29 november 2006

Wie zoet is krijgt lekkers.......

Speculaascakejes

Al maanden liggen de winkels vol met kruidnootjes, (gevulde) speculaas, pepernoten, marsepein, chocolateletters enz. Het lijkt wel of ze daar steeds vroeger mee beginnen. Erg lekker allemaal hoor, daar niet van! Het wachten is nu op de paaseitjes ........ :-).

Om enige variatie in al dat snoepgoed aan te brengen heb ik Speculaascakejes gebakken. Ook erg lekker al zeg ik het zelf.

Speculaascakejes
12 stuks
  • 150 gram zachte roomboter
  • 160 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren
  • 200 gram patentbloem
  • ¼ theelepel zout
  • 1 ½ theelepel speculaaskruiden
  • 2 theelepels bakpoeder
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Vet een muffinvorm in of doe er papieren vormpjes in.
Zeef de bloem, zout, speculaaskruiden en bakpoeder in een kom.
Mix in een grote kom de boter en de basterdsuiker luchtig.
Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Blijf nadat het laatste ei is toegevoegd nog zeker 5 minuten mixen.
Voeg het gezeefde bloemmengsel in twee gedeelten toe, voorzichtig met een spatel doorroeren totdat alle bloem is opgenomen.
Vul de muffinvormpjes voor ¾ met deeg (het makkelijkst gaat dit met een ijsbolletjestang).

Beslag Speculaascakejes

Bak in 20 minuten gaar en bruin.
Haal de cakejes na 5 minuten uit de vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!

Greek Bread

Manlief is ziek (niks ernstigs hoor, een stevige verkoudheid) en een zieke moet je verwennen. Tenminste, dat vind ik zelf altijd wel fijn......(ook als ik niet ziek ben trouwens :-)). Hij houdt erg van wit brood, dus dat heb ik gebakken. Geen 'gewoon' witje, maar eentje met een volle smaak. Als vocht wordt in dit brood geëvaporeerde melk (+ nog wat water) gebruikt. Daar zit al genoeg vet in dus dat hoeft er niet meer aan te worden toegevoegd. In plaats van geëvaporeerde melk kan je ook halfvolle of volle koffiemelk gebruiken. Als extra smaakmaker nog wat geroosterde sesamzaadjes.

Blikjes geëvaporeerde melk had ik gelukkig nog in huis. Beide blikjes zijn van het merk Nestlé, hebben dezelfde inhoud, maar een verschillend etiket.

Het recept komt uit "The Bread Lover's Breadmachine Cookbook" van Beth Hensperger, mijn favoriete bbm bakboek. Bij ieder recept in dit boek worden 2 verschillende hoeveelheden gist vermeld (voor 2 verschillende soorten). Ik gebruik altijd de helft van de als tweede genoemde hoeveelheid gist. Het is een Engelstalig boek met zo'n 300 recepten en veel uitleg over ingrediënten voor brood gebakken in de bbm of in de oven. Heel veel variatie. Aanrader!

Het is een mooi en lekker brood geworden van wel 17 cm hoog en dat met maar 390 gram bloem/meel!

Greek Bread
  • 1 ¼ theelepel gist
  • 2 theelepels suiker
  • 360 gram tarwebloem
  • 30 gram speltmeel (of volkorenmeel)
  • 1 ½ eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 1 eetlepel glutenpoeder (optioneel)
  • 8 gram zout
  • 255 gram geëvaporeerde melk (of koffiemelk, vol of halfvol)
  • 80 gram water
Panasonic:
Programma: bake basic (4.00 uur)
Grootte: M
Korst: middel
Eet smakelijk!

28 november 2006

Rundvlees met rode wijn


Net kregen we de uitnodiging voor de jaarlijkse buurtkerstborrel in de brievenbus. Dat is waar ook..... Kerst is al over een paar weken! Ik heb er eigenlijk nog helemaal geen idee van. Komt natuurlijk door onze late 'zomervakantie' en doordat het eigenlijk nog helemaal niet zo koud is. Het ene warmterecord na het andere wordt dit jaar gebroken. Toch ben ik zo langzamerhand toe aan boerenkool, erwtensoep en hachee met rode kool.

In plaats van hachee heb ik voor bij de rode kool Rundvlees met rode wijn gemaakt en natuurlijk een schaal met zelfgemaakte appelmoes met lekker veel kaneel erin. Moet eerlijk bekennen dat ik de rode kool niet zelf heb klaargemaakt......gewoon een pak van Iglo genomen. Moet kunnen vind ik zelf :-).

Rundvlees met rode wijn
  • 750 gram runderlappen
  • boter
  • peper
  • 2 volle eetlepels bloem
  • 2 kleine zure appels
  • 3 uien
  • 1 teen knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 9 gekneusde jeneverbessen
  • 1 ½ dl rode wijn
  • 2 ½ dl runderfond of -bouillon
Snijd het vlees in grote dobbelstenen en maal er peper overheen. Schil de appels en snijd in stukjes en snipper de ui.
Fruit in de boter eerst de ui en de appel, pers het knoflookteentje erboven uit.

Voeg het vlees toe en laat alles zachtjes bakken tot het vlees lichtbruin is.

Strooi de bloem erover en roer goed door. Schenk er dan de verwarmde wijn en bouillon bij. Voeg de laurierbladen en de jeneverbessen toe. Roer alles goed door en laat het vlees met het deksel op de pan in een paar uur zachtjes gaar worden.

Tips voor het stoven van vlees:
  • laat het vlees op kamertemperatuur komen voordat je het gaat bereiden;
  • dep het vlees goed droog;
  • voeg nooit koude vloeistoffen toe; het vlees 'schrikt' dan en kan taai worden;
  • wijn, azijn, citroensoep of ander zuur helpen mee om het vlees malser en zachter te maken (bindweefsel van het vlees wordt hierdoor afgebroken);
  • stoven mag niet te hard gaan, zet de pan daarom op de kleinste pit, eventueel met een vlamverdeler eronder.
Eet smakelijk!

27 november 2006

Kokoskip

Met kip kan je alle kanten op en het staat in 'Huize Arden' dan ook regelmatig op tafel. Dit keer heb ik kipfilets gekruid, een krokant korstje gegeven met geraspte kokos en broodkruimels, even aangebakken in een koekenpan en verder gaar laten worden in de oven.

Kokoskip
  • 1 teentje knoflook
  • flinke mespunt gemberpoeder
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 2 kipfilets
  • zout en peper
  • bloem
  • 1 ei
  • 1 eetlepel water
  • ± 40 gram geraspte kokos
  • ± 40 gram broodkruimels
  • boter
  • scheutje witte wijn
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Pers de knoflook in een knoflookpers uit. Vermeng met de gemberpoeder en mosterd.
Bestrooi de kipfilets met zout en peper en bestrijk ze met het knoflookmengsel.
Doe wat bloem op een bord. Klop het ei los met het water in een diep bord of schaaltje. Meng de geraspte kokos en de broodkruimels en doe ook op een bord.

Haal de kipfilets eerst door de bloem, daarna door het losgeklopte ei en vervolgens door het kokos-broodkruimmengsel.

Verhit in een koekenpan de boter en bak de kip op zacht vuur aan beide kanten goudbruin (± 2 minuten per kant).

Doe de filets over in een vuurvaste schaal of braadslede. Blus het bakvet af met een scheutje witte wijn en schenk dit bij de filets.
In de oven in ongeveer 10 - 15 minuten verder gaar laten worden. Halverwege omdraaien.
De broodkruimels heb ik gemaakt van een paar sneetjes oud wit brood: korstjes eraf snijden en in kleine blokjes snijden. In een keukenmachine tot kruimels malen.









Eet smakelijk!

26 november 2006

Onze vakantie in Cuba


By the way: foto's en verhalen over onze vakantie in Cuba zijn te bewonderen op de weblog van mijn echtgenoot, Kronkels van een IT-er. Het verhaal is nog lang niet af, er komen nog veel meer postings.

Een lekker ontbijtje


Door de weeks ben ik een slechte ontbijter. Ik gun mezelf de tijd niet om voordat ik op mijn fiets stap om naar mijn werk te gaan rustig een ontbijtje te nuttigen. In het weekend daarentegen is het een heel ander verhaal. Ik heb dan altijd broodjes in voorraad, lekkere jam (natuurlijk ook zelf gemaakt) en verschillende soorten thee om uit de kiezen. Krantje erbij, muziekje aan en we hebben een heerlijk ontbijtje.

Gisteravond kreeg ik opeens de bakkriebels (ja, die bakmicrobe heeft me inmiddels weer helemaal in zijn macht :-) en heb voor het ontbijt van vanmorgen zoete witte bolletjes gebakken.

Zoete witte (ontbijt)bolletjes
  • ± 500 gram tarwebloem
  • 100 gram suiker
  • 7 gram droge gist
  • 180 ml (volle) melk, lauwwarm
  • 55 gram zachte/gesmolten roomboter
  • 2 grote eieren (maat L), los geklopt
  • 5 gram zout
Meng de helft van de bloem, de suiker en de gist in de kom van de KitchenAid. Voeg de melk toe en mix met de platte klopper tot een dun deegje. Voeg de boter, de eieren en het zout toe. Voeg de resterende bloem in gedeelten toe.

Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het blijft wat plakken aan de wand en bodem van de kom tijdens het kneden.

Vet een grote kom licht in met zonnebloemolie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plastic folie. Laat het deeg in ± 2 uur op kamertemperatuur rijzen totdat het in volume is verdubbeld.

Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek, verdeel het met een deegsteker in 12 - 14 gelijke stukjes en bol ze goed op. Laat de bolletjes afgedekt ± 10 minuten liggen en bol ze nogmaals op.

Leg de bolletjes met wat tussenruimte op een bakplaat, bekleed met bakpapier of bakmatje (verdeel ze eventueel over 2 bakplaten en bak de platen achter elkaar). Laat de bolletjes op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen.

Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.

Bak de broodjes in ± 15 minuten gaar en bruin. Laat ze afkoelen op een rooster. Je kunt ze als ze afgekoeld zijn met wat poedersuiker bestrooien.

Lekker met zoet beleg of met alleen een beetje boter.

25 november 2006

De weekendbroodjes: Lichtbruine bollen met lijnzaad


Van ieder goed broodrecept kan je in principe ook bolletjes/broodjes maken. Dus wat heb ik vandaag gedaan? Ja juist: een beproefd bbm recept omgetoverd tot bolletjes. Het deeg heb ik gemaakt op de deegstand van mijn Panasonic broodbakmachine. Alles in de bbm, deksel dicht, programma 'dough' instellen, iets leuks of nuttigs gaan doen en na 2.20 uur is het deeg klaar voor verdere verwerking.

Lichtbruine bollen met lijnzaad
  • 5 gram droge gist *
  • 5 gram suiker
  • 400 gram tarwebloem
  • 100 gram speltmeel (of volkorenmeel)
  • 20 gram melkpoeder
  • 15 gram gebroken lijnzaad
  • 10 gram zout
  • 25 gram zachte roomboter
  • 320 gram water
*Wil je er een brood van maken, gebakken in de bbm, gebruik dan 4 gram droge gist.

Deeg maken in de bbm op de deegstand.
Stort het deeg als het deegprogamma is afgelopen en een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en verdeel het deeg met een deegsteker in 12 - 14 gelijke stukjes.


Bol de stukjes deeg op. Zorg ervoor dat er genoeg spanning in het deeg zit, ze zakken dan niet uit tijdens het rijzen.
Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zet de bakplaat in de oven. Zet een schaal of diep bord met kokend water onder de bakplaat. Laat de bolletjes in ± 1 uur tot bijna in volume verdubbeld rijzen.

De deegbolletjes hoeven niet afgedekt te worden, door de stoom van het water drogen ze niet uit en door de warmte van het water rijzen ze goed.

Haal als de bolletjes goed gerezen zijn het bord water uit de oven en verwarm de oven op 230 C. Bak de bolletjes in 20 - 25 minuten gaar en goudbruin.


Laat de bolletjes afkoelen op een rooster. Bestrijk ze desgewenst direct nadat ze uit de oven komen met wat zachte/gesmolten boter. Zo gaan ze mooi glimmen en blijft de korst zacht.



O ja, zo ziet het brood uit de broodbakmachine eruit:

24 november 2006

Chili Con Carne


Ik probeer graag nieuwe recepten uit, maar ik heb ook recepten die ik al jaren maak. Deze Chili Con Carne is daar één van. Het kookboek waar het uit komt heb ik allang niet meer, wat rest zijn een paar recepten, nu opgeborgen in een map. Het is geen spectaculair recept, maar het is in al zijn eenvoud lekker en bovendien ook nog eens snel klaar.

Tijdens het klaarmaken heb ik me trouwens weer ontzettend geergerd (schrijf je dat tegenwoordig nou zo of is het geërgerd?). Niet aan het recept, maar aan de kruidenpotjes. Dit recept vraagt om een ½ eetlepel chilipoeder. Probeer dat maar eens snel uit een potje te krijgen waar maar 3! kleine gaatjes in zitten. Dekseltje er helemaal afhalen gaat niet, daarvoor moet je het hele potje mollen met een mes of schaar. Heb er al vaak aan gedacht (maar nooit gedaan) om de fabrikant (Verstegen in dit geval, maar met Silvo heb ik hetzelfde probleem) een mailtje te sturen met het verzoek om potjes waar je óf het hele dekseltje makkelijk af kan halen óf met 1 grote opening óf met aan de ene kant gaatjes en aan de andere kant een grote opening.
Dus hierbij een oproep aan de dames/heren kruidenfabrikanten: graag een grotere opening in de kruidenpotjes zodat je niet een kwartier hoeft te priegelen om meer dan een mespuntje kruiden uit een potje te krijgen.
Chili Con Carne
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 1 rode Spaanse peper, in stukjes
  • 1 grote teen knoflook, gesnipperd
  • 400 gram rundergehakt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ½ eetlepel chilipoeder
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 1 bouillontablet
  • 1 pak gezeefde tomaten
  • 2 potten bruine bonnen (of 1½ blik)
  • eventueel zout en peper
  • tabasco
Olie in braadpan verhitten. Gehakt al omscheppend rul bakken. Knoflook, ui, paprika en Spaanse peper toevoegen en even mee laten bakken.

Chilipoeder, tijm en basterdsuiker door gehaktmengsel scheppen. Bouillontablet erboven verkruimelen en gezeefde tomaten en bruine bonen met vocht door gehaktmengsel scheppen.

Al roerend tot het kookpunt verhitten en op zacht vuur ± 30 minuten zachtjes laten sudderen. Eventueel nog op smaak brengen met zout en peper en enkele druppels tabasco.

Lekker met brood, bijvoorbeeld het No Knead Bread :-).

Eet smakelijk!

22 november 2006

NYT No Knead bread


Tijdens het bijlezen van Bakkerswereld en mijn favoriete blogs kwam ik overal het No Knead Bread uit The New York Times tegen. Het lijkt wel of de hele wereld dit brood aan het bakken is! Leuk! Dat schept een band. Ik kan natuurlijk niet achterblijven, dat begrijpen jullie vast wel :-). Dus mijn eerste brood na de vakantie is het No Knead Bread geworden. Nog snel weer even alle berichtjes doorgelezen, filmpje bekeken en via Bake My Day (zie ook deze posting) kwam ik op de site van Rose Levy Beranbaum. Omdat ik fan van Rose ben (èn van Baking Soda) besloot ik haar werkwijze en hoeveelheden aan te houden. Voor het afbakken heb ik een Tajine (zie uitleg over een Tajine in deze posting). gebruikt Zo heb ik het dus gedaan:

No Knead Bread
  • 468 gram tarwebloem
  • 1/4 theelepel droge gist
  • 354 gram water
  • 1 1/4 theelepel zout
Alles in een kom gedaan, geroerd totdat de bloem al het vocht had opgenomen en ongeveer 17 uur afgedekt op het aanrecht laten staan. Na die 17 uur bubbelde het er lustig op los.


Op bebloemd aanrecht gestort, 2 businessletter turns gemaakt. Ging wat lastig want het deeg was nogal slapjes. In een bebloemde theedoek 2 uur laten rijzen. Tijdens de laatste 45 minuten van de rijstijd heb ik de onderschaal van een Tajine in de oven voorverwarmd (230 °C).

Het gerezen (het was meer in de breedte dan de hoogte gerezen) deeg van de theedoek opgepakt* en met de onderkant boven op de hete onderschaal gemikt. Deksel erop en huppa de oven in. 30 minuten op 230 °C gebakken, deksel eraf en nog 15 minuten laten bakken. De kerntemperatuur van het brood was toen 98 °C.

Conclusie: heerlijk luchtig brood, inclusief grote gaten met een knapperige korst (zo eentje die 'zingt' als ie de oven uitkomt). Ga ik zeker nog eens maken en wat mee experimenteren.

* Opgepakt ja.....ik kon niet het deeg met theedoek en al omkieperen want ik had nogal veel bloem gebruikt om die theedoek te bebloemen. Was anders bang dat het deeg aan de theedoek zou blijven kleven en dat ik de theedoek zou moeten meebakken :-). Ik heb een berichtje gelezen van iemand die dat wel doet, dus het kan wel :-))).

Vanavond hebben we het opgepeuzeld samen met een heerlijke Chili Con Carne. Recept hiervan volgt nog.

Edit 31-01-2007: zie ook: NYT No Knead Bread (2)

Eet smakelijk!

Hola Amigos, I'm back.......



Helaas.......de vakantie zit er op. Heerlijke weken gehad, veel gezien, veel geluierd en gelezen, genoten van het mooie weer en van een tropische storm met bijbehorende regen (en dat is veeeeeel kan ik jullie vertellen. Leuke mensen ontmoet, ook met Cubanen gesproken, soms met handen en voeten omdat wij geen Spaans spreken en zij gebrekking Engels. Maar toch, heel boeiend om hun verhalen over het leven in Cuba en hun kijk op de wereld te horen.











En nu weer over tot de orde van de dag. Kan jullie wel vertellen dat dat enige moeite kost, heb wat moeite met omschakelen. Er moet natuurlijk weer gewerkt worden en iedere dag gekookt en uiteraard brood gebakken. Ben de bakmicrobe kwijtgeraakt in Cuba (ongemerkt afgekickt hoor, had geen last van ontwenningsverschijnselen :-), maar hij ligt alweer op de loer........ Het eerste brood is alweer gebakken (daarover later meer).