10 januari 2013

Appelcake

Appelcake

Appeltaart is de meest gegeten taart in ons huis. Niet dat ik nou zoveel appeltaarten bak, er kan maanden tussen zitten, maar als ik een taart wil bakken denk ik het eerste aan een appeltaart. Apppelcake tel ik daar gemakshalve ook bij. Ik heb verschillende mapjes met uitgeknipte en uitgeprinte appeltaartrecepten, twee kookboeken die alleen over appeltaart gaan, bij Pinterest groeit mijn collectie appeltaartrecepten ook al en hier op mijn blog staan 19 recepten voor appeltaart en appelcake. Tijd voor recept nummer 20 :-).

Onderstaand recept is een bewerking van een recept van Dorie Greenspan dat ik vond bij Epicurious. In het oorspronkelijke recept wordt bloem met bakpoeder gebruikt en rum in plaats van sinaasappellikeur. Het ei-/suikermengsel heb ik net zo lang gemixt totdat het dik en luchtig was, langer dan in het oorspronkelijke recept staat. Wil je geen alcohol gebruiken in de cake vervang de likeur dan door sinaasappelsap (of melk). De smaak van de sinaasappellikeur verdwijnt overigens wat naar de achtergrond naarmate je de cake langer bewaard.

Het resultaat: een hele luchtige en frisse cake. Zo'n cake die smaakt naar meer ☺. De cake doet me denken aan die wolkencake waar op tv reclame voor wordt gemaakt. Niet dat ik die cake (uit een pak van dr. Oetker!) ooit geproefd heb, maar zo zou een wolkencake moeten smaken: licht en luchtig. De stukjes appel waren voor het grootste deel naar de bodem gezakt, dat vond ik zelf erg lekker. Bovenop luchtige cake en onderin zachte stukjes appel.

Appelcake
Recept printen
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 4 appels, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes
  • 2 grote eieren
  • 150 gram suiker
  • 3 eetlepels/45 ml sinaasappellikeur (of rum, sinaasappelsap of melk)
  • ½ theelepel vanille extract
  • 115 gram boter, gesmolten en afgekoeld
  • springvorm van 20 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
  • poedersuiker
Verwarm de oven voor op 180 °C. Roer het zelfrijzend bakmeel en het zout door elkaar.

Mix de eieren en de suiker (met handmixer of platte klopper standmixer) op middelhoge snelheid in 5 - 10 minuten tot een dik en luchtig mengsel. Mix de likeur en het vanille extract erdoor.

Voeg de helft van het zelfrijzend bakmeel toe en mix op langzame stand door het mengsel. Voeg de helft van de boter toe en mix er ook door. Herhaal met het resterende bakmeel en boter. Niet te lang mixen!

Schep de appels er met een spatel door. Schep het beslag in in de springvorm, strijk de bovenkant glad.

Bak de cake in het midden van de oven in 50 - 60 minuten gaar en goudbruin. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt.

Laat de cake in de springvorm op een rooster ± 15 minuten afkoelen, verwijder dan de rand. Pas op dat er geen appelstukjes aan de rand blijven vastplakken.

Laat de cake afkoelen en bestrooi voor het serveren door een zeefje met poedersuiker. Bewaar de cake goed afgedekt op kamertemperatuur.

Appelcake


05 januari 2013

Foodblogevent januari 2013


Deze maand ben ik de host van het maandelijks terugkerende Foodblogevent. Ik neem het stokje over van Emmelien van Zoet en Roze. Zij wees namelijk mijn Cake met cranberries en amandelspijs aan als winnaar van het Foodblogevent december met als thema Alles is cranberry. Je kunt hier de 'round-up' lezen. Dank je Emmelien!

Voor diegenen die niet weten wat het Foodblogevent inhoudt: elke maand worden Nederlandse foodbloggers uitgedaagd om een recept rondom een bepaald thema te maken en daarover te bloggen. Aan het einde van de maand zorgt de host voor een round-up waarin alle ingezonden recepten vermeld worden en geeft het stokje door aan een volgende foodblogger.

Dat ik deze maand de host ben betekent ook dat ik het thema mag verzinnen. Tsja ….. daar moest ik even goed over nadenken. Er zijn er in de loop der tijd (het foodblogevent is in juni 2008 gestart) al heel wat thema’s aan de orde geweest.

Hoewel ik best wel een zoetekauw ben en graag bak wordt het dit keer geen zoet thema. Zo her en der heb ik namelijk wat gemopper gelezen (ja toch Gereon ….?). Ik wil het thema ook niet te specifiek en/of te moeilijk maken om zoveel mogelijk bloggers de kans te geven mee te doen.

Het thema van deze maand is “Creatief met kip”


Met kip kun je alle kanten op, het wordt niet voor niets het meest veelzijdige stukje vlees genoemd. Bakken, grillen, stoven, roerbakken, op de barbecue, frituren, noem maar op. Op z’n Italiaans, Frans, Spaans, Aziatisch, Marokkaans, Grieks of ? Een hele kip, filets, poten, vleugeltjes, drumsticks, verpakt in pancetta, gooi er 40 teentjes knoflook of een hele fles wijn bij, stoof in bakpapier gaar in de oven, pittig met veel rode pepertjes, soep, pastei, kortom teveel mogelijkheden om op te noemen! Laat je fantasie de vrije loop en maak het lekkerste kipgerecht ☺.

Zo kun je meedoen:
  • Maak een gerecht waarin kip op de één of andere manier de hoofdrol speelt.
  • Zet het recept (bij voorkeur met met foto) op je eigen blog en vermeld daarbij dat het voor het Foodblogevent januari 2013 is, inclusief een link naar dit artikel op mijn blog.
  • Plaats een berichtje onder dit artikel met de mededeling dat je meedoet aan het Foodblogevent plus een link naar het recept op je blog.
  • Je kunt ook een tweet sturen naar @Levinebaktbrood met het bericht dat je meedoet aan het Foodblogevent plus een link naar het recept op je blog.
  • Heb je geen weblog en wil je toch meedoen? Mail mij dan je recept (bij voorkeur met foto) dan plaats ik het op mijn weblog bij de round-up.
  • Twitter en Facebook er op los! Laat iedereen weten dat je meedoet aan het Foodblogevent. Vergeet niet bij iedere tweet de hashtag #foodblogevent erbij te zetten. Ik ga er op mijn beurt ook op los twitteren en facebooken.
  • Je kunt je recept insturen tot en met donderdag 30 januari 2013. De 'round-up' van alle inzendingen is op vrijdag 1 of zaterdag 2 februari 2013. Ik zal dan ook bekendmaken wie ik kies als de host van het foodblogevent februari 2013.
 O ja, plofkippen zijn uitgesloten van deelneming ………!

Ik ben nu al benieuwd naar alle inzendingen!

De roundup is hier te lezen. Maar liefst 39 inzendingen!