflook wordt gehakt/geperst, hoe krachtiger de smaak. Hoe langer de knoflook wordt meegestoofd, hoe zoeter en fijner de smaak.

Gerookte knoflook / roasted garlic

Inmiddels heb ik een aantal tenen verwerkt in een tomatensoep. Erg lekker! Deze soep heb ik al eerder gemaakt, maar dan met gewone knoflook. Ook erg lekker, maar de gerookte knoflook geeft er een extra touch aan. Gebruik voor een optimale smaak echt goed rijpe tomaten! De tomaten worden eerst samen met de ongepelde uien en knoflooktenen in de oven geroosterd. Pas na het roosteren worden de uien en knoflook gepeld en gepureerd. Deze soep is als voorgerecht voldoende voor 4 personen. Wij aten het met z’n 2-en als hoofdmaaltijd, met versgebakken brood erbij.

Soep van geroosterde tomaten en gerookte knoflook

Soep van geroosterde tomaten en (gerookte) knoflook

  • 700 gram rijpe (kleine) tomaten
  • 2 kleine rode uien, in vieren (met schil)
  • 6 tenen (gerookte) knoflook, gehalveerd (met schil)
  • paar takjes verse tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 liter groentebouillon (eventueel van tablet)
  • 100 gram crème fraiche
  • handje gehakte (platte) peterselie
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet een ovenschaal/braadslede licht in met wat olijfolie.

Snijd de tomaten doormidden, verwijder het harde stukje bij de steelaanzet en leg ze met de snijkant naar boven in de ovenschaal. Leg de stukken ui, de teentjes knoflook en de takjes tijm tussen de tomaten. Bestrooi met wat zout en versgemalen peper en besprenkel met olijfolie.

Soep van geroosterde tomaten en gerookte knoflook

Zet de schaal in het midden van de oven en rooster de tomaten 30 – 40 minuten tot ze zacht zijn.

Soep van geroosterde tomaten en gerookte knoflook

Verwijder de uien en knoflook. Zet even apart.

Soep van geroosterde tomaten en gerookte knoflook

Schenk de helft van de bouillon over de tomaten en takjes tijm en zet de schaal nog 10 minuten in de oven.

Soep van geroosterde tomaten en gerookte knoflook

Verwijder intussen de schillen van de uien en knoflook en pureer in een keukenmachine.

Soep van geroosterde tomaten en gerookte knoflook

Haal de ovenschaal uit de oven, verwijder de tijm en doe de tomaten met bouillon bij de ui-/knoflookpuree in de keukenmachine. Laat de machine even draaien tot alles gepureerd is.

Zet een zeef boven een grote pan en zeef het tomatenmengsel. Druk de pulp goed uit met de achterkant van een lepel. De pulp wordt verder niet gebruikt.

Soep van geroosterde tomaten en gerookte knoflook

Voeg de resterende bouillon toe en laat heet worden. Roer de crème fraiche los met een paar lepels van de hete soep en giet bij de soep. Weer goed heet laten worden en zonodig op smaak brengen met zout en peper.

Schep de soep in borden/kommen en garneer met de fijngehakte peterselie.

Serveer er knapperig brood bij.

Soep van geroosterde tomaten en gerookte knoflook

Eet smakelijk!