30 juni 2007

De cakes van Sophie

Kookwinkel Oldenhof in Hilversum organiseert regelmatig - naast de vele kookcursussen - demonstraties in de grote en mooie kookstudio op de 2e etage van de winkel. Op 24 mei jl. kwam Sophie Dudemaine uit Frankrijk overgevlogen om haar onlangs in het Nederlands uitgekomen boek "De cakes van Sophie" te presenteren. Aan deze presentatie was ook een workshop verbonden, dat wil zeggen dat we onder leiding van Sophie een cake gingen bakken.

Het werd een erg leuke middag, niet alleen omdat we zelf aan de slag mochten, maar vooral omdat Sophie een heel warme en hartelijke vrouw is die met veel passie over koken praat. Ze komt uit een zeer culinaire familie en zelf heeft ze ook de koksopleiding gevolgd; ze weet dus waar ze het over heeft. Na de geboorte van haar dochter is ze gestopt met het werken als kok, maar ja, het begon toch weer te kriebelen. Vanuit huis is ze toen cakes gaan bakken en gaan verkopen op locale markten, kookboeken gaan schrijven en inmiddels is ze wereldberoemd. Een balletje kan toch "raar" rollen.

Ze heeft dit boek zeven jaar geleden geschreven, het is inmiddels in verschillende talen vertaald en er zijn wereldwijd al zo'n 2 miljoen exemplaren van verkocht! Het boek heeft een ware revolutie in Frankrijk ontketend omdat het maar 1 thema heeft. Dat geldt ook voor haar andere (14) boeken die ze heeft geschreven, elk boek behandelt 1 thema.
In het weekend is Sophie altijd in haar prachtige huis in Normandië te vinden. Ze ontvangt daar ieder weekend gasten (in het huis zijn vijf gastenkamers), ze kookt voor ze en ze geeft kooklessen (zie de website La maison de Sophie).

Sophie vindt contact met haar lezers erg belangrijk en daarom staat achterin dit boek (en waarschijnlijk in al haar boeken) haar telefoonnummer. Je kunt haar dus, als je vragen hebt, gewoon opbellen! Een e-mail sturen kan natuurlijk ook. Dat ze niet zo vaak gebeld wordt verklaart ze door het feit dat haar recepten goed zijn, ze kunnen bij wijze van spreken niet mislukken. Over de cakes zegt ze: "je kunt beter 1 goed basisrecept hebben waar je mee varieert, dan iedere keer opnieuw een ander recept maken".

Als ik aan cake denk dan denk ik aan zoet, maar tot mijn verrassing staan er in het boek van Sophie veel hartige cakes. Die middag had Sophie een recept voor ons uitgezocht met daarin verse tonijn en geroosterde paprika (voor diegenen die het boek hebben zie blz. 38).

Terwijl ze de ingrediënten voor ons afwoog en uitdeelde vertelde ze allerlei handige tips. Zoals dat langdurig met een mixer kloppen helemaal niet nodig is. We roerden dus met een garde de basisingrediënten door elkaar, voegden de eerst kort in een koekenpan gebakken tonijn en paprika toe en toen mochten we met verschillende kruiden naar hartelust varieren.
(NB: voor diegenen die aanwezig waren en dit nu lezen: ik was degene die halverwege opnieuw moest beginnen omdat ik foto's aan het maken was en daardoor niet goed luisterde ....).

Dat werd door ons allen dan ook met veel plezier gedaan. In de kookstudio van Oldenhof staan namelijk teveel kruiden om op te noemen. Grote pret natuurlijk! Iedereen pakte iets anders en dat leverde uiteindelijk hele lekkere cakes op die allemaal anders smaakten.

Het boek is ingedeeld in vier hoofdstukken: lente, zomer, herfst en winter. In ieder hoofdstuk staan (door elkaar) hartige en zoete cakes. Voorbeelden: Cake met ansjovis, tomaten en zwarte olijven, Cake met tomaten en geconfijte gember, Cake met kokos en chocoladebolletjes, Cake met spek en gedroogde pruimen, Cake met specerijen en cashewnoten, Cake met citroen, gember en whisky.

Het is een leuk boek, er kleeft echter een "maar" aan. Er is namelijk een hele vervelende vertaalfout in gemaakt: in ieder recept wordt gist genoemd, terwijl dit bakpoeder moet zijn! Nogal een groot verschil. Ik heb het voor de zekerheid bij Sophie nagevraagd en zij verzekerde mij dat zij echt geen gist gebruikt, maar bakpoeder. Ze wist me ook te vertellen dat in de volgende uitgave een inlegvel komt met daarop de wijziging. Degenen die het boek gaan kopen of het al hebben: vervang de gist in ieder recept door bakpoeder. Tip van Sophie: in plaats van bloem en bakpoeder kan ook zelfrijzend bakmeel worden gebruikt.

Inmiddels heb ik een aantal cakes gebakken met bakpoeder en om het toch te proberen eentje met gist. Degene met gist was beduidend minder gerezen en ook minder van smaak. Het kan dus wel, maar met bakpoeder krijg je een beter resultaat. De structuur is anders dan "onze Hollandse cake" en dat komt natuurlijk door de andere wijze van beslag maken. Aan de hartige cakes moest ik eerst wat wennen, inmiddels ben ik enthousiast geworden. Erg lekker om een hartige cake in stukjes gesneden (koud) te serveren bij de borrel of lauwwarm als hoofdmaaltijd met een lekkere salade en wat knapperig (stok)brood erbij.

Cake met tomaten, mozzarella en basilicum
Nog enkele tips van Sophie:
  • de cakes kunnen zowel koud als warm (de hartige) worden gegeten;
  • de cakes kunnen al een paar uur van te voren gebakken worden en dan worden opgewarmd in de oven of magnetron;
  • de cakes kunnen goed ingevroren worden;
  • gebruik gerust groenten uit een blik of pot in plaats van verse (bijvoorbeeld geroosterde paprika uit een pot);
  • bak de cakes ook eens in kleine cakevormpjes of in een muffinvorm (de baktijd is dan korter).
Tips van Arden:
  • gebruik, zeker voor cakes met weinig vulling, een kleinere maat bakblik dan in het boek (= 26 cm) wordt aanbevolen;
  • vet de bakblikken wèl in.
Meer foto's van deze hele leuke middag bij Oldenhof zijn hier te zien.

Twee recepten (in het Engels) uit dit boek staan op de weblog van Meeta van What's for lunch honey?
"De cakes van Sophie" is uitgegeven door Fontaine Uitgevers. ISBN 90 5956 206 2, Ik wacht met spanning op het volgende, in het Nederlands vertaalde, boek.

Ik wens jullie allen weer eet smakelijk!

26 juni 2007

Provencaalse venkelsoep

Venkel is een groente die ik niet zo vaak eet. Niet omdat ik het niet lekker vind, maar omdat ik steeds het bestaan ervan vergeet. Het ligt in de supermarkt waar ik vaak mijn boodschappen doe óf ergens achteraf verstopt en zie ik de knollen over het hoofd óf ze hebben ze niet. Van de week was ik weer eens in een echte groentenwinkel en daar lagen ze te pronken: mooie venkelknollen. Die waren (uiteraard na betaling) heel snel in mijn boodschappentas verdwenen.

Op internet vond ik vervolgens een site geheel gewijd aan venkel, inclusief lekkere recepten.

Inmiddels hebben we de Provencaalse venkelsoep met smaak verorberd. Op het uitgeprinte recept staat nu een krulletje en het is opgeborgen in de map "Lekker, nog een keer maken". De tomaten-basilicumpuree vond ik wat aan de natte kant, ondanks dat ik de zaadjes en vocht van de tomaten had verwijderd. Volgende keer nog secuurder schoonmaken dus. Ik had er 1 grote teen knoflook in gedaan en dat vonden we best wel heftig: volgende keer 1 klein teentje en op smaak brengen met wat zout en versgemalen peper. In plaats van verse pasta heb ik er kleine droge pasta speciaal voor soep in gedaan.

Daarbij natuurlijk sneetjes zelfgebakken brood :-).

Provencaalse venkelsoep

Eet smakelijk!

24 juni 2007

Pasta met ei-speksaus

Recept lintmacaroni met ei-speksaus

Toen ik van de week op zoek was naar het recept voor de 'Kalfsrolletjes in wijnsaus' die ik zo'n 30 jaar geleden mijn gasten voorschotelde, kwam ik allerlei leuke dingen tegen. Onder andere een hele stapel uitgeknipte receptkaartjes. Op een aantal kaartjes staat een 'krulletje', wat betekent dat ik ze al eens met succes gemaakt heb. Zo ook onderstaand pastagerecht (weliswaar met enkele wijzigingen).

Dit pastagerecht is een hele vrije variatie op Spaghetti Carbonara. Ik heb 'De Dikke van Dam' er even op nageslagen: in de echte Spaghetti Carbonara wordt uiteraard spaghetti gebruikt en absoluut géén room, champignons en basilicum. De saus ontstaat door de hete spaghetti te vermengen met uitgebakken spekjes met knoflook, wat spekvet en eieren. Door de hitte van de ingrediënten stolt het ei. Desgewenst kan er wat gerapste kaas (Parmezaan, Pecorino Romano) en peterselie bij worden gegeven.

Verse lintmacaroni met ei-speksaus
  • 150 gram gerookt spek, in reepjes
  • 1 eetlepel boter
  • 1 bakje kastanjechampignons, in plakjes
  • 3 eieren
  • 1,5 dl slagroom
  • zout, versgemalen peper
  • ± 10 blaadjes verse basilicum, in reepjes
  • 400 gram verse lintmacaroni (zelf gemaakt of koeling supermarkt)
  • vers geraspte Parmezaanse kaas
Bak de spekreepjes in de boter zachtjes uit en neem uit de pan. De champignonplakjes in het spekvet goudbruin bakken. Spekjes bij de champignons in de pan doen.

Lintmacaroni met ei-speksaus

Klop de eieren met de room, zout en peper en de basilicum los.

Lintmacaroni met ei-speksaus

De pasta in ruim water beetgaar koken. Afgieten en terug in de pan doen. Het ei-roommengsel bij de hete pasta schenken en met 2 lepels omscheppen zodat het ei stolt. Het spek-champignonmengsel erdoor roeren en direct serveren.

De gerapste Parmezaanse kaas er apart bij serveren.

Lintmacaroni met ei-speksaus

Eet smakelijk!

23 juni 2007

Recept Aardappelsalade

Aardappelsalade/Potato Salad

Eén van mijn favoriete foodblogs is What's for lunch honey? Meeta weet me iedere keer weer te verrassen met haar lekkere recepten én haar prachtige foto's. De gerechten zien er op haar foto's zo lekker uit dat ik ze bij wijze van spreken kan proeven.

Van de week ontdekte ik haar recept voor Potato Salad Lite. Afgelopen dinsdag heb ik hem gemaakt, maar dan op mijn manier.

Meeta houdt niet van mayonaise en heeft voor de dressing yoghurt en kwark gebruikt. Ik was natuurlijk weer eigenwijs en heb wél mayonaise gebruikt en nog een paar dingen veranderd. Eigenlijk was ik van plan om de mayonaise zelf te maken - ik had al een recept uitgezocht - maar op het laatste moment kwam dat er niet van. In plaats daarvan heb ik Hellman's mayonaise gebruikt. Veel lekkerder dan bijvoorbeeld die van Calvé. We vonden de salade zeer geslaagd! Ga ik zeker vaker maken.

Zo heb ik de salade gemaakt:

Aardappelsalade
Recept printen
  • 500 gram Roseval aardappelen
  • 130 gram gekookte ham, in blokjes
  • 100 gram verse doperwten, gaar gekookt
  • 1 rode puntpaprika, in stukjes
  • 3 kleine zoetzure augurken, in plakjes
  • 5 bosuitjes, in dunne plakjes
  • 1 appel, in blokjes
  • 100 gram Hellman's light mayonaise
  • 1 bekertje zure room (125 ml)
  • zout en peper
  • ½ theelepel mosterpoeder
Kook de aardappelen in de schil gaar. Maak intussen de dressing: meng de mayonaise met de zure room en maak op smaak met zout, peper en mosterdpoeder. Doe de ham, doperwten, paprika, augurkjes, bosuitjes en appel in een schaal.

Pel de gekookte aardappelen als ze nog warm zijn en snijd in dikke plakken. Meng de warme aardappelplakken door de ingrediënten in de schaal. Schep er de dressing door. Laat een half uurtje op kamertemperatuur staan voor het serveren.

Eet smakelijk!

17 juni 2007

Mijn eerste keuken(tje)

Alweer 30 jaar geleden - om precies te zijn op 25 februari 1977, mijn 20e verjaardag - verliet ik het ouderlijk huis en ging "op mezelf wonen". Ik had het geluk een piepklein huis (een vriend noemde het een "muizenhuis" en dat op z'n Haags uitgesproken) te vinden. Gebouwd omstreeks 1564 met een halfsteens buitenmuur, een kleine woonkamer, twee slaapkamertjes, een piepkleine vervallen keuken, géén badkamer en als je naar het toilet wilde moest je eerst naar buiten, die was namelijk verstopt in een kleine houten aanbouw.


Maar goed, ik had mijn eigen huisje en dat voor maar 100 gulden per maand. Mijn vader bouwde er samen met een vriend op de al kleine overloop een douche en wastafel in, het keukenblok werd vervangen, ik haakte gordijnen voor alle ramen en mijn oma maakte de overgordijnen. De plafondbalken in de woonkamer schilderde ik donkerbruin, op de vloer legde ik biezen matten en verhuisde mijn verzamelde spullen. Ik had al aardig wat, want toentertijd was het nog zo dat je voor je "uitzet" van alles bij elkaar spaarde. Onder andere beddengoed van de "Walra". Hele goede kwaliteit, want ik er heb nu nog een paar lakens van. Echt jaren 70, met oranje en groene bloemen. Ik kon lekker hard mijn muziek (The Doors, Electric Light Orchestra, Pink Floyd, The Alan Parsons Project enzo) draaien, de enige buurvrouw die ik had was toch stokdoof. Ik vond het helemaal geweldig!

Koken deed ik toen al graag. Mijn moeder kookte in die dagen al "over de grens" en van haar heb ik de kunst afgekeken, maar ik wilde/moest toch nog wel veel leren. Het feest kon dus beginnen, ik kon naar hartelust gaan experimenteren in de keuken. Hoe ik het allemaal voor elkaar kreeg in die piepkleine keuken weet ik niet meer, maar ik deed het. Ik had echt alleen maar de ruimte die je op de bovenste foto ziet, aan de andere kant was namelijk een stijle trap naar de 1e etage.

Links zie je een van de menu's die ik in die tijd maakte; in dit geval waren mijn vader en moeder de genodigden (of de klos?).
Waarmee de tomaten gevuld waren? Ik weet het niet meer, maar als ik goed naar de foto kijk lijken het wel garnalen. De heldere bouillon zal ik ongetwijfeld zelf hebben gemaakt, ik kan me niet voorstellen dat ik ze bouillon van een blokje heb voorgezet.
De kalfsrolletjes in wijnsaus heb ik vaker gemaakt, ik kan me nog herinneren dat gasten ze altijd erg lekker vonden. Gisteren heb ik alle dozen en mappen met de in de loop der jaren verzamelde recepten uitgeplozen, maar het helaas niet kunnen vinden.

En dan die doperwten, haha, hoe heb ik het verzonnen ...... gewoon doperwten uit blik. Foei toch!

13 juni 2007

Recept Muffins met blauwe bessen

Muffins met blauwe bessen

Please scroll down for the english version

Ik ben helemaal niet zo'n "fruiteter". Ik eet weleens een appeltje of een banaan, maar daar blijft het meestal bij ............ totdat er aardbeien, bramen, blauwe bessen en frambozen te koop zijn. Dan sla ik mijn slag. Vooral blauwe bessen vind ik erg lekker. Daar maak ik ieder jaar jam van, ik eet ze zo uit het bakje, versier er toetjes mee en in muffins vind ik ze ook erg lekker.

Afgelopen zaterdag lagen ze in kleine bakjes op de wekelijkse markt, maar toen vond ik ze nog net even te duur, maar vandaag lagen ze zo maar voor een schappelijke prijs (hoewel ..... als je het omrekent naar guldens dan zijn ze eigenlijk nog duur :-)) in de supermarkt. Er verdwenen dus heel snel een aantal bakjes in mijn karretje, tezamen met een paar bakjes frambozen en bramen. Daarna snel naar huis om er iets lekkers mee te maken! Als eerste lekkere muffins voor bij de koffie.

Muffins met blauwe bessen en sinaasappel
  • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
  • ± 180 ml karnemelk
  • 2 grote eieren
  • 115 gram gesmolten roomboter
  • 65 gram suiker
  • 3 eetlepels honing
  • 270 gram patentbloem
  • 2 ½ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
  • ¼ theelepel zout
  • 160 gram blauwe bessen
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet een muffinbakplaat in of doe er papieren vormpjes in. Er bestaan ook muffinvormpjes van siliconen, die hoeven niet ingevet te worden.

Doe het sinaasappelsap in een maatbeker en vul met karnemelk aan tot 240 ml. Roer er de eieren, honing en gesmolten boter door.

Wrijf de sinaasappelrasp met je vingers door de suiker. Voeg de bloem, bakpoeder, baking soda en zout toe. Giet het karnemelk-/eimengsel erbij en roer snel met een garde of spatel door elkaar. Het geeft niet als er nog klontjes te zien, die verdwijnen tijdens het bakken. Spatel de blauwe bessen erdoor.

Vul de muffinvormpjes en bak ze in het midden van de oven in ± 20 minuten gaar en bruin. Zet op een rooster en haal ze na ± 5 minuten uit de vorm. Laat verder afkoelen op een rooster.

Bron: 'Baking from my home to yours' by Dorie Greenspan

Eet smakelijk!


Muffins met blauwe bessen

Orange Berry Muffins
  • grated zest and juice of 1 orange
  • about ¾ cup buttermilk
  • 2 large eggs
  • 1 stick (8 tbsp) butter, melted
  • 1/3 cup sugar
  • 2 cups all-purpose flour
  • 2 ½ teaspoon baking powder
  • ¼ teaspoon baking soda
  • ¼ teaspoon salt
  • 1 cup fresh blueberries
Preheat the oven to 400 degrees F. Butter 12 molds in a muffin pan or fit the molds with paper muffin cups. Or use a silicone muffin pan, which needs neither greasing nor paper cups.

Pour the orange juice into a large glass measuring cup and pour in enough buttermilk to make 1 cup. Whisk in the eggs, honey and melted butter.

Rub the sugar and orange zest together with your fingertips. Whisk in the flour, baking powder, baking soda and salt. Pour the liquid ingredients over the dry ingredients and whisk gently but quickly to blend. Don't worry, the batter will be lumpy and bubbly. Stir in de blueberries.

Divide the batter evenly among the muffin cups. Bake for about 20 minutes. Transfer the pan to a rack and cool for 5 minutes before carefully removing each muffin from its mold. Turn onto a rack to cool.

Adapted from 'Baking from my home to yours' by Dorie Greenspan

Enjoy!

12 juni 2007

Recept Stokbrood met gedroogde tomaten, basilicum en kaas

Stokbrood met gedroogde tomaten, basilicum en kaas

Mede dankzij jullie oppeppende woorden (bedankt daarvoor!) gaat het met mijn dip de goede kant op. Na ruim een week niet "echt" te hebben gekookt ben ik weer aan de slag gegaan. Ik verlangde weer naar rommelen in mijn keuken en lekker eten :-).

Gisteren heerlijk gekookt uit het aprilnummer van de Delicious: Varkenshaas met marmeladesaus & puree en een handje rucola (blz. 38). Het sausje was verrassend simpel maar o zo lekker: meng 250 ml kippenbouillon met 85 gram sinaasappelmarmelade, 2 theelepels balsamicoazijn en 1 theelepel bruine basterdsuiker. Laat dit in het bakvet van het vlees ± 5 minuten inkoken tot het aan de bolle achterkant van een lepel blijft hangen. Klaar!
Als dessert een zeer calorierijk toetje: Pannacotta met witte chocolade (blz. 104) met daarbij lekkere aardbeien.

Vandaag heb ik "Mascarpone lasagne for the lazy cook" gemaakt. Ja, toch nog maar een recept voor een lazy cook, voorzichtig beginnen he ;-). Het recept is van Myriam van Once upon a tart. Zeer geslaagd, de schaal was in een mum van tijd leeg.

Om je bord schoon te vegen heb je knapperig vers brood nodig. Dat staat wat netter dan aflikken toch?

Stokbrood met gedroogde tomaten, basilicum en kaas

Dit is geen stokbrood in de zin van een echt stokbrood want dat wordt met een 'voordeeg' gemaakt en heeft veel langere rijstijden. Dit is meer een 'gewoon' brood in de vorm van een stokbrood.
  • 5 gram droge gist
  • 280 gram water, lauwwarm
  • 1 theelepel gerstemoutsiroop (malt syrup) of suiker
  • 1 eetlepel olie uit het potje gedroogde tomaten
  • 200 gram semolinameel
  • 250 gram tarwebloem
  • 8 gram zout
  • 45 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 35 gram gedroogde tomaten op olie
  • 6 gram verse basilicumblaadjes, in reepjes
  • versgemalen peper
Los de gist en de gerstemoutsiroop (of suiker) op in het lauwwarme water, laat ± 10 minuten staan. Voeg het semolinameel toe en laat afgedekt 20 minuten staan. Voeg dan de in stukjes gesneden gedroogde tomaat, de reepjes basilicum, Parmezaanse kaas, een paar draaien uit de molen peper en de helft van de bloem toe. Kneed met de kneedhaak en voeg geleidelijk de rest van de bloem en als laatste het zout toe. In ± 10 minuten op stand 2 tot een soepel deeg kneden dat van de wanden loslaat.

Overdoen in licht met olie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Afdekken en op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbele volume laten rijzen.

Stokbrood met gedroogde tomaten, basilicum en kaas

Op licht ingevette werkplek storten, deeg in 2 stukken verdelen en van ieder stuk een bol maken. Laat deze afgedekt 10 minuten liggen. Vorm er vervolgens een batard van, laat weer 10 minuten liggen. Rol dan het deeg langzaam uit tot de gewenste lengte. Op bakpapier op een pizzaschep, bakplaat of in stokbroodvorm leggen en in ongeveer 60 minuten tot bijna dubbele volume laten rijzen.

Verwarm de oven 30 - 45 minuten voor het einde van de rijstijd voor op 220 ºC. Verwarm een pizzasteen mee. Zet de laatste 15 minuten een lege hittebestendige lage schaal, bijvoorbeeld een braadslede, op de bodem van de oven. Heb je geen pizzasteen dan kan je de broden ook op een gewone bakplaat bakken.

Snijd de gerezen broden met een scherp mes of scheermesje in. Schuif de stokbroden op de pizzasteen, giet 1/4 liter kokend water in de braadslede en sluit direct de deur. Trek na 15 minuten het bakpapier onder de stokbroden vandaan, haal de braadslede weg en draai de broden eventueel zodat ze gelijkmatig bruin worden. In ± 25 minuten gaar en bruin bakken.

Af laten koelen op een rooster. Kunnen goed ingevroren worden.

Stokbrood met gedroogde tomaten, basilicum en kaas
Eet smakelijk!

06 juni 2007

Dipperdedip

Ik heb een dip, en dan vooral een bak- en kookdip. Al dagen blader ik lusteloos door bak- en kookboeken, de laatste Delicious waar ik vorige week nog enthousiast over was en lekkere dingen uit heb gemaakt ligt achteloos in een hoek. Ik denk dat ik zelfs een smaakdip heb. Nergens trek in (behalve in grote repen chocolade) en daardoor ook geen zin om te koken. Afgelopen zondag aten we bij de Chinees, maandag een diepvriespizza (die naar karton smaakte), gisteren een stoommaaltijd van Albert Heijn (die eigenlijk best lekker was) en vandaag eten we soep uit een zak. Pfffffff, wat een bekentenis! Bij de soep zelfgebakken broodjes, dat dan toch weer wel.

Het eten bij de Chinees was eigenlijk best leuk. We aten bij restaurant "China" in het oude centrum van Rijswijk en daar heb ik goede herinneringen aan. Ik ben in dezelfde straat als waar de Chinees is gevestigd opgegroeid en heb dit restaurant zien komen in 1965. Een hele happening in die tijd! De zaak zat altijd vol en afhalen kon ook. Dat werd dan ook regelmatig door ons gedaan, vooral de 'Babi Pangang' was een grote hit. Als ik aan de beurt was om te halen kreeg ik van mijn moeder altijd een paar pannen mee (rood geëmailleerd met witte margrieten erop, gek dat ik dat nog weet!). Het was toen nog niet de gewoonte om alles in plastic bakjes mee te geven, men ging er gewoon met een aantal pannen naar toe en die werden gevuld. Hoe groter de pan, hoe meer je kreeg, zelfs al bestelde je maar 2 porties!
De zaak zat afgelopen zondag niet vol, wel zagen we met grote regelmaat mensen de 'afhaalingang' binnengaan en met een tasje waar de kroepoek (kroepoek en sambal bij?) bovenuit stak weer naar buiten gaan. Tot mijn verbazing liep nog steeds dezelfde ober van toen te bedienen. De man is inmiddels bijna 69 vingen we op toen hij een praatje maakte aan een tafel naast ons. Het was echt al jaren geleden dat ik er was, maar hij keek me aan en begroette me alsof hij me herkende, maar misschien heb ik me dat wel verbeeld? Het eten kon ermee door, het smaakte nog net zoals vroeger. Toen vond ik het lekker, inmiddels ben ik wat meer verwend qua smaak.

Voordat de Chinees er kwam zat er banketbakker "Scheffers", waar ik weleens taartjes (ja toen werden gebakjes nog taartjes genoemd) mocht halen. Deze foto is uit begin 1960. Schattig hè ;-).

Vanavond dus soep uit een zak, joepie, ik weet nu al dat ik het niet zo lekker ga vinden. Maar ja, een mens moet toch wat eten.

Volgens mijn echtenoot komt de dip omdat ik last heb van "de overgang". Zou hij gelijk hebben?