25 april 2007

Woodleaf & Furn en recept Eiersalade

Update augustus 2008: helaas is Woodleaf & Furn gestopt. Een alternatief voor een Engelse supermarkt is Thomas Green.
Vestigingen in Den Haag en Amsterdam, je kunt er ook online bestellen.

Toen ik onlangs DOK Cookware in de Haagse binnenstad een bezoekje bracht ben ik ook even binnengelopen bij het verderop gelegen Woodleaf & Furn. Deze Engelse winkel zat tot voor kort op de Dagelijkse Groenmarkt, maar is verhuisd naar het schuin tegenover gelegen nieuwe winkelgebied De Haagsche Bluf. Niet dat ik van Engelse meubels en prullaria hou, ik ga er naar toe voor de kleine supermarkt. Ze hebben er allerlei heerlijke en bijzondere soorten jam en thee, clotted cream, bakmixen voor muffins/brownies, icingsugar, evaporated milk, cheddar, baking powder, baking soda, cream of tartar, Engels bier, salt and vinegar chips en ga zo maar door. Ik was op zoek naar mustard powder en heb het daar inderdaad gevonden. Het assortiment is niet altijd hetzelfde, zo vond ik deze keer Baker's Semi Sweet baking chocolate. Gelijk ook maar meegenomen, net als een pak strong white bread flour van Hovis, evaporated milk en een pakje Lard (Bernard Clayton gebruikt dat af en toe in zijn broodrecepten, kan ik die ook eens maken).

De mustard powder was ik als een onmisbaar ingredient in een recept tegengekomen. Eenmaal thuisgekomen kon ik dat recept natuurlijk niet meer vinden (overkomt me dat niet vaker?!?). Geen nood, een ander recept met daarin mustard powder was op internet na een paar muisklikken zo gevonden: Easy Egg Salad.

Een heel eenvoudig recept en supersnel klaar, maar o zo lekker. Ik heb light mayonaise gebruikt van het merk Hellmanns, een zacht smakende mayoniase (te koop bij o.a. de Jumbo). De mustard powder geeft een extra touch, ik heb 1 theelepel gebruikt en dat vond ik zelf ruim voldoende. Beetje zout en peper en voila, een heerlijke salade. Niet te vergelijken met een kant-en-klaar bakje uit de supermarkt!

De tip om de eieren fijn te snijden met een pastryblender vergeet ik nooit meer, het gaat echt heel goed op deze manier. Pastryblenders worden in Amerika overal verkocht, bij ons in Nederland is dit ding wat minder bekend. In goede kookwinkels zijn ze soms te koop. Heel handig om boter door bloem te snijden (in plaats van met 2 messen).

Eiersalade
  • 4 hard gekookte eieren, gepeld
  • 4 eetlepels mayoniase (of meer naar smaak)
  • 1 theelepel Coleman's mustard powder (of meer naar smaak)
  • zout en versgemalen peper, naar smaak
Snijd/hak de eieren fijn. Schep de mayonaise en de mosterpoeder erdoor. Maak op smaak met zout en peper.
Lekker op (versgebakken) brood.

Eet smakelijk!

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit lijkt me echt heerlijk.
Maar mosterd poeder ja dat zal wel even zoeken worden ..Ach zal een lepeltje mosterd ook niet lukken?

Ga het gewoon proberen

Thanks voor het recept en het idee

Gr Gipskruit

Anoniem zei

O Arden wat een genot deze blog. Ik ben gek op eiersalade, heb een blikje Colman's mustardpowder uit Engeland,een ongebruikte pastryblender uit Nieuw Zeeland en de rest standaard in huis. Wat wil een mens nog meer? Eerst zal ik hem zo proberen en daarna met bieslook dat vind ik ook lekker.
Alweer bedankt. Wil

Anoniem zei

ik kwam in recepten steeds het ingredient mosterdpoeder tegen. Stad en land afgelopen op zoek naar mosterdpoeder. Nergens te vinden! Uiteindelijk heeft mijn schoonzus het opgestuurd uit Engeland en nu heb ik het nog steeds niet gebruikt!
Heb je een foto waar de pastryblender duidelijk op staat?

José

Anoniem zei

Voor mij maken een gesnipperd uitje en een gesnipperde augurk de eiersalade af. Ik heb het gisteren nog gemaakt.Heerlijk!!

Yvette

noskos zei

Hoi Arden,

Ik zie dat je in Den Haag shopt, de toko in de Markthof heeft ook mosterd poeder, ze hebben er colman's maar bij de bakjes met kruiden staat ook een merkloze variant die een stuk goedkoper is.

Ik wist weer niet dat Woodleaf & Furn een supermarktje heeft en dat ze cream of tartar en evaporated milk verkopen, dus gauw een keer langs :-)

Heb je het boek The Village Baker al gevonden? Anders kan ik je misschien wel helpen!

Groeten,

noskos

Levine zei

Jose: een foto van een pastry blender: http://www.kitchen-classics.com/pastry.htm

Noskos: inmiddels heb ik het boek van Joe Ortiz, maar bedankt voor het aanbod om me te helpen!

En allemaal: bieslook, ui, augurk: allemaal ook lekker in eiersalade :-). Dit is een hele lekkere basissalade, waar je natuurlijk "mee kan spelen". Ga zelf volgende keer ook andere dingen toevoegen om hem nog lekkerder te maken.
O ja, deze mosterpoeder verkopen ze ook bij de Sligro (groothandel), kwam het daar onlangs ook tegen.

Anoniem zei

Ha briljant, die oplossing met de pastry blender - die gebruikte ik altijd alleen voor m'n crumbles.
Ga 't morgen gelijk uit proberen! :-)

Anoniem zei

Ziet er prima uit Arden. Overigens ook voor mensen die niet in of nabij Den Haag wonen: mosterdpoeder is verkrijgbaar in toko's en bij kruidenkramen die je ook wel op de markt tegenkomt. Ik heb de mosterdpoeder gekocht bij een tokokraam op de markt. Overigens is de poeder ook erg lekker verwerkt in kaasbroodjes.

gr. Renée

Anoniem zei

Hallo Arden, met veel plezier lees ik sinds kort je blog. Misschien ben je geïnteresseerd om do 24 mei een cake-bak-demo en aansluitend een signeer sessie van Sophie Dudemaine bij te wonen in Hilversum, bij deze ben je van harte uitgenodigd (wel even inschrijven op kookwinkel.nl).

Groet,
Joeri

Anoniem zei

Ikzelf heb zojuist nog een werkje voor de pastryblender ontdekt! Ik heb stukjes goudreinet in de magnetron laten garen en nadien met de pastryblender bewerkt. Het levert perfekte appelcompote op: je kunt zelf bepalen hoe grof of fijn je em wilt hebben.
Je eiersalade is hier trouwens een groot succes, ik maak hem regelmatig en voeg dan inderdaad nog wat bieslook toe.

Groetjes, mamuffin.