28 april 2010

Vakantie!

Onderweg op Bali 2009

Het is weer zover, we gaan met vakantie :-). We vertrekken op Koninginnedag en gaan - net als vorig jaar - naar Bali. We vertoeven wederom in Villa Frangipani in Lokapaksa in het rustige noorden van Bali.

We kijken al uit naar naar Sinta, Gusti en Komang en zij naar ons hebben we uit e-mailcontact begrepen. Wat een feest om daar weer heen te gaan!

We gaan wederom genieten van de rust en het prachtige eiland Bali, van de aardige mensen, van de overheerlijke maaltijden van Sinta, van teveel om op te noemen......

We gaan natuurlijk weer biertjes halen om de hoek van de villa bij de warung,

Bier halen bij de warung 2009

aapjes kijken die op verschillende plaatsen vrij rondlopen,

Apen in Bali 2009

vanaf ons terras genieten van de mooie zonsondergangen,

Zonsondergang Bali

de wondere wereld onder water bekijken,

Snorkelen bij Menjangan - Bali

genieten van de prachtige natuur,

Bali

de vele mooie tempels bekijken

Bali

en nog veel meer!

Dit jaar gaat er een laptop mee en proberen we contact met het internet te maken. Als het lukt dan zou het zomaar kunnen dat ik af en toe wat op mijn blog schrijf. Ook mijn echtgenoot zal dan van zich laten horen via zijn eigen weblog Kronkels van een IT-er.

Net kreeg ik nog de tip om te gaan eten bij Café Bali in Seminyak: een betrekkelijk rustig dorpje, enkele kilometers ten noorden van de drukke toeristische centra Kuta en Legian. Gaan we zeker doen op één van onze dagtrips. Bedankt Robert Jan voor de tip!

We zijn 23 mei weer terug, eerste Pinksterdag in de vroegte, maar daar wil ik nu nog even niet aan denken...............!

27 april 2010

Roergebakken kip met paksoi

Roergebakken kip met paksoi

Roergebakken kip met paksoi (2 personen)

  • 300 gram kipfilet
  • 2 - 3 eetlepels arachide- of zonnebloemolie
  • 1 eetlepel sojasaus (Kikkoman)
  • 1 volle theelepel sambal manis
  • 1 teen knoflook, uit de pers
  • 1 eetlepel vers geraspte gember
  • 1 struik paksoi
  • 1 rode paprika
  • 2 eetlepels vissaus (Nam Pla)
  • 2 eetlepels verse koriander, grof gehakt

Snijd de kipfilet in dunne reepjes. Meng 1 eetlepel olie, sojasaus, sambal, knoflook en gember in een schaal door elkaar en schep de reepjes kip erdoor. Laat afgedekt op het aanrecht 15 - 30 minuten marineren.

Was de paksoi, schud het water er goed uit en snijd in dunne repen (bladeren en stelen apart houden). Maak de paprika schoon en snijd in ruitjes.

Verhit een wok tot gloeiend heet, voeg 1 eetlepel olie toe en laat ook heet worden. Voeg de kipreepjes toe en roerbak 3 - 4 minuten tot de kip gaar is. Schep uit de wok en zet even apart. Verhit zonodig nog een eetlepel olie en roerbak de paprika 2 minuten, voeg de in reepjes gesneden stelen paksoi toe, roerbak nog een minuut of twee en voeg dan de in reepjes gesneden bladeren toe. Blijf steeds omscheppen. Voeg de gebakken kip en de vissaus toe. Laat de kip in 1 minuut weer warm worden. Roer er als laatste de koriander door en serveer direct.

Lekker met rijst.

26 april 2010

Haverbrood

Haverbrood

Haverbrood (2 broden)
  • 600 gram tarwebloem
  • 200 gram volkorenmeel
  • 200 gram fijne havervlokken (havermout) + voor de afwerking
  • 300 gram water, lauwwarm
  • 300 gram melk, lauwwarm
  • 18 gram zout
  • 10 gram droge gist
  • 60 gram zachte ongezouten roomboter
  • 25 gram golden syrup (of honing)
  • 2 broodbakblikken van ± 23 cm, ingevet
Deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder: Meng tarwebloem, volkorenmeel, havervlokken, water en melk in de kom en kneed met de deeghaak ± 3 minuten totdat alle bloem/meel bevochtigd is. Dek de kom af en laat het deeg 25 minuten rusten (autolyse).

NB: na het mengen is het nog geen deeg maar een natte massa. Door het 25 minuten te laten staan heeft de tarwebloem, het volkorenmeel en de havervlokken de tijd het vocht op te nemen. Deze stap dus niet overslaan.

Voeg zout, gist, boter (in klontjes) en golden syrup toe toe en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg ongeveer in volume verdubbeld is, ± 1 uur.

Vormen: Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en verdeel het in twee gelijke stukken. Bol ieder stuk deeg losjes op en laat de deegbollen afgedekt 20 minuten liggen (het deeg laat zich na deze rusttijd beter vormen).

Rol beide deegstukken uit tot een lap even breed als de bakvorm. Rol het deeg op en knijp de naad dicht. Maak de bovenkant van het deeg nat en rol het door havervlokken. Leg het deeg met de naad naar beneden in de bakblikken.

Haverbrood

2e rijs: Dek het deeg af met ingevet folie en laat in 60 - 90 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger op drukt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 210 ºC.

Bakken: Oven met boven- en onderwarmte: bak de broden in 35 - 45 minuten gaar en bruin. Dek als de broden te bruin worden af met een stuk aluminiumfolie.

Rofco: Verwarm 2 uur voordat de broden de oven ingaan de oven voor op 230 ºC. Zet de bakblikken op de hete steen in de oven en bak tot de broden kleur krijgen, ± 8 minuten. Verlaag de temperatuur naar 50 ºC en bak de broden in nog ± 35 minuten gaar. Dek als de broden te bruin worden af met een stuk aluminiumfolie. Zet de laatste 10 minuten de dampsleuven open.
NB: in een Rofco B30 hoeft alleen het bovenste bakvlak voorverwarmd te worden, dit duurt ongeveer 1 uur.

Los de broden direct na het bakken uit de bakblikken en laat ze afkoelen op een rooster. Laat de broden tenminste 1 uur afkoelen voordat je ze gaat snijden.

25 april 2010

Sinaasappelbrood met rozijnen en kaneel

Sinaasappelbrood met rozijnen en kaneel

Dit zijn de eerste zoete broden die ik in mijn nieuwe oven, de Rofco B30, heb gebakken. Het was even een gok op welke begintemperatuur de oven voorverwarmd moest worden, maar het is goed gegaan. De bovenkant was iets te donker naar mijn zin; dat is een volgende keer echter eenvoudig op te lossen door de broden tijdens het bakken iets eerder met een stuk aluminiumfolie af te dekken. Dat afdekken met aluminiumfolie was trouwens nog een hele toer. De broden hadden zo'n geweldige ovenrijs dat ze bijna tegen de bovenkant van de oven aankwamen! Ik heb de folie er met kunst en vliegwerk tussen gefrommeld.

Uiteraard kunnen deze broden ook in een 'gewone' oven met boven- en onderwarmte gebakken worden. De beschrijving hiervoor staat in het recept.

Sinaasappelbrood met rozijnen en kaneel
(2 broden)

Deeg:
  • 1000 gram tarwebloem
  • 12 gram instant gist
  • 75 gram suiker
  • geraspte schil van 2 sinaasappels
  • 55 gram zachte ongezouten roomboter, in stukjes
  • 240 gram vers geperst sinaasappelsap, 20 - 25 °C
  • 240 gram volle melk, 20 - 25 °C
  • 120 gram ei, los geklopt
  • 18 gram zout
Vulling:
  • 125 gram gele rozijnen, gewassen en droog gedept
  • 125 gram blauwe rozijnen, gewassen en droog gedept
Voor de kaneelspiraal:
  • 125 gram suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 50 gram zachte of gesmolten ongezouten roomboter
Verder:
  • 2 broodbakblikken van ± 30 cm, ingevet
Deeg kneden in standmixer:
Doe 300 gram tarwebloem, gist, suiker, geraspte sinaasappelschil en de boter in de kom. Voeg sinaasappelsap, melk en eieren toe. Mix met de platte klopper door elkaar. Blijf ± 3 minuten mixen tot een slap deeg. Voeg geleidelijk de rest van de bloem toe. Verwissel de platte klopper voor de kneedhaak. Voeg het zout toe en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Voeg de rozijnen toe en kneed erdoor (of kneed ze met de hand door het deeg).

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten tot dubbel volume rijzen. 
NB: je kunt ook nu het deeg al in 2-en verdelen en in aparte kommen laten rijzen.

Meng intussen de suiker met de kaneel.

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en verdeel het in twee gelijke stukken als je dat al niet gedaan hebt bij de 1e rijs. Bol de stukken deeg losjes op en laat ze afgedekt 20 minuten liggen.

Rol ieder stuk deeg met een deegroller uit tot een lap even breed als de bakvorm. Verdeel de boter met een kwastje over de deeglappen en bestrooi met met de kaneelsuiker. Rol de deeglappen stevig op, knijp de naad dicht en leg beide rollen deeg met de naad naar onder in de bakblikken.

Sinaasappelbrood met rozijnen en kaneel

2e rijs: Dek het deeg af en laat het in 60 - 90 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met je vinger op drukt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert. 

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 180 ºC (boven-/onderwarmte). 

Bakken: Bak de broden in 35 - 45 minuten gaar en bruin. Dek als de broden te bruin worden af met een stuk aluminiumfolie.

Los de broden direct na het bakken uit de bakblikken en laat ze afkoelen op een rooster. Laat de broden tenminste 1 uur afkoelen voordat je ze gaat snijden.

Bakken in een Rofco: Verwarm 2 uur voordat de broden de oven ingaan de oven voor op 200 ºC. Zet de bakblikken op een bakplaat bekleed met een bakmat, zet de bakplaat op de hete steen in de oven en bak tot de broden kleur krijgen, ± 8 minuten. Verlaag de temperatuur naar 50 ºC en bak de broden in nog ± 37 minuten gaar. Dek als de broden te bruin worden af met een stuk aluminiumfolie. Zet de laatste 10 minuten de dampsleuven open.
NB: in een Rofco B30 hoeft alleen het bovenste bakvlak voorverwarmd te worden, dit duurt ongeveer 1 uur.

Sinaasappelbrood met rozijnen en kaneel

23 april 2010

Noodhulp in de vorm van chocolade

Swiss Noir 72%

O jee, een foodblogger in nood en het was niet eens door een aswolk op IJsland. De reden was veel banaler, hij zat zonder zijn lievelingschocolade: Swiss Noir 72%. Nu maken we dat allemaal weleens mee, maar hij maakte er wel een echt drama van. Hij schreef erover op zijn weblog en hij droomde zelfs dat zijn mevrouw een lade opentrok en daarin nog een aantal repen vond. Maar ja, dromen zijn bedrog zingt Marco Borsato al jaren......

Meneer Wateetons, want over hem heb ik het, heeft geluk. Ik had nog zo'n door hem felbegeerde reep in een keukenkast liggen. Helaas een paar maanden over de datum, maar dat mag de pret niet drukken. Chocolade is (bijna) eeuwig houdbaar. Ik heb hem de reep subiet toegestuurd, zijn weekend kan nu vast niet meer stuk!

En nu niet allemaal een verzoek indienen, want ik had maar 1 reep over.

Ik kon trouwens heel gemakkelijk afstand doen van die reep, want ik heb zelf veel lekkerder chocolade in huis. Helemaal uit Italië en te koop bij Saskatoon in Voorburg.

Italiaanse Chocolade

21 april 2010

Woensdag = bakdag

Zoals wel vaker op woensdag - mijn vrije dag - heb ik een aantal uren in de keuken doorgebracht. Ik had eigenlijk meer willen bakken, maar een zeer hoofd weerhield me daar helaas van. Alleen de bestellingen voor vandaag zijn prima gelukt uit de oven gekomen, ons dagelijks brood moet nog even wachten tot het weekend. De oogst van vandaag:
De appeltaarten en de cake heb ik gebakken in mijn gewone oven, de broodjes uiteraard in de Rofco. Appeltaart en cake kunnen ook prima in de Rofco gebakken worden, maar dat heb ik nog niet echt uitgeprobeerd. Aangezien de taarten en cake echt niet mochten mislukken heb ik ze in mijn vertrouwde gewone oven gebakken.

20 april 2010

Thaise roergebakken kip met basilicum

O, wat hou ik toch van wokken, want makkelijk en snel klaar. Met een paar ingrediënten maak je in een handomdraai een smakelijke maaltijd. Weg met al die kant-en-klare woksausjes, dit is veel lekkerder.

Thaise roergebakken kip met basilicum

  • 2 eetlepels zonnebloem- of arachideolie
  • 4 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • paar slagen uit de molen chilipeper
  • 400 gram kipfilet, in plakjes
  • 1 eetlepel vissaus (Nam Pla)
  • 1 eetlepel limoensap
  • 2 theelepels donkerbruine basterdsuiker
  • 15 gram verse basilicumblaadjes, grof gesneden

Meng de vissaus met het limoensap, de basterdsuiker en 60 ml water. Zet apart tot gebruik.

Verhit een wok op hoog vuur, voeg de olie toe en laat die ook heet worden. Roerbak de sjalotjes, knoflook en de chilipeper 1 - 2 minuten. Laat ze niet bruin worden. Voeg de plakjes kipfilet toe en roerbak een paar minuten mee.

Voeg het vissausmengsel toe en roerbak het geheel nog een paar minuten tot de kip gaar is. Zet het vuur uit en roer de basilicumblaadjes erdoor. Direct serveren.

Lekker met rijst.

Bron: Fine Cooking

19 april 2010

Vanille-krentenbrood

Vanille krentenbrood

Het is geen brood en het is geen cake, maar er iets tussenin. Erg lekker en snel gemaakt, er komt geen mixer aan te pas. Het recept komt uit het boek Van de bakker van Leanne Kitchen.

De schaal waar de cake op ligt verdient speciale aandacht. Het is niet echt te zien op de foto, maar er staat een kangeroo op. De vriend van mijn dochter kocht hem speciaal voor mij. Dat vind ik nog eens lief :-). Rodney: bedankt/thank you very much!

Vanille-krentenbrood
Recept printen
  • 250 gram patentbloem
  • 1 volle eetlepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 60 gram koude ongezouten roomboter, in stukjes
  • 115 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram krenten
  • 1 groot ei
  • 170 ml melk
  • 2 theelepels vanille extract
  • eventueel poedersuiker voor het bestrooien
  • bakblik van ± 21 cm
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet het bakblik in en bekleed met bakpapier zodat aan de twee lange kanten het bakpapier uitsteekt (dan kan je naderhand de cake er zo uit tillen).

Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout in een grote kom. Wrijf de boter er met je vingertoppen lichtjes door tot het mengsel lijkt op grof broodkruim. Roer de suiker en kenten erdoor en maak een kuiltje in het midden.

Meng in een andere kom het ei, de melk en het vanille extract en giet dit mengsel in het kuiltje. Roer met een pollepel tot alles net gemengd is.

Schep het mengsel in het bakblik en strijk de bovenkant glad. Bak het brood in 45 minuten gaar. Een in het midden gestoken prikker moet er schoon uitkomen.

Neem het brood uit de oven en laat het 10 minuten in het blik staan voor je het op een rooster volledig laat afkoelen.

Bestrooi het brood desgewenst voor het serveren met poedersuiker. Lekker met boter of roomkaas erop.

Dit vanille-krentenbrood smaakt het best op de dag dat het is gemaakt, maar je kunt het ook goed verpakt invriezen.

Vanille krentenbrood

17 april 2010

Broodkrans met noten

Broodkrans met noten

Brood en noten gaan goed samen, zowel in hartig als in zoet brood. In de loop der tijd heb ik al vele variaties gebakken. Ook deze creatie viel weer erg in de smaak. Links naar andere zoete broden met noten staan onderaan dit bericht.

Broodkrans met noten

Deeg:
  • 475 gram tarwebloem
  • 7 gram instant gist
  • 50 gram suiker
  • 8 gram zout
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 75 gram ongezouten zachte roomboter
  • 230 gram (volle) melk
  • 60 gram ei, losgeklopt
Vulling:
  • 115 gram hazelnoten
  • 100 gram amandelen
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • ½ theelepel kaneel
  • 2 eiwitten
  • 1 eetlepel/15 ml bruine rum
Verder:
  • springvorm van 26 cm of grote tulbandvorm
  • poedersuiker

Deeg in een standmixer/spiraalmixer kneden: Meng tarwebloem, gist, suiker, zout en geraspte sinaasappelschil in de kom. Verwarm de melk tot lauwwarm (niet heet want dan gaat de gist dood) en smelt hierin de boter. Voeg het melk-/botermengsel en het ei toe aan het bloemmengsel en kneed met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg, het mag nog iets kleven aan de bodem. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Deeg in een broodbakmachine kneden: Doe tarwebloem, gist, suiker, zout en geraspte sinaasappelschil in de bak van de bbm. Verwarm de melk tot lauwwarm (niet heet want dan gaat de gist dood) en smelt hierin de boter. Voeg het melk-/botermengsel en het ei toe en laat ± 15 minuten kneden op bijvoorbeeld de pizzastand. Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept hieronder vanaf het vormen. Bij gebruik van de deegstand koude melk gebruiken.

Deeg met de hand kneden: Meng tarwebloem, gist, suiker, zout en geraspte sinaasappelschil in een kom. Verwarm de melk tot lauwwarm (niet heet want dan gaat de gist dood) en smelt hierin de boter. Voeg het melk-/botermengsel en het ei toe aan het bloemmengsel en roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort het mengsel op een werkplek en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg, het mag nog ietsje plakken. Niet meer bloem toevoegen dan nodig is, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig tijdens het kneden.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vulling: Maal de noten samen met de helft van de lichtbruine basterdsuiker in een foodprocessor fijn. Meng er de rest van de suiker, kaneel, eiwitten en rum door en zet apart tot gebruik.

Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette of met bloem bestrooide werkplek. Druk de lucht eruit (= doorslaan) en bol het deeg losjes op. Laat het deeg afgedekt ± 20 minuten rusten. Rol het met een deegroller uit tot een lap van ± 55 x 30 cm. Snijd de lap overlangs in tweeën. Je hebt nu 2 lappen van 55 x 15 cm.

Verdeel de vulling in twee gelijke porties en verdeel met een lepel over de deegplakken. Laat de randen vrij.

Broodkrans met noten

Rol iedere deeglap vanaf een lange kant op, knijp de naad dicht.

Leg de twee deegrollen met de naad naar beneden naast elkaar en draai ze om elkaar heen.

Broodkrans met noten

Springvorm: Leg de deegrol tegen de wand van de springvorm, druk de uiteinden tegen elkaar (eventueel eerst met een beetje water bevochtigen). Let erop dat de naden aan de onderzijde liggen. Zet eventueel een klein vuurvast schaaltje of blikje in het midden zodat het brood in het midden niet aan elkaar rijst.

Tulbandvorm: Leg de deegrol in de tulbandvorm, druk de uiteinden tegen elkaar (eventueel eerst met wat water bevochtigen). Let op: het deeg wat onderin ligt wordt straks de bovenkant, de naden liggen hier dus aan de bovenkant.

Broodkrans met noten

2e rijs: Laat het deeg - afgedekt - ± 60 minuten rijzen tot het ongeveer 2/3 in volume is verdubbeld.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 200 °C (boven-/onderwarmte).

Bakken: Zet de springvorm of tulbandvorm op een bakplaat. Bak de krans 20 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 180 °C. Bak in nog ± 15 minuten gaar en bruin. Los het brood direct na het bakken uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen. Bestrooi het brood voor het opdienen met poedersuiker.

14 april 2010

Kokosijs

Helaas geen foto van dit lekkere ijs, helemaal vergeten te maken. Het recept vond ik op Technicolor Kitchen en daar staat wel een prachtige foto. Thank you Patricia for this delicious recipe! Niet treuzelen, gewoon maken :-).

Kokosijs
Recept printen
  • 50 gram geraspte gedroogde kokos
  • 300 ml slagroom
  • 300 ml volle melk
  • 100 gram rietsuiker
  • 6 eidooiers
  • 1 eetlepel rum (optioneel)
Rooster de kokos in een droge koekenpan goudbruin.

Doe de geroosterde kokos, de slagroom, de melk en de rietsuiker in een pan en breng op laag vuur aan de kook. Laat zachtjes 1 minuut doorkoken en zet dan het vuur uit. Dek af en laat 25 minuten trekken.

Klop met een garde de eieren los, schenk het slagroommengsel erbij en giet dit mengsel terug in de pan. Laat het mengsel op laag vuur al roerend binden (± 10 minuten). Pas op: zorg dat het mengsel niet aan de kook komt, de eidooiers mogen niet stollen. De custard is goed als de achterkant van een lepel ermee bedekt kan worden.

Zeef de custard (fijne zeef gebruiken) boven een kom. Druk de in de zeef achtergebleven kokos met de achterkant van een lepel goed uit. Optioneel: roer de rum erdoor. Zet de kom in een bak met koud water met ijsklontjes om het mengsel snel te laten afkoelen.

Laat de custard vervolgens door en door koud worden in de koelkast.

Giet de custard in een ijsmachine en laat tot ijs draaien. Serveer direct of laat het ijs in de vriezer verder opstijven.

10 april 2010

Cake met hazelnoten en chocolade

Cake met hazelnoten en chocolade

Een lekkere cake die ik al een tijdje geleden maakte. Ga ik zeker vaker bakken :-).

Cake met hazelnoten en chocolade

Cakebeslag:
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel/5 ml amandel extract
  • 1 theelepel/5 ml vanille extract
  • 270 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat (baking soda)
  • snuf zout
  • 2 bekertjes zure room van 125 ml
Topping:
  • 50 gram hazelnoten, fijn gehakt
  • 60 gram kleine chocolade chips of kleine stukjes chocolade
  • 35 gram kristalsuiker
  • ¾ theelepel kaneel
Verder:
  • cakevorm van ± 23 cm
Cake met hazelnoten en chocolade

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier zodat aan de twee lange kanten het bakpapier uitsteekt (dan kan je naderhand de cake er zo uit tillen).

Meng bloem, bakpoeder, natriumbicarbonaat en zout door elkaar.

Meng de ingrediënten voor de topping door elkaar.

Mix de boter en de suiker (met handmixer of platte klopper standmixer) in ± 5 minuten goed door elkaar. Voeg de eieren één voor één toe. Volgende ei pas toevoegen als vorige ei geheel is opgenomen. Mix beide extracten erdoor.

Voeg de bloem en de zure room in gedeelten en om en om toe. Dit kan je het beste doen met een spatel of op de langzaamste stand van de mixer.

Schep de helft van het beslag in de vorm en verdeel daar 2/3 van de topping over. Verdeel de andere helft van het beslag erover. Strijk de bovenkant glad. Verdeel de resterende topping er over en druk het met de achterkant van een lepel iets in het deeg.

Bak de cake in het midden van de oven in 60 - 70 minuten gaar en bruin. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en til dan met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat op een rooster afkoelen.

Cake met hazelnoten en chocolade

Bron: Taste of Home

04 april 2010

Mijn nieuwe oven: de Rofco B30

Afgelopen vrijdag, 2 april, was het dan eindelijk zover. Mijn nieuwe oven, de Rofco B30, werd afgeleverd. Deze oven heeft 3 bakvlakken van 48 x 48 cm van chamottesteen. De totale bakcapaciteit is 12 broden van 850 gram of 18 kleinere. De oven heeft 2 dampsleutels. Het is mogelijk ook alleen het bovenste bakvlak te verwarmen als je niet zoveel in 1 keer wilt bakken.

Rofco B30
De plek waar hij moet komen te staan was al leeggemaakt

Rofco B30
Op de afgesproken tijd kwam Micha van de firma Rofco met een bestelbus voorrijden


Rofco B30
De B30 weegt 78 kilo

Rofco B30
Een extra paar handen om mee te helpen tillen was daarom wel handig

Rofco B30
De laatste meters en dan ......

Rofco B30
over de drempel en naar rechts zo de keuken in

Rofco B30
Tada ......... daar staat ie dan

Rofco B30
Nog even de beschermfolie verwijderen .......

Rofco B30
en de oven is bijna klaar voor gebruik

Volgens mijn echtgenoot heeft de oven een soort van jaren 50 retro look

Rofco B30
Eerst de oven zo'n 2 uur op 250 ºC aangezet om het nog aanwezige vocht te laten verdampen en schoon te branden (dampsleutels open en van tijd tot tijd ook de deur even open gedaan) .
In die tijd heeft kregen we een zeer uitgebreide uitleg van Micha.

Nadat ook de bakplaten twee keer waren ingebrand was het tijd voor de 1e broden.
Op donderdagavond had ik daarvoor al een voordeeg (poolish) klaargemaakt.

Rofco B30
Het deeg heb ik laten rijzen in mijn nieuwe rijsmandjes en vlak voordat de broden de oven in gingen voorzichtig op schietplankjes "gekieperd" en met een scherp mes ingesneden. Vervolgens de broden in de op 230 ºC voorverwarmde oven geschoven en de wanden met water besproeid.
Door het kijkglas kon ik het deeg in de gaten houden.
Na zo'n 8 minuten begonnen de broden te kleuren en dat was het moment dat de temperatuur naar 50 ºC terug gedraaid kon worden. De broden worden verder bruin en gaar gebakken op de hitte van de stenen. De laatste 5 minuten heb ik de dampsleutels open gezet. De totale baktijd voor deze kleine broden (485 gram deeg per brood) was 30 minuten.

Rofco B30
Net uit de oven en de korsten knisperden en knasperden dat het een lieve lust was

Rofco B30
Zien ze er niet mooi rustiek uit?

Rofco B30
Gisteren onze weekendbolletjes volgens beproefd recept gemaakt. Op de bijbehorende en op maat gemaakte bakplaten van 47 x 47 cm passen met gemak 25 bolletjes van 65 gram. In 1 keer kan ik dus 75! bolletjes bakken.

Rofco B30
Het handige van de B30 is dat je ook alleen het bovenste bakvlak kunt verwarmen als je niet zoveel in 1 keer wilt bakken

Rofco B30
Eerst zo'n 8 minuten op 210 ºC en daarna de temperatuur teruggedraaid naar 50 ºC. Laatste 4 minuten dampsleutels open. Totale baktijd ± 20 minuten.

Rofco B30

Conclusie: de Rofco en ik zijn nu al vriendjes. Wat een geweldige oven!
Het is heel anders bakken dan in mijn gewone oven met boven- en onderwarmte of hete lucht. Het zal even wennen zijn, maar de eerste bakresultaten mogen er zijn!

Ik ben er niet 1/2 blij mee, ik ben er niet 3/4 blij mee, maar ik ben er helemaal blij mee :-).

01 april 2010

Recept Appelvlaai / Open Appeltaart

Eerder deze week schreef ik ook al over dit boek met daarbij een beschrijving en een foto van een heerlijke appelvlaai. In de dagen daarop kreeg ik heel verzoeken om ook het recept te publiceren.

Inmiddels heb ik van de uitgever toestemming gekregen om het recept van de appelvlaai (in het boek heet deze taart trouwens Open appeltaart) te publiceren.

Er staat al een flink aantal broodbakboeken (veelal Engelstalig) in mijn boekenkast en ik was even bang dat dit boek meer van hetzelfde zou bieden, maar dat is beslist niet het geval. Het is een verrassende aanvulling. Inmiddels heb ik verschillende recepten met goed resultaat gemaakt en het is beslist een boek waar ik meer uit ga bakken. Aanrader!

Basic brood is geschreven door Frank Deldaele, docent aan een Belgische bakkersschool. De mooie foto's zijn van de hand van fotograaf Lennert Deprettere. Ieder recept, of een variatie op een basisrecept, wordt kort en bondig beschreven zowel voor het met de hand als met een machine kneden van deeg. Bij ieder recept staat een foto van het eindresultaat en vaak ook kleinere foto's van de tussenstappen. Vooral de foto's bij het basisrecept voor Koeken van gerezen bladerdeeg zijn erg duidelijk. Door het hele boek heen staan allerlei handige tips.

Het boek is onderverdeel in verschillende hoofdstukken:

Algemene uitleg
  • Vaktermen
  • Basisgrondstoffen
  • Basisrecepten (recepten voor verschillende vullingen en afwerkingen)
  • Deegbereiding
Recepten
  • Zachte luxekoeken en -broden
  • Koeken van gerezen bladerdeeg
  • Diverse soorten brood
  • Zachte tafelbroodjes: witte broodjes
  • Bruine tafelbroodjes
  • Open en gesloten fruittaarten
De hoofdstukken met de recepten beginnen allemaal met 1 basisrecept en vervolgens worden er verschillende variaties gegeven. Met het basisrecept voor zachte luxekoeken kan je bijvoorbeeld Vlaamse en Franse brioches, rozijnenbollen, chocoladebolletjes, suikerbolletjes, roommastellen (platte broodjes gevuld met banketbakkersroom), sandwiches, Berlijnse bollen, paashaasjes, engelkoeken, vollaards (duivekaters), rozijnenbrood en suikerbrood maken.

Prijs: 19,95 euro
ISBN 978 90 209 8529 0
Uitgeverij Lannoo nv

Appelvlaai

Het recept voor de Open appeltaart staat in het hoofdstuk Open en gesloten fruittaarten en jet recept voor de vulling, banketbakkersroom, is terug te vinden in het hoofdstuk Basisrecepten.

Bij het basisrecept voor de fruittaarten staat als tip vermeld dat door de toevoeging van zetmeel (maizena of aardappelzetmeel) een minder taai deeg ontstaat. Als de taarten gebakken zijn heeft men dan ook een korte afbeet (je ondervindt geen weerstand bij het bijten, het is niet taai).

De taart is het lekkerst op de dag van het bakken.

Banketbakkersroom (ruim genoeg voor 2 fruittaarten)
  • 1 liter melk
  • 250 gram suiker
  • 100 gram custardpoeder (of maïzena, voeg dan wat vanille extract toe)
  • 2 eidooiers
Zet de melk op het vuur met de helft van de suiker.
Meng de curstardpoeder met de andere helft van de suiker.
Voeg hier een gedeelte van de lauwe melk samen met de eidooiers aan toe en vermeng dit goed; dit wordt de compositie genoemd.
Giet als de melk kookt, een beetje kokende melk bij de compositie en meng.
Giet vervolgens deze compositie bij de rest van de kokende melk en meng goed.
Laat al roerend kort doorkoken. (NB mijn opmerking: pas op met koken, ik laat het pruttelen, anders stollen de eidooiers).
Stort onmiddellijk uit op een schotel bedekt met plastic folie en sluit volledig af met plastic folie.
Laat snel afkoelen in de koelkast.

Open appeltaart

Voorbereiding: maak de banketbakkersroom klaar.

Basisrecept deeg (voor twee open fruittaarten of één gesloten)
  • 200 gram tarwebloem
  • 50 gram maïzena of aardappelzetmeel
  • 12 gram verse gist
  • 1 eidooier
  • 110 gram lauw water, melk of een mengeling van beide
  • 12 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 50 gram ongezouten roomboter
Machinaal kneden:
Los de gist en de eidooier op in het deegvocht.
Start de machine en voeg langzaam een derde van de bloem, de suiker, het zout en de rest van de bloem toe.
Voeg de boter toe als het deeg is gevormd.
Laat de machine gedurende ongeveer 6 minuten in een trage versnelling kneden.
Kneed tot je een dun vliesje van het deeg kunt vormen.

Verdere bereiding:
Verdeel onmiddellijk na het kneden het deeg in twee gelijke stukken Of een stuk van 200 gram en een stuk van 150 gram voor een gesloten fruittaart.
Bol deze op en laat ze tussen twee doeken met plastic folie erop 30 minuten rijzen.
Strooi een beetje bloem op het werkblad en rol de bolletjes gelijkmatig uit.
Leg het uitgerolde deeg in ingevette taartvormen van 20 cm doorsnede.
Trek niet aan het deeg!
Laat het deeg 20 minuten in de vorm liggen en druk dan het deeg tegen de rand en rol het overtollige deeg er met een deegroller af.
Druk na 10 minuten de rand van het deeg nog eens aan, zodat het deeg boven de vorm uitkomt.
Bestrijk de rand met eistrijksel (los geklopt ei).
Vul de taart met een laagje banketbakkersroom.
Bedek volledig met appelschijfjes. Gebruik geen stoofappel! Dat wordt appelmoes.
Zet de taart na 45 minuten rijzen in de oven op 210 °C en bak gedurende ongeveer 20 minuten.
Haal de taarten na het bakken onmiddellijk uit de vorm en leg ze op een rooster.
Abricoteer (abrikozenjam verwarmen en over de taart strijken) de taart nadat die is afgekoeld. Bestrooi de rand met wat suiker.

Variatie: in plaats van appel kan je goed uitgelekte abrikozen uit blik gebruiken. Direct na het bakken abricoteren en de rand aanzetten met geroosterde geschaafde amandelen.