06 oktober 2006

My Favorite Buttermilk Dinner Rolls

Het is weer weekend en dan worden er in 'Huize Arden' broodjes gebakken. Dit keer zijn 'My Favorite Buttermilk Dinner Rolls' weer aan de beurt. Het recept is van Beth Hensperger en komt uit haar boek 'The Bread Bible'. Voordat ik dit boek had maakte ik ze al, op de site van RecipeLink kan je heel veel recepten uit kookboeken vinden, zo ook deze dinnerrolls. Tip: klik als je de link volgt van RecipeLink op "change view", dan zie je gelijk per boek de recepten. Is even doorklikken als je ze allemaal wilt bekijken, er staan er ruim 1700!

My Favorite Buttermilk Dinner Rolls
16 dinner rolls
  • 7 gram droge gist (1 zakje)
  • 1/8 theelepel suiker
  • 60 ml warm water (40–46 ºC)
  • 240 ml warme karnemelk
  • 2 eetlepels honing (of suiker)
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 57 gram ongezouten zachte roomboter (of olijfolie)
  • 1 groot ei, op kamertemperatuur
  • 10 - 12 gram zout
  • 540 - 605 gram (ongebleekte) tarwebloem
Om te bestrijken en te bestrooien:
  • 1 eigeel of 1 heel ei, op kamertemperatuur, losgeklopt met
  • 1 eetlepel melk (of room)
  • sesamzaad, maanzaad en/of venkelzaad
  1. Los de gist in een kommetje op in het warme water. Laat ongeveer 10 minuten staan totdat het begint te bubbelen.
  2. Meng in de kom van de KitchenAid met de platte klopper (paddle) de karnemelk, honing, geraspte citroenschil, gesmolten boter, ei en zout. Voeg 200 gram bloem en het gistmengsel toe en klop 2 minuten op hoge snelheid, totdat het mengsel goed gemengd is. Voeg de resterende bloem in gedeelten toe.
  3. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed tot een soepel deeg dat van de wanden loslaat, het mag nog een beetje kleven aan de bodem van de kom tijdens het kneden.
  4. Vet een grote kom in met olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek af met ingevet plastic folie. Op kamertemperatuur laten rijzen totdat het volume verdubbeld is, ongeveer 1 – 1 ½ uur.
  5. Druk voorzichtig de lucht uit het deeg. Vet 2 bakplaten in of bekleed ze met bakpapier. Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes.
  6. Maak van ieder stukje deeg een bolletje, puntje, knoop of wat je wilt.
  7. Bedek losjes met ingevet plastic folie en laat op kamertemperatuur rijzen totdat de broodjes in volume verdubbeld zijn, ongeveer 1 uur. Verwarm intussen de oven tot
    190 ºC
  8. Bestrijk ieder broodje met het losgeklopte ei/melkmengsel en bestrooi desgewenst met zaadjes. Eventueel de broodjes 2 of 3 keer diagonaal insnijden.
  9. In het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar en bruin bakken. Bak vervolgens de tweede plaat. Af laten koelen op een rooster.
De broodjes kunnen heel goed ingevroren worden.

Eet smakelijk!

13 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb enkel een deeghaak en geen platte klopper,lukt het dan ook?

Arden zei

Het beslag kloppen (= punt 2 voordat de resterende bloem wordt toegevoegd) kan niet met een deeghaak. Je kunt het dan beter met een handgarde kloppen. Het is de bedoeling dat er een dun deeg ontstaan, door 2 minuten op hoge snelheid te kloppen bevorder je de glutenopbouw van het deeg. Heb je geen slagroomklopper bij je machine, daar kan het ook mee. Zodra je de resterende bloem gaat toevoegen ga je over op een kneedhaak.

Succes!

Tamara zei

Ja dat heb ik wel!
Bedankt voor je antwoord.
Kheb je blog nog maar net ontdekt maar al veel lekkers van klaargemaakt.
Groetjes van een echte foodie ;-)

Anoniem zei

Hallo Arden, deze broodjes wil ik graag voor de zondagmorgen brunch bakken, maar om niet al voor dag en dauw aan de slag te moeten, kan ik deze broodjes ook zover maken dat ik ze alleen nog maar hoef af te bakken? Zo ja, wat is dan de beste bewaar plek?
Groetjes,Marry

Arden zei

Vormen en dan direct in de koelkast en zo bewaren tot het moment dat je ze wilt afbakken. Nog beter: wat je ook kunt doen is ze voorbakken. Dus vormen, laten rijzen en dan afbakken op 150 graden. Ze worden dan niet bruin, maar wel gaar. Houdt de normale baktijd aan. Als je ze wilt gaan eten, weer in de oven maar nu op de normale baktemp. zodat ze bruin kunnen worden. Succes!

Anoniem zei

Dankjewel voor je snelle reactie, ik heb de broodjes eerst voorgebakken (omdat de koelkast al erg vol was)op 150 graden, dat vond ik wel spannend, ze blijven zo wit, dus ik had mijn twijfels of dit goed ging komen? Vanmorgen afgebakken en de broodjes waren super, mooi bruin en heerlijk vers. De reacties waren super, we hebben wel 2 uur gezellig aan de brunchtafel zitten kletsen en eten.
En de smaak was voortreffelijk, volgende week mogen ze weer op het menu.

BakMiep zei

Beste Arden, In het recept staat 1/8 theelepel suiker. ik neem aan dat dit in het gist/water mengels mee moet? Staat niet meer in het recept waar je het voor nodig hebt.
Groetjes,
Marry

Karel zei

Ik was het geklooi met de BBM zat en heb mij eindelijk een KitchenAid aangeschaft. Weliswaar geen Heavy Duty( die was boven budget) maar een Artisan uit de uitverkoop.

En als eerste meteen maar deze broodjes gemaakt: Ze zijn voortreffelijk!

Gisteren de eerste plaat afgebakken en de tweede plaat voorgebakken op 150º en vandaag de tweede plaat afgebakken. Dat gaat erg goed met deze broodjes.

Arden zei

@Karel: gefeliciteerd met je nieuwe KitchenAid :-)!

Rachel zei

Het zijn inmiddels ook onze favorites ;-) ze zijn heeeerlijk en makkelijk te maken!

Anoniem zei

Ik lees hier je tip voor het voorbakken van broodjes, kan je dat toepassen op alle broodjes en broden of kan je het bij sommige beter laten? Iedere keer verbaas ik me trouwens weer over je vakkundigheid en diversiteit op je blog! SUPER!
groetjes Ilse

Levine zei

Ilse: in principe kun je dat doen bij alle broodjes en ook bij een heel brood.

Sam zei

Geweldige Blog! Er is zoveel dat ik niet weet waar te beginnen.

Ik heb een hetelucht oven is 190° dan niet te hoog?
Ik ga ze vandaag maken en afbakken heb er nu al zin.in.

Bedankt voor alle recepten en moeite.

Groetjes

Sam