31 januari 2007

NYT No Knead Bread (2)


Vandaag heb ik het No Knead Bread (zie deze posting) nog een keer gebakken. Dit keer niet in de Tajine, maar in een ronde Staub braadpan. Fantastische pannen trouwens .... die Staub pannen, ik zou niet meer anders willen. Goed gereedschap is het halve werk!

Resultaat: wederom een heerlijk brood. Lekker knapperige korst en mooie luchtige binnenkant.

Op het forum van Bakkerswereld kwam dit brood van de week ook weer aan de orde. Eén van de opmerkingen was dat het zo sponsachtig is. Het deeg heeft een hoog vochtpercentage, daarom moet dit brood niet te kort worden gebakken. Beter iets te lang dan te kort, want dan wordt het inderdaad sponsachtig.

Ik heb hetzelfde recept aangehouden als de 1e keer:
  • 468 gram tarwebloem
  • 1/4 theelepel droge gist
  • 354 gram water
  • 1 1/4 theelepel zout
Alles in een grote kom gedaan, met een houten lepel goed omgeroerd en afgedekt weggezet.
Het deeg heeft ± 12 uur op een niet te koude plek gestaan. Vervolgens heb ik het slappe deeg op een bebloemd aanrecht gestort, met een deegschraper een paar keer gevouwen zodat er een redelijk ronde deegbal was gevormd. Met bebloemde handen opgepakt en met een ronddraaiende beweging nog wat opgebold. Omdat het deeg met de deegschraper al een paar keer 'gevouwen' was ging dit best wel. Met bloem bestrooid en met de goede kant boven in een bebloemde theedoek 2 uur laten rijzen.

De laatste 45 minuten van de rijstijd heb ik de oven met daarin de pan + deksel op ± 250 ºC voorverwarmd.

Deeg opgepakt en met de goede kant naar beneden in de hete pan gelegd. Deksel erop en 30 minuten laten bakken. Deksel eraf en nog 20 minuten laten bakken.

Eet smakelijk!

30 januari 2007

Sinaasappel-Cranberry Cake

In de posting over Boodschappenlijstjes, de voorraadkast en verkeerde zuinigheid schreef ik dat ik met de dried cherries een cake wil gaan bakken. Zo gezegd, zo gedaan. Gedroogde kersen zijn helaas lastig te vinden in Nederland, maar kunnen worden vervangen door cranberries.

Ik had natuurlijk ieder willekeurig cakerecept kunnen nemen en daar als vulling de kersen in kunnen gebruiken, maar dat zit niet in mijn aard :-). Mijn echtgenoot zegt weleens tegen me "kan het nou nooit eens gewoon?" Nee, meestal niet ..........

Sinaasappel-Cranberry Cake

Vulling:
  • 80 ml (vers geperst) sinaasappelsap
  • 30 ml Grand Marnier
  • 1 eetlepel suiker
  • 125 gram gedroogde cranberries (of gedroogde kersen)
Cake:
  • 245 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 225 gram ongezouten zachte roomboter
  • 200 gram suiker
  • 4 grote eieren
  • 1 ½ theelepel vanille extract
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
Rasp eerst de schil van de sinaasappel en pers hem daarna uit.

Doe het sinaasappelsap, de Grand Marnier, de suiker en de cranberries in een steelpan. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur direct uit. Volledig laten afkoelen en dan pas de cranberries in een zeef goed laten uitlekken.

Vet een cakevorm in met boter en verwarm de oven voor op 175 ºC.

Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout boven een kom.

Met de mixer de boter en suiker licht en luchtig kloppen in ± 5 minuten. Mix het vanille extract erdoor en voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Blijf nog zeker 5 minuten mixen nadat het laatste ei is toegevoegd.

Schep voorzichtig de gezeefde bloem in gedeelten door het mengsel. Maak de kersen goed droog met keukenpapier en schud ze om met wat bloem. Schep ze samen met de geraspte sinaasappelschil door het cakedeeg.

Doe het deeg over in de cakevorm (tot 2/3 vullen) en en bak op de middelste richel in 50 - 65 minuten gaar en bruin. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en stort de cake dan op een rooster en laat verder afkoelen.

Ik heb de cake in een Amerikaanse bakblik (9 x 5 inch/22,5 x 12,5 cm) gebakken, deze is breder dan een Nederlands cakeblik en de cake is daardoor minder hoog geworden.

Eet smakelijk!

28 januari 2007

Duik in je kast!/Pantry Pantings

Naar aanleiding van mijn opruimbui, zie de posting Boodschappenlijstjes, de voorraadkast en verkeerde zuinigheid is Baking Soda van Bake my Day een event gestart: Duik in je kast/Pantry Pantings.

Had ik in de hierboven genoemde posting alleen de dingen gefotografeerd die nodig gebruikt moeten worden, nu heb ik ook mijn kastjes en lades op de kiek gezet. Lien van notitie van Lien schrijft namelijk op haar blog: Maar eerlijk is eerlijk Arden, we hebben wel gezien wat er úit de kastjes kwam, maar de kastjes zelf hebben we nog niet gezien! Bij dezen dus!

Ik heb een kleine keuken in een klein huis, dus zoveel kasten heb nou ook weer niet. Helaas ontbreken een zolder, schuur en kelder ook nog eens. Nadeel van zo’n kleine keuken is dat ik er zoveel mogelijk probeer in te proppen en dat gaat niet altijd goed. Regelmatig valt er dan ook van alles uit een kastje (natuurlijk wat ik niet nodig heb) als ik er iets uit wil pakken. Het is al zo erg dat mijn echtgenoot bijna niets meer uit een kast durft te halen omdat hij bang is dat hij de halve inhoud op z’n hoofd krijgt. Ook met kastjes inruimen heeft hij vaak problemen, als hij het erin wil zetten past het nooit. Ik ben daar zo langzamerhand heel gewiekst in geworden dat het mij wel lukt, het is een kwestie van goed en stabiel stapelen en proppen.

De 'side-table' op de foto bovenaan staat gezellig in de keuken. Omdat alles in het zicht staat probeer ik hem zo netjes mogelijk te houden, maar dat valt niet altijd mee kan ik verklappen. Bovenop staan allerlei soorten olie en azijn, wat glazen potten met pasta, de kopjes die ik dagelijks gebruik, wat potjes met maanzaad, sesamzaad e.d., een tajine, muffinbakplaten, potten met nespresso cups, potten met volkorenmeel, speltmeel en tarwebloem, pureeknijper en mijn nieuwste aanwinst, een Cuisinart grill. Onderin staan een aantal bakken met allerlei bakingredienten, mappen met verzamelde recepten, een doosje nespresso cups en een stapel recepten die ik nog wil maken c.q. moet ordenen.

Mijn kruidenkastje is vaak een rommeltje, er staan ook zoveel potjes en zakjes in! Op de foto is het niet zo goed te zien, maar er staat meer in dan je denkt. Een kwestie van alle potjes achter elkaar zetten en dan weer rijtjes ernaast maken. Als ik aan het koken (en bakken) ben wil ik niet graag misgrijpen. Sommige mensen (uiteraard die niet van koken houden) verbazen zich vaak over de inhoud mijn kruidenkastje. "Gebruik je dat allemaal?". Ja dus en het wordt ook nog eens regelmatig aangevuld.
Op de onderste plank staat een stoomkoker. Gebruik ik op dit moment niet zo heel veel, eigenlijk alleen maar omdat ie verstopt staat in een kastje. Stom eigenlijk, want niks lekkerder dan gestoomde aardappelen en gestoomde groenten!

De voorraad bloem en meel staat in zakken in een kast onder de trap. Geen doen om daar een foto van te maken! Deze kast wordt namelijk ook gebruikt voor al mijn bakblikken, de boodschappentassen, dozen vol met kooktijdschriften, vazen, schoenenpoets, gereedschap en onze jassen hangen er ook nog eens in.

In de lades en overige kastjes staat van alles, van allerlei soorten rijst, blikken tomaten, pesto, tot broodbeleg, allerlei soorten granen en vlokken, diverse soorten suiker, potten fond, kokosmelk, bouillonblokjes.....afijn je kan het zo gek niet bedenken of het staat er wel (hoewel?)!

Eet smakelijk maar weer!

26 januari 2007

Volkoren sesambrood

Alweer een lekker broodje uit de broodbakmachine. In dit brood wordt alleen volkorenmeel gebruikt en om het deeg beter te laten rijzen en dus een iets luchtiger brood te krijgen heb ik glutenpoeder toegevoegd. Glutenpoeder is te koop bij molen, onder andere bij de Zuidmolen.


Volkoren sesambrood
  • 5 gram droge gist
  • 500 gram volkorenmeel
  • 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
  • 15 gram glutenpoeder
  • 320 gram water
  • 2 eetlepels honing
  • 3 eetlepels/45 ml sesamolie *
  • 9 gram zout
Panasonic SD 253:
Programma: volkoren (5.00 uur)
Grootte: L

* gebruik hiervoor sesamolie die ook geschikt is om sla mee aan te maken (geperst uit ongeroosterd sesamzaad), niet de sesamolie in kleine flesjes speciaal voor de Oosterse keuken. Deze laatste is geperst van geroosterd sesamzaad en heeft een uitgesproken sterke smaak. Je kunt het ook vervangen door andere olie, bijvoorbeeld zonnebloem- of olijfolie of notenolie.

24 januari 2007

Kip uit de wok met sinaasappel-hoisinsaus

Ik wok graag en ben in het gelukkige bezit van een wokbrander. Dat scheelt echt een stuk met een gewone brander! De wok kan veel heter worden, de ingrediënten krijgen niet de kans om te gaan sudderen in plaats van te bakken. Belangrijk bij wokken is dat de wok al gloeiend heet is voordat de ingrediënten worden toegevoegd. Een goede wok is daarom ook belangrijk. Ik gebruik een (al zo'n 25 jaar dezelfde en hij gaat nog wel 25 jaar mee) zware gietijzeren wok.

Dit kipgerecht is echt supersnel klaar. De voorbereidingen kosten eigenlijk meer tijd dan het gerecht zelf klaarmaken.

De hoisinsaus geeft er een lekker oosterse smaak aan. Hoisinsaus is een dikke roodbruine saus, gemaakt van sojabonen, kruiden, knoflook en chilipoeder en heeft een wat zoetige smaak. Verkrijgbaar bij de toko/Aziatische winkel.

Kip uit de wok met sinaasappel-hoisinsaus
(2 - 3 personen)
  • 2 eetlepels wokolie (Conimex)
  • 2 (enkele) kipfilets
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 rode (punt) paprika's
  • 4 bosuitjes
  • 150 ml (vers geperst) sinaasappelsap
  • 2 eetlepels hoisinsaus
  • 75 gram ongezouten cashewnoten
  • zout, peper
Snijd de kipfilet in reepjes en bestrooi ze met de bloem. Maak de paprika's schoon en snijd ze in reepjes. Snijd de bosuitjes in stukjes van een 1/2 centimeter.

Verhit de wok tot gloeiend heet. Voeg de wokolie toe en laat heet worden. Roerbak de kip in enkele minuten gaar. Voeg de paprika toe en bak 1 minuut mee, voeg vervolgens de bosui toe.

Schuif dit mengsel naar de kant van de wok en voeg het sinaasappelsap en de hoisinsaus toe. Roer de aanbaksels los en roer alles door elkaar. Laat de saus in ± 1 minuut wat indikken.
Op smaak brengen met wat zout en peper. Strooi de cashewnoten erover en serveer meteen. Lekker met basmatierijst.

Eet smakelijk!

23 januari 2007

Zucht ....

Sorry, deze posting gaat niet over koken of bakken, maar over het feit dat anders niet altijd beter is en dat je (ik in dit geval) niet op "knopjes" moet drukken.

Ik ben overgegaan van de "old Blogger" naar de "new Blogger" en had ik dat nou maar niet gedaan. Zucht ........

Nu werkt de rrs feed van mijn blog niet meer en lijkt het alsof ik niet meer publiceer. Niets is minder waar. Het is maar dat jullie het weten.....

Brood met pompoenpitten

Hoewel ik het leuker vind om met de KitchenAid brooddeeg te maken en het in de oven af te bakken gebruik ik mijn broodbakmachine ook nog regelmatig. Het is toch wel heel makkelijk: je doet alles in de bak van de bbm, deksel dicht, het bijbehorende programma kiezen en een aantal uren later heb je een heerlijk brood. Mits je natuurlijk de ingrediënten in de juiste verhouding hebt gebruikt!

Belangrijk is dat je niet te veel gist gebruikt. Juist door te veel gist kan je brood inzakken (dit heet overrijs). Ook door te veel water te gebruiken kan je overrijs veroorzaken. Ook de juiste hoeveelheid zout is belangrijk.

Een algemene verhouding voor de broodbakmachine is:
  • bloem/meel: 100%
  • droge gist: 0.8 - 1%
  • zout: 1.8 %
  • vocht: 60% gemiddeld (voor een AFK 57%, in een Panasonic kan makkelijk 63%)
  • Vet: 3 - 5%
  • Suiker: 1 - 3% (hoeft niet)
Vandaag heb ik dit brood gebakken:

Brood met pompoenpitten
  • 4 gram droge gist
  • 300 gram tarwebloem
  • 105 gram speltmeel (of volkorenmeel)
  • 50 gram pompoenpitten
  • 8 gram zout
  • 1 eetlepel honing
  • 1 ½ eetlepel olie
  • 260 gram karnemelk
Panasonic SD 253:
Programma: bake basic (4.00 uur)
Grootte: M
Korst: middel

Eet smakelijk!

21 januari 2007

Eeuwige roem!


Met mijn recept Boerenkool met een Italiaans tintje heb ik meegedaan aan de Foodblog receptenwedstrijd. De opdracht was om een een echte Hollandse winterschotel (of tenminste met 1 typisch Hollands ingrediënt erin) te maken. Gisteren werd duidelijk dat mijn recept de meeste stemmen heeft gekregen en dat ik daarmee de prijs 'eeuwige roem' verdien. Altijd leuk :-).

Ik ben benieuwd naar de volgende opdracht!

Eet smakelijk maar weer!

19 januari 2007

Brood met zaadjes (2) - Oatmeal Seed Bread

Brood met zaadjes en havervlokken

Dit artikel is op 21/9/23 aangepast en voorzien van nieuwe foto's.

Dit is weer een ander recept dan het Brood met zaadjes (1), weliswaar ook met allerlei zaden erin, maar in dit brood zijn ook grove havervlokken (geen havermout) verwerkt. Naast tarwebloem is er volkorenmeel en een klein beetje maismeel in verwerkt. Sesamzaadjes kan je roosteren in een droge koekenpan, maar ook al geroosterd  kopen (online bij bv Pit&Pit).

Je kunt dit brood het beste bakken op een pizza-/broodbaksteen of in een ovenbestendige pan. In de beschrijving hieronder staat vermeld hoe je dat kunt doen. Heb je geen van steen of pan dan kun je het brood ook op een bakplaat bakken. De korst wordt dan iets dikker en waarschijnlijk minder krokant. Zorg dan ook voor stoom in de oven zoals beschreven bij bakken op een pizza-/broodbaksteen.

Brood bakken in een pan vraag je je misschien af? Waarom in een pan? Het antwoord is simpel: in een gesloten pan creëer je een optimale omgeving om brood in te bakken. De korst wordt mooi dun en knapperig, geen gedoe met bakjes water om stoom mee te maken en je hebt geen pizza-/broodbaksteen nodig. Doordat je eerst met de deksel op de pan bakt ontstaat er stoom in de pan, de korstvorming wordt uitgesteld waardoor het deeg langer kan doorrijzen. Tegen het einde van de baktijd haal je de deksel van de pan en laat je het brood verder gaar en bruin bakken. Ook in een oven die niet zo geweldig bakt of als je geen pizza-/broodbaksteen hebt, krijgt het brood een mooie dunne en knapperige korst. Je hoeft geen speciaal recept te gebruiken, bijna ieder vloerbrood kan in een pan worden gebakken.

Je kunt iedere pan gebruiken die in de oven kan. Let er wel op dat de deksel ook ovenbestendig is. Ik gebruik zelf een gietijzeren Lodge pan. Deze Lodge Combo Cooker bestaat uit twee delen die op elkaar passen: een diepe pan die als braadpan/hapjespan gebruikt kan worden en een lage pan die zowel als deksel als koekenpan gebruikt kan worden. Behalve om brood in te bakken gebruik ik deze pan ook voor allerlei andere gerechten, zie bijvoorbeeld deze Roergebakken kip met gember en asperges. Ik wil echt nooit meer een andere pan!

Als je een hoge braadpan gebruikt is het iets lastiger om het deeg goed in de hete pan te krijgen. Dat kun je oplossen door bakpapier of een siliconen sling te gebruiken. Als het deeg voldoende is gerezen laat je het voorzichtig uit het rijsmandje op een stuk bakpapier of op een sling vallen en snijd het in. Til het deeg daarna met behulp van het bakpapier of de sling in de hete pan. Zelf gebruik ik altijd een sling. 

Een andere mogelijkheid om brood in te bakken is deze gietijzeren broodbakbol van Rutger bakt of de Emile Henry Broodbakbol

Brood met zaadjes en havervlokken

Brood met zaadjes en havervlokken
  • 240 gram tarwebloem (bv Franse bloem T65)
  • 85 gram volkorenmeel
  • 20 gram maismeel 
  • 35 gram havervlokken
  • 15 gram geroosterde sesamzaadjes
  • 10 gram maanzaad
  • 15 gram lijnzaad
  • 275 gram water, 20 - 25 °C (+ 15 gram extra - optioneel)
  • 5 gram instant gist
  • 6 gram zout
  • 15 gram olijfolie
Autolyse: Doe tarwebloem, volkorenmeel, maismeel, havervlokken, alle zaadjes en het water in de kom van de machine. Kneed kort door elkaar tot het vocht is opgenomen. Dek de kom af en laat het mengsel 30 minuten rusten.

Deeg kneden in standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Voeg gist, zout en olijfolie toe en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg eventueel de extra 15 gram water tegen het einde van de kneedtijd toe. Het deeg wordt dan iets plakkeriger (en als je alles goed doet, het kruim iets luchtiger). Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olijfolie ingevette kom. 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Doe na 30 minuten een stretch & fold als je de extra 15 gram water hebt toegevoegd. Laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 30 minuten rusten. Na deze rusttijd is het deeg makkelijker te vormen. 

Bol het deeg nogmaals op om er een rond brood (boule) van te maken of vorm er een langwerpig brood (batard) van. Bestrooi het deeg met (rogge)bloem en leg het deeg in een eveneens met (rogge)bloem bestrooid rijsmandje. 

2e rijs: Dek het deeg af en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op duwt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen, bakken op een steen: Verwarm de oven met daarin een pizza-/broodbaksteen 1 uur voordat het deeg de oven ingaat voor op 240 °C (boven-/onderwarmte). Verwarm een braadslede mee.

Oven voorverwarmen, bakken in een pan: Verwarm de oven met daarin een pan + deksel 30 - 45 minuten voor op 240 °C (boven-/onderwarmte).

Bakken op een steen: Los het deeg voorzichtig uit het rijsmandje op een pizzaschep of snijplank. Snijd het deeg met een scherp (gekarteld) mes of lame enkele keren in. Schuif het deeg met papier en al op de hete steen. Giet in de mee verwarmde braadslede ± 1,5 dl water (pas op voor je handen!). Sluit direct de ovendeur. Bak de broden 20 minuten, trek het bakpapier eronder vandaan en haal de braadslede uit de oven (pas op: er kan nog heet water in zitten). Verlaag eventueel de temperatuur (als de korst al erg gekleurd is) naar 200 °C en bak het brood in nog 15 - 20 minuten gaar en bruin. Leg het brood direct na het bakken op een rooster en laat het afkoelen.

Bakken in een pan: Haal de hete pan uit de oven en haal de deksel eraf. Los het deeg voorzichtig uit het rijsmandje op een stuk bakpapier of een siliconen sling. Snijd het deeg met een scherp (gekarteld) of lame enkele keren in. Til het deeg met behulp van het bakpapier of sling in de hete pan. Zet de pan weer in de oven en doe de deksel er weer op. Bak het brood 25-30 minuten en verwijder dan de deksel. Bak het brood in nog 10 - 15 minuten gaar en bruin.

Tip: Als je geen pizza-/broodbaksteen of pan hebt dan kun je het brood ook op een met bakpapier beklede bakplaat afbakken.


Brood met zaadjes en havervlokken

Dit artikel bevat afflilliatielinks. Als je op de link klikt en je koopt het product dan ontvang ik een kleine commissie. Dank!

17 januari 2007

Chocolate Chip Cookies

In deze koekjes worden chocolade chips gebruikt. Dit zijn kleine bolletjes chocolade speciaal voor gebruik in bijvoorbeeld koekjes en muffins. Ze bevatten minder cacaoboter dan gewone chocolade en daardoor houden ze hun vorm tijdens het bakken. Ze smelten wel (de cacaoboter smelt), maar lopen niet uit. Ze zijn om die reden dan ook minder geschikt om te gebruiken als je gesmolten chocolade nodig hebt, dan kan je beter een reep chocolade au bain marie of in de magnetron smelten.

In Amerika zijn ze in allerlei smaken èn in iedere supermarkt te koop. Helaas in Nederland lastig te verkrijgen en alleen in 'puur' (o.a. van Soezie) en zo af en toe vind ik ze in een Engelse winkel in Den Haag in de smaken 'melk' en 'wit'.
Ik heb in deze cookies de variant milkchocolate/caramel gebruikt die ik nog over had van mijn trip naar New York.

Vanille extract wordt soms verward met vanille essence. Vanille extract bestaat uit extract van de vanilleboon, alcohol en water en is meestal donker van kleur. De prijs voor een klein flesje ligt rond de € 10,-. Vanille essence is een chemisch produkt, in (bijna) iedere supermarkt te koop en is goedkoop. Ondanks dat extract duurder is gebruik ik het altijd in plaats van essence omdat het veel lekkerder is.

Chocolate Chip Cookie
  • 225 gram zachte ongezouten roomboter
  • 150 gram kristalsuiker
  • 220 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 grote eieren
  • ¾ theelepel vanille extract (of -essence)
  • 430 gram patentbloem
  • 2 theelepels baking soda
  • 1 ¼ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 300 gram chocolade chips
  • 100 gram geroosterde gehakte walnoten of pecannoten
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Bekleed een bakplaat/bakplaten met bakmatje of bakpapier.
Rooster de hele walnoten in een droge koekenpan en hak ze dan in stukjes.

Doe de bloem, baking soda, bakpoeder en zout in een kleine kom en roer door elkaar.

Mix in een grote kom de boter met de twee soorten suiker luchtig. Voeg 1 ei toe, blijf mixen tot het ei volledig is opgenomen en voeg het volgende ei en de vanille extract toe. Mix kort totdat alles gemengd is.

Voeg het bloemmengsel toe en roer op lage stand met de mixer tot een samenhangend geheel. Roer er (met een lepel) de gehakte walnoten en chocolade chips door.

Schep bergjes deeg op de bakplaat. Het beste gaat dit met een kleine ijsbolletjestang. Laat wat ruimte tussen de bergjes deeg, de koekjes lopen tijdens het bakken wat uit.

Bak op 180 ºC in 12 - 14 minuten bruin en gaar. Laat 5 minuten afkoelen op de bakplaat en laat ze dan op een rooster helemaal afkoelen. Bak de rest van de koekjes op dezelfde wijze.

Iets aangepast recept uit 'The Village Baker's Wife - The Desserts and Pastries that made Gayle's Bakery Famous'.

Eet smakelijk!

16 januari 2007

Hartige taart met geroosterde paprika

In deze posting vertelde ik van plan was om met geroosterde paprika's een hartige taart te gaan maken. Zo gezegd, zo gedaan. Omdat alleen geroosterde paprika wel erg saai is, heb ik er ook nog prei, kastanjechampignons, spekreepjes en verse rozemarijn bij verzonnen.

Hartige taart met geroosterde paprika

Deeg:
  • 200 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • 100 gram koude roomboter, in blokjes
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 eetlepels koude melk
Vulling
  • 100 gram gerookt spek, in reepjes
  • 2 preien, in halve ringetjes
  • 250 gram kastanjechampignons, in plakjes
  • 2 geroosterde paprika's (pot), in reepjes
  • 1 theelepel verse rozemarijnnaaldjes, fijngesneden
  • 2 eieren
  • 150 ml slagrom
  • 75 gram verse roomkaas (Mon Chou voor warme gerechten)
  • zout en versgemalen peper
  • 50 gram geraspte kaas
Verder:
  • ronde lage taartvorm, 24 - 26 cm Ø, ingevet
  • bakpapier
  • steunvulling (bijv. gedroogde witte bonen of keramische bakbonen)
Voor foto's van het deeg maken: zie het recept van de Uientaart uit de Elzas.

Deeg:


Bloem en zout boven kom zeven. Koude klontjes boter toevoegen en met 2 messen (of een pastry blender) door de bloem 'snijden' tot de boter heel fijn verdeeld is.

Ei en 2 eetlepels melk met een vork erdoor roeren.
Met een koele hand het mengsel snel tot een samenhangend deeg kneden. Als deeg te droog is nog iets melk toevoegen. Dit kan je ook in een keukenmachine met het mes erin doen.

Deeg in plastic folie verpakken en ± 1 ½ uur laten rusten in de koelkast (je kunt het deeg ook een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren).

Oven voorverwarmen op 220 °C.

Deeg op een licht bebloemde werkplek dun uitrollen een paar cm groter dan de vorm zodat je een opstaand randje kan maken. In vieren vouwen en in ingevette bakvorm uitvouwen. Snij het randje mooi bij. Prik de deegbodem met een vork in. Leg het bakpapier op de deegbodem en doe daar de steunvulling op. Bodem in het midden van de oven 15 minuten bakken.
Steunvulling en bakpapier verwijderen en bodem nog ± 5 minuten bakken.

Vulling:

Bak de spekreepjes in een droge koekenpan uit en zet apart.

Smelt de boter in een grote koekenpan, voeg de prei toe en laat middelhoog vuur een paar minuten bakken, voeg de champignons toe en bak een paar minuten mee. Roer er de reepjes geroosterde paprika door. Groentemengsel over deegbodem verdelen, spekjes erover strooien.

Eieren loskloppen met de room, roomkaas, zout en peper. Eimengsel over groentemengsel en spek schenken. Geraspte kaas erover strooien.

Taart in het midden van de oven in ± 30 minuten lichbruin bakken. Na 20 minuten de temperatuur terugdraaien naar 180 °C. De taart is goed als het eimengsel gestold is.

Eet smakelijk!

14 januari 2007

Bruin brood met geroosterde amandelen

De geroosterde amandelen en de honing geven een extra lekkere smaak aan dit simpele bruine brood. De geschaafde amandelen kan je het beste roosteren in een droge koekenpan. Blijf er wel bij staan en schud af en toe even om. Laat ze vervolgens afkoelen voordat je ze bij de rest van de ingrediënten in de broodbakmachine doet. Het waterpercentage voor dit brood is bijna 63% en voor de Panasonic is dat geen probleem. Voor andere bbm's (zeker een AFK) moet dit percentage waarschijnlijk wat verlaagd worden (voor een AFK ± 57%).


Bruin brood met geroosterde amandelen
  • 4 gram droge gist
  • 210 gram tarwebloem
  • 205 gram volkorenmeel
  • 20 gram geroosterde geschaafde amandelen
  • 8 gram zout
  • 25 gram zachte ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels honing
  • 260 gram water
Panasonic SD 253:
Programma: bake basic (4.00 uur)
Grootte: L
Korst: middel
Eet smakelijk!

13 januari 2007

Boodschappenlijstjes, de voorraadkast en verkeerde zuinigheid

Voordat ik boodschappen ga doen maak ik altijd eerst een lijstje anders vergeet ik de helft..... Daarentegen ben ik wel heel goed in dingen kopen die ik op dat moment niet nodig heb; ik kom altijd met méér boodschappen thuis dan dat er op mijn lijstje staan! Er is altijd wel een aanbieding die ik niet kan weerstaan of ik vind opeens iets waarvan ik weet dat ik het ergens in een recept ben tegengekomen. Dat recept kan ik vervolgens nergens meer vinden en blikje/doosje/potje verdwijnt in de kast, wordt vergeten en zo raakt mijn voorraadkast steeds voller.

Ook heb ik last van verkeerde zuinigheid: ik bewaar speciale aankopen veel te lang. Zonde om nu al te gebruiken want ik heb er maar zo weinig van en ik kan het in Nederland niet kopen, er komt vast wel een speciale gelegenheid waarbij ik het uitstekend kan gebruiken of ik heb het perfecte recept nog niet gevonden of bedacht. Ach, allerlei smoezen kan ik verzinnen. Ik koester de zakjes/pakjes en potjes. Totdat.........de uiterste houdbaarheidsdatum begint te naderen (of in het ergste geval al verstreken is)!

Ik kan jullie vertellen dat het weer eens zover is: mijn voorraadkast puilt uit. Als ik er iets uit nodig heb komt de helft me spontaan tegemoet vallen als ik de deur open doe. Tijd voor aktie!
Alles eruit gehaald, gekeken wat nu echt gebruikt moet worden, de spullen die echt heel erg over de datum heen zijn weggegooid en de rest er weer ingezet. Klinkt simpel, maar was het toch niet echt.

Alles wat ik nu écht moet gaan opmaken staat op het aanrecht:
  • flesje oranjebloesemwater
  • blik jonge hele maiskolfjes
  • blikje bamboescheuten
  • blikje waterkastanjes
  • blikje krab
  • 2 blikken pumpkin puree
  • 2 blikjes gecondenseerde volle melk met suiker
  • 2 bakjes caramelstukjes
  • pot geroosterde paprika's
  • pakje mosterdzaad
  • pak rice noodles
  • doosje dried cherries
  • potje rode peperkorrels
  • potje kappertjes
  • 2 verpakkingen unsweetened chocolate
  • sweetened coconutflakes
  • dried blueberries
  • allerlei smaken chocolatechips
  • paar zakjes peanutbutter/chocolatechips
Tijd voor nóg meer aktie: plan de campagne maken en gebruiken!

Ik ben begonnen met de caramelstukjes te gebruiken, die heb ik verwerkt in heerlijke koekjes: Toffee Pecan Drop Cookies.

Met de geroosterde paprika's ga ik een hartige taart maken, de unsweetened chocolate wordt gebruikt in brownies en muffins, voor de dried cherries en blueberries heb ik cake in gedachten en de sweetened coconutflakes en chocolatechips verdwijnen in cookies. Het oranjebloesenwater ga ik gebruiken in zoete broodjes, met de maiskolfjes, waterkastanjes en bamboescheuten ga ik wokken en daarbij passen vast de rice noodles. De rode peperkorrels vragen erom om in een saus verwerkt te worden, de kappertjes passen in een tonijnsalade (blikje tonijn is ook nog in voorraad). Blijven nog over de blikken pumpkin puree, het blikje krab en het mosterdzaad.
Nou......dan ben ik toch al een heel eind! Recepten volgen uiteraard nog!
En weten jullie wat nou het leuke is? Binnenkort ga ik hier weer een nieuwe voorraad chocolatechips, peanutbutter chips, unsweetened chocolate, dried cherries en dried blueberries enz. enz. enz. kopen :-)). Kan ik mijn voorraadkast weer lekker volbouwen.........
Eet smakelijk maar weer!

12 januari 2007

Toffee Pecan Drop Cookies

Toffee Pecan Drop Cookies (± 40 stuks)

Uit ‘More from Magnolia – Recipes from the World-Famous Bakery and Allysa Torey’s Home Kitchen’
(Zie ook de posting Koekje erbij? met nog een ander koekjesrecept uit dit boek).

  • 280 gram patentbloem
  • 1 theelepel baking soda
  • ½ theelepel zout
  • 225 gram zachte ongezouten roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram suiker
  • 1 groot ei
  • 1 ½ theelepel vanille extract
  • 160 gram geroosterde pecannoten, in stukjes gehakt *
  • 150 gram toffee-/caramelstukjes **
* Rooster de pecannoten in een droge koekenpan, blijf erbij staan en schud af en toe om. Laat wat afkoelen en hak dan in stukjes.

** Bij de Sligro (groothandel) zijn kleine caramelblokjes (garnering voor ijs en taart) te koop. Je kan ook de zachte caramels van Werther’s Original gebruiken, snij deze dan in kleine stukjes. En ook bij de Jumbo supermarkt zijn ze te koop. Ze staan, raar maar waar, tussen de toetjes in het koelvak.

Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Bekleed een bakplaat/bakplaten met een bakmatje of bakpapier.

Doe de bloem, baking soda en zout in een kleine kom en roer door elkaar.

Mix in een grote kom de boter met de twee soorten suiker luchtig, ongeveer 2 minuten. Voeg het ei en de vanille extract toe en mix nog een paar minuten tot een luchtig geheel.

Voeg het bloemmengsel toe en roer met de mixer tot een samenhangend geheel. Roer er (met een lepel) de stukjes pecannoten en toffee door.

Schep bergjes deeg ter grootte van een eetlepel op de bakplaat. Het makkelijkst gaat dit met een kleine ijsbolletjestang. Laat wat ruimte tussen de bergjes deeg, de koekjes lopen tijdens het bakken wat uit.

Bak op 180 ºC in 10 – 12 minuten bruin en gaar. Laat 5 – 10 minuten op de bakplaat afkoelen en laat ze dan op een rooster helemaal afkoelen. Bak de rest van de koekjes op dezelfde wijze.

10 januari 2007

French Mixed-Grain Bread

French Mixed Grain

 Tip: er is een verbeterde versie van dit lekkere brood beschikbaar. Klik hier.

Dit is een lekker no-nonsense brood, bestaande uit tarwebloem, wat volkoren- en roggemeel, gist, zout en water. Geen vet, geen suiker, maar het is absoluut geen 'droog' brood. Je kan het ook rustig een dag bewaren zonder dat het al te veel uitdroogt.

Het geheim is de "poolish". Je maakt met gelijke delen water en bloem + een klein beetje droge gist een voordeeg. Dit laat je een aantal uren staan (zeker 8 uur oftewel een hele nacht) en voegt het vervolgens toe aan de rest van de ingrediënten.

Er zijn verschillende soorten voordeeg:
  • pâté fermentée
  • poolish
  • biga
Een pâté fermentée is eigenlijk 'oud deeg': een stuk wit brooddeeg overgebleven van een vorige portie. Heb je dat niet dan kan je het een aantal uren van te voren maken en aan het nieuwe deeg toevoegen. Het bestaat uit tarwebloem, water, gist en zout (100% bloem, 60 - 66% water, 2% zout en 0.2 - 1% droge gist).

Een poolish bestaat uit gelijke delen tarwebloem en water en een klein beetje gist (100% bloem, 100% water en 0.2 - 1% droge gist). Het lijkt door de hoge hydratatie meer op beslag dan op deeg. Ook een poolish maak je een aantal uren van tevoren (zeker 8 uur) en voegt het vervolgens toe aan de rest van de ingrediënten. Omdat er zoveel vocht zit in de poolish moet de hoeveelheid vocht in de rest van het deeg/de ingrediënten aangepast worden zodat je uiteindelijk weer de verhouding 100% bloem/meel, 60 - 66% vocht krijgt.

Een biga kan een stevig deeg zijn met een vochtgehalte van bijvoorbeeld 50 - 60%, maar ook een vochtgehalte van 100% is mogelijk en eigenlijk alles er tussen in is mogelijk. Een biga bevat net als een poolish nooit zout.

Andere namen zijn ook wel voordeeg, sponge of pré-ferment. Bovenstaande verhoudingen zijn standaardverhoudingen, maar ik kom ze in verschillende recepten in allerlei verhoudingen tegen. Ook kan er volkoren- of speltmeel, semolinameel of roggemeel in verwerkt worden.

Standaard inhoud theelepel = 5 ml
Standaard inhoud eetlepel = 15 ml

Het deeg voor het French Mixed-Grain brood kan prima in een broodbakmachine gemaakt worden, zie de beschrijving bij het recept, maar uiteraard ook in een standmixer.

French Mixed-Grain Bread
(2 kleine broden)

Poolish
  • 60 ml/gram water, kamertemperatuur
  • ½ theelepel droge gist
  • 60 gram tarwebloem
Deeg
  • 1 theelepel droge gist
  • 480 gram tarwebloem (plus extra om te bestrooien)
  • 35 gram roggemeel
  • 40 gram volkorenmeel
  • 2 theelepels zout
  • 300 ml/gram warm water, lauwwarm
  • de poolish
Poolish: vermeng in een middelgrote kom/bakje de bloem met de gist en voeg het water toe. Goed roeren met een houten lepel tot een deegje. Afdekken met plastic folie of deksel en minstens 8 uur (hele nacht) op aanrecht laten staan.

Deeg: doe alle ingrediënten (dus ook de poolish) behalve het zout in de broodbakmachine. Meng dit op bijvoorbeeld de pizzastand een paar minuten, tot alles net gemengd is. Machine uit en deksel dicht en 20 minuten laten staan (autolyse).
Voeg het zout toe en kneed vervolgens het deeg 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand tot het een zacht, elastisch en iets plakkerig deeg is.

1e rijs: vet een kom in met een beetje olie en doe het deeg hierin, draai het deeg 1 keer om zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek af met ingevet plastic folie en laat het op kamertemperatuur rijzen tot het verdubbeld is (1 – 1 ½ uur).

Vormen: stort het deeg op een licht bebloemd oppervlak en druk voorzichtig de lucht eruit. Verdeel het deeg in tweeën en maak van ieder stuk deeg een strakke bal.

French Mixed Grain

2e rijs:
bestrooi de stukken deeg met een klein beetje bloem en leg ze met tussenruimte op een bakplaat (bekleed met bakpapier of bakmatje). Dek af met ingevet plastic folie en een theedoek. Laat op kamertemperatuur 1 – 1 ½ uur rijzen tot bijna dubbele volume.
Verwarm tijdens het laatste half uur van de rijstijd de oven voor op 250 °C.

Bakken: snij iedere deegbal met een scherp mes drie à vier keer in en schuif de bakplaat meteen in de voorverwarmde oven. Draai de temperatuur terug naar 230 °C. Bak de broden 20 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 180 °C en bak nog ongeveer 15 - 20 minuten tot het brood gaar en bruin is. De interne temperatuur van het brood is dan ongeveer 95 °C.
Laat op een rooster volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

French Mixed Grain

09 januari 2007

Boerenkool met een Italiaans tintje

Aldo van Dining & Wining heeft een leuk idee: de Foodblog receptenwedstrijd met elke maand een nieuw thema en dus ook met iedere maand een winnaar! Het thema van deze maand is een echte Hollandse winterschotel (of tenminste 1 typisch Hollands ingrediënt).
Gerrit Jan van Eetschrijven is de eer te beurt gevallen de eerste aflevering te mogen hosten.

Natuurlijk doe ik mee aan de wedstrijd :-).

Ik ben uitgegaan van een oer-Hollandse groente: boerenkool.
Nee, geen doorsnee Hollandse boerenkoolstamppot, maar boerenkool met een Italiaans tintje. Geen haute cuisine, maar een eerlijke en snel te maken ovenschotel voor een doordeweekse dag. Mijn echtgenoot, een groot liefhebber van de klassieke boerenkoolstamppot met rookworst en een kuiltje jus, heeft het met smaak verorberd :-).

Boerenkool met een Italiaans tintje uit de oven
(4 personen)

Voor de gehaktlaag:
  • 1 eetlepel olie uit potje zongedroogde tomaten
  • 400 gram rundergehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • zout, versgemalen peper
  • 1 klein takje verse tijm
Voor de boerenkoollaag:
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 500 gram panklare boerenkool
  • 50 gram zongedroogde tomaat uit een potje (± 5 stukjes), in reepjes
  • zout
  • 1 eetlepel balsamico azijn
Voor de aardappelpureelaag:
  • 1 kilo geschilde kruimige aardappelen, in stukken
  • ± 2 dl warme melk
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 eidooier
  • zout, versgemalen peper
  • 100 gram gerookte spekreepjes, in reepjes
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Gehakt:
Bak het gehakt rul in de eetlepel olie uit het potje zongedroogde tomaten. Voeg de ui, knoflook en het takje tijm toe en laat even meebakken. Takje tijm verwijderen en op smaak brengen met zout en versgemalen peper en apart zetten. (Variatie: voeg aan het gehaktmengsel een scheutje rode wijn toe en laat dit verdampen. Verwijder daarna het takje tijm.)

Boerenkool:
Smelt de boter in een grote pan, voeg de boerenkool (in gedeelten) toe en laat wat slinken. Voeg een klein scheutje water en de reepjes zongedroogde tomaat toe. Laat in 15 – 20 minuten zachtjes gaar smoren. Zonodig resterend water afgieten en de balsamico azijn door de boerenkool roeren. Op smaak brengen met wat zout.

Aardappelpuree:
Kook de aardappelen gaar en pureer met een pureeknijper of stamper.

Voeg de melk toe en roer tot een smeuïge puree. Roer als laatste de eidooier en de kaas door de puree.

Bak de spekreepjes in een droge koekenpan uit. Roer de spekreepjes + het spekvet door de aardappelpuree. Op smaak brengen met wat zout (pas op: het spek is ook al zout) en versgemalen peper.

Vet een grote ovenschaal licht in. Achtereenvolgens erin doen: gehakt, boerenkool en afdekken met aardappelpuree. Trek met een vork lijntjes in de puree ter decoratie.

Zet de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat in 30 minuten door en door heet worden en de aardappelpureelaag gratineren. Eventueel laatste paar minuten onder de grill verder laten gratineren.

Eet smakelijk!

08 januari 2007

Kip op een groentebedje met dragon en sinaasappel

Trefwoorden: makkelijk, slank, zonder fratsen. Subtiel gekruid met knoflook, dragon en een frisse smaak door het sinaasappelsap.
Wat kan ik nog meer zeggen, behalve eet smakelijk!

Kip op een groentebedje met dragon en sinaasappel


Marinade:
  • geraspte schil van 1 grote sinaasappel
  • sap van 1 grote sinaasappel
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • snufje zout
  • versgemalen peper
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel verse dragon, fijngehakt (of 1 theelepel gedroogde dragon)
Verder:
  • 500 gram worteltjes, in stukjes van 3 cm
  • 450 gram krieltjes
  • 400 gram kleine roma tomaten, gehalveerd
  • zout, versgemalen peper
  • 4 kipfilets
Maak een marinade van de geraspte sinaasappelschil, sap, knoflook, zout, peper, olijfolie en dragon. Leg de kip in de marinade (dit kan al enkele uren van tevoren).

Verwarm de oven voor op 220 ºC.

Kook de krieltjes en stukjes wortel in water met wat zout in 5 minuten halfgaar. Laat uitlekken. Meng de krieltjes en de wortel met de tomaatjes en schep het groentemengsel in een grote braadslede of ovenvaste schaal. Maal er peper over en bestrooi eventueel nog met wat zout.

Kipfilet ertussen leggen. Marinade over de groenten en kip schenken en in voorverwarmde oven in ± 30 minuten gaar laten worden.

Lekker met stokbrood of ciabatta en een groene salade.

Tip 1: in plaats van krieltjes kan je ook aardappels in blokjes snijden.
Tip 2: in plaats van kipfilet kan je ook kippebouten nemen. In ± 40 minuten gaar laten worden.

Eet smakelijk!

07 januari 2007

Tomatensaus met zongedroogde tomaten

We eten graag pasta en dan het liefst met een zelfgemaakte tomatensaus. Onderstaande saus wordt lekker door de rode wijn, gedroogde tomaten en verse kruiden erdoor. De takjes tijm, oregano en rozemarijn koop ik bij de supermarkt (Italiaanse mix). Je kunt de tomaten eerst ontvellen voordat je ze in stukjes snijd en vocht en zaadjes verwijderd, maar het hoeft niet. Als de saus klaar is maak ik hem wat fijner met een staafmixer, dan vind je de velletjes niet meer terug.

Tomatensaus met zongedroogde tomaten

  • 2 eetlepels olie (uit het potje met gedroogde tomaten)
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 ½ kilo rijpe pruim- of trostomaten
  • 8 zongedroogde tomaten op olie, in reepjes
  • 2 dl rode wijn
  • 1 theelepel suiker
  • takje tijm
  • takje oregano
  • takje rozemarijn
  • zout, versgemalen peper
Snijd de tomaten in vieren, verwijder vocht en pitjes.

Verhit de olie en bak de gesnipperde ui in ± 5 minuten zachtjes glazig. Voeg knoflook, stukjes tomaat, reepjes gedroogde tomaat, rode wijn, suiker, zout, peper en de takjes kruiden toe. Breng het geheel aan de kook. Stoof de saus met de deksel op de pan onder af en toe roeren ± 30 minuten. Haal dan de deksel van de pan en laat de saus wat indikken. Neem de kruidentakjes uit de pan.

Eventueel met een staafmixer wat fijner maken.

Lekker met pasta en bijvoorbeeld een Mozzarellaburger. Bestrooi desgewenst met wat geraspte parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!

Mozzarellaburgers

Deze Italiaanse burgers zijn weer eens iets anders dan de Nederlandse gehaktbal. Erg lekker met pasta en een tomatensaus, bijvoorbeeld de Tomatensaus met zongedroogde tomaten.

Mozzarellaburgers
  • 1 bolletje mozzarella *
  • 1 tomaat
  • 3 plakjes parmaham
  • 400 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • paneermeel of droog broodkruim
  • 1 eetlepel pesto (uit potje)
  • zout, peper
  • boter/margarine
Laat de mozzarella uitlekken en snijd in kleine blokjes. Snijd de tomaat in plakjes. Snijd de plakjes parmaham in kleine stukjes.

Meng het gehakt met de mozzarellablokjes, ham, ei, paneermeel of broodkruim, pesto, zout en peper. Vorm er 4 burgers van.
Verhit boter/margarine en bak de burgers in ± 10 minuten gaar. Verdeel over borden en leg er een plak tomaat op.

* Wat is mozzarella eigenlijk? Wikipedia brengt uitkomst:
Mozzarella is een Italiaanse verse kaas, die gemaakt wordt van de melk van de waterbuffel, maar buiten Italië meestal van koemelk. Vooral de laatstgenoemde, goedkopere soort, wordt veel gebruikt op pizza. Mozzarella wordt vaak als voorgerecht gegeten, met gesneden tomaatbasilicum. Dit gerecht wordt insalata caprese genoemd. Verse mozzarella wordt in het natuurlijke vocht (de wei) verpakt en verkocht.
Eet smakelijk!