20 juli 2017

Thaise rode kipcurry uit de Instant Pot

Thaise rode kipcurry uit de Instant Pot

Hoe heb ik ooit zonder Instant Pot gekund ;-). Sinds ik de IP eind 2016 heb gekocht, gebruik ik hem zeker een paar keer per week. Ik maak er echt van alles in. Aardappelen kook ik bijvoorbeeld nooit meer in een pan op het vuur, ik stoom ze op hoge druk (8 minuten) in de IP. Veel lekkerder dan gekookte aardappelen.

Van de week maakte ik er deze heerlijke kipcurry in. Simpel te maken, een kind kan de was doen. Dit gerecht kan uiteraard ook in een wok op het vuur gemaakt worden. Tijdwinst is er niet als je dit gerecht in de IP maakt, het kost immers tijd om de pan op druk te brengen, maar het is wel makkelijker. Je hoeft niet in de wok te roeren en je hoeft ook niet op te letten of het te hard of juist te zacht kookt. Je kunt tussen de handelingen door allerlei andere dingen doen, zoals bijvoorbeeld de tafel dekken of de keuken opruimen.

Wij aten er volkoren Basmati rijst bij. Tip: Rijst koken in de Instant Pot gaat ook uitstekend. Onderaan het recept staat de werkwijze voor volkoren basmatirijst koken in de IP. Maar omdat de IP al bezet was met deze heerlijke curry heb ik de rijst in een rijstkoker gekookt.

Thaise rode kipcurry uit de Instant Pot

  • 3 eetlepels rode curry pasta
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • 450 gram kippendijfilet, in reepjes
  • 60 ml kippenbouillon
  • 4 blaadjes djeroek poeroet/limoenblaadjes (vers of gedroogd), gekneusd
  • 30 ml vissaus
  • 2 theelepels gula djawa of kokosbloesemsuiker
  • 15 ml limoensap
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 4 niet al te kleine worteltjes, in reepjes
  • 1 ui, in partjes
  • 1 blikje bamboescheuten, in reepjes
  • ± 2 theelepels maïzena, losgeroerd met water
  • ± 12 verse basilicumblaadjes

  1. Zet de Instant Pot aan, druk op Sauté en zet de temperatuur op Normal. Schep de currypasta in de binnenpot en voeg 200 ml kokosmelk toe. Roer door elkaar en laat ± 2 minuten warm worden.
  2. Druk op Keep Warm/Cancel om het programma te stoppen en voeg de kipreepjes, resterende kokosmelk, kippenbouillon en de djeroek poeroetblaadjes toe.
  3. Sluit het deksel en zet het ventiel op Sealing. Druk op Manual en stel 4 minuten high pressure in.
  4. Druk als het programma is afgelopen op Keep Warm/Cancel om de warmhoudstand te stoppen. Laat de druk 5 minuten uit zichzelf afnemen en draai dan het ventiel naar Venting om de druk verder te laten dalen. De druk is eraf als het pinnetje naar beneden valt.
  5. Open het deksel en voeg de vissaus, gula djawa, limoensap, paprika, wortel, ui en bamboescheuten toe. Roer door elkaar.
  6. Sluit het deksel weer en zet het ventiel op Sealing. Druk op Manual en stel 2 minuten high pressure in.
  7. Druk als het programma is afgelopen op Keep Warm/Cancel om de warmhoudstand te stoppen. Laat de druk 5 minuten uit zichzelf afnemen en draai dan het ventiel naar Venting om de druk verder te laten dalen. De druk is eraf als het pinnetje naar beneden valt.
  8. Open het deksel, druk op Sauté en zet de temperatuur op Normal. Voeg het maizenapapje toe en laat al roerend de saus binden. Roer er als laatste de blaadjes basilicum door. Serveer met rijst.

Volkoren Basmatirijst in de IP koken: Spoel 400 gram rijst in een zeef onder de kraan af. Giet 500 gram water in de binnenpot en doe de rijst en zout naar smaak erbij. Druk op Manual en stel 17 minuten high pressure in. Laat als het programma is afgelopen de druk 5 minuten uit zichzelf dalen en draai dan het ventiel naar Venting. De druk is eraf als het pinnetje naast het ventiel naar beneden valt. Let op: witte basmatirijst heeft een kortere kooktijd.

Thaise rode kipcurry uit de Instant Pot

Bron recept: Paint the Kitchen Red


1 opmerking:

Leon zei

Ik vraag me af of ik ook Basmatirijst in de CPE kan koken die normaal waar normaal 10 minuten voor staat, als je het in de pan met water kookt.