26 februari 2009

Vakantie!

We hebben er bijna zes maanden naar uitgekeken en voorpret gehad, maar nu gaat het dan toch echt gebeuren: a.s. zaterdag - 28 februari - stappen we in het vliegtuig en vliegen we via Singapore naar Denpasar op Bali!

Vanaf Denpasar rijden we in ruim 2 uur naar onze bestemming: Villa Frangipani.

We hebben er zo'n zin in! Onze zomerkleding is gewassen en gestreken en ligt klaar om de koffer in te gaan. Ook het fototoestel, wandelschoenen en natuurlijk zwemkleding mogen we natuurlijk niet vergeten. We gaan 3 weken heerlijk genieten, uitrusten en natuurlijk van het mooie Bali genieten.

Tot eind maart!

20 februari 2009

Chocolade-walnoten plaatkoek

Na mijn "chocoladebakmiddag" bij DOK Cookware van afgelopen zaterdag kon ik geen chocolade meer zien of ruiken. Gelukkig duurde dat maar een paar dagen want afgelopen woensdag was ik alweer in de weer - nu in mijn eigen keuken - met dat heerlijke en verslavende goedje.

De bakmiddag bij DOK was overigens weer een succes en heel gezellig. Wederom waren alle baksels in een mum van tijd verdwenen, vooral de Brownies met hazelnoten en de Cake met kaneel en chocolade werden zeer gewaardeerd.

Afgelopen woensdag bakte ik onderstaande plaatkoek en donderdag ging de hele koek mee naar kantoor. Groot succes! Mijn collega's vinden eigenlijk alles lekker wat ik meeneem, maar deze viel helemaal in de smaak. Gebak met een ster, deze is echt lekker, mag je vaker bakken en ik ga bij de directie een "bakpremie" voor je aanvragen kreeg ik te horen. Afijn...... oordeel zelf zou ik zeggen!

Chocolade-walnotenplaatkoek

Chocolade-walnoten plaatkoek
Recept printen

Bodem:
  • 227 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 330 gram patentbloem
Vulling:
  • 200 gram abrikozenjam
  • 4 grote eieren
  • 300 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 35 gram cacao
  • 2 theelepels vanille extract
  • snuf zout
  • 350 gram walnoten, geroosterd en fijngemalen*
Glazuur:
  • 227 gram pure chocolade
  • 45 gram ongezouten roomboter
  • 1 eetlepel/15 ml lichte corn syrup (optioneel)**
  • 1 eetlepel rum (optioneel)
*Rooster de walnoten in een droge koekenpan, laat ze afkoelen en maal ze in gedeelten fijn in een keukenmachine. Door ze in gedeelten fijn te malen voorkom je dat ze tot een pasta worden gedraaid.

** Ik heb hiervoor light corn syrup van Karo gebruikt. Ooit eens meegenomen uit de USA, maar via internet ook in Nederland te bestellen. Je kunt het ook gewoon weglaten. Meer over corn syrup en eventuele vervanging is hier en hier te lezen. Let wel: ook zonder de corn syrup kan je mooi chocoladeglazuur maken. In de het glazuur van de Brownies met hazelnoten en de Cake met kaneel en choclade heb ik het niet gebruikt.

Verwarm de oven voor op 190 ºC. Bekleed de bodem en de zijkanten van een ingevette rechthoekige bakvorm van ± 32,5 x 22,5 cm (13 x 9 inch) met bakpapier (of aluminiumfolie).

Bodem:
KitchenAid (platte klopper) of mixer: mix de boter 30 seconden, voeg de suiker toe en mix tot het goed gemengd is. Schraap zonodig de zijkanten van de kom schoon. Voeg de bloem in 3 gedeelten toe en mix op lage stand tot alles net gemengd is. Het wordt een kruimelig en enigzins droog mengsel. Druk het mengsel gelijkmatig uit in de bakvorm. Bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Verdeel de abrikozenjam over de nog warme bodem.

Vulling:
KitchenAid (ballonklopper) of mixer: mix de eieren op hoge snelheid in ± 3 minuten dik en luchtig. Voeg de suiker, cacao, vanille extract en zout toe. Mix op lage snelheid 3 minuten. Voeg de walnoten toe en schep ze er doorheen (of mix ze er op lage snelheid door tot alles net gemengd is).

Verdeel het eiermengsel over het abrikozenlaagje. Bak de koek in ongeveer 30 minuten gaar.
Laat in de bakvorm volledig afkoelen op een rooster.

Glazuur:
Smelt de chocolade met de roomboter 'au bain marie' (zie de Brownies met hazelnoten) of in de magnetron. Laat het mengsel niet te heet worden. Roer de corn syrup en de rum erdoor (optioneel). Verdeel het glazuur over de afgekoelde koek. Laat in 1 - 2 uur op kamertemperatuur opstijven.

Snijd de koek in stukjes en serveer. Til eventueel eerst met behulp van het bakpapier uit de vorm en snijd dan in stukjes.

Chocolade-walnotenplaatkoek

Deze plaatkoek blijft zeker 3 dagen in een goed afgesloten trommel vers. Invriezen (met glazuur en al) kan ook.

Eet smakelijk!

Bron: Better Homes and Gardens

13 februari 2009

Brownies voor Valentijn

Mokka Brownies met sinaasappel

Ik heb niets met Valentijnsdag en mijn echtgenoot gruwt er al helemaal van. "Wat een opgeklopte uit Amerika overgewaaide commerciële onzin is dat" zei hij vanavond nog. Ik hoef morgen dus ook niets van hem te verwachten. Om hem te plagen bakte ik vanavond snel deze brownies en maakte er met behulp van een steker hartjes van. Leuk toch ....?

Mokka Brownies met sinaasappel
Recept printen
  • 150 gram boter
  • 35 gram cacao
  • 1 theelepel oploskoffie of espressopoeder
  • 200 gram suiker
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 100 gram patentbloem
  • 85 gram pure chocolade, fijn gehakt
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • vierkant bakblik van 20 cm, ingevet
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bekleed de bodem en 2 zijkanten van de bakvorm met bakpapier (of aluminiumfolie). Laat het bakpapier uitsteken, dan kan je de gebakken koek in 1 keer uit de vorm tillen.

Smelt de boter in een steelpan op laag vuur (boter mag niet bruin worden!). Roer de cacao en de oploskoffie of espressopoeder erdoor en haal van het vuur. Roer de suiker er met een garde door. Mix (nog steeds met de garde) de eieren er één voor één door en roer het vanille extract erdoor. Meng de bloem er met een lepel of spatel door. Niet te lang roeren! Voeg als laatste de gehakte chocolade en de geraspte sinaasappel schil toe en schep er voorzichtig door.

Schep het deeg in de bakvorm, strijk de bovenkant glad en bak in 30 minuten gaar. Laat in de vorm afkoelen.

Lift de gebakken koek met behulp van het bakpapier uit de vorm, verwijder het bakpapier en zet op een snijplank. Snijd in vierkantjes en serveer. Deze brownies blijven een paar dagen goed. Invriezen kan ook.

Mokka Brownies met sinaasappel

Eet smakelijk!

Bron: Better Homes en Gardens

04 februari 2009

Cake met kaneel en chocolade

Cinnamon squares

Overheerlijk vonden mijn echtgenoot, kinderen en collega's deze cake. Dat ik hem al eerder had gebakken waren ze allemaal weer vergeten. Niet zo gek, want het was al twee jaar geleden. Ik wist het trouwens nog wel ......

Het recept komt uit 'Baking, from my home to yours' van Dorie Greenspan. Over dit boek schreef ik al eerder heel lovend en mijn mening is nog steeds niet veranderd. Het is een makkelijk te maken cake, er komt geen mixer aan te pas. Ook het chocoladeglazuur is makkelijk te maken, ik gebruikte dit glazuur ook voor de Brownies met hazelnoten die ik eerder deze week maakte. De originele naam is trouwens "Cinnamon Squares", ik heb dat vrij vertaald in het Nederlands in:

Cake met kaneel en chocolade

Recept printen
Cake:
  • 250 + 20 gram suiker
  • 1 eetlepel + 2½ theelepel kaneel
  • 1½ theelepel espressopoeder (uit een zakje)
  • 235 gram patentbloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snuf zout
  • 180 ml melk
  • 2 grote eieren
  • ½ theelepel vanille extract
  • 140 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld
  • 85 gram pure chocolade, fijn gehakt
Glazuur:
  • 170 gram pure chocolade
  • 35 gram ongezouten roomboter
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bekleed de bodem en 2 zijkanten van een vierkante bakvorm van ± 23 cm met bakpapier of aluminiumfolie. Laat het bakpapier uitsteken, dan kan je de gebakken koek in 1 keer uit de vorm tillen.

Meng de 20 gram suiker met de 2½ theelepel kaneel en het espressopoeder in een schaaltje en zet apart tot gebruik.
Meng in een grotere schaal de bloem, de resterende suiker, het bakpoeder, zout en de resterende kaneel.
Mix in een maatbeker met een garde of vork de melk, eieren en vanille extract door elkaar.

Giet dit mengsel over de bloem en roer/spatel voorzichtig door elkaar. Voeg als laatste de gesmolten boter toe en spatel rustig door het mengsel tot alles net gemengd is.

Verdeel de helft van het beslag gelijkmatig over de bakvorm. Verdeel de gehakte chocolade over het beslag en vervolgens de kaneelsuiker. Bedek met de rest van het beslag en strijk de bovenkant glad.

Bak de cake in 35 - 40 minuten gaar. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er schoon uitkomt. Zet de vorm op een rooster en laat ± 15 minuten afkoelen.

Cinnamon squares

Lift de cake met behulp van het bakpapier uit de vorm, verwijder het bakpapier en zet op een rooster en laat tot kamertemperatuur afkoelen.

Maak intussen het glazuur: smelt de chocolade met de roomboter 'au bain marie' of in de magnetron. Laat het mengsel niet te heet worden. Zonodig wat af laten koelen voor gebruik.

Verdeel het chocoladeglazuur over de bovenkant van de cake en strijk glad of maak er met de achterkant van een lepel een 'patroon' in.

Cinnamon squares

Laat het glazuur hard worden (eventueel in de koelkast als je haast hebt).

Snijd in vierkantjes en serveer. De cake blijft 2 dagen, goed verpakt, vers. Invriezen (met glazuur en al) kan ook.

Eet smakelijk!

01 februari 2009

Brownies met hazelnoten

Brownies met hazelnoten

Een aantal bezorgde lezers vraagt zich af of er wat met me is, heb ik soms de griep, of misschien een dip, of geen zin meer? Nee hoor, niets van dat alles. Wel ben ik een beetje moe en kijk ik reikhalzend uit naar onze vakantie naar Bali over 4 weken. Ik heb het druk op mijn werk, in huis is er ook weer geklusd, de verwarming is gemaakt (ja die gaat altijd kapot als het koud is!) en ben ik bezig met het uitzoeken en uitproberen van recepten voor de demonstratie bij DOK Cookware die ik op 14 februari ga geven. Het thema is - hoe kan het ook anders op Valentijnsdag - chocolade. Deze brownies ga ik dan zeker maken, ze zijn om je vingers bij op te eten.

Brownies met hazelnoten
Recept printen
  • 250 gram pure chocolade, fijn gehakt
  • 115 gram roomboter, in klontjes
  • 300 gram suiker
  • 4 grote eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 120 gram patentbloem
  • snuf zout
  • 100 gram hazelnoten
  • vierkante bakvorm van 20 cm
Glazuur:
  • 170 gram pure chocolade, fijn gehakt
  • 35 gram roomboter, in klontjes
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bekleed de bodem en 2 zijkanten van de bakvorm met bakpapier of aluminiumfolie. Laat het bakpapier uitsteken, dan kan je de gebakken koek in 1 keer uit de vorm tillen.

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin en hak ze grof.

Smelt de boter en de chocolade 'au bain marie' of in de magnetron. Laat het mengsel niet te heet worden.

Au bain marie:
Doe de boter en de klontjes boter in een hittebestendige schaal.

Brownies met hazelnoten

Breng in een pan een beetje water tegen de kook aan. Zet de schaal met het boter-/chocolademengsel op de pan.

Brownies met hazelnoten

De schaal mag het water niet raken. Laat het mengsel onder af en toe roeren smelten.

Brownies met hazelnoten

Brownies met hazelnoten

Haal van het vuur en roer er met een garde de suiker door.

Brownies met hazelnoten

Brownies met hazelnoten

Voeg de eieren één voor één toe en roer goed door elkaar.

Brownies met hazelnoten

Voeg het vanille extract toe en zeef de bloem en het zout boven het mengsel. Voorzichtig met een spatel doorscheppen. Schep er als laatste de gehakte hazelnoten door.

Schep het deeg in de bakvorm, strijk de bovenkant glad en bak in ± 35 minuten gaar. Laat in de vorm afkoelen tot kamertemperatuur.

Maak intussen het glazuur: smelt de chocolade met de roomboter 'au bain marie' of in de magnetron. Laat het mengsel niet te heet worden. Zonodig wat af laten koelen voor gebruik.

Lift de gebakken koek met behulp van het bakpapier uit de vorm, verwijder het bakpapier en zet op een rooster. Verdeel het chocoladeglazuur erover en strijk glad.

Brownies met hazelnoten

Laat het glazuur hard worden (eventueel in de koelkast).

Brownies met hazelnoten

Snijd in stukjes en serveer. Deze brownies blijven een paar dagen, goed verpakt, vers. Invriezen (met glazuur en al) kan ook.

Brownies met hazelnoten

Eet smakelijk!