29 september 2014

Kipcurry met sugar snaps

Kipcurry met sugarsnaps

De foto is prut, maar het gerecht zelf mocht er zijn. Snel klaar, lekker en licht pittig. Eigenlijk wilde ik er verse mangoblokjes in doen, maar het werd ananas. Manlief had de boodschappen gedaan en had per ongeluk avocado's meegenomen in plaats van mango. En ja, dat was echt per ongeluk, want hij weet donders goed het verschil. Hij was waarschijnlijk nog niet helemaal wakker. Nu nog verzinnen wat ik met drie avocado's ga doen......

Kipcurry met sugar snaps (2 personen)
  • 1 eetlepel wokolie of zonnebloemolie
  • 2 eetlepels rode currypasta (potje)
  • 2 enkele kipfilet, in reepjes gesneden
  • 1 kleine ui, gehalveerd en in brede partjes gesneden
  • 150 gram sugar snaps, in lengte gehalveerd
  • 50 gram santen (blok)
  • 4 (gedroogde) djeroek poeroetblaadjes/limoenblaadjes
  • 1 verse mango of blokjes verse ananas (optioneel)
  • ½ eetlepel vissaus
  • ½ eetlepel (vloeibare) gula djawa of palmsuiker
  • 2 theelepels limoensap
  • ± 2 theelepel maïzena of aardappelzetmeel
Los de santen op in 250 ml heet water en zet apart tot gebruik.

Verhit een wok op hoog vuur, voeg de olie en de currypasta toe. Roerbak 1 minuut en voeg dan de kipreepjes toe. Laat 1 minuut bakken en roer er de ui en sugar snaps door. Bak 1 minuut mee en voeg  de kokosmelk en djeroek poeroetblaadjes toe. Laat ± 5 minuten op laag vuur sudderen. Voeg de mango of ananas toe en laat warm worden. Breng op smaak met vissaus, gula djawa en limoensap. Roer de maizena los met een beetje water, roer erdoor en laat de saus licht binden.

Wij aten er rijst en komkommer bij.

23 september 2014

Twistbroodjes

Twistbroodjes

Gisteravond aten we soep en daar hoort natuurlijk een lekker broodje bij. Omdat ik het zonde vond om voor z'n tweeën een heel brood uit de vriezer te halen bakte ik deze broodjes. Simpel deeg, simpel te maken. Het deeg heeft een vochtpercentage van 68% (170 : 250 x 100 = 68). Het voelt daardoor wat kleverig aan. Ik ga ze zeker nog een keer maken en ga dan nog iets meer water in het deeg verwerken voor nog luchtiger broodjes. De mogelijkheden om met dit deeg te variëren zijn eindeloos: eerst een voordeeg maken en minder gist gebruiken en/of noten, olijven of gedroogde tomaatjes erdoor bijvoorbeeld. Of misschien wel een desemversie?

Twistbroodjes (2 stuks)
  • 250 gram tarwebloem
  • 170 gram water, ± 20 °C
  • 2,5 gram droge gist
  • 5 gram zout
Deeg kneden in standmixer: doe tarwebloem en water in de kom en kneed in ± 3 minuten tot een ruw deeg. Dek de kom af en laat het deeg ± 30 minuten staan. Voeg de gist en het zout toe en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Het deeg blijft kleverig, geen bloem toevoegen!

1e rijs: doe het deeg over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Laat het deeg in 60 – 75 minuten in volume verdubbelen.

Oven voorverwarmen: verwarm de oven met daarin een pizzasteen ± 60 minuten voordat het deeg de oven in gaat voor op 230 °C. Verwarm een lege hittebestendige braadslede of laag bakje mee.

Vormen: bebloem de werkplek en laat het deeg met behulp van een deegschraper uit de kom op de bloem glijden. Bestrooi het deeg met een beetje bloem en duw het deeg met je vingers uit tot een rechthoek van ± 25 x 15 cm zonder de lucht er al te veel uit te drukken. Snijd het deeg met een deegsteker in twee smalle stukken. Twist beide repen voorzichtig (alsof je een handdoek uitwringt).

Leg een stuk bakpapier op een pizzaschep of op een snijplank die ongeveer even groot is als de pizza-/broodbaksteen en strooi er een beetje bloem over. Leg beide getwiste repen deeg ± 5 cm uit elkaar op de pizzaschep/sijplank. Strooi nog wat bloem over de repen deeg en dek ze af met plasticfolie.

Twistbroodjes

2e rijs: laat de repen deeg ± 30 minuten rijzen.

Bakken: schuif het deeg met papier en al op de hete pizzasteen. Giet in de meeverwarmde braadslede ± 1 dl kokend water. Sluit direct de ovendeur. Bak de broodjes ± 15 minuten en haal dan de braadslede uit de oven (pas op: er kan nog heet water in zitten) en trek eventueel het bakpapier onder de broodjes vandaan. Bak de broodjes in nog ± 10 minuten gaar en goudbruin (totale baktijd ± 25 minuten).

Zet de oven uit en laat de broodjes nog ± 5 minuten in de oven liggen. Zo wordt de korst nog knapperiger.

Twistbroodjes

Laat ze vervolgens op een rooster afkoelen.

13 september 2014

Update: boek Brood uit eigen oven

Foto's maken voor boek Brood uit eigen oven
Excuses lezers, voor de weinige updates op mijn blog! Ik zit niet stil, ik heb het zelfs heel druk, maar nieuwe artikelen en recepten op mij blog zetten schiet er steeds bij in.

De afgelopen weken heb ik het heel druk gehad met de laatste hand te leggen aan mijn boek en de workshops gingen intussen ook gewoon door. Allemaal leuke zaken, dus mij hoor je niet mopperen!

Alle teksten zijn inmiddels ook nog door een externe culinair redacteur bekeken, de (typ)fouten zijn eruit gehaald en ik heb ze zelf ook weer nagelezen (en er ook weer fouten uit gehaald). Als (ex)secretaresse heb ik vaak teksten moeten controleren voordat documenten en brieven de deur uit mochten, maar ergens overheen lezen is snel gedaan, vooral als je weet wat er zou moeten staan.

Van alle broden waarvan de recepten in mijn boek staan moesten uiteraard foto’s worden gemaakt en bij een aantal recepten komen ook stap-voor-stap foto’s. Gelukkig hoefde ik die foto’s niet zelf te maken. De stap-voor-stap foto’s zijn gemaakt door mijn broer Ridder van Doorne en de foto’s van alle broden zijn gemaakt door Simone van Fresh Food Photo’s en de blog Simone’s Kitchen. Alle foto's zijn gemaakt in mijn eigen workshopruimte.

Foto's maken voor boek Brood uit eigen oven
Zowel Ridder als Simone gebruikten een trapje ......
Fotoshoot voor mijn boek "Brood uit eigen oven". Zie http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2014/07/boek-brood-uit-eigen-oven.html

Ik moest in korte tijd alle broden uit mijn boek bakken en dat was een hele klus! Ik draai mijn hand niet om voor het bakken van 18 dezelfde broden in één keer (ja zoveel broden passen er tegelijk in mijn ovens), maar 50 verschillende recepten is weer een heel ander verhaal. Ieder deeg heeft zijn eigen ingrediënten, werkwijze en rijstijden en dan is het een kwestie van heel goed plannen.

Foto's maken voor boek Brood uit eigen oven

Het wachten is nu op de 1e drukproef en daar ben ik net zo nieuwsgierig naar als jullie. Uiteraard weet ik hoe het boek er ongeveer uit gaat zien, ik heb al voorbeelden van de opzet gezien, maar om het als één geheel te zien is het weer anders.

Foto's maken voor boek Brood uit eigen oven
Wordt vervolgd .....