31 juli 2007

Lichtbruin casinobrood

Casinobrood lichtbruin 

Na het succes van het witte casinobrood, nu een lichtbruine variant. Het casino bakblik dat ik gebruik is 33 x 11 x 11 cm. In plaats van een casinovorm kan ook een bakblik van ± 30 cm worden gebruikt. Het brood krijgt dan een bolle bovenkant.

Lichtbruin casinobrood
 
  • 300 gram tarwebloem
  • 280 gram volkorenmeel
  • 6 gram instant gist
  • 30 gram (volle) melkpoeder
  • 15 gram honing
  • 30 gram zachte ongezouten boter
  • 11 gram zout
  • 350 gram water, 20 - 25 °C
Deeg kneden in standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten in de kom en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten. 

Vorm er vervolgens een busbrood van, klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie. Leg het deeg in de bakvorm. Schuif de deksel over de casino bakvorm of dek het deeg af met ingevet plastic folie. 

2e rijs: Laat het deeg in ongeveer 1 uur tot bijna dubbel volume rijzen. 

Tip: Bij gebruik van een casino bakvorm: laat het deeg niet helemaal tot de bovenkant van de vorm rijzen; er moet nog ruimte overblijven voor de 'ovenrijs'.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 ºC.

Bakken: Bak het brood 25 minuten op 220 ºC en verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak het brood in nog 15 - 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd 40 - 45 minuten). 

Los het brood direct nadat het uit de oven komt uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.


30 juli 2007

Dulce de Leche Brownies

Dulce de Leche Brownies

Niet over nadenken, gewoon maken! Erg lekker!

Je begint met het maken van Dulce de Leche. Dit is echt een fluitje van een cent. Behalve in deze brownies is Dulce de Leche ook erg lekker als saus over of door vanilleijs (of smeer het gewoon op een boterham .....).

Dulce de Leche kan al ruim van te voren worden gemaakt, kan enkele weken (afgedekt) in de koelkast bewaard worden.

Dulce de Leche.JPG
Dulce de Leche
  • 1 blikje van 397 gram gecondenseerde volle melk met suiker (Friesche Vlag)
  • snufje (zee)zout
Verwarm de oven voor op 220 ºC.

Giet de gecondenseerde melk in een lage ovenschaal. Roer er het zout door.
Zet de schaal in een braadslede of grotere schaal en giet kokend water in de braadslede (totdat het water halverwege de schaal met melk staat).

Dek de schaal met de melk af met aluminiumfolie. Zet in het midden van de oven en bak 1 tot 1¼ uur. Controleer af en toe of er nog genoeg water in de braadslede is. Zo niet, kokend water toevoegen.

Na 1 tot 1¼ uur is de melk bruin en gecarameliseerd. Laat afkoelen. Zodra het is afgekoeld met een vork doorroeren.

In de koelkast bewaren tot gebruik (kan enkele weken bewaard worden). Voor gebruik au bain marie of in de magnetron verwarmen.

Ingredienten Dulce de Leche Brownies
Ingrediënten Brownies, links de Dulce de Leche

Dulce de Leche Brownies

  • 115 gram ongezouten roomboter, in stukjes
  • 170 gram pure chocolade, fijn gehakt
  • 25 gram cacao
  • 3 eieren, maat L
  • 200 gram suiker
  • snufje zout
  • 1 theelepel vanille extract
  • 140 gram patentbloem
  • 100 gram geroosterde pecan- of walnoten, grof gehakt
  • 240 ml Dulce de Leche
Verwarm de oven voor op 175 ºC.

Bekleed een vierkante vorm van 20 cm Ø met aluminiumfolie of bakpapier. Laat de folie of bakpapier boven de randen uitsteken. Vet de bodem en zijkanten in met wat boter of bakspray.

Smelt de boter in een steelpannetje boven laag vuur. Voeg de stukjes chocolade toe en blijf roeren tot alle chcolade is gesmolten of smelt de boter en de chocolade in de magnetron (zo doe ik het altijd).

Roer de cacao door het boter-/chocolademengsel tot het volledig is opgenomen. Voeg de eieren één voor één toe, roer er dan de suiker, vanille extract, zout en de bloem door. Roer er als laatste de noten door.

Schep de helft van het deeg in de vorm. Verdeel 1/3 van de Dulce de Leche gelijkmatig over het deeg. Een mes door het deeg trekken zodat een gemarmerd effect ontstaat.
Verdeel het resterende deeg erover en schep dan de resterende Dulce de Leche erover. Weer met een mes door het deeg trekken zodat een gemarmerd effect ontstaat.

Dulce de Leche Brownies

Bak de brownies in 35 - 45 minuten gaar. Een prikker of mes moet er schoon uitkomen. Haal uit de oven en laat de brownies 5 - 10 minuten in het bakblik afkoelen. Stort dan op een rooster, trek het bakpapier of folie eraf en keer weer om. Laat verder afkoelen voordat je er stukjes van gaat snijden.

Dulce de Leche Brownies

De brownies zijn ook erg lekker zonder de Dulce de Leche!

Bron: David Lebovitz

Eet smakelijk!

26 juli 2007

Casinobrood

Casinobrood/Pain de Mie/Pullman Bread

Mijn echtgenoot roept regelmatig “Weet je wat lekker is? Casinobrood met korsteloze komijnekaas erop”. Ik kan hem niet aan zijn verstand peuteren dat een casinobrood een gewoon (meestal) wit brood is, maar dan gebakken in een speciale broodbus die met een deksel gesloten wordt zodat een vierkant brood ontstaat. Blijkbaar smaakt zo’n vierkante boterham hem beter dat een ‘gewone’ maat boterham. Misschien omdat een vierkant plakje korsteloze kaas er precies op past? Of zou het nostalgie zijn? Hij kreeg deze boterhammen namelijk vroeger van zijn moeder mee naar school ….

Onderstaand recept kun je natuurlijk ook in een ‘gewone’ broodbakvorm bakken, dan krijg je er een mooi bolletje op. Gebruik dan een bakblik van ± 30 cm. Het casino bakblik dat ik gebruik is 33 x 11 x 11 cm.

Je begint met het maken van een sponge. Hierin wordt een deel van de tarwebloem, de helft van de totale hoevelheid gist en al het water gebruikt. Dit goed door elkaar roeren en dan 3 uur op kamertemperatuur laten staan. Na die rusttijd bubbelt het volop en ruikt lekker. Nu kunnen de rest van de ingredienten erbij.

Wit Casinobrood

Sponge:
  • 300 gram tarwebloem
  • 3 gram instant gist
  • 345 gram water, kamertemperatuur
Deeg:
  • 3 gram instant gist
  • 280 gram tarwebloem
  • 25 gram volle melkpoeder
  • 55 gram zachte ongezouten roomboter
  • 10 gram suiker
  • 11 gram zout
Sponge: Maak de sponge door de tarwebloem, de gist en het water goed door elkaar te roeren. Dit kan in een kom met een houten lepel of in de machine. Laat dit mengsel afgedekt 3 uur op kamertemperatuur staan.

Deeg kneden in standmixer/spiraalkneder of broodbakmachine: Doe alle ingrediënten, inclusief de sponge in de kom. Kneed het mengsel in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het mag nog een klein beetje kleven. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur tot dubbel volume rijzen. Dit zal afhankelijk van de omgevingstemperatuur 1 - 2 uur duren. Tip: het deeg is leidend! Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten. 

Vorm er vervolgens een busbrood van, klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie. Leg het deeg in de bakvorm. Schuif de deksel over de casino bakvorm of dek het deeg af met ingevet plastic folie.

2e rijs: Laat het deeg in ongeveer 1 uur tot bijna dubbel volume rijzen. 

Let op: Bij gebruik van een casino bakvorm: laat het deeg niet helemaal tot de bovenkant van de vorm rijzen; er moet nog ruimte overblijven voor de 'ovenrijs'.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de rijstijd de oven voor op 220 ºC.

Bakken: Bak het brood 20 minuten op 220 ºC, verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak het brood in nog 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd 40 minuten). 

Los het brood direct na het bakken uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen. 

Casinobrood/Pain de Mie/Pullman Bread


Bovenstaand recept is een bewerking van het Farmer's White Bread van Breadchick van The Sour Dough.

22 juli 2007

Blogging by Mail: A few of my favorite things

I took part in ‘Blogging by Mail – A few of my favorite things’. Food bloggers around the world prepare a package of things that they like and exchange it with other food bloggers. This time 60 bloggers signed up!

I shipped my package last Wednesday and just after I returned from the post office, the doorbell rang: the postman with a huge package (+ a little package from Amazon.com, but that is another story….). I was happily surprised to see that it was a Blogging By Mail package. Huge surprise, I didn't expect my package so soon! In fact, my package was the first one to arrive☺.

I received a package from Breadchick of The Sour Dough and she surprised me with ‘Boston in a box’. The first thing was a lovely letter which included what was inside and a description of the products. She loves the cuisine of New England and Boston so she decided to send me local brands. Also she sends me some regional magazines, a little cookbook of traditional New England food and a 2008 calendar of pictures of Boston. I love all of this package! Blogging by Mail is such a great thing, it's so nice to taste local food from different places.

Nabisco Pilot Crackers
Bells Seasoning
B&M Baked Beans
Looks Clam Showder
Olde Cape Cod Cranberry Spread
B&M Brown Bread with Raisins
Regional magazines
Calendar
Cookbook of traditional New England food

Thank you Breadchick for the beautiful ‘Boston in a box’ and also thanks to Stephanie from Dispensing Happiness, the hostess, for organizing this round of Blogging by Mail. Count me in for the next BBM! It's fun.

20 juli 2007

Recept Stokbrood

Stokbrood/Baquette

 Update 23/8/2013: zie ook dit recept voor stokbrood (verbeterde versie)

Als ik zo mijn eigen blog teruglees dan lijkt het wel alsof ik geen brood meer bak, zo weinig broodrecepten heb ik de laatste tijd geplaatst. Niets is minder waar, het broodbakken gaat gewoon tussen alle bedrijven door. Zo bak ik ieder weekend broodjes en door de week 1 of 2 broden om mee te nemen voor de lunch of een stokbrood voor bij het avondeten.

Over stokbrood gesproken ........ Onlangs bakte ik een werkelijk perfect stokbrood. Het recept vond ik op A Year in Bread (edit 2017: dit weblog bestaat inmiddels niet meer). Perfect brood met een knapperige korst die knispert dat het een lieve lust is als hij uit de oven komt.

Stokbrood/Baquette


Stokbrood (3 stuks)
  • 355 gram water op kamertemperatuur
  • 540 gram tarwebloem
  • 5 gram droge gist
  • 10 gram zout

Doe het water in de kom van een standmixer. Voeg de bloem toe en meng kort totdat het water geabsorbeerd is door de bloem. Dek de kom af en laat het mengsel 20 minuten staan.

Voeg gist en zout toe en kneed met de kneedhaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het plakt nog wel aan de bodem.

Vorm een bol van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Dek de kom af met plastic folie of een douchemuts en laat het deeg rijzen tot het 1½ keer in volume is toegenomen. Dit duurt ongeveer 45 minuten, maar is ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Bestrooi de werkplek met wat bloem, stort het deeg hierop en druk het plat tot een rechthoek van ± 15 x 20 cm. Vouw het in 3-en zoals een brief (business letter turn). Draai het om en leg het met de vouwen onderop weer terug in de kom. Laat het deeg tot dubbel volume rijzen (45 - 60 minuten, afhankelijk van de omgevingstemperatuur).

Verwarm de oven met daarin een broodbak-/pizzasteen 1 uur voordat het brood erin gaat voor op 230 ºC. Zet een lege hittebestendige lage schaal, bijvoorbeeld een braadslede, op de bodem van de oven (ik doe dit pas het laatste kwartier van de opwarmtijd).

Stort het deeg op een licht met bloem bestrooide werkplek. Verdeel het deeg met een deegsteker in 3 gelijke stukken. Druk ieder stuk deeg uit tot een rechthoek en en vouw dubbel. Bestrooi met een beetje bloem en dek af met plastic folie. Laat de deegstukken 10 minuten rusten.

Vorm van ieder stuk deeg een stokbrood: druk de deegstukken uit tot een rechthoek, vouw de bovenste helft 1/3 naar het midden. Druk de naad dicht. Vouw de onderste helft 1/3 naar het midden en druk de naad dicht. Vouw nu de bovenste helft over de onderste helft (dubbelvouwen). Knijp de naad dicht. Bestuif je handen met wat bloem en rol het deeg uit tot de gewenste lengte.

Leg een groot stuk bakpapier op een pizzaschep of op een bakplaat zonder rand. Bestrooi het papier met een beetje bloem. Leg de stokbroden met ± 5 cm tussenruimte op het bakpapier. Trek nu het bakpapier tussen de stokbroden omhoog zodat ze elkaar niet kunnen raken tijdens het rijzen. Rol 2 theedoeken stevig op en leg ze aan de 2 zijkanten. De theedoeken zorgen voor stevigheid. Bestrooi het deeg met wat bloem en dek af met plastic folie. Laat de stokbroden ± 30 - 40 minuten rijzen tot ze 1 ½ keer in volume zijn toegenomen.

Stokbrood/Baquette

Snijd het deeg met een scherp mes een aantal keren in.

Stokbrood/Baquette

Trek het bakpapier weer glad en schuif de stokbroden met bakpapier en al op de hete broodbak-/pizzasteen. Doe in de meeverwarmde ovenschaal/braadslede wat ijsblokjes of giet er 1,5 dl kokend water in (ik heb kokend water gebruikt; pas op voor je handen!).

Stokbrood/Baquette

Bak de baquettes in 20 - 25 minuten goudbruin.

Stokbrood/Baquette

Laat de baguettes afkoelen op een rooster. De broden blijven maar een paar uur vers. Wil je ze langer bewaren vries ze dan in. Even "oppiepen" in de oven en ze smaken weer als net gebakken.

Je kunt van dit deeg ook heel goed kleine broodjes, pistolets, maken.

Pistolets

17 juli 2007

Zalm uit de rookoven, lintpasta met walnotensaus en zeekraal

Gerookte zalm, pasta met walnotensaus en zeekraal

Eergisteren beloofde ik de recepten van ons geslaagde diner van zondag. Het menu bestond die dag zalm uit de rookoven, lintpasta met walnotensaus en zeekraal.

Zalm roken is een fluitje van een cent en eigenlijk geldt dat ook voor de pasta en de zeekraal. Het duurt maar iets langer dan "aardappelen, vlees en groente" klaarmaken. Nadat ik mijn bord tot de laatste kruimel had leeggegeten zei ik voldaan tegen mijn echtgenoot "dit is toch echt véél en véél lekkerder dan bijvoorbeeld andijvie met een gehaktbal en aardappelen". Hij moest daar even over nadenken en gaf vervolgens het antwoord "nou ...... andijvie met een balletje vind ik eigenlijk toch ook wel heel erg lekker". Afijn .....

Vorige week kocht ik een fles extra vergin olijfolie met citroen, die kon ik gelijk goed gebruiken, zowel bij de zalm als bij de pasta met walnotensaus. Erg lekkere olie trouwens.

De recepten zijn voor 2 personen met veel honger.

Zalm uit de rookoven
  • moot zalm van ± 300 gram
  • (citroen)olijfolie
  • 1 eetlepel houtmot (Oak)
  • rookoven
Leg de houtmot in het midden op de bodem van de rookoven. Leg de lekplaat erop. Bekleed de bovenkant van de lekplaat met aluminiumfolie. Vet het rooster in met wat olie en zet op de lekplaat.
Vet de zalm in met wat (citroen)olie en leg op het rooster.
Schuif het deksel half op de rookoven en zet op het vuur (gebruik 1 of 2 gelijke gaspitten, afhankelijk van de grootte van de rookoven). Zodra het begint te roken deksel dichtschuiven en op halfhoog vuur 20 minuten laten roken.

Lintpasta met walnotensaus (Fettucine con salsa di noce)
  • 200 gram (eier)lintpasta
  • klont boter
  • vers geraspte Pecorino Romana of Parmezaanse kaas
Voor de saus:
  • 75 gram walnoten
  • 25 gram pijnboompitjes
  • 1 teentje knoflook, in kleine stukjes
  • 20 gram Pecorino Romana of Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel citroenolijfolie (of 1 eetlepel olijfolie + 1 theelepel geraspte citroenschil)
Maak eerst de walnotensaus: hak de walnoten, de pijnboompitjes, knoflook en de kaas in een foodprocessor fijn. Niet te fijn, er moeten nog stukjes walnoot te zien zijn. Voeg de citroenolie toe en laat de foodprocessor nog een paar seconden draaien.

Kook de pasta beetgaar en laat uitlekken.

Verhit in een grote pan (ik heb de "pastapan' weer gebruikt) een klont boter. Laat de boter smelten en lichtbruin worden. Voeg het walnotenmengsel toe. Goed roeren anders bakt het aan. Voeg de pasta toe en meng er snel de walnotensaus erdoor.

NB: ik heb niet alle walnotensaus gebruikt; voor 200 gram was het iets te veel.

Bron: Cook (almost) anything at least once

Zeekraal
  • 100 gram zeekraal
  • klontje boter
Snijd de houtige uiteindjes van de zeekraal. Doe in een grote kom en giet er kokend water op. Laat ± 3 minuten staan en giet dan af. In een (voorverwarmde) schaal doen en er een klontje boter door roeren.

Wat is zeekraal?
Zeekraal is een stengelgroente en bestaat uit vertakte, vlezige, groene of roodachtige stengeltjes. De groente wordt alleen als jonge plant gegeten en heeft en uitgesproken zoute, visachtige smaak. Vroeger werd zeekraal in het wild geplukt op zilte kustgronden en was de groente alleen plaatselijk verkrijgbaar, zoals in Zeeland. Tegenwoordig worden ze geteeld en in de handel gebracht. De jonge malse stengeltjes zijn verkrijgbaar vanaf april tot juli.

Eet smakelijk!

16 juli 2007

Trifle a la Arden

Trifle a la Arden

Een trifle is een toetje gemaakt met cake, fruit, custard, slagroom, sap of alcohol (bijvoorbeeld sherry, port) en dat alles in laagjes opgediend in een glazen schaal.

Dit is een eigen vrije variatie op de trifle. Heel simpel en heel lekker. Voor het fruit heb ik verse kersen gebruikt die eerst in een suikersiroop zachtjes hebben gekookt. Een recept hiervoor kwam ik tegen op de site van David Lebovitz - Quick Candied Cherries. Uiteraard kan je ook kersen uit een pot gebruiken. De cake kan gekocht zijn, maar ik heb hem eerst zelf gebakken.

Kersen in suikersiroop
  • 450 gram kersen
  • 375 ml water
  • 200 gram suiker
  • 1 eetlepel vers geperst citroensap
Verwijder het steeltje en ontpit de kersen. Dit gaat het makkelijkst met een kersenontpitter, te koop bij bijv. Blokker of een kookwinkel.
Breng de kersen met het water, de suiker en het citroensap aan de kook. Laat 25 minuten zachtjes koken, de laatste 10 minuten regelmatig roeren.

Laat de kersen in de siroop afkoelen. De kersen kunnen enkele weken in de koelkast bewaard worden.

Trifle à la Arden
(2 personen)
  • 2 kleine plakken cake, in stukjes
  • 2 scheutjes likeur (ik heb Crème de Cassis gebruikt)
  • 2 bakjes Griekse yoghurt van 150 gram
  • kersen op siroop (zelfgemaakt of uit een pot)
  • 2 glazen 1-persoons schaaltjes
Leg in ieder schaaltje wat stukjes cake, besprenkel met likeur. Schep daarop een eetlepel kersen. Schep er de helft van een bakje yoghurt op en vervolgens weer wat kersen + sap. Daarop de rest van de yoghurt en bovenop een beetje kersensap.

Trifle a la Arden
Eet smakelijk!

IJs met rumrozijnen

IJs met rumrozijnen

We hebben vanavond heerlijk gegeten (recepten komen nog) met als klapper op de vuurpijl dit heerlijke ijs. Je moet er een dag van tevoren mee beginnen; de rozijnen moeten namelijk een tijd wellen in rum. Gebruik hiervoor beslist een goede bruine rum. Ik heb Cubaanse rum van 7 jaar oud gebruikt: Havana Club, Anejo 7 Anos (te koop bij Gall&Gall). Heerlijke rum om zo te drinken, ga er alsjeblieft geen Coca Cola bij gooien, absoluut zonde! Deze rum verkopen ze uiteraard ook in Cuba zelf, daar betaal je er omgerekend ongeveer 6 euro voor, hier moet je er helaas 4 x zo veel voor betalen :-(

IJs met rumrozijnen
  • 60 gram donkere rozijnen
  • 40 ml bruine rum
  • 100 gram suiker
  • 3 eigelen, maat M
  • 200 ml slagroom
  • 150 ml volle melk
Wel de rozijnen in de rum (zeker 12 uur).

Klop met de mixer de suiker met de eigelen luchtig en lichtgeel.
Breng de melk aan de kook, direct van het vuur halen.
Giet de hete melk in een dun straaltje bij het suiker-/eimengsel. Blijf al die tijd met de mixer kloppen.
Giet alles terug in de pan en laat op laag vuur al roerend binden. Pas op: zorg dat het mengsel niet aan de kook komt, de eigelen mogen niet stollen.
Laat het mengsel door en door koud worden in de koelkast. Zet eventueel in een bak met ijskoud water met ijsklontjes om het mengsel sneller te laten afkoelen.
Roer de slagroom erdoor.

Giet het in een ijsmachine en laat het tot ijs draaien. Voeg halverwege de rumrozijnen toe.

Het ijs is in mijn ijsmachine wel bevroren maar nog erg zacht als het gedraaid is, daarom zet ik het altijd nog een paar uur in de vriezer om stevig te worden.

Eet smakelijk!

14 juli 2007

IJs!!

Roasted Banana Ice Cream

Al jaren heb ik een ijsmachine, maar de laatste tijd heb ik hem weinig gebruikt. Reden onbekend. Uit het oog uit het hart zullen we maar zeggen. Onlangs heb ik me voorgenomen "vergeten keukenspullen" te gaan gebruiken. Na de rookoven is nu de ijsmachine aan de beurt.

Op internet vond ik een aantal ijsrecepten uit het dit voorjaar verschenen boek "The Perfect Scoop" van David Lebovitz. Op verschillende foodblogs en sites lees ik lovende kritieken over dit boek en tjsa ....inmiddels ben ik in blijde afwachting van dit boek. En echt geloof me: je kunt het door de gunstige euro-dollarkoers beter bij Amazon.com in Amerika bestellen dan bijvoorbeeld bij Bol.com in Nederland of Amazon.uk in Engeland. Zelfs met verzendkosten erbij is het goedkoper (zo'n 8 euro) om het uit Amerika te laten komen dan het hier te kopen. Enige nadeel is dat je er wat langer op moet wachten. In de tussentijd kan ik me alvast vermaken met de online recepten.

Als ik in een ijssalon een ijsje neem dan kies ik bijna altijd voor chocolade-, caramel- of hazelnotenijs of iets in die trant. Om die traditite meteen maar even te doorbreken heb een hele andere smaak ijs gemaakt, namelijk bananenijs! Niet zomaar een simpel ijsje: de bananen worden eerst met bruine suiker en een klontje boter in de oven gebakken. De bruine suiker carameliseert en dat samen met de plakjes banaan ..... mmmm. Dat alleen al zou je als toetje kunnen eten met een toefje slagroom erbij dat langzaam smelt door de warme bananen.

Roasted Banana Ice Cream
  • 3 medium rijpe bananen
  • 70 gram bruine basterdsuiker
  • 15 gram ongezouten roomboter, in kleine stukjes
  • 375 ml volle melk
  • 2 eetlepels suiker
  • ½ theelepel vanille extract
  • 1½ theelepel citroensap
  • ¼ theelepel zout (ik heb fleur de sel gebruikt)
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet een ovenschaal in. Snijd de gepelde bananen in schijfjes en meng in de ovenschaal met de bruine suiker en de klontjes boter. In het midden van de oven 40 minuten bakken, 1 keer (halverwege) omscheppen.

Pureer de bananen en de dikke siroop samen met de melk, suiker, vanille, citroensap en het zout in een foodprocessor.

Laat het mengsel door en door koud worden in de koelkast. Giet het in een ijsmachine en laat het tot ijs draaien.

Het ijs is in mijn ijsmachine wel bevroren maar nog erg zacht als het gedraaid is, daarom zet ik het altijd nog een paar uur in de vriezer om stevig te worden.

Leesvoer:
DavidLebovitz.com
Vanilla Ice Cream
Salted Butter Caramel Ice Cream
Malted Milk Ice Cream (aanrader, erg leuk!!)
Simply recipes
Coffee Ice Cream
Pear Sorbet
Coconut Pinkcherry Yogurt Ice Cream

Eet smakelijk!

13 juli 2007

Even boodschappen doen.....

Vanavond ging ik 'even' boodschappen doen. Nou ja even? Het duurde wat langer. Ik ging namelijk boodschappen doen bij De Sligro (groothandel) en dat duurt bij mij altijd langer dan een bezoekje aan de supermarkt om de hoek. Een hapje proeven bij de kok die altijd wat lekkers klaar staat te maken, een praatje met de groentenboer over kruiden, zeekraal en verdronken aardbeien en frambozen, langzaam slenteren langs allerlei heerlijkheden ondertussen allerlei dingen in mijn kar leggen en de tijd vliegt voorbij. En natuurlijk heb ik weer meer dingen meegenomen dan op mijn lijstje stond. Helemaal niet verrassend, want zo gaat dat altijd.

Het hoofddoel was om een paar culinaire cadeautjes te kopen die je makkelijk kunt versturen zonder te breken of te bederven. Ik doe namelijk mee aan Blogging by Mail. Het thema is dit keer "A Few of My Favorite Things". Het idee achter Blogging by Mail is simpel. Je krijgt de gegevens van een andere Foodblogger en die stuur je een pakket met daarin jouw favoriete ingredienten, recepten, levenmiddelen enz. enz. en uiteraard krijg je zelf ook van een foodblogger een pakket opgestuurd. Vandaag kreeg ik via de e-mail de gegevens van de foodblogger aan wie ik het pakket uiterlijk 19 juli moet sturen, vandaar mijn bezoek aan De Sligro.

En nee, ik ga nu niet verklappen aan wie ik het pakket moet versturen, dan komt wel als het gearriveerd is en ik het mijne heb ontvangen. Ook ga ik hier nu niet verklappen wat er in het pakket komt, die dingen staan niet op de foto's bij dit bericht.

Voor mezelf kocht ik o.a. zeekraal (nog wel even de vraag hoe ik dat ook alweer moet klaarmaken) , bos verse laurier en munt, gedroogde paprika (weer eens wat anders dan gedroogde tomaat), pasta, balsamicoazijn met sinaasappel, extra vergin olijfolie met citroen, gedroogde cepes, schilfers Grana Padano (lekker over de sla), PAM Cooking spray (ideaal om ovenschalen en bakblikken mee in te vetten), hele lekkere boter en een zakje Roseval aardappelen.

De groenten- en dan met name de kruidenafdeling is werkelijk geweldig daar. Niet van die knullige kleine half verlepte bosjes of plantjes die je vaak bij de supermarkt kan kopen. Nee echte volle bossen en niet eens duur. Ik betaalde voor de grote bos verse laurier 1,80 en voor de munt 1,55 (excl. BTW). De kruiden zijn inmiddels in de vriezer verdwenen. De laurier blijft prima in de vriezer, alleen met de munt is het even afwachten, na ontdooien zijn de blaadjes natuurlijk niet meer zo mooi als dat ze vers zijn.

En nu nog bedenken wat ik er allemaal mee ga maken......

Eet smakelijk!

11 juli 2007

Quiche met (gerookte) tomaten en serranoham

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Deze posting zou op verschillende manieren kunnen beginnen. De eerste zin zou kunnen zijn "Al dagen heb ik trek in een quiche, een hartige taart", maar ook "Onlangs heb ik me voorgenomen om "vergeten" keukenspullen te voorschijn te halen, af te stoffen/wassen én te gebruiken".

Laat ik eerst even vertellen over welke "vergeten" keukenspullen het hier gaat: een rookoven (die staat te verstoffen in de berging), een ijsmachine (die naast die rookoven staat te verstoffen) en een stomer (die achterin een keukenkast staat). Uit het oog uit het hart zullen we maar zeggen. De slowcooker zou ook nog in de opsomming kunnen staan, ware het niet dat ik die vorige week weer eens gebruikt heb.

En dan nu de hartige taart..... daar had ik nog steeds trek in. Waarom niet twee vliegen in 1 klap slaan? Oftewel een hartige taart met iets gerookts erin. Mogelijkheden te over, te veel om op te noemen. Ik had nog nooit groenten gerookt, dus dat was wel een idee.

Het is uiteindelijk een Quiche met gerookte tomaten geworden. Erg lekker, apart van smaak en zeker voor herhaling vatbaar. Ik heb al bedacht dat de volgende keer als ik eters heb ik ze maak in 1-persoonstaartvormpjes, met 1 tomaatje in het midden.

Niet iedereen heeft natuurlijk een rookoven, maar heb je die niet, geen nood, ook dan kan je de taart maken. Rooster de tomaten dan eerst in de oven, ook erg lekker, al zal de smaak anders zijn. Of ontvel de tomaatjes, halveer ze, verwijder de zaadjes en gebruik ze zo.

Voor het roken heb ik Maple houtmot gebruikt, deze houtmot smaakt vooral lekker bij groenten.

In plaats van het ei-/roommengsel op smaak te brengen met kruiden heb ik aan de taartbodem kruiden toegevoegd. Ik heb I love Italy - Italiaanse kruiden - van Herb 'n Spices gebruikt. Een heerlijk aromatisch mengsel bestaande uit basilicum, oregano, majoraan, salie, tijm, rozemarijn, ui, knoflook, anijszaad, venkelzaad, zwarte peper, chili en zeezout. In plaats daarvan kan je natuurlijk ook gedroogde Italiaanse kruiden van een ander merk gebruiken.

Als vulling heb ik, naast de tomaten, een paar bosuitjes en serranoham gebruikt. Dat alles overgoten met een ei-/roommengsel en bestrooid met wat geraspte Emmenthaler.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Deeg:
  • 200 gram bloem
  • ¼ - ½ theelepel fleur de sel of fijn zeezout
  • 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
  • 100 gram koude roomboter, in blokjes
  • 1 ei maat L, losgeklopt
  • 2 eetlepels koude melk
Vulling:
  • ± 12 kleine (gerookte) tomaatjes, gehalveerd en ontveld
  • 3 bosuitjes, in ringetjes
  • 75 gram serranoham, in flinters
  • 2 eieren, maat L
  • 150 ml slagrom
  • 75 gram verse roomkaas (Mon Chou voor warme gerechten)
  • zout en versgemalen peper
  • 60 gram vers geraspte Emmenthaler
Verder:
  • ronde lage taartvorm, 24 - 26 cm Ø, ingevet
  • bakpapier
  • steunvulling (bijv. gedroogde bonen of keramische bakbonen)
  • rookoven
Gerookte tomaatjes:

Rookoven klaarzetten: leg 1 eetlepel rookmot in het midden op de bodem van de rookoven. Leg de lekplaat erop. Bekleed de bovenkant van de lekplaat met aluminiumfolie. Vet het rooster in met wat olie en zet op de lekplaat.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Halveer de tomaatjes en verwijder de zaadjes. Vet de tomaatjes in met olijfolie en zet ze op het rooster.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Schuif het deksel half op de rookoven en zet op het vuur (gebruik 1 of 2 gelijke gaspitten, afhankelijk van de grootte van de rookoven). Zodra het begint te roken deksel dichtschuiven en 10 - 12 minuten laten roken. Zet het vuur uit. Laat de tomaatjes met de deksel erop afkoelen. Laat het eventuele vocht eruit lopen en verwijder het velletje (dat gaat nu heel makkelijk) en zet ze met de snijkant op een bord om verder uit te laten lekken.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham
Deeg:
Bloem en zout boven kom zeven. Kruiden en koude klontjes boter toevoegen en met 2 messen of een pastry blender door de bloem 'snijden' tot de boter heel fijn verdeeld is. Ei en 2 eetlepels melk met een vork erdoor roeren.
Met een koele hand het mengsel snel tot een samenhangend deeg kneden. Als deeg te droog is nog iets melk toevoegen. Dit kan je ook in een keukenmachine met het mes erin doen.

Deeg in plastic folie verpakken en ± 1 ½ uur laten rusten in de koelkast.

Oven voorverwarmen op 220 °C.

Deeg op een licht bebloemde werkplek dun uitrollen; een paar cm groter dan de vorm zodat je een opstaand randje kan maken. In vieren vouwen en in ingevette bakvorm uitvouwen. Snij het randje mooi bij. Prik de deegbodem met een vork in.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Leg het bakpapier erin en doe daar de steunvulling op. Bodem in het midden van de oven 15 minuten bakken. Steunvulling en bakpapier verwijderen en bodem nog ± 5 minuten bakken.

Vulling:
Verdeel de uiringetjes en de serranoham over de taartbodem.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Leg de tomaatjes met de snijkant naar beneden op de taartbodem.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Eieren loskloppen met de room, roomkaas, zout en peper. Ei-/roommengsel over de tomaten schenken. Bestrooien met de geraspte Emmenthaler.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham
Bakken:
Taart in het midden van de oven in ± 30 minuten lichbruin bakken. Na 20 minuten oven terugschakelen naar 180 °C. De taart is goed als het eimengsel gestold is.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Nog meer hartige taarten:

Eet smakelijk!

08 juli 2007

Mosselen

Mosselen

Met dank aan Gerrit Jan van Eetschrijven voor het recept aten wij vanavond heerlijke mosselen. In plaats van Grimbergen heb ik Westmalle dubbel gebruikt. Bij de mosselen aten we perfecte zelfgemaakte frieten (zie de link in het bericht van Gerrit Jan). Sausjes hebben wij ook achterwege gelaten want die leiden inderdaad alleen maar af bij zulke lekkere mosselen of eigenlijk beter gezegd: ze verpesten de smaak.

We hebben gesmuld :-).

Recept Pasta uit de oven (3)

Ingredienten Pastaschotel uit de oven

In dit gerecht wordt chorizo gebruikt en daardoor krijgt het een vrij pittige smaak. Wil je dat niet vervang dan de chorizo door salami of hamblokjes. De magor (= mascarpone + gorgonzola) kan vervangen worden door alleen mascarpone.

Pasta met courgette, paprika, gedroogde tomaat, chorizo en magor
  • 300 gram pasta (ik heb Fusilli tricolore gebruikt)
  • scheutje olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode (punt)paprika, in stukjes
  • 1 kleine courgette, in blokjes
  • 150 gram chorizo, in blokjes (te vervangen door salami of hamblokjes)
  • 5 stukjes gedroogde tomaat op olie, in reepjes
  • 2 eetlepels pesto (uit een potje of zelfgemaakt)
  • 150 ml slagroom
  • 150 gram magor (te vervangen door mascarpone)
  • zout, versgemalen peper
  • 50 gram geraspte kaas
Verwam de oven voor op 200 ºC.

Kook de pasta beetgaar en laat uitlekken.

Verhit de olie in een braadpan en bak de gesnipperde ui glazig. Voeg de paprika, courgette, chorizo en gedroogde tomaat (in gedeelten) toe. ± 5 minuten laten bakken. Voeg dan de pesto, room en magor toe en laat de magor smelten. Maak op smaak met zout en versgemalen peper.

Schep de uitgelekte pasta door de saus. Doe over in een licht ingevette schaal.

Pasta met courgette, paprika, gedroogde tomaat, chorizo en magor

Strooi de geraspte kaas erover.

Pasta met courgette, paprika, gedroogde tomaat, chorizo en magor

Zet de schaal in het midden van de oven en laat in ± 10 minuten de kaas smelten en gratineren.

Meer 'pasta uit de oven':
Pasta uit de oven met paprika, champignons en gehakt
Pasta uit de oven met 4 kazen

Eet smakelijk!

06 juli 2007

Maiskipfilet met pesto, tomaat en mozzarella

Uitgangspunt voor het eten van vanavond waren een bos verse basilicum en een bolletje buffelmozzarella die vol smart lagen te wachten om gebruikt te worden. Op weg naar huis fietste ik nog even langs de poelier waar ik twee maiskipfilets kocht en ik haalde een flesje witte wijn.
De rest van de ingredienten had ik er eenmaal thuisgekomen snel bijgepakt: knoflook, pecorino romano (kaas van schapenmelk), walnoten, 'gewone' en 'extra vergine' olijfolie, roomboter, een pomodoritomaat, zout en peper.


Maiskipfilet met pesto met walnoten, tomaat en buffelmozzarella (2 personen)

Voor de pesto:
  • 1 bos verse basilicum
  • klein teentje knoflook
  • 30 gram geraspte pecorino romano (te vervangen door Parmezaanse kaas)
  • 15 gram walnoten
  • zout
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
Voor de kip:
  • 2 eetlepels pesto
  • 2 maiskipfilets
  • zout, versgemalen peper
  • scheutje olijfolie
  • klontje roomboter
  • 1 pomodoritomaat
  • 4 plakken (buffel)mozzarella
  • paar blaadjes basilicum voor garnering, in reepjes
Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Maak eerst de pesto:
Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
Hak de blaadjes basilicum samen met de walnoten, knoflookteentje en de kaas fijn in een foodprocessor. Giet de extra vergine olijfolie erbij en roer tot een smeuige pasta. Maak op smaak met zout.
Niet alle pesto wordt gebruikt, bewaar de rest in een goed afgesloten potje in de koelkast, het is enkele dagen houdbaar. In plaats van zelfgemaakte pesto kan je ook een potje kant en klare pesto gebruiken.

Bestrooi de kipfilet met wat zout en versgemalen peper. Verhit de olijfolie en de boter in een kleine koekenpan. Bak de kipfilet snel aan beide kanten aan. Haal uit de pan en leg in een met wat olie ingevette vuurvaste schaal. Bestrijk de bovenkant met pesto.

Maiskipfilet met pesto met walnoten, tomaat en buffelmozzarella

Leg daarop plakjes tomaat.

Maiskipfilet met pesto met walnoten, tomaat en buffelmozzarella

Zet de schaal in de oven en laat de kip ± 15 minuten bakken.

Maiskipfilet met pesto met walnoten, tomaat en buffelmozzarella

Leg dan de plakjes mozzarella erop en laat in ± 5 minuten de kaas warm worden en smelten.

Maiskipfilet met pesto met walnoten, tomaat en buffelmozzarella

Op (voorverwarmde) borden leggen en garneren met wat reepjes basilicum. Wij aten er een eenvoudige risotto bij. (Sjalotje aanbakken in wat olie, risottorijst - carnaroli - erbij, 1 dl witte wijn en paddestoelenbouillon in gedeelten toevoegen en de rijst gaar laten worden. Van het vuur af wat geraspte parmezaanse kaas en een klontje boter erbij roeren).

Maiskipfilet met pesto met walnoten, tomaat en buffelmozzarella

Eet smakelijk!