17 november 2015

Marokkaanse salade met wortel en quinoa

Marokkaanse salade met wortel en quinoa


Slecht weer en geen zin om de deur uit te gaan om boodschappen te doen. Dat wordt koken uit de voorraadkast en koelkast.

Uitgangspunt was dit recept van Naturally Elly. Wat ik niet in huis had, heb ik vervangen door andere ingrediënten met als resultaat een erg lekkere salade. Snel klaar en voor herhaling vatbaar! Ik had het plan om iets van de salade over te houden voor de lunch morgen, maar daar is niet veel van terecht gekomen. Al wat overbleef was een klein beetje onderin de schaal.

Wij aten er een stukje gebakken kalkoenfilet (bestrooid met versgemalen peper, zout en Ras El Hanout) bij.

Marokkaanse salade met wortel en quinoa (2 - 3 personen)
  • 250 gram worteltjes, schuin in plakjes van ± 1 cm gesneden
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 1 ½ eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels Ras El Hanout
  • 250 gram gekookte rode quinoa, afgekoeld
  • ± 75 gram licht gezouten geroosterde amandelen (met velletje)
  • 100 gram ‘ready to eat’ gedroogde abrikozen, in vieren
  • 4 eetlepels platte peterselie, grof gehakt
  • 2 eetlepels verse koriander, grof gehakt
  • sap van ½ sinaasappel
  • 2 - 3 eetlepels olijfolie
  • zout, versgemalen peper

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Leg een velletje bakpapier op een bakplaat en verdeel de plakjes wortel en ringen ui over de bakplaat. Strooi er de Ras El Hanout over en besprenkel met olijfolie. Hussel (met je handen) door elkaar.

Marokkanse salade met wortel en quinoa


Zet het bakblik in het midden van de oven en rooster de groenten in 20 - 25 minuten beetgaar. Laat afkoelen.

Meng in een schaal het wortel/uimengsel, gekookte quinoa, amandelen, abrikozen, peterselie en koriander door elkaar. Klop het sinaasappelsap los met de olijfolie en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Schenk over het mengsel in de schaal en schep door elkaar.

Marokkaanse salade met wortel en quinoa

06 november 2015

Thaise soep met zoete aardappel, wortel, linzen en kokosmelk

IMG_3435

Lekker soepje voor een druilerige herfstdag. Ik gebruikte de Thermomix, maar je kunt de soep uiteraard ook in een gewone pan maken.

Thaise soep met zoete aardappel, wortel, linzen en kokosmelk
  • 1 ui, in vieren gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • stuk gember zo groot als een duim, in plakjes
  • 1 – 2 eetlepels rode currypasta
  • 40 gram zonnebloemolie
  • 375 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 375 gram wortel, geschild en in plakjes
  • 500 ml groentebouillon
  • 300 gram kokosmelk (blik)
  • 1 blikje linzen (160 gram, Bonduelle)
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel gula djawa/palmsuiker
  • gehakte verse koriander
  • ± 60 ml kokosmelk
 Werkwijze Thermomix:
    1. Doe ui, gember en knoflook in de mengbeker en hak 5 seconden/snelheid 7/dop erop. Spatel het mengsel naar beneden.
    2. Voeg de zonnebloemolie en de currypasta toe en sauteer 3 minuten/120 °C/snelheid 1/zonder dop.
    3. Voeg de blokjes zoete aardappel en schijfjes wortel toe en hak 6 seconden/snelheid 4/dop erop.
    4. Voeg de groentebouillon toe en kook 20 minuten/100 °C/snelheid 1/dop erop. Controleer of de groenten gaar zijn. Zo niet, dan nog een aantal minuten verder laten koken.
    5. Voeg kokosmelk, linzen, limoensap, vissaus en gula djawa toe en pureer 1 – 2 minuten/snelheid 5 – 9. Verhoog geleidelijk de snelheid. Vergeet niet de dop erop te zetten!
    6. Proef of er nog limoensap en/of vissaus bij moet.
    7. Giet de soep in kommen, druppel er een beetje kokosmelk over en garneer met de koriander.
    Gebaseerd op dit recept.